İçeriğe atla

Peyote (İstanbul)

Koordinatlar: 41°02′06″K 28°58′38″D / 41.03500°K 28.97722°D / 41.03500; 28.97722
Peyote
Harita
AdresHüseyinağa Mahallesi, Kameriye Sk. No:4, 34430 Beyoğlu
İstanbul
Türkiye
Koordinatlar41°02′06″K 28°58′38″D / 41.03500°K 28.97722°D / 41.03500; 28.97722
TürBar ve çok amaçlı performans mekânı
KapasiteAyakta 100 kişi (yaklaşık)
İnşaat
Açılış1998 (önceki konumu İmam Adnan Sokak'ta)
Yeniden açılış2004
Resmî site

Peyote, İstanbul Beyoğlu'nda yer alan bir bar, konser salonu ve çok amaçlı performans mekanı.

1994 yılında Beyoğlu'nda İmam Adnan Sokak'ta açılan ilk mekan, sadece bir konser salonu olarak faaliyet göstermiştir. Bu eski mekanın kapanmasından sonra 2004 yılında bu sefer Nevizade Kameriye sokaktaki yeni yerinde açılan Peyote, üç kattan oluşmaktadır. Mekanda konserler genellikle orta kattaki konser salonunda gerçekleşir.[1]

Peyote, 1990'lar ve 2000'li yıllarda Türkiye alternatif müzik sahnesinin önemli mekanlarından biri olarak kabul görmüş,[2] faal olduğu dönem boyunca aralarında Mor ve Ötesi, Baba Zula, Ayyuka, Gaye Su Akyol, Replikas, Islandman, Selim Sesler, The Away Days ve The Ringo Jets gibi isimlerin de olduğu[1] yüzlerce yerli müzik grubuna ev sahipliği yapmıştır. Mekanın müzik direktörlüğünü kuruluşundan itibaren 2011'deki vefatına kadar daha önce Piya ve Şahika gibi mekanları da yönetmiş olan müzik yöneticisi Hakan Orman yapmıştır.[3] 2019 yılında işletmecilerin çeşitli müzisyenler ile yaşadıkları problemler, Peyote'de sahneye çıkan 24 müzik grubunun ortak bir açıklaması ile su yüzüne çıkarken, gruplar mekanda yaşadıkları fiziksel, psikolojik ve ekonomik sömürüyü öne sürerek buradaki etkinliklerini durdurma kararlarını açıklamışlardır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Akpolat, Barış (6 Aralık 2008). "10 yıllık bar plak şirketi oldu". Hürriyet. 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  2. ^ Polat, Tayfun (2021). Türkiye'de bağımsız müzik : "başlangıç" (1. baskı bas.). İstanbul. ISBN 978-605-82838-5-5. 
  3. ^ "Ünlü müzik direktörü yaşam savaşını kaybetti". Milliyet. 16 Haziran 2011. 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  4. ^ Vural, Sinem (28 Mart 2019). "Peyote'ye karşı ortak karar". Hürriyet. 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atlas Sineması</span> İstanbulda bir sinema salonu

Atlas Sineması, İstiklal Caddesi üzerinde 19. yüzyıl yapısı tarihî bina içinde 1948 yılından beri hizmet veren büyük sinema.

<span class="mw-page-title-main">Ajda Pekkan</span> Türk şarkıcı

Ayşe Ajda Pekkan, Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Akün Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Akün Sahnesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen temsillere ev sahipliği yapan ana mekanlardan biri olarak hizmet verir. Şinasi Sahnesi ile aynı binada yer alan sahneye, Atatürk Bulvarı üzerindeki girişten ulaşılır. Uzun yıllar boyunca sinema salonu olarak hizmet veren bir mekânın yenilenmesiyle tiyatro ve müzikal gösterimlerine uygun hâle getirilen sahne, 361 koltuk kapasitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (İstanbul)</span> Mimari yapı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bulunan opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Konser</span> Sanatçıların müzik eserlerini bir topluluk önünde çalması veya söylemesi

Konser, bir dinleyici topluluğu önünde bir şarkıcı ya da müzik grubunun; müzisyenlerin seyirci önünde müzikal anlamda gösterdikleri canlı performansıdır. Birkaç gün süren ve birden fazla müzisyeni kapsayan ve festival olarak da adlandırılan konserler dizisine örnek olarak Woodstock, Oxegen, Bath ve Salzburg gösterilebilir.

Üçnoktabir, Türk Rock müzik grubu. Üçnoktabir 2002 yılında kuruldu. Her pazartesi Beyoğlu-Mojo'da çalan grup şimdiye kadar Bursa, Eskişehir ve İzmit'te, aralarında Boğaziçi, Koç, İstanbul, Sabancı ve Işık'ın da olduğu üniversitelerde, İstanbul'daki belli başlı pek çok barda konserler verdi; 2004 yılında ise Pink'in ön grubu olarak sahne aldı. Albüm kayıtlarını sürdüren üçnoktabir, yönetmenliğini Serdar Akar'ın, müziklerini ise Selim Demirdelen'in yaptığı Barda adlı filmdeki bazı parçaları düzenledi ve filmde bir sahnede çaldı.

Babylon, İstanbul'da yer alan birçok amaçlı konser ve performans mekanı.

Ses Tiyatrosu veya Ortaoyuncuların verdiği adla Ses 1885, İstanbul Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'ndeki Halep Pasajı'nın içerisinde bulunan bir tiyatro salonu.

Kemancı, 1986 yılında Galata Köprüsü'nün altında kurulmuş bir rock bar.

Kumbaracı50, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde 2009'dan beri tiyatro ve çeşitli sanat disiplinlerinin etkinliklerini ağırlayan sahne.

<span class="mw-page-title-main">Gece kulübü</span> geceleri açık olan eğlence mekânları

Gece kulübü, herkese açık müzikli, içkili müzik mekanı, konser, show ve eğlence yeri, insanların eğlenme amacıyla gittikleri, müzik eşliğinde dans edilen, alkollü içecek tüketilen, genelde gece açılan sabaha dek açık kalan mekânlardır. Bir gece kulübü genellikle bir dans pisti, lazer ışık gösterisi ve disk jokey (DJ) için sahne içeren bir eğlence mekanıdır. "Gece kulübü" adlandırması zamana göre isim değişikliğine uğramıştır. İlk başlarda disko, diskotek olarak adlandırılan bu mekanlar günümüzde gece kulübü ya da sadece kulüp olarak adlandırılır.

Undertakers, 2005 senesinde İstanbul'da kurulmuş Türk Metalcore ve Melodik death metal grubudur. 2005 yılından bu yana aktif olarak Türk metal festivallerinde ve yerel konserlerde boy göstermektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Operası</span>

Süreyya Operası, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 1927'de inşa edilmiş kültür yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Zorlu PSM</span> Performans Sanatları Merkezi

Zorlu Performans Sanatları Merkezi veya kısaltılmış ismiyle Zorlu PSM, İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Zorlu Center kompleksinin içinde yer alan çok amaçlı bir sanat ve kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.

Salon İKSV, İstanbul Kültür Sanat Vakfına ait çok amaçlı performans mekanı.

<span class="mw-page-title-main">Nevizade</span>

Nevizade, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan İstiklal Caddesi'nin yanındaki bölge. Beyoğlu Balık Pazarı'nın yanında yer alan ve Nevizade Sokak ile çevresindeki bölgeleri kapsayan Nevizade, özellikle içerisinde barındırdığı bar ve meyhâneler ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Pasajı</span>

Atlas Pasajı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, İstiklal Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihi bir pasaj.

Dorock, İstanbul'da yer alan bir rock ve metal barı markası. Dorock XL ve Dorock Taksim olmak üzere farklı şubelere sahiptir. Dorock Taksim, Eylül 2019'da kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müzik mekanı</span>

Müzik mekanı, bir konser veya müzik performansı için kullanılan herhangi bir konumdur. Müzik mekanları, halk müziği gösterileri için küçük bir kahvehane, kapalı spor salonu, açık hava orkestrası, konser salonu, stadyum, açık hava yeri ve s. olabilir. Tipik olarak, farklı mekan türleri farklı müzik türlerine ev sahipliği yapar. Opera salonu ve konser salonları klasik müzik performanslarına ev sahipliği yapıyor. Pub, bar, gece kulübü ve diskotekler rock, dans, country ve pop gibi çağdaş türlerde müzik sunar.