İçeriğe atla

Peyman Hürmüz

Peyman Hürmüz
Doğum11 Eylül 1983 (41 yaşında)
Ordu, Türkiye
DilTürkçe, İngilizce, Farsça
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye

Peyman Hürmüz (d. 11 Eylül 1983, Ordu), Türk şair, yazar, klarnet virtüözü, hukukçu ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Üyesi.

Ordu Anadolu Lisesi'ni bitirdi. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2005 yılında mezun oldu. Ordu hakim adayı olarak mesleğe başladı. Sırasıyla Denizli/Sarayköy ve Şanlıurfa/Suruç Cumhuriyet Savcılığı ile Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulundu. Yargıtay İnsan Hakları Komisyon Üyesi olarak 2016 - 2018 yılları arasında görev yaptı. Halen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Üyesi olarak görev yapmaktadır.[1]

Eserleri

  • Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinden Doğan Uyuşmazlıkların Çözümünde Yargı Yolu (Adalet Yayınevi, 2015)
  • 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Yasak Fiiller ve Ceza Hükümleri Yargıtay Yorumu (Adalet Yayınevi, 2016)
  • Özel Ceza Kanunları (Adalet Yayınevi, 2017)
  • Seyirden Yasaklanma (Adalet Yayınevi, 2020)
  • Şahsuvar "Şiir & Öykü" (Cinius Yayınevi, 2020)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargıtay (Türkiye)</span> Türkiyenin adli yargı organı

Yargıtay ya da Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin dört yüksek yargı organından birisidir. Adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

Sabih Kanadoğlu, Türk hukukçu. 2001-2003 yılları arasında Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Halil Özyörük</span>

Halil İbrahim Özyörük, Türk siyasetçi ve hukukçu, eski Türkiye İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Yüce Divan Başkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

Türkiye'deki asliye ceza mahkemeleri, Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan ceza mahkemelerinden biridir. Bulundukları il veya ilçenin adı ile adlandırılır. İhtiyaç sayısına göre birden fazla kurularak numaralandırılabilirler. Tek hakimli mahkemelerdendir. Duruşmalarda zabıt katibi ve cumhuriyet savcısının bulunmaları şarttır.

<span class="mw-page-title-main">Enis Berberoğlu</span> Türk politikacı ve milletvekili

Kadri Enis Berberoğlu,, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. CHP parti meclisi üyesi ve genel başkan yardımcısıdır.

Hasan Iğsız Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Abdurrahman Yalçınkaya, Türk hukukçu ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısıdır.

Ali Alkan, Türk hukukçu, Yargıtay 1. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Altan</span>

Mehmet Hasan Altan, Türk gazeteci, yazar ve akademisyen.

Kenan İpek, Türk hakim ve eski Adalet Bakanı.

Dr. Mustafa Kılıçoğlu Yargıtay 9. Hukuk Onursal Daire Başkanı.

Rıza Akbal Yargıtay üyesi.

Bruno Cotte Fransız yargıç.

Gökhan Karaburun Yargıtay üyesi.

Selahaddin Menteş, Türk hakim. Anayasa Mahkemesi üyesi.

Feridun Bahşi Türk hakim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hamdi Türe</span> OsmanlI Türkü siyasetçi ve Kastamonu milletvekili

Hamdi Türe tam adıyla Ahmet Hamdi Türe, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.