İçeriğe atla

Petrit Bushati

Petrit Bushati (20 Ekim 1948 - 22 Kasım 2014), Makedonya Cumhuriyeti'nde Arnavutluk büyükelçisiydi.

2002'den 2006'ya kadar Belgrad'a büyükelçi olarak hizmet verdi ve 2006'nın başından itibaren Makedonya Cumhuriyeti'ne büyükelçi olarak atandı. Ardından Sırbistan, Danimarka, Norveç, Finlandiya, İzlanda, İsveç, Amerika Birleşik Devletleri büyükelçisi oldu ve 2014 yılından itibaren diplomat olarak Üsküp'te görev yaptı.[1][2]

Osmanlı dönemindeki Bushati ailesinin bir parçasıdır, bir feodal Arnavut ailesidir.

Cenaze törenine Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, eski Dışişleri Bakanı Aldo Bumçi, Ulaştırma Bakanı Edmond Haxhinasto ve Kosova'dan Ramush Haradinaj katıldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Ndërron jetë ambasadori i Shqipërisë në Shkup, Petrit Bushati" [Albania's ambassador to Skopje, Petrit Bushati, dies]. Illyaria Press. 22 Kasım 2014. Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. []
  2. ^ "Homazhet për Petrit Bushatin". Top Channel. 23 Kasım 2014. 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 
  3. ^ "Nderohet për herë të fundit ambasadori Petrit Bushati" [Ambassador Petrit Bushati is honored for the last time]. Gazeta Express (Arnavutça). 23 Kasım 2014. Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki şehirlerin kardeş şehirleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki şehirlerin kardeş şehirlerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada büyükelçilik binası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye'de bulunan diplomatik temsilciliğidir. 1967 yılında Kıbrıs Türk Cemaat Bürosu, 1974 yılı itibarıyla Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi Temsilciliği, 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti Temsilciliği, 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanının Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmasıyla birlikte Büyükelçilik olarak hizmet vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksinin 2016 yayınına göre Azerbaycan vatandaşları umumi Azerbaycan pasaportu ile sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 62 ülkeye seyahat edebilirler ve bunlardan 31'ine vizesiz girebilirler.

Osman Taney Korutürk, Türk siyasetçi ve emekli diplomattır. Uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı bünyesinde diplomat olarak görev yapan Osman Korutürk, Türkiye Cumhuriyeti'ni pek çok ülkede temsil etmiştir. Emekli olduktan sonra siyasete atılmış ve Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akif Çağatay Kılıç</span> Türk politikacı

Akif Çağatay Kılıç, Türk siyaset bilimci ve eski Gençlik ve Spor Bakanı. 2013-2017 yılları arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini sürdüren Kılıç, ilk defa 2011 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi Samsun milletvekili olarak meclise girdi. Ayrıca Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde de AK Parti Samsun milletvekili olarak seçildi.

Ömer Önhon, Türk büyükelçi, bürokrat. Babası emekli büyükelçi Candemir Önhon'dur. Dedesi ise asker ve milletvekili ayrıca Türkiye Jokey Kulübü kurucu üyesi Saim Önhon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Çin ziyaretçileri, Çin'in dış temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Özel idari bölgeler - Hong Kong ve Makao - bağımsız vize rejimlerini muhafaza etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Natalia Gherman</span> Moldovalı politikacı ve diplomat

Natalia Snegur-Gherman 2013-2016 yıllarında Dışişleri ve Avrupa Entegrasyon Bakanı olarak görev yapan Moldovalı politikacı. İstifası sonrasında Başbakan olarak Chiril Gaburici'nin yerine 22 Haziran 2015-30 Temmuz 2015 tarihleri arası Moldova'nın geçici olarak başbakanlığını yapmıştır.

Cihad Erginay Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Erdem Erner</span> Türk diplomat

Erdem Erner, Türk büyükelçi.

Mehmet Samsar,, Türk diplomat

<span class="mw-page-title-main">Andrey Karlov</span>

Andrey Karlov tam adı ile Andrey Gennadiyeviç Karlov,, Rus diplomat. 2013-2016 yılları arasında Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev aldı. 19 Aralık 2016'da Ankara'da Mevlüt Mert Altıntaş tarafından yapılan suikast sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Karlov suikastı</span>

Andrey Karlov suikastı, 19 Aralık 2016'da, Rusya büyükelçisi Andrey Karlov'a Ankara'daki Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki fotoğraf sergisi açılışı sırasında düzenlenen saldırı. Olayda Karlov hayatını kaybederken, Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş özel harekât polisleri ile girdiği çatışma sonrası öldürüldü.

Fatih Ulusoy, Türk Büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Richard N. Gardner</span>

Richard Newton Gardner, Amerikalı siyasetçi, hukukçu ve diplomattır.

Luca Attanasio, İtalyan diplomat. 2017'den Şubat 2021'ye kadar İtalya'nın Kongo Demokratik Cumhuriyeti büyükelçisi olarak görev yaptı. Attanasio, İtalya'nın en genç büyükelçileri arasında yer aldı. 22 Şubat 2021'de görev yaptığı D. Kongo Cumhuriyeti'nin Ruanda sınırındaki Kuzey Kivu bölgesinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Bujar Osmani</span>

Bujar Osmani Kuzey Makedonya'dan Arnavut kökenli siyasetçi, şu anki Kuzey Makedonya dışişleri bakanı ve eski sağlık bakanı. Haziran 2017'de Avrupa işlerinden sorumlu başbakan yardımcısı olarak atandı. 30 Ağustos 2020'de Osmani dışişleri bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Konica</span>

Mehmed bey Konitza, Arnavut bir politikacıdır. Üç kez Arnavutluk Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Arnavut yazar Faik Bey Konitza'nın kardeşiydi.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.