İçeriğe atla

Peter Fendi

Peter Fendi
Otoportresi
Genel bilgiler
Doğum4 Eylül 1796(1796-09-04)
Viyana, Avusturya
Ölüm28 Ağustos 1842 (45 yaşında)
Viyana, Avusturya
AlanıRessam

Peter Fendi (4 Eylül 1796 - 28 Ağustos 1842)[1] Avusturyalı bir saray ressamı,[2] portre ve tür ressamı, oymacı ve litograf idi.[3] Biedermeier döneminin önde gelen sanatçılarından biriydi.[4]

Hayatı

Peter Fendi, 4 Eylül 1796'da Viyana'da Joseph ve Elizabeth Fendi'nin çocuğu olarak doğdu. Babası bir okul müdürüydü.[1] Bebekken alt değiştirme masasından düştü ve omurgasında onarılamaz bir hasara neden oldu.[5] 1810'da[5] on üç yaşındayken St. Anna Güzel Sanatlar Akademisi'ne[1] kabul edildi ve burada Johann Martin Fischer [de] altında üç yıl[1] çalıştı.

Fendi, bir sanat koleksiyoncusu ve II. Joseph'in kişisel göz doktoru olan Joseph Barth ile tanıştı ve Barth'ın diğer etkili sanatçılarla olan bağlantıları sayesinde, 1818'de Fendi, İmparatorluk Sikkeler ve Eski Eserler Galerisi'nde[1][6][7] bir iş buldu. ressam ve oymacı olarak çalıştı.[8] Fendi, 1821'de Vilenica adlı yağlı boya tablosuyla altın madalya aldı[9] ve 1836'da Viyana Güzel Sanatlar Akademisi üyeliğine seçildi.[8]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Painters: 200th Birthday of Peter Fendi". AEIOU, Federal Ministry for Education, Science and Culture (Austria). 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "AEIOU" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Bullough & Bullough 1994
  3. ^ Getty Research - Union List of Artist Names - Peter Fendi - Full Record Display 27 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Getty Foundation
  4. ^ Parsons 2008
  5. ^ a b Koschatzky 1988
  6. ^ Waissenberger 1986, p. 164.
  7. ^ The Imperial Gallery of Coins and Antiquities was originally part of the Imperial Art Collection, which was later transferred the Kunsthistorisches Museum
  8. ^ a b "Peter Fendi". Idburyprints.com. Cotswolds, England: Idbury Prints Limited. 24 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2010. 
  9. ^ "The books about Karst" (PDF). ProGEO Newsletter. ProGEO. 1998. Erişim tarihi: 8 Şubat 2010. []

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VII. Kleopatra</span> Antik Mısırın son Helenistik kraliçesi

VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Klimt</span> Avusturyalı sembolist ressam ve Viyana Jugendstil temsilcisi (1862-1918)

Gustav Klimt, Avusturyalı ressamdır. Genç yaşlarda sembolizm ve art nouveau akımlarından ciddi derecede etkilenmiştir. Viyana Sezession grubunun önemli üyelerindendir. Tablolarının yanı sıra duvar resimleri, eskizleri ve diğer eserleriyle de tanınır. Klimt'in birincil resim konusu kadın bedenidir, -resimlerinde âşık olduğu bir kadını sık sık model olarak kullanmıştır- ve eserlerinde ince dekoratif süslemelerle beraber zarif bir erotizm göze çarpar. Bazı tablolarında gerçekten de saf altın kullanmıştır. Viyana Üniversitesindeki tabloları II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından tahrip edilmiştir.

<i>Kırda Öğle Yemeği</i> Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Kırda Öğle Yemeği ya da Kırda Piknik Fransız ressam Édouard Manet'nin 1862 - 1863 yılları arasında tamamladığı tablosudur. Eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Twachtman</span> Amerikalı ressam (1853 – 1902)

John Henry Twachtman, kariyeri boyunca farklı stillerde eserler üreten, ancak en çok izlenimci manzara resimleri ile bilinen Amerikalı ressam. İzlenimcilik akımı dahilinde daha kişisel ve deneysel eserler veren Twachtman, profesyonel sanat organizasyonlarına karşı çıkan bir ressam grubu olan "Ten American Painters" üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ekskubitores</span>

Excubitores erken dönem Bizans imparatorlarının imparatorluk muhafızları olarak yaklaşık 460 yılında kurulmuştur. Komutanları kısa sürede büyük etki sahibi olmuş, aralarından 6. yüzyılda bir dizi imparator çıkmıştır. Excubitores geç 7. yüzyılda kayıtlarında görülmemeye başlamışlardır, fakat 8. yüzyıl ortalarında, orta dönem Bizans ordusunun çekirdeğini oluşturan seçkin "tagmata" birliklerinden birine dönüşmüşlerdir. Excubitores hakkında son kayıt 1081 yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mikâil Kilisesi (Viyana)</span> Viyanada bir kilise

Aziz Mikâil Kilisesi, Viyana, Avusturya'da bulunan en eski kiliselerden ve geriye kalan az sayıdaki Romanesk yapıdan biridir. Mikâil'e adanan kilise, Innere Stadt ilçesindeki Michaelerplatz meydanında ve Hofburg İmparatorluk Sarayı'nın Aziz Mikâil Kapısı karşısında yer alır. Sekiz yüzyıllık tarihi boyunca Romanesk ve Gotik gibi çeşitli mimari tarzları barındırmıştır. 1219-1221 yılları arasında Avusturya Dükü VI. Leopold tarafından yaptırıldığı düşünülen kilisenin açılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte mevcut hâlini aldığı 1792 yılı bilinen en eski tarihtir.

<span class="mw-page-title-main">Biedermeier</span> 1815-1848 arasında Almanya ve Avusturyada egemen olan sanatsal üslup

Biedermeier, Viyana Kongresi sonu, 1815 ile 1848 yılları arasında Alman Konfederasyonu topraklarında gelişen bir sanat akımı. Temelde burjuva zevk ve sanat anlayışına uyum gösteren biedermeier, bilhassa mobilya ve resim alanında kendisini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in tabloları</span>

II. Dünya Savaşı'na kadar geçen yıllarda Almanya'da Nazi Partisi lideri Adolf Hitler de bir ressamdı. Yüzlerce eser üretti ve Viyana yıllarında (1908-1913) hayatını kazanmak için tablolarını ve kartpostallarını sattı. Profesyonel olarak çok az başarı elde etmesine rağmen, hayatı boyunca resim yapmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Danil</span>

Konstantin Danil 19. yüzyılın Sırp ressamıydı. En çok portreleri ve dini resimleri ile ünlüdür. Danil, Biedermeier'in en önemli Sırp ressamı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Olga Wisinger-Florian</span> Avusturyalı ressam (1844-1926)

Olga Wisinger-Florian çoğunlukla manzara ve çiçekli natürmort eserler veren Avusturyalı empresyonist bir ressamdır. 1870 ve 1880'lerde avangart olarak kabul edilen serbest bir grup Avusturyalı empresyonist ressamlardan oluşan Avusturya "Stimmungsimpressionismus [Alm.]" 'nin bir temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">James Joseph Sylvester</span> İngiliz matematikçi

James Joseph Sylvester İngiliz matematikçiydi. Matris teorisine, değişmez teoriye, sayı teorisine, bölünme teorisine ve kombinatoriklere temel katkılarda bulundu. 19. yüzyılın son yarısında Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör olarak ve American Journal of Mathematics'in kurucusu olarak Amerikan matematiğinde liderlik rolü oynadı. Ölümünde Oxford Üniversitesi'nde profesördü.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Paşalığı</span>

İşkodra Paşalığı, Arnavut Buşatlı ailesi tarafından günümüz Arnavutluk'undaki İşkodra şehri yöresini ve günümüz Karadağ'ının büyük bölümünü kapsayan bölgede eski İşkodra Sancağı yerine kurulan,1757-1831 arasında varlığını sürdüren özerk, de facto bağımsız bir paşalıktı. Kara Mahmut Paşa yönetimindeki zirve yıllarında paşalık, Arnavutluk'un çoğunu, Kosova'nın çoğunu, batı Makedonya'yı, güneydoğu Sırbistan'ı ve Karadağ'ın çoğunu kapsıyordu. 1830'a kadar İşkodra Paşalığı, Güney Karadağ dahil yukarıda sayılan toprakların çoğunu yönetiyordu.

Alphons Leopold Mielich, Avusturyalı bir ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Wutky</span>

Michael Wutky, Rokoko tarzında eserler veren Avusturyalı bir manzara ressamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Joseph Kuwasseg</span>

Karl Joseph Kuwasseg, 1830'da Paris'e taşınan ve 1870'te Fransız vatandaşlığını alan Avusturyalı ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Franz Anton Maulbertsch</span>

Franz Anton Maulbertsch, Alman bölgesindeki rokoko resminin en ünlü temsilcilerinden biri olan Avusturyalı bir ressam ve oymacıydı.

Josef Mikl, Avusturyalı bir ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Passini</span>

Ludwig Johann Passini (1832–1903), Avusturyalı bir tür ressamı ve matbaacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Schilcher</span>

Friedrich Schilcher Avusturyalı bir portre, tür ve tarih ressamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Carl Schindler</span>

Carl Vincenz Schindler, Biedermeier sanat akımından etkilenen askeri bir ressamdı. Bazen "Soldaten-Schindler" olarak anılırdı.