İçeriğe atla

Petrosedum ochroleucum

Petrosedum ochroleucum
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Saxifragales
Familya:Crassulaceae
Cins:Petrosedum
Tür: P. ochroleucum
İkili adlandırma
Petrosedum ochroleucum
(Chaix) Niederle, Skalnickáruv rok 69: 56 (2014).

Petrosedum ochroleucum, Crassulaceae (damkoruğugiller) familyasından bir damkoruğu türü.

Tanımlama

Mat yeşili renkli çok yıllık otsu bitkidir. Çiçekli gövdesi 15–30 cm yüksekliğinde, düz ve yuvarlak yaprakları ince uzun-silindirik, ucu uzun sivrice belirgin biçimde mahmuzlu, çiçek olmadığında kiremitvari diziliştedir. Salkımlı çiçekleri tomurcuk halinde dik yapılı çiçeklendiğinde yassı görünüm alır. Çiçekler 5-8 merouslu yarı saplı. Çanak yapraklar 5–7 mm, üçgen-mızrak biçiminde uzun sivridir. Taç yapraklar 7–10 mm uzunluğundadır. Folikül yeşilimsi ve dik yapılıdır. Çiçeklenme haziran-temmuz aylarında gerçekleşir.[1]

Dağılımı

İspanya'dan Yunanistan'a ve Türkiye'nin doğusunda, İsviçre'nin kuzeyi ile İtalya Alplerinin güney yamaçları, Slovenya, Sırbistan ve Romanya'da bulunur. Kireçtaşı ve dolomitli kayalık yamaçlarda ve çakıllı alanlarda 2000 m rakımda yetişir.[1]

Kullanımı

Çoğunlukla süs bitkisi olarak kullanılır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "BOTANY.cz » SEDUM OCHROLEUCUM ix". 26 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Enginar</span> sebze (yenilebilir çiçek)

Enginar, papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Pamuk</span> Tekstil için üretilen lif bitkisi

Pamuk, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşi akasya</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Gümüşi akasya veya Mimoza Ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boylanan sarı çiçekli bir akasya türü.30 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. Hızlı büyüyen yaprak dökmeyen bir ağaç veya çalıdır.

Salvia halophila, Salvia cinsine bağlı çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İç Anadolu'nun tuzlu bozkırlarında 950-1000 metre yükseklikte yetişir. Türkiye'de Konya ve Niğde illerinde yayılış yapar.

<i>Commelina communis</i> Commelinaceae familyasından bir bitki türü

Commelina communis, Commelinaceae familyasından mavi çiçekli şifalı tek yıllık otsu bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa kayını</span> Kayıngiller familyasından bir bitki türü

Avrupa kayını, kayıngiller (Fagaceae) familyası üyelerinden belirli mevsimlerde yaprak döken bir kayın türü.

<span class="mw-page-title-main">Köpek üzümü</span>

Solanum nigrum, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Mentha pulegium</i> yarpuz otu

Mentha pulegium ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka durumunda, nane türünden, kısa saplı, az veya çok tüylü, güzel kokulu bir bitkidir.

Sideritis akmanii, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dünya'da yalnızca Türkiye'de Afyon ilinde yayılış yapar. İlk olarak 1996 yılında Türk botanikçileri Zeki Aytaç, Ali A. Dönmez ve Murat Ekici tarafından tanımlanmıştır. Bu tür, Ankara Üniversitesi'nde bir botanikçi olan ve aynı alanda bitkiyi ilk toplayan Prof. Dr. Yıldırım Akman'ın onuruna adlandırılmıştır.

Sideritis vulcanica, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Prospero autumnale</i>

Prospero autumnale, Asparagaceae ailesine bağlı, güz sümbülü olarak bilinen, bir sümbül türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Portekiz ve Fas arasında, Türkiye ve Kafkasya arasında, ayrıca İngiltere'de görülür.

<i>Allium pallens</i> bitki türü

Allium pallens, Amaryllidaceae familyasına bağlı, nur soğanı olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Orta Doğu, Portekiz, Cezayir ve İran arasında görülür.

Primula longipes, Josef Franz Freyn ve Paul Ernst Emil Sintenis tarafından tanımlanmış, Primulaceae (çuhaçiçeğigiller) familyasından bir bitki türüdür.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.

Tanacetum nitens, Asteraceae familyasından Türkiye'de endemik bir pire otu türü.

<i>Trollius ranunculinus</i>

Trollius ranunculinus, düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından çok yıllık bir bitki türü.

<i>Datura stramonium</i>

Datura stramonium, Datura cinsine bağlı bir bitki türüdür.