İçeriğe atla

Petit Verdot

Petit Verdot
Üzüm (Vitis)
Petit Verdot üzümleri
RengiKırmızı
Tür adıVitis vinifera
Diğer adıVerdot
Köken Fransa
Önemli üretim yerleriBordo, Avustralya, Arjantin, Kaliforniya, Virginia

Petit Verdot esasen klasik Bordo karışımlarında kullanılan bir çeşit kırmızı şaraplık üzümdür.[1] Bordo'daki diğer çeşitlerden çok daha geç olgunlaşır bu nedenle kendi bölgesinde gözden düşmüştür. Olgunlaştığında karışıma küçük miktarlarda tanen, renk ve lezzet katar. Petit verdot daha güvenilir bir şekilde olgunlaştığı ve tek çeşit şarap haline getirildiği Yeni Dünya'daki şarap üreticileri arasında dikkat çekti. Cabernet Sauvignon harmanlarının orta damak tadının 'sertleştirilmesinde' de faydalıdır.

Gençken aromaları muz ve kalem talaşına benzetilir. Olgunlaştıkça güçlü menekşe ve deri tonları gelişir.

Tarih

Bir bardak Petit Verdot

Petit Verdot muhtemelen Bordo'daki Cabernet Sauvignon'dan öncedir ama kökenleri belirsizdir. On sekizinci yüzyıla ait kayıtlar vardır[2] ancak özellikleri Gironde'den çok daha sıcak iklimlerde bir köken olduğunu gösterir.

Tressot'un bir ebeveynidir diğer ebeveyni ise Toulouse yakınlarındaki Tarn vadisinden bir üzüm olan Duras'tır. Her ikisinin de Romalılar tarafından Akdeniz'den iç bölgelere taşınırken bölgeye getirilmiş olması mümkündür.

Dağılımı ve şarapları

Petit Verdot yaprağı

Arjantin

Arjantin'de bazı Petit Verdot blokları vardır ancak yıllarca Fer olarak etiketlendi.

Avustralya

Verdot James Busby'nin 1832 koleksiyonuna dahil edildi ve 1840'larda Sir William Macarthur tarafından denendi.[2] 2000 yılında Avustralya'da 1600 hektar vardı ve Güney Avustralya'daki Kingston Estate Fransa'dakinden dört kat daha fazla ekime sahipti.[3] Birkaç yıl boyunca eskiyecek olan masif, kuluçka dönemindeki, tek çeşit şaraplar yapmak için giderek daha fazla kullanılıyor- Pirramimma bu yaklaşımı destekledi ve Warrumbungle Wines yaşlanma potansiyelini vurgulamak için yalnızca eski/mahzen bağlarını piyasaya sürdü.

Şili

Şili'de 2003'te 137 hektar vardı.[3]

Fransa

Fransa'da hemen hemen tüm Petit Verdot klasik Bordo karışımına yapı kazandırmak için küçük miktarlarda kullanıldığı içinde Bordo'da çoğunlukla da Médoc'ta yetiştirilir. Ancak geç olgunlaşma bazı yıllarda tüm mahsulün kaybedildiği ve yalnızca her dört yılda bir uygun şekilde olgunlaştığı anlamına gelir; bu nedenle, özellikle daha erken olgunlaşan şaraba yönelik eğilimiyle gözden düşmüştür. Château Palmer karışımında %6'ya kadar Petit Verdot bulundurması alışılmadık bir durumdur bu da şaraplarında yüksek Merlot oranını sertleştirmeye yardımcı olur. % 1–3 daha yaygındır.

İtalya

İtalya'da bazen Maremma (Toskana) ve Lazio'da yetiştirilir.

Peru

Tacama tarafından Don Manuel % 100 Petit Verdot şarabı

Peru'da Petit Verdot asmaları güney Ica Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Ica'dan gelen çöl havası üreticilerin % 100 çeşitlilikte Petit Verdot şarapları yapmasına imkan verir. Tacama şaraphanesi % 100 Petit Verdot üzümleriyle en kaliteli şaraplarından biri olan "Don Manuel" i üretir.[4]

Portekiz

Portekiz'de bazen Alentejo'da yetiştirilir ve bu bölgenin kendine özgü iklim koşulları nedeniyle harika sonuçlar elde edilir.

Amerika Birleşik Devletleri

Meritage Bordeaux harmanlarının bolluğu 2003 yılında 360 hektar olan Kaliforniya'daki çeşitliliğe büyük ilgi gördü.[3] Daha dengeli ve daha sıcak iklim üzümün güvenilir bir şekilde olgunlaşmasında büyük bir yardımcıdır ve üreticiler tek çeşitleri de denemeye başladı. Ayrıca Arizona, Colorado, Oregon, Texas, Virginia, Maryland,[5] Missouri, Kuzey Carolina, New Jersey, Pennsylvania, Long Island, New York,[6] New Mexico ve Washington'da ekilir.[3]

Petit Verdot yukarıdaki ülkelere ek olarak İngiliz Kolombiyası, Yeni Zelanda, Güney Afrika[3] ve İspanya'da Bordo tarzı karışımlarda "baharat" olarak kullanılır.

Asma ve bağcılık

Yapraklar belirgin şekilde uzatılmış bir merkezi lob ile 3-5 lobludur. Küçük, silindirik salkımlar kanatlıdır ve küçük siyah taneleri vardır.[2]

Petit Verdot ('küçük yeşil') adı üzümle ilgili temel sorunlardan birine atıfta bulunur; bu çoğu zaman meyvelerin çiçeklenme sırasında doğru hava koşulları olmadan düzgün bir şekilde gelişememesidir. Bordo iklimi için genellikle çok geç gelen geç olgunlaşmayı da ifade eder. Petit Verdot dal başına ikiden fazla salkım oluşturması bakımından da kendine özgü bir özelliğe sahiptir.

Eş anlamlıları

Bouton, Carmelin, Heran, Lambrusquet Noir, Petit Verdau, Petit Verdot Noir, Verdot ve Verdot Rouge.[7]

Ayrıca bakınız

  • Bordo şarabı

Kaynakça

Dipnotlar
  1. ^ The Oxford Companion to Wine, third edition. Oxford University Press. 2006. ISBN 0-19-860990-6. 
  2. ^ a b c "Grapes and Wines of the World". The State Library of South Australia, GPO Box 419, Adelaide SA 5001. 7 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2007. 
  3. ^ a b c d e Robinson 2006.
  4. ^ "Don Manuel Petit Verdot". Tacama. 11 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  5. ^ "Old Westminster Winery - 2016 Petit Verdot". oldwestminster.orderport.net. 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020. 
  6. ^ "2012 Petit Verdot". Shinn Estate Vineyards. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  7. ^ "Vitis International Variety Catalogue". Information and Coordination Centre for Biological Diversity (IBV) of the Federal Agency for Agriculture and Food (BLE), Deichmanns Aue 29, 53179 Bonn, Germany. Haziran 1990. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2007. 
Kaynaklar

The Oxford Companion to Wine, third edition. Oxford University Press. 2006. ISBN 0-19-860990-6. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Robinson, Jancis Vines, Grapes & Wines Mitchell Beazley 1986 1-85732-999-6

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı şarap</span> koyu renkli üzüm çeşitlerinden yapılan bir şarap

Kırmızı şarap, koyu renkli üzüm çeşitlerinden yapılan bir şarap türü. Kırmızı şarap kategorisindeki içeceklerin gerçek rengi, üretildiği üzüme göre, menekşeden tuğla kırmızısı ve kahverengiye kadar değişebilir. Koyu (siyah) üzümlerin suyu yeşilimsi-beyaz renktedir; kırmızı renk üzümün kabuğunda bulunan antosiyan pigmentlerinden gelir. Bu yüzden kırmızı şarap üretim sürecinin büyük bölümü, üzüm kabuğundan renk ve tat unsurlarının elde edilmesi üzerinedir.

Kavaklıdere Şarapları; 1929 yılında Ankara'da kurulan şaraphane ve burada üretilen şarap markası.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Sauvignon</span>

Cabernet Sauvignon dünyanın en çok tanınan kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biri. Kanada'nın Okanagan Vadisi'nden, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ne kadar hemen hemen her büyük şarap üreticisi ülkede geniş bir iklim yelpazesinde yetiştirilmektedir. Cabernet Sauvignon, genellikle Merlot ve Cabernet Franc ile harmanlandığı Bordeaux şarapları sayesinde uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

Bu üzüm çeşitleri listesi şarap ve sofralık üzüm olarak taze veya kurutulmuş yenen kültür üzümlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Petit Manseng</span>

Petit Manseng esasen Güney Batı Fransa'da yetiştirilen beyaz şaraplık bir üzüm çeşididir. Manseng ailesindeki herhangi bir üzümün en kaliteli şarabını üretir. Adı küçük, kalın kabuklu meyvelerinden türemiştir. Küçük bir asmanın verimi ile birleştiğinde çoğu Petit Manseng bağcısı hektar başına yaklaşık 15 hl şarap üretir. Üzüm geç hasat tatlı şarabı yapmak için aralık ayına kadar asmada bırakılır. Üzüm esasen Gascony, Jurançon ve Pacherenc du Vic-Bilh'de yetiştirilir ancak son zamanlarda Kaliforniya, Kuzey Georgia, Virjinya ve Ohio gibi Yeni Dünya şarap bölgelerinde de ilgi çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Franc</span>

Cabernet Franc, Dünya'da başlıca siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. Esasen Bordeaux tarzında Cabernet Sauvignon ve Merlot ile harmanlama için yetiştirilir ama aynı zamanda Loire 'nin Chinon 'u gibi tek başına şarap yapılabilir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde karışımlarda kullanılmasının ve çeşit olarak üretilmesinin yanı sıra bu bölgelerde bazen buz şarabı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Şili şarabı</span>

İspanyol istilacılarının bölgeyi kolonileştirirken yanlarında Vitis vinifera asmalarını getirdiği 16. yüzyıl dan beri Şili şarabının Yeni Dünya şarap bölgesinde uzun bir tarihi oldu. 19. yüzyılın ortalarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère ve Franc gibi Fransız şarap çeşitleri tanıtıldı. 1980'lerin başında paslanmaz çelik fermantasyon tanklarının ve fermantasyon için meşe fıçıların kullanılmasıyla bir rönesans başladı. Kaliteli şarap üretimi arttıkça şarap ihracatı da hızla büyüdü. Şarap imalathanelerinin sayısı 1995'te 12 iken 2005'te 70'in üzerine çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Malbec</span>

Malbec (telaffuzu [mal.bɛk]) kırmızı şarap yapımında kullanılan mor bir üzüm çeşididir. Üzümleri mürekkep gibi koyu renge ve sağlam tanenlere sahip olma eğilimindedir ve kırmızı Bordo şarabı karışımında izin verilen altı üzümden biri olarak bilinir. Fransa'da, Malbec bağları halen başlıca Güney Batı Fransa'da Cahors'dadır ancak üzüm dünya çapında yetiştirilir. Bir Arjantin üzüm çeşidi olarak giderek daha fazla kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsaut</span>

Cinsaut veya Cinsault Languedoc-Roussillon ve eski Fransız kolonileri arasında Cezayir, Lübnan ve Fasta ısı toleransı ve verimi yüzünden önemli bir kırmızı şaraplık üzümdür. Yumuşaklık ve buket eklemek için genellikle Grenache ve Carignan gibi üzümlerle harmanlanır.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarap bölgeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Türk şarap bölgelerinin listesi vardır. Anadolu şarabın erken tarihinde çok önemli bir rol oynadı ve muhtemelen dünyanın en eski şarap üreten bölgelerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tempranillo</span>

Tempranillo, İspanya 'da tam gövdeli kırmızı şaraplar yapmak için yaygın olarak yetiştirilen siyah bir üzüm çeşididir. İsmi İspanyol temprano'sunun ("erken") küçültülmüş hali olup çoğu İspanyol kırmızı üzümünden birkaç hafta önce olgunlaştığı gerçeğine atıfta bulunmaktadır. Tempranillo Fenike yerleşim yerlerinden beri İber Yarımadası'nda yetiştirilir. Rioja'da kullanılan ana üzümdür ve genellikle İspanya'nın asil üzümü olarak anılır. Üzüm dünyanın şarap bölgelerine ekilir.

<span class="mw-page-title-main">Syrah</span>

Syrah, koyu kabuklu üzüm çeşidi olup başlıca kırmızı şarap üretmek için tüm dünyada yetiştirildi. 1999'da Syrah'ın güneydoğu Fransa'dan, Dureza ve Mondeuse Blanche'den iki meçhul üzümün yavrusu olduğu bulundu. Syrah, Syrah'ın 1880'den kalma Peloursin ile bir melezi olan Petite Sirah ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux şarabı</span>

Bordo şarabı güneybatı Fransa‘da Bordo bölgesi'nde üretilen bir şaraptır. Bordo, Garonne Nehri üzerindeki Bordo şehrinde merkezlenmiştir. Şehrin kuzeyinde Dordogne Nehri Garonne ile birleşerek Gironde adlı geniş haliç ve Gironde bölümü 120,000 hektardan fazla toplam bağ alanıyla Fransa'nın en büyük şarap üretim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Airén</span>

Airén, genellikle şarap yapımında kullanılan beyaz bir üzüm olan Vitis vinifera çeşididir. Bu üzüm, yetiştirilen tüm üzümlerin neredeyse dörtte birini temsil ettiği İspanya 'ya özgüdür. 2010 yılı itibarıyla Airén'in, neredeyse yalnızca İspanya'da bulunmasına rağmen, 2004'te 306.000 hektar olan 252.000 hektar ile dünyanın en çok yetiştirilen 3. üzüm çeşidi olduğu tahmin ediliyordu. Airén asma sayısı açısından düşük yoğunlukta ekilme eğiliminde olduğundan diğer bazı türler daha çok ekilir.

<span class="mw-page-title-main">Toskana şarabı</span> İtalya, Toskana bölgesinin şarabı

Toskana şarabı, Toskana bölgesinin İtalyan şarabı‘dır. İtalya'da Tiren kıyısı boyunca yer alan Toskana, dünyanın en önemli şarap bölgeleri'nin ev sahibidir. Chianti, Brunello di Montalcino ve Vino Nobile di Montepulciano esas olarak Sangiovese üzümünden yapılırken Vernaccia üzümü beyaz Vernaccia di San Gimignano üzümünün temelidir. Toskana, bölgenin çeşitli üzümlerinden yapılan tatlı şarabı Vin Santo ile de tanınır. Toskana'da kırk bir Denominazioni di Origine controllata (DOC) ve on bir Denominazioni di Origine Controllata e Garantita (DOCG) ‘ya sahiptir. 1970'lerde ticarette "Süper Toskanalar" olarak bilinen yeni bir şarap sınıfı ortaya çıktı. Bu şaraplar, DOC/DOCG düzenlemelerinin dışında yapıldı ancak yüksek kalitede kabul edildi ve yüksek fiyatlara satıldı. Bu şarapların çoğu kült şarap oldu. İtalyan sınıflandırma sisteminin reformunda, orijinal Süper Toskanaların çoğu artık DOC veya DOCG şarapları olarak nitelendirilir ancak bazı üreticiler hala sınıflandırılmamış sıralamaları veya Indicaziogne Geografica Tipica Toscana‘nın (IGT) sınıflandırmasını kullanmayı tercih eder. Toskana bugün altı IGT şarap kategorisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sangiovese</span>

Sangiovese, adını Latince sanguis Jovis, "Jüpiter'in kanı" 'ndan alan kırmızı bir İtalyan şarabı üzüm çeşidi'dir. Romagna'dan Lazio'ya ,Campania ve Sicilya'ya kadar Orta İtalya'nın çoğunun üzümü olmasına rağmen, İtalya dışında en çok Brunello di Montalcino ve Rosso di Montalcino'nun tek bileşeni ve Chianti, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano ve Morellino di Scansano, karışımlarının ana bileşeni olarak ünlü olmasının yanında aynı zamanda Sangiovese di Romagna ve Tignanello şarapları gibi modern "Süper Toskana" kupaj (İngilizce:varietal) şarapları yapmak için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya şarabı</span>

Avustralya şarap endüstrisi, yılda üretilen 1.2 ila 1.3 milyar litrenin yaklaşık 800 milyonunun denizaşırı pazarlara ihraç edilmesiyle, dünyanın en büyük şarap ihracatçılarından biridir. Şarap endüstrisi, üretim, istihdam, ihracat ve turizm yoluyla Avustralya ekonomisine önemli bir katkıda bulunur.