İçeriğe atla

Petrobey Mavromihalis

Petrobey Mavromihalis
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
DoğumLimeni Kasabası,Mani, Osmanlı İmparatorluğu
ÖlümAtina, Yunanistan Krallığı
MilliyetYunan
Diğer ad(lar)ıPetros Mavromihalis
Yerine geldiğiAleksandros Mavrokordatos
Yerine gelenYorgos Kunturiotis
DinOrtodoks Hristiyanık
İmza

Petro Bey Mavromihali (Yunan Harfleriyle: Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Petrobey Mavromichalis), daha çok Yunan İsyanı ile tanınan Yunan general ve politikacıdır.

Hayatı

Petrobey, Pierrekos ve bir doktorun kızı olan Katerina Kuçogrigorakos'un oğlu olarak 6 Ağustos 1765'te dünyaya geldi.

Mavromichalis ailesi, nesiller boyunca Osmanlı İmparatorluğuna karşı ayaklanma halindeydi. Dedesi Yorgakis ve Babası Pierrekos Mavromihalis Orvo İsyanında önemli bir role sahiptiler. İsyan, mani liderleri arasında iç çatışma olarak izledi; genç Petrobey, çatışma arasında arabuluculuk yaparak çatışan aileleri yeniden birleştirerek adını duyurdu.

Çatışmalar

Birkaç başarız ayaklanmalar çıkaran Petrobey, bunun nedeniyle isyancıların ve Fransız kontrolündeki Heptanlıların kaçmasını sağladı. Bu olay, güçlü bir müttefik bulmasına sebep oldu. Mısırda savaşan Napolyon Bonapart ile müttefik oldu. Napolyon'un fikrinde bir Yunan İsyanı ile Osmanlı İmparatorluğu'nu vurmayı amaçlıyordu.

1814 yıkında, Maniotlar Osmanlı İmparatorluğunu tehtid etmeye başlamıştı. Petrobey, yıllardır koruduğu bölgesine özerkik kavramını getiremiyordu ama Maniot Güçleri, Sultan adına Arnavut akıncılarına karşın Mora Bölgesini savunacak kadar güçlüydü. Petrobey Mariot Kaptanlarının yanında bir ayaklanma için tasarımlarda aktif bir kaptandı. 1818 yıkında ise Filiki Eterya üyesi oldu ve 1819 da büyük kaptanlar arasında anlaşmaya aracılık etti.

1821'de Areopolis'te savaş bayrağını kaldırarak Büyük Yunan İsyanının başladığını işaretini verdi.

Güçleri Kalamata'ya doğru yürüdü ve 23 Mart'ta şehri aldı.

1822 yazından sonra Petrobey savaştan çekildi ve yerini oğullarına bıraktı (iki çocuğuda savaşta öldü).

Kaptanlar arasında arabuluculuk yaparak iç kavgaların oluşmamasını sağladı.

Siyaset

Önde gelen devrimcilerden oluşan Messesian Senetosu'nda başkanlık yaptı ve Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri'ne ve Helenistlere bir dize mektup yazarak Batı Ülkelerinden destek bulmaya çalıştı.

Peter von Hess tarafından yapılan Petrobey Mavromihalis tablosu

Devrimden sonra Petrobey, Yannis Kapodistrias'ın önderliğinde ilk Yunan Senatosu'na üye oldu. İki adam, Kapodistrias'ın geleneksel aile sadakati sisteminin yerini alarak siyasi atamalara dayalı merkezi bir bölgesel yönetim kurma konusundaki ısrarının bir sonucu olarak kısa süre sonra çatıştı. Petrobey'in kardeşi Canis, atanan Lakonia valisine karşı bir isyan başlattı; iki kardeş Kapodistrias'la görüşmeye ve bir çözüm müzakere etmeye davet edildiler, ancak ortaya çıktıklarında tutuklandılar. Petrobey, hapishane hücresinden Kapodistrias ile bir anlaşmaya varmaya çalıştı; ikincisi reddetti. Kriz daha sonra daha geleneksel yollarla çözüldü: Petrobey'in kardeşi Konstantinos ve oğlu Georgios, 9 Ekim 1831'de Kapodistrias'a suikast düzenledi. Petrobey cinayeti alenen onaylamadı. Kapodistrias'ın yerine, kapetanaioi'ye karşı tutumu daha dostça olan Kral Otto geçti. Petrobey, Danıştay başkan yardımcısı ve daha sonra senatör oldu. Ayrıca, Kurtarıcı Nişanı'nın Büyük Haçı'na layık görülen ender Rumlardan oldu.

17 Ocak 1848'de Atina'da öldü ve en yüksek onurla gömüldü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mondros Mütarekesi</span> Osmanlı İmparatorluğunu fiilen sona erdiren ateşkes antlaşması

Mondros Mütarekesi ya da Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan mütarekename. Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey tarafından, Limni adasının Mondros Limanı'nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştır. Bu antlaşma ile beraber Osmanlı İmparatorluğu fiilen sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Navarin Deniz Muharebesi</span> Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1827 deniz savaşı

Navarin Deniz Muharebesi, Osmanlı ve Mısır donanmalarıyla, birlikte hareket eden Britanyalı, Fransız ve Rus donanmaları arasında, 20 Ekim 1827 tarihinde geçmiş olan bir deniz muharebesidir. Bu muharebe Osmanlı tarihinde Navarin Olayı, Navarin Baskını veya Navarin Faciası adlarıyla da geçmektedir.

Celâlî isyanları, 16. ve 17. yüzyıllarda, Osmanlı yönetimindeki Anadolu'da Yavuz Sultan Selim döneminde başlayan ve Sultan I.Ahmet dönemine kadar devam eden zaman zarfında devlete karşı ekonomik, sosyal, askerî ve siyasi nedenlerle çıkarılan ayaklanmalara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Yorgi</span>

Kara Yorgi Petroviç, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Birinci Sırp Ayaklanması'nın lideri ve sonradan bağımsızlığını kazanan Sırbistan'ı uzun süreler yöneten Karađorđević Hanedanı'nın atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

Sırp İsyanları, 19. yüzyılın başlarında Sırpların Osmanlı Devleti'ne karşı başlattıkları ve 1878 yılında Sırbistan'ın bağımsızlığıyla sonuçlanmış isyanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Helen Cumhuriyeti</span>

Birinci Yunanistan Cumhuriyeti, Yunanların Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başkaldırısı sırasında kurulan geçici cumhuriyettir. Kurulan bu cumhuriyet aynı zamanda Yunanların kurduğu ilk cumhuriyet olmakla birlikte daha sonra İstanbul Antlaşması ile yerini krallığa bırakacaktır. Tarihçiler devletin anayasal ve demokratik niteliği ile daha sonradan Yunanistan'da kurulacak olan İkinci ve Üçüncü cumhuriyetlere bir örnek teşkil ettiğini söylerler.

<span class="mw-page-title-main">1917-23 Devrimleri</span>

1917-1923 Devrimleri, Rus Devrimi'nin başarısından ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaratılan düzensizlikten ilham alan, dünya çapındaki siyasi huzursuzlukları ve silahlı isyanları içeren devrimci bir dalgaydı. Ayaklanmalar esas olarak sosyalist veya sömürge karşıtı nitelikteydi. Bazı sosyalist isyanlar kalıcı sosyalist devletler yaratmayı başaramadı. Devrimlerin, Alman İmparatorluğu'nun çöküşü, Avusturya-Macaristan'ın dağılması ve Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması gibi gelecekteki Avrupa siyasi manzarasını şekillendirmede kalıcı etkileri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yedi Ada Cumhuriyeti</span>

Yedi Ada Cumhuriyeti, 1800 yılında Osmanlı Devleti ve Rus İmparatorluğu tarafından Fransa'dan alınan İyon Adaları üzerinde 21 Mart 1800'de kurulan devlet.

Havran Dürzi İsyanı, Suriye'nin Havran bölgesinde yaşayan Dürzilerin 1909'da Osmanlı otoritesine karşı gerçekleştirdiği güçlü bir isyandır. Dürzi kabilesi olan el-Atras'ın bağımsızlık isteği üzerine çıkan ayaklanma sadece bu kabileyi etkilemedi. Bölgede yaşayan birçok Dürzî, sürgün edildi. Ayrıca önde gelen birçok Dürzi liderleri idam edildi.

Avrupa'da Osmanlı savaşları Osmanlı İmparatorluğu ile eski Orta Çağ'dan 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan çeşitli Avrupa devletleri arasındaki bir dizi askeri çatışma idi. İlk çatışmalar 13. yüzyılda Bizans-Osmanlı savaşları, ardından da 14. yüzyılda Bulgar-Osmanlı savaşları ve Sırp-Osmanlı Savaşları başlamıştır. Bu devrin büyük bölümü, Osmanlı'nın Balkanlara açılmasıyla karakterize edildi. Osmanlı İmparatorluğu, 15. ve 16. yüzyıllarda Orta Avrupa'ya daha fazla girdi ve Avrupa'daki toprak taleplerinin zirvesinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Girit İsyanı (1866-1869)</span>

Girit İsyanı, Girit'te Osmanlı yönetimine karşı 1832'de Yunan Bağımsızlık Savaşı ile 1898'de otonom Girit Devleti'nin kurulması arasında Girit isyanları arasında üçüncü ve en büyük üç yıllık bir ayaklanma.

<span class="mw-page-title-main">Modern Yunanistan tarihi</span>

Modern Yunanistan tarihi, Yunanistan tarihinde 1828'de Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra Büyük Güçler tarafından Osmanlı İmparatorluğu'ndan özerkliğini kazanmasından günümüze kadar geçen süreyi kapsamaktadır.

1833 Kıbrıs ayaklanmaları, Osmanlı döneminde Kıbrıs Adasında gerçekleşen ayaklanmalardır.

1931 Kıbrıs isyanı veya Ekim Olayları 21 Ekim ile Kasım 1931 arasında, İngiliz kraliyet kolonisi olan Kıbrıs'ta gerçekleşen sömürge karşıtı bir ayaklanmadır. Ayaklanmaya adanın Yunanistan ile Enosis'i (Birliğini) savunan Kıbrıslı Rum milliyetçiler öncülük etti. İsyancıların yenilgisi, İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar sürecek olan baskıcı bir İngiliz yönetimi dönemine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Kiços Cavelas</span>

Kiços Kiryakos Cavelas, Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden biri olan ve 1847-1848 yılları arasında Yunanistan başbakanı olarak görev yapan Yunan general ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Viryoni</span>

Vezir Ömer Vrioni Paşa, Mısır’da Napoleon Bonaparte’a karşı savaşlarda üstün başarılar kazanmıştır. Yunan İsyanı’nın bastırılması sırasında önemli görevler almıştır. Mora İsyanı sırasında Atina garnizonunu isyancılara karşı savunmuştur. Vezirlik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">1813 Alman Seferi</span> çatışma

Alman seferi (Almanca: Befreiungskriege, 'Kurtuluş Savaşları' 1813'te yapıldı. Aralarında Avusturya ve Prusya'nın yanı sıra Rusya ve İsveç'in de bulunduğu Altıncı Koalisyon üyeleri, Almanya'da, Fransız İmparatoru Napolyon, mareşalleri ve diğer Alman devletlerinin çoğunun ittifakı olan Ren Konfederasyonu ordularının ve Birinci Fransız İmparatorluğu'nun egemenliğine son verdi.