İçeriğe atla

Pfennig

Doğu Almanya'ya 1979 yılında basılmış 1 pfennig

Pfennig (Almanca telaffuz: [ˈpfɛnɪç], kısaltması Pf, sembolü ), çoğulu Pfennige, eski Alman para birimi. 9. yüzyıldan 2002 yılında Euro'nun kullanılmaya başlanmasına kadar tedavülde kalmıştır.

Orta Çağ'da değerli bir madenî para olan pfenning, yıllar geçtikçe değer kaybetti ve Alman Reichı, eski Batı Almanya, Doğu Almanya ve yeniden birleşme sonrası günümüz Almanyasında Mark'in alt birimi olarak kullanıldı. 2002 yılında Alman markıyla birlikte tedavülden kalkmıştır.

Simge olarak Kurrent dilinde 'denarius'un kısaltması 'd'ye karşılık gelen sembolü kullanılmıştır. Fakat, 1950'lerde Reichsmark'ın ve dolayısıyla Reichspfennig'in kullanımdan kalkmasıyla bu sembol de kullanılmamaya başlanmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Para</span> devletçe bastırılan, üzerinde değeri yazılı kâğıt veya metalden ödeme aracı, nakit

Para, mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için kullanılan araçlardan en yaygın olanı. Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır. Vadeli mevduat, devlet tahvili gibi değişim araçları ise para benzeri olarak değerlendirilir.

Drahmi, Grekçe avuç dolusu anlamına gelen Draks kelimesinden gelir. 1 Drahmi=6 obol. 6 obol avuç dolusu olduğundan bu isim verilmiştir. Drahmi, 6 obol değerindeki gümüş sikkeye ve birimine verilen isimdir. Antik dönemden son döneme kullanılma biçimi ve bazı değerler söyledir:

6 obolos = 1 drahmi
100 drahmai = 1 mina
6000 drahmi = 1 talent
<span class="mw-page-title-main">Nümismatik</span> Paraları inceleyen dal

Nümismatik veya meskûkât, sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu ve paraları inceleyen çalışma sahası. Sikkecilik olarak da adlandırılır. Bu alanda uzman kişilere "nümismat" adı verilir. Nümismatik; kaybolmuş uygarlıkların, kentlerin ve yerleşim yerlerinin kesin olarak belirlenmesine katkı sağlar, tarihsel süreç içinde yok olmuş anıt ve yapılara ilişkin kanıtları bizlere anlatır. İmparatorların saltanatlarının başlangıç tarihlerinin, almış oldukları unvanların, imparatorluk dönemleri boyunca yaptıkları işlerin, kazandıkları zaferlerin ya da yenilgilerin kesin biçimde belirlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda nümizmatik Antik Sikke darbında kullanılan madenin türüne göre o toplumun, o dönemdeki ekonomik durumu konusunda ciddi ipuçları sağlamaktadır. Bir arkeoloğun kazı çalışmasında bulabileceği en iyi şeylerden biri Antik Sikkedir. Bulunmuş olan bir Antik Sikke yapılan arkeolojik çalışma katmanı için anında bir tarih sağlayabilir. Ek olarak Antik Sikkeler ticaret, ekonomi, sosyal organizasyon, mitoloji, ideolojiler, şahsiyetler, liderlik, askeri, önemli olayları anlatmaktadır. Antik Sikkelerin hangi devlet döneminde, hangi yıllarda, hangi İmparator adına darb edildiği gibi bulgular tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuruş</span> Türk lirasının 100de biri olan para birimi

Kuruş önceden guruş, birçok ülkede farklı zaman dilimlerinde kullanılmış para birimi. Ortaya çıktığı dönemdeki anlamı "büyük gümüş para"dır. 1687-1879 yılları arasında Osmanlı'nın temel para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Tenge</span> Kazakistan para birimi

Tenge, Kazakistan'ın para birimidir. Ülkenin SSCB'den ayrılması sonucu ekonominin yeniden yapılandırılması ve 1993 yılında ulusal para birimi olan tenge, Kazakistan Ulusal Bankası tarafından tedavüle sürüldü. Kazakistan'ın bağımsız bir ekonomik gelişme yolunda ilerleme çabaları 1996 yılından itibaren sonuç vermeye başladı ve bağımsızlık tarihinde ilk defa büyümeye geçmiş, aynı yıl içerisinde enflasyon denetim altına alınmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Libya dinarı</span>

Libya Dinarı Libya'nın resmi para birimidir. Bir Libya Dinarı 1000 dirhemdir.

<span class="mw-page-title-main">Eskudo</span> Eskiden Portekiz ve kolonilerinde kullanılan para birimi

Eskudo, Portekiz'in eski para birimidir. 1 Ocak 2002'den bu yana yerine Euro kullanılmaktadır. Alt birim olarak Sentavo kullanılmaktaydı. 100 Sentavo 1 Eskudo'ya eşittir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre frangı</span> İsviçre ve Lihtenştaynın para birimi

İsviçre frangı, İsviçre ve Lihtenştayn'da kullanılan para birimidir. İsviçre Ulusal Bankası tarafından piyasaya sürülmekte olan İsviçre frangı, Euroya geçişten sonra Avrupa'da kullanılan tek ve son frank para birimidir. Uluslararası kısa kodu, Confederatio Helvetica Franc'ın kısaltması olan CHF'dir. En büyük kullanıcı ülkesi olan İsviçre'de Dünya Bankası istatistiklerine göre 2007 yılı enflasyon oranı %3.6'dır.

<span class="mw-page-title-main">İran riyali</span> İranın para birimi

İran riyali, İran'da kullanılan para birimidir. 1932 yılından bu yana tedavüldedir. Bu tarihten önce İran Dinarı kullanılmaktaydı. İran riyalinin kısaltması IRR ve uluslararası numarası da 364 olarak kayıtlarda yer almaktadır. 1 Riyal 100 dinara bölünmüştür. Riyalin değersiz olmasından kaynaklı dinar'ın kullanım alanı yoktur. İran'da enflasyon oranı 2007 yılında %17 olmuştur. 2019 yılında ise %42 olmuştur. Tuman (Tümen), ulusal para birimi olmamasına karşın paranın miktarını söylemek için kullanılmaktadır. Bir tuman 10 Riyal'a eşittir.

<span class="mw-page-title-main">Alman markı</span> Eski Almanya para birimi

Alman markı, Almanya'da Euro'ya geçinceye kadar kullanılmış para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore wonu</span> Güney Kore wonu, ya da sadece won, Güney Korede kullanılan resmî para birimidir.

Güney Kore wonu ya da sadece won (원), Güney Kore'de kullanılan resmî para birimidir. Won, merkezi Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Kore Bankası tarafından servis edilir. Won, yüz tane Jeon'a bölünür; ancak jeonlar artık günlük ticarî işlemlerde kullanılmamaktadır ve sadece döviz kurlarında bulunur.

Kongo frangı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Reichsmark</span> Alman para birimi (1924-1948)

Reichsmark, 1924 ve 20 Haziran 1948 arası dönemde Almanya'da kullanılan para birimi. Bir Reichsmark, 100 Reichspfennig değerinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Thaler</span>

Thaler, Erken Modern Dönem'de Kutsal Roma İmparatorluğu ve Habsburg Monarşisi'nin eyalet ve bölgelerinde basılan büyük gümüş sikkelerden biridir. Dolar ve Samoalı tālā adları thalerden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Leton latsı</span> Letonyanın eski para birimi

Leton latsı, Letonya'nın Euro'dan önce kullandığı para birimidir. Letonya'nın SSCB'den bağımsızlığını kazanmasının akabinde kullanılmaya başlanmıştır. 2013 yılı Nisan ayında Letonya Euro kullanmaya başlayana kadar ülkenin resmi para birimi konumunda olmuştur. Letonya Euro kullanımına geçerken 0,7 Leton latsı 1 Euro'ya eşit olacak şekilde kur dönüşümü gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sloven toları</span> Slovenyanın eski para birimi

Tolar, Slovenya Yugoslavya'dan ayrıldıktan sonra tedavüle giren para birimidir. Tolarjev olarak da ifade edilmiştir. Sloven Toları; 8 Ekim 1991'den 1 Ocak 2008'de Slovenya'nın resmi olarak Euro'ya geçmesine kadar Slovenya'nın para birimi olarak kullanılmıştır. Slovenya Tolar'dan Euro'ya geçerken; 1 Euro = 239.640 tolars kuru uygulanmıştır. Euro öncesi Slovenya para birimi Tolar 100 stotinov olarak alt bölümlere ayrılmıştı. Sloven Tolar için ISO 4217 para birimi kodu SIT olarak kullanılmıştır. Ekim 1991'den Haziran 1992'ye kadar kısa süreliğine ise SLT kısaltması kullanımdaydı. Slovenya Toları uluslararası numarası 705'di.

Slovak korunası veya Slovak tacı, 8 Şubat 1993 ila 31 Aralık 2008 tarihleri arasında Slovakya'nın para birimi olarak kullanılmıştır. 2009 yılı itibarıyla tedavülden kaldırılmıştır. Slovak korunasından avroya geçiş esnasında 1 avro = 30,1260 koruna kuru kullanılmıştır. Slovak krunası ISO 4217 kodu SKK ve yerel kısaltması Sk idi. Uluslararası numarası 703'tü. Slovak korunası alt para birimi "halier" olup, 100 halier 1 korunaya denkti. Halier kısaltması ise h olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti banknotları</span>

1926'da Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, 1, 5, 10, 50, 100, 500 ve 1000 Türk lirası değerindeki birinci emisyon banknotları tedavüle sürdü. Birinci emisyon, üzerinde hem Fransızca hem de Arap alfabesiyle yazılmış Türkçe metinlerin basılı olduğu son emisyondur. Banknotların ön yüzünde ise Mustafa Kemal Atatürk portresi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rentenmark</span>

Rentenmark, 15 Kasım 1923'te Weimar Almanyası'nda 1922 ve 1923 yıllarındaki hiperenflasyonu durdurmak amacıyla çıkarılan bir para birimiydi. Önceden kullanılan "kâğıt" Mark neredeyse tamamen değersiz hale gelmişti. Rentenmark, 100 Rentenpfennig'e bölünmüştü ve 1924'te Reichsmark ile değiştirildi.