İçeriğe atla

Peter Sanders (fotoğrafçı)

Peter Sanders, (d. 1946, Londra) 1960'lı yıllarda rock müziğinin yıldızlarını fotoğraflayan İslam dinini kabul ettikten sonra İslam ülkelerinin ve İslam alimlerinin resimlerini çekmesi ile tanınan İngiliz fotoğrafçı.

1946 yılında Londra'da doğan Peter Sanders, fotoğrafçılık kariyerine 1960'ların ortalarında Bob Dylan, Jimi Hendrix ve Jim Morrison gibi tanınmış müzisyenler[1] ile The Baetles, The Doors, The Whole ve The Rolling Stones gibi müzik gruplarının fotoğraflarını çekerek başladı. 1971 de İslam dinini kabul edip Abul Azim ismini aldı.[2] Aynı yıl hacca gitti[3] ve kutsal mekanları görüntüledi. Çektiği resimler The Sunday Times, The Observer and Paris Match gibi ünlü gazete ve dergilerde yayınlandı. Daha sonra islam alimlerinin resimlerini çekmek için dünyayı dolaştı. Peter Sanders çektiği bu resimleri 'Meetings with Mountains'('Dağlarla Buluşmalar') adlı bir kitapta yayınladı. Dünyanın en etkili 500 Müslümanından biri olarak seçilen Peter Sanders 50 yılı aşan fotoğrafçılık kariyeri boyunca 500 binden fazla fotoğraf çekti[4] Peter Sanders'İn “Barışa Manevi Bir Yolculuk” adlı Fotograf Sergisi 10 Nisan 2019 tarihinde Taksim Sanat'ta 1 ay süre ile sergilendi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "'Rock yıldızlarından İslam alimlerine fotoğraf yolculuğu'". Anadolu Ajansı. 27 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  2. ^ Ghazal, Rym (20 Mart 2017). "Peter Sanders photographs Muslims in China to dispel negative notions about Islam". The National (İngilizce). 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  3. ^ "İslam medeniyetinin deklanşörü: Peter Sanders". Fikriyat Gazetesi. 14 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  4. ^ A.Ş, Kültür (4 Eylül 2019). "Peter Sanders ilk retrospektif sergisi ile sanatseverlerle buluşuyor". peter-sanders-ilk-retrospektif-sergisi-ile-sanatseverlerle-bulusuyor-haber-1390.html. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  5. ^ Gönüleri, Kemal (9 Nisan 2019). "10 Nisan 2019 Çarşamba Günün Sergileri". İstanbul Sanat Magazin. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Habip Aydoğdu</span>

Habip Aydoğdu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Alberto Korda</span> Kübalı fotoğrafçı

Alberto Díaz Gutiérrez ya da bilinen adıyla Alberto Korda, Kübalı fotoğrafçı. 1960 yılında çektiği ve zamanla bir simge hâlini alan Guerrillero Heroico isimli Che Guevara fotoğrafı ile bilinir.

Robert Mapplethorpe, Amerikalı fotoğraf sanatçısı. 1980'lerin sonu ve 1990'ların başında Amerikan sanat camiasında tanınmıştır. Dönemin tartışmalı fotoğrafçılarından biridir. Bu dönemlerde yaşanan politik ve ekonomik sorunlar, Vietnam savaşı ve AIDS'in dünya çapındaki etkisi, Amerikalı sanatçılarını ve işlerini derinden etkilemiştir ki Mapplethorpe da bu etkileşimi yaşayan sanatçılardan biridir. Eserlerinde cinsiyetçilik, homofobi ve ırkçılık ile savaşmaya çalışmış, bu tür yaklaşımların yanlışlığını gözler önüne sermiştir. Günümüzde dahi tartışılan sanatçının işlediği konular ve duruşu, Amerikan halkı ve entelektüel kesimi üzerinde büyük etki yaratmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Prokudin-Gorski</span> Rus fotoğrafçı ve kimyager (1863-1944)

Sergey Prokudin-Gorski, fotoğrafçılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Rusya'da Murom'da doğan Produkin-Gorski kimya eğitimi almıştır. Ünlü bilim insanlarıyla Sankt-Peterburg, Berlin ve Paris'te çalışarak, renkli fotoğrafların ilk tekniklerini geliştirmiştir.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Oygar</span>

İsmail Hakkı Oygar, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Portre</span> yüz ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan sanat eseri

Portre, resim, fotoğraf, heykel ve benzeri sanat türlerinde bir kişinin yüzünün ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan eserdir. Bu eserlerin amacı, kişinin görünüşünü, kişiliğini ve ruh hâlini yansıtmaktır. Bu sebeple fotoğrafçılıkta portreler enstantane olarak değil, belirli bir kompozisyon dahilinde kişinin poz vermesiyle çekilir. Portrelerde genelde, betimlenen kişi ressama ya da fotoğrafçıya doğru bakar ve bu sayede kişinin izleyiciye en başarılı şekilde aktarılması sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Keribar</span> Fotoğrafçı

İzzet Keribar, profesyonel fotoğraf sanatçısıdır.

John Gutmann, Alman asıllı Amerikalı fotoğraf ve resim sanatçısıdır. Amerikan realizm akımında eserler verdiği kabul edilir.

Guy Bourdin, Fransız fotoğrafçı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Kate Barry (fotoğrafçı)</span>

Kate Barry, İngiliz moda fotoğrafçısıdır. Moda dergileri Vogue ve The Sunday Times Magazin dergileri için fotoğrafçılık yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Turgut (fotoğrafçı)</span> Türk fotoğraf sanatçısı ve yönetmen

Mehmet Turgut,, Türk fotoğrafçı, yönetmen, sunucu ve yapımcı. 46 dergisinin sahibi ve yaratıcı yönetmenidir. 2009 yılında Sanat Kurumu tarafından, fotoğraf dalında yılın sanatçısı seçilmiştir. PX3 Prix De La Photographie Paris adlı uluslararası fotoğraf yarışmasında “Fine ART- Collage” ve “Advertising – Beauty” dallarında ikinci seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Moran</span> Türk mütercim ve fotoğraf sanatçısı

Yıldız Moran, Türk fotoğrafçı, sözlük yazarı ve çevirmen.

<i>Rihanna</i> (kitap)

Rihanna Barbados şarkıcı Rihanna ve İngiliz sanatçı Simon Henwood'un bir kitabıdır. Henwood, "yolculuk"tan yola çıkarak projesini resimlendirmeye başladı ve Rihanna'nın dördüncü stüdyo albümü Rated R (2009) için tanıtım kampanyası adı altında resimlerini çekmeye başladı. Konserlerden de resimler içeren kitapta Fransız tasarımcı Alexandre Vauthier'nin de yazıları bulunur.

Zarina Bhimji, 2007’de Turner Ödülleri’ne aday olarak gösterilmiş Uganda kökenli Asyalı fotoğrafçı ve film yapımcısı. Günümüzde Londra'da yaşamaktadır.

Selma Gürbüz, Türk ressam ve heykeltıraş.

Jakub Efendi Selimoski, din adamı ve alîm, Yugoslavya Reîsü'l-uleması.

Bennu Gerede, Türk oyuncu, fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Çıplak fotoğrafçılık</span> Çıplak insan vücudunun fotoğrafı

Çıplak fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinden biridir. Çıplak veya yarı çıplak bir kişinin resmini veya çıplaklığı düşündüren bir resim içerir. Çıplak fotoğrafçılık, eğitim amaçlı kullanımlar, ticari uygulamalar ve sanatsal kreasyonlar dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çıplak fotoğrafların sergilenmesi veya yayınlanması, bazı kültürlerde veya ülkelerde diğerlerinden daha fazla ve tartışmalı olabilir. Çıplak veya yarı çıplak görüntüler, bazen pornografik dergi, fetiş dergisi, eğlence alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kartpostallar ve diğer formatlar şeklinde olabilir. Çıplak fotoğraflar, etnografik çalışmalar, insan vücudu veya cinsel eğitim gibi bilimsel ve eğitim amaçlı kullanılabilir. Çıplak görüntüler, tıbbi veya diğer ders kitapları, bilimsel raporlar, makaleler veya araştırma kağıtlarına eşlik etmek için de kullanılabilir.