İçeriğe atla

Peter Mutharika

Peter Mutharika
5. Malavi Devlet Başkanı
Görev süresi
31 Mayıs 2014 - 28 Haziran 2020
Yerine geldiğiJoyce Banda
Yerine gelenLazarus Chakwera
Kişisel bilgiler
Doğum 1940
Thyolo

Arthur Peter Mutharika (d. 1940), Malavili hukukçu, eğitimci ve siyasetçi. Mutharika, Afrika ülkesi Malavi'de 31 Mayıs 2014 ile 28 Haziran 2020 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Mutharika, uluslararası adalet alanında çalıştı. Uluslararası ekonomik hukuk, uluslararası hukuk ve karşılaştırmalı anayasa hukuku konusunda uzmandır.[1] 5 Nisan 2012 tarihinde aynı zamanda ağabeyi olan ülkenin üçüncü devlet başkanı Bingu wa Mutharika'nın ölümüne kadar yaptığı seçim kampanyasının başlangıcından itibaren iç ve dış politika konularında ona danışman olarak görev yaptı.[2] Daha sonra Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı ve Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

Peter Mutharika, Demokratik İlerleme Partisi'nin (DPP) adayı olarak, 2014 seçimlerinde Malavi Cumhurbaşkanı olarak seçildi.[3]

2019 yılında gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinden sonra ikinci dört yıllık dönemi için yeniden bu makama seçilmiştir.

Malavi Anayasa Mahkemesi 4 Şubat 2020 tarihinde aldığı kararla seçimlerin yaşanan usulsüzlükler nedeniyle iptal edildiğini açıklamış ve seçimin yenilenmesine karar vermiştir. Mutharika'nın yeni seçime kadar görevine devam edeceği ifade edilmiştir.[4]

Haziran 2020'de düzenlenen tekrar seçimlerin ardından ikinci sırada yer alabilen Mutharika, seçimlerin galibi Lazarus Chakwera'ya 28 Haziran 2020 itibarıyla görevi devrederek makamdan ayrılmıştır.[5]

Ağustos 2021'de Anayasa Mahkemesi, Peter Mutharika'nın İlerici Demokrat Partisi tarafından yapılan temyiz başvurusunu inceler. 2020 cumhurbaşkanlığı seçiminin iptal edilmesini istiyor, çünkü dört temsilcisinin Seçim Komisyonu'nda oturması yasaklandı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Haziran 2014. 
  3. ^ "nationmw.net". nationmw.net. 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2014. 
  4. ^ "Malavi'de seçim iptal kararı çıktı". 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  5. ^ "Malavi'de yeni başkan yemin ederek göreve başladı". 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Etta Banda
Dışişleri Bakanı
2011–2012
Sonra gelen
Ephraim Chiume
Önce gelen
Joyce Banda
Malavi Devlet Başkanı
2014–2020
Sonra gelen
Lazarus Chakwera

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Necdet Sezer</span> 10. Türkiye cumhurbaşkanı (2000–2007)

Ahmet Necdet Sezer, Türk hukukçu ve devlet görevlisi. Türkiye'nin 14. Anayasa Mahkemesi başkanı ve 10. cumhurbaşkanıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem cumhurbaşkanlığı görevini hem de bir yüksek yargı organının başkanlığını yapmış tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

<span class="mw-page-title-main">1995 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 20. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1995 Türkiye genel seçimleri, 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan ve TBMM 20. dönem üyelerinin belirlendiği seçimdir. 79 ilde, 83 seçim çevresinde %10'luk ülke barajlı D'Hondt sistemi uygulanarak yapılan seçimlerde 29.189.146 seçmen toplam 138.608 sandıkta oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Seçim Kurulu (Türkiye)</span> Türkiyede seçim işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyelerden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetimi ile denetimini sağlayan ve seçimlerin yargısal denetimini sağlayan bir karma idari ve yargı merciidir. 1950 yılında kurulun oluşturulması ile seçimler üzerinde yargı denetimi esas alındı. Milletvekili tutanaklarının iptali yetkisi meclise verildi. 1954'te yapılan değişikliklerle bu yetki YSK'ye verildi ve kurulun teşekkülü belirlendi. Kurulun başkanının Yargıtay Başkanı olacağı, üyelerin de Yargıtay ve Danıştay üyelerinden seçileceği, kurulun vereceği kararların kesin nitelikte olduğu hükme bağlandı. 1957 yılında yapılan değişiklikle, partilerin seçimlere ittifak yaparak girmeleri engellendi.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin 11. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanının belirlenmesi için yapılan seçim. Nisan ayında başlayan ve olaylı geçen süreç 28 Ağustos'ta Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin devlet ve hükûmet başkanı

Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın uygulanmasını ve devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını temin eder. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Bingu wa Mutharika</span> Malavili siyasetçi, eski devlet başkanı

Bingu wa Mutharika, Malavili ekonomist ve siyasetçi. Mutharika, Afrika ülkesi Malavi'de 2004 - 2012 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joyce Banda</span> Malavili siyasetçi, eski devlet başkanı

Joyce Hilda Banda Malavili eğitimci ve siyasetçi. Banda, Afrika ülkesi Malavi'de 2012 ile 2014 yılları arasında ülkenin ilk kadın devlet başkanı olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Mısır)</span>

Mısır Temsilciler Meclisi, Mısır'ın tek meclisli yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bakili Muluzi</span> Malavili siyasetçi, eski devlet başkanı

Elson Bakili Muluzi, Malavili siyasetçi. Muluzi, Afrika ülkesi Malavi'nin genelde ikinci, demokratik seçimler ile de makama gelen ikinci devlet başkanı olarak 1994 ile 2004 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna devlet başkanı</span> Ukraynanın devlet başkanı

Ukrayna devlet başkanı, Ukrayna'nın en üst siyasi makamıdır. Devlet başkanı, uluslararası ilişkilerde milletini temsil eder, devletin dış politik faaliyeti yönetir, müzakereleri yürüten ve uluslararası anlaşmalar yapar.

<span class="mw-page-title-main">Evariste Ndayishimiye</span> Burundi devlet başkanı

Evariste Ndayishimiye, Burundili asker ve siyasetçi. Ndayishimiye, Afrika ülkesi Burundi'de 18 Haziran 2020 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Lazarus Chakwera</span> Malavi devlet başkanı

Lazarus Chakwera, Malavili siyasetçi. Chakwera, Afrika ülkesi Malavi'de 28 Haziran 2020 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.