Sir Charles Spencer Chaplin ; İngiliz sinema yönetmeni, oyuncu, yazar, film müziği bestecisi, kurgucu ve komedyen. Yarattığı "Şarlo" karakteri ile özdeşleşmiştir.
Horus, Antik Mısır mitolojisinde gök tanrısıdır. Osiris ve İsis'in oğludur. Horus, şahin başlı tasvir edilir, bazı tasvirlerde firavunlar İsis'in kucağında sembolize edilmiştir. Bunun sebebi firavunların dünya üzerindeki Horus olduğuna inanılmasındandır. Firavunlar kendilerini Horus'un yeryüzündeki cisimleşmiş hâlleri olarak gördükleri için Horus, Antik Mısır'ın en önemli tanrılarından biridir. Firavunlar, Horus'un ismini kendi isimlerinden biri olarak alırlardı. Aynı zamanda Firavunlar Ra'nın takipçisiydiler, bu yüzden Horus aynı zamanda Güneş ile de ilişkilendirilirdi. Güneş tanrısı olarak gösterilmesi yanında Osiris'in oğluydu. Mısır'ın farklı bölgelerinde farklı Horus varyasyonları konusundaki ihtilafı çözmek için en az on beş farklı Horus formu kullanılmıştır. Bu formlar ait oldukları soy ağacına bağlı olarak güneş ve Osiris tipi olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Eğer İsis'in oğlu olduğu söyleniyorsa, Osiris tipi; yoksa güneş tipi kabul edilmektedir. Güneş tipi Horus, Atum, Ra, Geb ya da Nut çeşitli tanrıların oğlu olarak adlandırılırdı.
Animasyon (canlandırma), birden çok resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kâğıda istenen resimlerin çizilmesi, kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Animasyon yapan kişilere animatör denir.
Senaryo Tiyatro oyunu, piyes, dizi, film, video oyunu gibi eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinlere verilen isimdir.
Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.
Altına Hücum, 1925 ABD yapımı sessiz komedi filmidir. Özgün adı The Gold Rush olan bu filmin yönetmeni, senaristi, yapımcısı ve başrol oyuncusu Charlie Chaplin'dir.
On the Waterfront, Oscar ödülü kazanmış 1954 yapımı bir Amerikan filmidir. Filmin senaryosu Budd Schulberg tarafından yazılmış ve Elia Kazan tarafından yönetilmiştir. Baş rollerinde Marlon Brando, Eva Marie Saint, Rod Steiger, Karl Malden ve Lee J. Cobb. Film müzikleri Leonard Bernstein tarafından bestelenmiştir. Film işçi sınıfının organize olmasıyla gelişen sosyal konuları ele almaktadır. New York Sun muhabiri Malcolm Johnson tarafından yazılan bir dizi öykü temel alınmıştır.
Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.
Roma, Açık Şehir, 1945 İtalya yapımı dramatik savaş filmidir. Özgün adı Roma, Città Aperta olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Rome, Open City ve Open City adları ile gösterilmişti. Film Mart 1993'te 13. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında da gösterilmişti.
Abbas Kiyarüstemi, filmlerinde görülen, çocuk kahramanlar kullanmasından kırsal bölgelerde geçen hikâyelere ve arabaların içinde sabit kamerayla çekilmiş diyaloglara, teknik ve temaları karakteristik bir şekilde kullanmasıyla tanınır. Ayrıca İran şiirinden diyalog, film adları ve filmlerinde işlediği temalarda yararlanması ve çoğunlukla belgesel tarzda film yapımını tercih etmesi de yönetmenin belirgin özelliklerindendir.
Çizgi film, iki boyutlu illüstrasyon görsel sanatının bir formudur. Çizgi film, çizilerek hazırlanan resimlerin, hareketsiz cisimlerin arka arkaya filme çekilmesiyle oluşan ve figürlerin hareket ettiği izlenimi veren canlandırılması ile hazırlanır.
Zeitgeist Hareketi, insanların sosyal kaygıları ve genel iyilikleri için bilimsel yöntem kullanılarak, büyük bir sosyal kalkınmayı savunan, dünya çapında bir harekettir. Hareketin ana hedeflerinden birisi modern küresel halkın para-bazlı ekonomiden kaynak bazlı ekonomiye geçmesidir.
Zeitgeist: The Movie, 2007 yılı yapımı, din, para ve banka ile 9/11 olayını anlatan bir belgeseldir.
Venüs Projesi, Jacque Fresco'nun gelecekle ilgili planlarını gerçekleştirmek amacıyla kurduğu bir organizasyon. Bir web site aracılığıyla yayınladığı video ve belgelerle, toplumu geliştirmek ve daha ileri taşımak amacıyla kaynak bazlı ekonomiye geçmenin; yenilenebilir şehirlerin, enerji etkinliğinin, doğal kaynak yönetiminin ve gelişmiş otomasyonun önemini topluma sağlayacağı faydaya odaklanarak açıkladığı bir organizasyondur.. Bu organizasyon, Jacque Fresco ve Roxanne Meadows tarafından 1995 yılında başlatıldı. Jacque Fresco'nun hayatının ve çalışmalarının anlatıldığı Planlı Gelecek 2006 yılında yayınlandı. Venüs Projesi'ne isim kaynağı olan Venüs, Florida'da Okeechobee Gölü yakınlarında 85.000 m2 alana sahip bir araştırma merkezidir.
Zeitgeist, bir çağın düşünce ve duygu biçimidir. Bu kavram belirli bir dönemin özelliğini göstermekte, daha doğrusu bu özelliği gözümüzde canlandırmayı denemektedir. Almanca bir kelime olan Zeitgeist birçok dilde de aynen kullanılmaktadır.
Zeitgeist, zamanın ruhu anlamına gelen terim. Şu anlamlara da gelebilir:
Bazı önemli toplumsal hareketler aşağıda listelenmiştir:
- 2013 Taksim Gezi Parkı protestoları
- 25 Ocak hareketi
- Adil ticaret hareketi
- Avukatlar Hareketi (Pakistan)
- Batı Cape Tahliye Karşıtı Kampanyası
- Bomba değil Gıda
- Brahmo Samaj hareketi
- Brights hareketi
- Çay Partisi hareketi
- Çevrecilik
- Çevresel adalet hareketi
- Demokratik Toplum için Öğrenciler
- Doğacılık
- Ekofeminizm
- Ekoloji hareketi
- Engelli hakları hareketi
- Flash mob hareketi
- Etiyopyalı hareketi
- Güney Afrika İşsizler Hareketi
- Hare Krişna hareketi (Hindistan)
- Hayvan hakları hareketi
- Her Ölçüde Sağlık
- İnsan hakları hareketi
- İşçi hareketi
- Kadın kurtuluş hareketi
- Kadınların seçme ve seçilme hakkı hareketi
- Karizmatik Hareket
- Karşı kültür hareketi
- Kızılderili Hareketi
- Kooperatif hareketi
- Ku Klux Klan
- Kuşkucu hareket
- Kültürel hareket
- Küresel adalet hareketi
- Küreselleşme karşıtlığı
- Lebensreform
- LGBT sosyal hareketleri
- Nazizm
- Nöroçeşitlilik hareketi
- Nüdizm
- Nükleer karşıtlığı
- Öğrenci hareketi
- Özgür aşk
- Özgür yazılım hareketi
- Rastafaryanizm
- Savaş karşıtlığı
- Serbest erişim yayıncılık
- Sivil Haklar Hareketi
- Siyah Gücü Hareketi
- Straight edge hareketi
- Taishō demokrasisi (Japonya)
- Tedavi Hareketi Kampanyası
- Terörle mücadele hareketi
- To Write Love on Her Arms
- Topraksız Halklar Hareketi
- Topraksız İşçiler Hareketi (Brezilya)
- Tüketim karşıtlığı
- Wall Street'i İşgal Et
- Yaşam hakkı
- Yavaş Gıda hareketi
- Yavaş Hareketi
- Yenilenebilir enerji hareketi
- Zapatista hareketi
- Zeitgeist hareketi
Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.
Behind the Mask: The Story of the People Who Risk Everything to Save Animals, Hayvan Kurtuluş Cephesi (ALF) hakkında 2006 ABD yapımı bir belgesel film. Filmin hazırlanması, röportaj ve kurgu düzenlemeleri dahil üç yıl sürdü. Filmin yapımcısı ve yönetmeni, Uncaged Films ve ARME'nin sahibi ve aynı zamanda hayvan hakları avukatı olan Shannon Keith'tir.
Kin, Türkân Derya'nın yönettiği, başrollerinde Yılmaz Erdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan ve Cem Yiğit Üzümoğlu'nun yer aldığı, 2021 yapımı Türk polisiye, gizem ve gerilim filmi.