İçeriğe atla

Petro Toloçko

Peter Toloçko
Toloçko 2009'da
DoğumPetro Petroviç Toloçko
21 Şubat 1935(1935-02-21)
Kiev, Sovyetler Birliği
Ölüm28 Nisan 2024 (86 yaşında)
Kiev, Ukrayna
MilliyetSovyet-Ukraynalı
Vatandaşlık Sovyetler Birliği
 Ukrayna
EğitimKiev Üniversitesi
ÖdüllerPrens Yaroslav Ödülü (5. sınıf)
Onur Rozeti Nişanı
Kariyeri
DalıKiev Rus (Eski Rus) tarihi
Çalıştığı kurumlarUkrayna Ulusal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü
EtkilendikleriFyodor Pavloviç Shevchenko
Vasily Yusufoviç Dovzhenok

Petro Petroviç Toloçko (Ukraynaca: Петро́ Петро́вич Толо́чко; 21 Şubat 1938 - 28 Nisan 2024), Sovyet-Ukraynalı tarihçi, arkeolog ve aktivist.[1]

Hayatı

Toloçko, 21 Şubat 1938'de Kiev, Sovyetler Birliği'nde doğdu. Kiev Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Kiev Rus (Eski Rus) tarihi üzerine Ukrayna NASU Arkeoloji Enstitüsü'nün önde gelen uzman araştırmacılarından birisiydi.[2]

Tarih bilimleri doktoru (1981), profesör (1982), Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi'nin asil üyesi (1990), Rusya Bilimler Akademisi'nin yabancı üyesi (2011-8 Mart 2022) ve Dünya Rus Halk Konseyi üyesiydi.[3] Çalışmalarıyla Prens Yaroslav Ödülü'nün (5. sınıf) ve Onur Rozeti Nişanı'nın sahibi oldu.

Toloçko, 28 Nisan 2024'te memleketi Kiev, Ukrayna'da 86 yaşında öldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ Ivakin, Hlib. "Tolochko, Petro". Encyclopedia of History of Ukraine. NASU Institute of History of Ukraine. 28 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2024. 
  2. ^ Academician of the NAN of Ukraine P.P.Tolochko: It is immoral to deny our common history (Академик НАН Украины П.П. Толочко: Безнравственно отказываться от нашей общей истории) 26 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. World Russian People's Council website. 2 November 2018
  3. ^ "Колективна заява до Президії Російської академії наук від членів НАН України – іноземних членів РАН". 24 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Источник назвал причину смерти историка Петра Толочко". ria.ru. 28 Nisan 2024. 28 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Pyotr Grigorenko, Petro Grigorenko, Petro Hryhorovych Hryhorenko veya Pyotr Grigoryevich Grigorenko Sovyet Ordusu'nda yüksek rütbeli Ukrayna bölgesi komutanıdır. Daha sonra Sovyetler Birliği'nde başlıca insan hakları savunucusu, muhalif ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Arseniy Yatsenyuk</span>

Arseniy Petroviç Yatsenyuk, Arseniy Yatseniuk; d. 22 Mayıs, 1974), Ukraynalı siyasetçi, ekonomist, hukukçu ve Ukrayna'nın eski Başbakanı. Yatsenyuk, 2005-2006 yılları arası Ekonomi Bakanı olarak Ukrayna hükûmetinde görev aldıktan sonra 2007 yılında Ukrayna Dışişleri Bakanı oldu ve 2007-2008 yılları arası Verkhovna Rada (parlamento) Başkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kirponos</span>

Mihail Petroviç Kirponos, Ukraynalı Sovyet Kızıl Ordu generali ve Sovyetler Birliği Kahramanıdır. 1941 yılında Kiev Muharebesi sırasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Mazepa</span>

Ivan Stepanoviç Mazepa 1687 ile 1708 arasında Kazak hetmanı olarak görev yapmıştır. Kutsal Lig çabalarından dolayı 1707'de Kutsal Roma İmparatorluğu Prensi unvanına layık görüldü. Mazepa'nın yaşamındaki tarihi olaylar pek çok edebi, sanatsal ve müzik eserine ilham kaynağı olmuştur ve sanatın koruyucusu olarak ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Maryna Poroşenko</span>

Maryna Anatoliivna Poroşenko, Eski Ukraynalı first lady, siyasetçi, hekim ve politik kişilik. Ukrayna'nın beşinci Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun (2014-2019) eşidir. 2020 seçimlerinde Kiev'den Avrupa Dayanışma Partisi'nin liste başı adayı olarak Kiev Belediye Meclisi'ne delege olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Taarruzu (2022)</span> Rusya’nın, Ukrayna’nın başkentine yaptığı işgal olayı

Kiev Taarruzu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinda bir askerî sahaydı. 24 Şubat 2022'de Kiev ve çevresindeki bölgelerin kontrolü için Rusya-Ukrayna ve Belarus-Ukrayna sınırı boyunca Rusya'nın saldırılarını içeriyordu. Kiev çevresindeki Rus operasyonlarında, komşu Jıtomır Oblastı'nın bazı kısımları da işgal edildi. Kiev, Ukrayna'nın başkentidir ve Ukrayna Hükûmeti ve askeri komuta karargahına ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şan olsun Ukrayna'ya!</span>

Şan olsun Ukrayna'ya!, Ukrayna'nın egemenliğinin ve direnişinin sembolü olarak bilinen ve 2018'den beri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin resmi selamı olarak bilinen bir Ukrayna ulusal selamıdır. Selama genellikle "Kahramanlara şan olsun!" sözü de eşlik eder.

<span class="mw-page-title-main">İvankiv Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

İvankiv Muharebesi, Teteriv Nehri üzerinde önemli bir geçiş noktası olan İvankiv kasabasının kontrolü için Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinda Kiev Taarruzu'nun bir parçası olan askeri bir çatışmaydı. Savaşanlar, Rusya Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Kara Kuvvetleri unsurlarıydı. Muharebe 25 Şubat 2022'den 31 Mart 2022'ye kadar sürdü ve Rus kuvvetlerinin geri çekilmesiyle sona erdi. Muharebe, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i kuşatmak için daha büyük bir taktiğin parçasıydı. Rus kuvvetleri 27 Şubat'ta köyü ele geçirirken, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri başkentin batı banliyölerinde İrpin, Buça ve Hostomel'de Rus ilerlemesine karşı direndi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu</span> Kuzeydoğu Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu, Ukrayna'daki iki ilin (oblast) - Çernihiv Oblastı ve Sumı Oblastı - kontrolü için 2022 Rus istilasında devam eden bir askerî operasyondur - 4 Nisan 2022'de Ukrayna makamları, Rus birliklerinin çoğunlukla Sumı Oblastı'ndan çekildiğini ve artık o bölgedeki kasaba veya köyleri işgal etmediğini iddia etti. O akşamın ilerleyen saatlerinde Ukrayna makamları, Rus kuvvetlerinin Çernihiv Oblastı'ndan çekildiğini iddia etti ve bu iddia Pentagon tarafından 6 Nisan'da doğrulandı. 14 Mayıs'ta ISW, "Ukrayna böylece Harkov Muharebesi'ni kazanmış gibi görünüyor" dedi. Harkov Belediye Başkanı BBC'ye yaptığı açıklamada: "Son beş gündür kentte bombardıman olmadı. Ruslar, Harkov havaalanı yakınında şehri füze roketiyle vurmak için yalnızca bir girişimde bulundu, ancak füze Ukrayna Hava Savunması tarafından imha edildi." dedi.

Ukrayna kültürü, Ukrayna halkının tarihi boyunca şekillenen maddi ve manevi değerlerinin bir bileşimidir. Etnik Ukraynalılar ile ilgili etnik çalışmalar ve Kiev ve çevresindeki bölge tarihine odaklanan Ukrayna tarih yazımı ile iç içedir.

<span class="mw-page-title-main">İçişleri Bakanlığı (Ukrayna)</span> Ukrayna Hükümetinde bir bakanlık

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Ukrayna hükûmetinde Ukrayna'nın içişlerini denetleyen bakanlıktır. Bakanlık, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik devlet politikasını yürütür, toplumun ve devletin çıkarlarına aykırı yasadışı eylemleri araştırır, suçla mücadele eder, sivil düzeni sağlar, sivil güvenliği ve trafik güvenliğini sağlar ve önemli kişilerin güvenliğini ve korunmasını garanti eder. İçişleri Bakanı tarafından yönetilen merkezi bir kurumdur. Bakanlık, Ukrayna Başsavcılığının ofisi ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Ukrayna Ulusal Polisi'ni (polis) ve Ukrayna Ulusal Muhafızları'nı (jandarma) denetler.

<span class="mw-page-title-main">Nataliya Polonska-Vasilenko</span>

Nataliya Polonska-Vasilenko. 20. yüzyılın önde gelen Ukraynalı tarihçilerinden biridir. Ukraynalı tarih akademisyeni ve devlet adamı Mikola Vasilenko'nun eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Ukrayna ilişkileri</span>

Almanya-Ukrayna ilişkileri, Almanya ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Ukrayna ve Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler aslen 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu arasında kurulmuştu, ancak daha sonra Ukrayna'nın Kızıl Ordu tarafından işgali nedeniyle kısa süre sonra kesildi. Mevcut ilişkiler 1989'da konsolosluk ve 1992'de tam ölçekli diplomatik misyon düzeyinde yeniden başlatıldı.

Viktor Mihayloviç Gluşkov, Sovyet matematikçi. Sovyetler Birliği'nde bilgi teknolojisinin ve Sovyet sibernetiğinin kurucu babalarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Petro Konaşeviç-Sahaydaçni</span>

Petro Konaşeviç-Sahaydaçni Ukraynalı bir Kazak siyasi ve sivil liderdi. 1616'dan 1622'ye kadar Zaporojya Kazaklarının Hetman'ı, Polonya-Litvanya Topluluğu'nun kara ve deniz askeri lideri idi. Bir hetman iken, Kazak Ordusunu düzensiz bir askeri oluşumdan düzenli bir orduya dönüştürdü. Onun liderliğinde Ukrayna'nın Kazakları, Ortodoks din adamları ve köylüleri birleşik bir ulus olarak ortaya çıkmaya başladı. Birlikleri, 1621'de Türklere karşı yapılan Hotin Savaşı'nda ve 1618'de Polonya Prensi Władysław'ın Rusya tahtını ele geçirme girişiminde önemli rol oynadı.