İçeriğe atla

Phan Thi Mao'nun öldürülmesi

Phan Thi Mao'nun öldürülmesi, Vietnam Savaşı sırasında gerçekleşen bir savaş suçudur. 18 Kasım 1966'da gerçekleşen olayda 21 yaşında bir kadın olan Phan Thi Mao, Amerikan askerlerince alıkonmuş, tecavüze uğramış ve öldürülmüştür.[1] Olay, The New Yorker'da yazdığı makalede bu konuyu işleyen Daniel Lang'ın konu hakkında kitap yazmasıyla ortaya çıktı. Bunun yanında Savaş Günahları adlı film de David Lang'a dayanarak olayı işlemiştir.

Olay

17 Kasım 1966'da Vietnam Savaşı'nda görev alan beş Amerikan askeri bir Güney Vietnam köyüne girdi ve Vietnamlı bir kıza tecavüz etmeyi kararlaştırdı. Ertesi gün sabaha karşı 05.00'te grup, genç bir kadın aramak için Cat Tuong köyüne girdi. Burada, Phat Thi Mao'yu buldular ve bileklerini bağladılar. Onu ıssız bir yere götürdüler ve beş askerden dördü ona tecavüz etti. Ancak beşinci asker Robert M. Storeby, bunu yapmayı reddetti. Takip eden gün, Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin kızı bulacağından kuşkulanarak onu öldürmeye karar verdiler. Askerlerden biri onu birkaç kez bıçakladı ama kız ölmedi. Daha sonra, kaçmaya çalışırken ateş ederek vurdular.

Sonrası

Tecavüz etmeyi reddeden Robert M. Storeby, askeri üsse döndüğünde suçu üstlerine bildirdi. Başlangıçta hiçbir komutan işlem yapmadı. Suça karışan askerlerin tehditlerine rağmen Storeby, suçun cezai yaptırımını aldırmaya kararlıydı. Suçu üst mahkemeye bildirdi ve cezai soruşturma başlatıldı. Kurbanın kız kardeşi de Phan Thi Mao'nun kaybolduğunu bildirmişti. Suça karışan dört asker Mart ve Nisan 1967'de tecavüz ve cinayetten suçlu bulundu. Askerlerden üçü 8 ila 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Kurbanı bıçaklayan asker, ömür boyu hapse mahkûm edildi. Ancak, cezalar daha sonra hafifletildi ve askerlerden her biri sekizer yıl hapis cezası aldı ve hepsi yarı sürede serbest bırakıldı. Bunun yanında mahkûm edilen askerler ordudan ihraç edildi. 1992'de faillerden biri, Afroamerikan bir adamı öldürmekle suçlandı. Yaptığı savunmada bunun meşru müdafaa olduğunu söyledi ve bir yıl hapis cezası aldı.

Amerikan ordusu, kadının esir alındığı yeri araştırdığı 192 rakımlı bir tepe olduğunu keşfetti. Bundan dolayı, olay Amerikan kamuoyunda 192 rakımlı tepe olayı (Incident on Hill 192) olarak tanındı.

Annesi Phan Thi Mao'yu aramak için Amerika'nın müttefiği olan Güney Vietnam ordusundan yardım istedi. Hiçbir zaman ceset bulunamadı. Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne bağlı gerillalar ABD'yle bağlantı kurduğu gerekçesiyle anneyi öldürdüler.

Kaynakça

  1. ^ Daniel Lang (18 Ekim 1969). "Casualties of War". The New Yorker. 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tecavüz</span> Rıza olmadan cinsel ilişkiyi kapsayan bir cinsel saldırı türü

Irza geçme veya tecavüz, kişinin rızası dışında cinsel ilişkide bulunulmasını kapsayan bir cinsel saldırı türü. Tecavüz; fiziksel güç, baskı, otorite istismarı kullanılarak ve rıza veremeyecek durumdaki reşit olmayan, bilinci kapalı veya zihinsel engelli kişilerle cinsel ilişkiye girerek gerçekleştirilir.

Vatana ihanet, vatan hainliği ya da hıyanet-i vataniye, meşrû egemenlik organını devirmeye veya otoritesini yıkmaya, bağlı olduğu devlete karşı savaşmaya veya düşmanla iş birliği etmeye yönelik eylemleri kapsayan suç türü. Tarih boyunca birçok hukuk sisteminde tüm suçların en büyüğü olarak değerlendirilmiş ve en şiddetli biçimlerde cezalandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span> İkinci Dünya Savaşının sonunda bir dizi askeri yargılama

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi veya Nürnberg mahkemeleri, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Zina</span>

Zina, aralarında bir nikâh bağı bulunmayan yetişkin bir erkek ile kadın arasındaki cinsel ilişkidir, ancak efendi-cariye ilişkisinde de nikah bağı yoktur ve onlar zina sayılmamıştır.

<i>Oz</i> (dizi)

Oz, HBO kanalında 1997-2003 yılları arasında yayınlanmış hapishane konulu dizi. Toplam 6 sezon sürmüş olan dizi, kısaca OZ denilen Oswald State Correctional Facility adlı bir Amerikan hapishanesinde geçen olayları anlatıyor. Neo Nazilerin, Afrika kökenli Amerikalılar'ın, motorcuların, Sicilya mafyasının, Müslümanların, İrlandalıların, Latinlerin ve diğerlerinin etrafında dönen bu dizide pek çok aşırı şiddet içeren sahne bulunmaktadır. Çekimler Bayonne, New Jersey'de yapılmıştır. Türkiye'de bu dizi Cine5 ve DiziMax'da yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Delić</span>

Rasim Deliç. Boşnak asker. Yugoslav ordusunda dağılma öncesi görev yaptıktan sonra, parçalanma sırasında 8 Haziran 1993'te Bosna Ordusu'nun başına geçti. Sırplara karşı Saraybosna, Tuzla ve daha pek çok şehri savundu, başarı kazandı. Rütbeyi resmi olarak alamasa da fahri mareşal olarak bilinir.

Türkiye Cumhuriyeti'nde ölüm cezası, 1984'ten bu yana uygulanmamaktadır ve 2004'te kaldırılmıştır. Ölüm cezası önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002'de "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırılmıştır. 7 Mayıs 2004 tarihli 5170 sayılı Kanun ile Anayasa'dan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, 14 Temmuz 2004 tarihli 5218 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu'ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku'ndan tamamen kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">My Lai Katliamı</span> 1968de Vietnam Savaşı sırasında Amerikan askerleri tarafından sivillerin topluca öldürülmesi

Mỹ Lai Katliamı ya da Sơn Mỹ Katliamı, Vietnam'ın Quang Ngai Bölgesi'ndeki My Lai köyünde 16 Mart 1968'de Amerikan askerleri tarafından gerçekleştirilen katliam. Asıl olarak my lai, my khe ve son my köylerinde gerçekleşen 3 eş zamanlı katliamın ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erich Priebke</span>

Erich Priebke, Nazi Almanyası'nda Waffen-SS'de eski bir Hauptsturmführer (yüzbaşı). 1996 yılında İtalya'da, 24 Mart 1944 tarihinde Roma'da Ardeatine mağaralarında yapılan katliama katıldığı savaş suçlarından mahkûm edildi. Partizanların bir saldırısı sonucunda 33 Alman askerinin hayatlarını kaybettikten sonra 335 İtalyan sivil, misilleme olarak öldürülmüştür. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın yenilgisinden sonra 50 yıl boyunca yaşadığı Arjantin'e kaçmak için yardım aldı.

<span class="mw-page-title-main">Öldürme</span> bir bireyin başka bireyi bilinçli olarak öldürmesi

Öldürme bir canlı varlığın yaşamına son verme eylemidir. Bir öldürme eylemi, başka bir kişinin ölümüyle sonuçlanan istemli bir eylemi gerektirir ve bu nedenle, bir zarar verme niyeti olmasa bile, kaza sonucu, umursamazlık veya ihmalkarlık sonucu da öldürme gerçekleşebilir. Öldürme, ölüm şartlarına bağlı olarak cinayet, kasıtsız öldürme, hukuka uygunluk sebebinin var olduğu öldürme, savaşta öldürme, ötanazi ve ölüm cezası gibi birbiriyle örtüşen birçok yasal kategoriye ayrılabilir. Bu farklı cinayet türleri genellikle çoğu toplumlarda çok farklı muamele görür; bazıları suç olarak kabul edilirken diğerlerine izin verilir veya hukuk düzeni tarafından gerçekleştirilmesine karar verilir.

<i>Jack Reacher</i> (film)

Jack Reacher, Christopher McQuarrie tarafından yazılıp yönetilen, başrolünde Tom Cruise'un oynadığı ve Lee Child'ın 2005 tarihli One Shot romanından uyarlanan 2012 yapımı bir Amerikan aksiyon gerilim filmidir. Cruise başroldeki karakteri canlandırırken, yardımcı oyuncu kadrosunda Rosamund Pike, Werner Herzog, Robert Duvall, David Oyelowo, Richard Jenkins ve Jai Courtney yer almaktadır. Filmin yapımına Ekim 2011'de başlandı ve Ocak 2012'de tamamlandı. Çekimlerin tamamı Pittsburgh, Pensilvanya'da gerçekleştirildi. Filmin müzikleri Joe Kraemer tarafından bestelendi ve Hollywood Stüdyo Senfonisi tarafından seslendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Berlin'de Bir Kadın</span> Marta Hiller tarafından yazılan kitap.

Berlin'de Bir Kadın, 1945 yılının 20 Nisan Cuma-22 Haziran Cuma tarihleri arasında Kızıl Ordu'nun Berlin'i işgali esnasında Sovyet askerlerinin Alman kadınlarına tecavüzünün, açlığın ve ölümün anlatıldığı daha sonra kitaplaştırılmış olan, tamamen gerçek olaylara dayanan günlük. Berlin Savaşı sırasında ve sonrasında bir Alman gazeteci Marta Hillers, günlüğün yayınlayan ve günlüğün tahmini yazarıdır.

Norveç Hukuku'nda ömür boyu hapis cezası, askeri ceza kanunu ile sınırlı olarak uygulanan cezadır. Sivil ceza kanununda 2002'de kabul edilen bir yasa ile teoride ömür boyu hapise dönüşebilecek belirsiz süreli cezaya izin verilmiştir. "21 yıl önleyici ıslah" cezası alan ilk Norveçli mahkûm öldürme ve tecavüzden hüküm giyen Viggo Kristiansen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye tecavüz ve cinayetleri</span> 14 yaşında Iraklı bir çocuğun ABD Ordusu askerleri tarafından toplu tecavüze uğraması ve öldürülmesi

Mahmudiye tecavüz ve cinayetleri 12 Mart 2006 tarihinde, ABD ordusuna mensup 5 askerin, 14 yaşındaki Iraklı kız çocuğu Abir Kasım Hamza El Cenabi'ye çoklu tecavüz edip, bedenini ateşe vermeleri ve evde bulunan ailesini öldürmelerini içeren savaş suçlarını ifade eder. Olay, ailenin Mahmudiye kasabasına bağlı Yusufiye köyündeki evlerinde gerçekleşti. El Cenabi'nin 34 yaşındaki annesi Fahriye Taha Muhasen, 45 yaşındaki babası Kasım Hamza Rahim ve 6 yaşındaki kız kardeşi Hadel Kasım Hamza El Cenabi, yaşadıkları evde Amerikalılar tarafından öldürüldü. Ailenin geri kalan iki üyesi, 9 yaşındaki Ahmet ve 11 yaşındaki Muhammed, katliam sırasında okulda oldukları için katliamdan kurtuldular.

<span class="mw-page-title-main">Nemmersdorf Katliamı</span>

Nemmersdorf Katliamı veya Nemmersdorf Tecavüzü; 21 Ekim 1944'te, Kızıl Ordu işgali altında olan Doğu Prusya'daki bir Alman köyü Nemmersdorf'ta meydana gelen ve günümüzde mevcut olan verilere göre çoğu yaşlı, kadın veya çocuk olan en az 26 insanın öldürüldüğü ve iki kadının tecavüze uğradığı olaylardır. Olayların merkezinde, Wehrmacht ve Sovyet askerleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan ve bir sığınaktayken Sovyet askerleri tarafından vurularak öldürülen 13 Nemmersdorflu vardı. Bunun yanında, köyün Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi sırasında köy halkından olmayan bazı silahsız kişiler ve en az 6 Nemmersdorflu daha öldürüldü. Sivillerin ölümlerinin koşulları hâlâ tam olarak aydınlatılamamıştır ve olayların nasıl gerçekleştiği hakkında kesin bir görüş birliği yoktur, ancak 21. yüzyılda akademisyenlerin büyük çoğunluğu olayların bir Sovyet savaş suçu örneği olduğunu kabul etmektedir.

Marc Paul Alain Dutroux, Belçikalı mahkûm, seri katil, tecavüzcü ve çocuk tacizcisi.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

Tecavüz türleri, tecavüzün meydana geldiği duruma, mağdurun kimliğine veya özelliklerine, failin kimliğine veya özelliklerine gibi çeşitli kriterlere göre sınıflandırılması sonucu oluşan kategorileri içerir. Aşağıda açıklanan tecavüz türleri birbirini dışlamaz: belirli bir tecavüz, örneğin hem hapishanede tecavüz hem de toplu tecavüz olarak veya hem velayet tecavüzü hem de bir çocuğa tecavüz olarak birden fazla kategoriye girebilir.

Amerika Birleşik Devletleri savaş suçları, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin 1899 ve 1907 Lahey Sözleşmelerinin imzalanmasından sonra işlediği savaş kanunlarının ve geleneklerin ihlalidir. Bunlar, yakalanan düşman savaşçıların infaz edilmesini, sorgu sırasında mahkûmlara kötü muameleyi, işkencenin kullanımını ve sivillere ve savaşçı olmayanlara karşı şiddet kullanımını ve tecavüzü içermektedir.

Ichikawa ailesi cinayeti, (いち川一家4人殺害事件), 5 Mart 1992 akşamından ertesi gün olan 6 Mart 1992 sabahına kadar Chiba Eyaleti, Ichikawa, Saiwai 2-chome'daki bir apartmanda meydana gelen bir soygun-cinayet olayıdır.