İçeriğe atla

Peter Chen

Peter Chen
Doğum1947 (76-77 yaşında)
Taichung, Taiwan
EğitimNational Taiwan University
Harvard University
ÖdüllerStevens Software Innovation Award (2001)
ACM - AAAI Allen Newell Award (2002)
IEEE Harry H. Goode Memorial Award (2003)
DAMA International Achievement Award (2000)
Pan Wen-Yuen Research Excellence Award (2004)
Software Eng. Society & SDPS Society Transformative Award (2011)
Fellow of ACM, IEEE, AAAS, & ER
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

Biyografi

1947 yılında Tayvan'ın Taichung şehrinde doğan Peter Chen, 1968'de Ulusal Tayvan Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği alanında lisans ve 1973'te Harvard Üniversitesi'nde Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar Bilimi üzerine doktora derecesi aldı. 1970'te bir yaz IBM'de çalıştı. Harvard'dan mezun olduktan sonra Honeywell'de bir yıl ve Digital Equipment Corporation'da bir yaz geçirdi.

Chen, 1974'ten 1978'e kadar MIT Sloan School of Management'ta yardımcı doçent olarak görev yaptı. 1978'den 1983'e kadar Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde doçentlik yaptı. Chen, 1983'ten 2011'e kadar, Louisiana Eyalet Üniversitesi'nde MJ Foster Bilgisayar Bilimleri Seçkin Kürsüsü Profesörü ve birkaç yıl boyunca İşletme Okulu ve Tıp Okulu'nda (Shreveport) yardımcı profesör olarak görev yaptı.[1] Bu süre zarfında, '89 -'90'da Harvard'da bir kez ve Massachusetts Institute of Technology'de ('86 -'87'de EECS Bölümü, '90 -'91'de Sloan School ve Division of 06-'07'de Mühendislik Sistemleri). 2008'den 2014'e kadar Tayvan'daki Ulusal Tsing Hua Üniversitesi Hizmet Bilimi Enstitüsü'nde Fahri Başkan Profesör olarak görev yaptı. 2016'dan itibaren Tayvan Asya Üniversitesi Biyomühendislik ve Biyoinformatik Bölümünde Onursal Başkan Profesördür. Chen, şu anda Carnegie Mellon Üniversitesinde çalışmaktadır.

Ödüller ve onurlar

Chen'in orijinal makalesi,[2] "Bilgisayar Bilimlerinde Büyük Makaleler" adlı bir kitapta belgelenen 1.000'den fazla bilgisayar bilimi profesörünün katıldığı bir ankete dayanan bilgisayar yazılımı alanındaki en etkili makalelerden biridir.[3][4] Chen'in çalışması, 1993 yılında Time-Life Books tarafından "Bilgisayarları Anlamak" serisinde yayınlanan Yazılım Zorlukları kitabında da yer alıyor. Chen, "Yazılım Öncüleri" üzerine bir kitabın öncülerinden biri olarak tanınır.[5] "Amerika'da Kim Kimdir ve Dünyada Kim Kimdir" listesinde yer almaktadır.

Chen, Bilgi Teknolojileri alanında birçok ödül aldı.[6] 1990 yılında New York City'deki Veri Yönetimi Yönetimi Derneği'nden Veri Kaynağı Yönetim Teknolojisi Ödülü'nü aldı. Computing Machinery (ACM), American Association for the Advancement of Science (AAAS), IEEE ve ER'ye Fellow olarak seçildi.[7] 2000 yılında DAMA International'dan Bilgi Yönetimi Başarı Ödülü'nü kazandı. 2000 yılında Veri Yönetimi Onur Listesi'ne girmiştir. 2001'de Yazılım Metodu İnovasyonunda Stevens Ödülünü aldı. 2003 yılında Chen, San Diego'daki IEEE-CS yönetim kurulu toplantısında IEEE Harry H. Goode Anma Ödülünü aldı. Haziran 2003'te San Diego'daki ACM Banquet'de ACM - AAAI Allen Newell Ödülü ve Ağustos 2003'te Acapulco'da Uluslararası Yapay Zeka Konferansı'nda (IJCAI) verildi. Chen ayrıca 2004'te Pan Wen-Yuan Üstün Araştırma Ödülü'nü de almıştır. Haziran 2011'de Kore'nin Jeju Adası'nda Chen, Yazılım Mühendisliği Topluluğu ve Tasarım ve Süreç Bilimi Derneği'nden Dönüşümsel Başarı Madalyası aldı.

Yenilikçi çalışması, Kavramsal Modelleme adı verilen yeni bir araştırma ve uygulama alanı başlattı. Her yıl düzenlenen uluslararası profesyonel bir toplantı olan 1979 yılından bu yana, Uluslararası Kavramsal Modelleme Konferansı farklı ülkelerde düzenlenmektedir.[7]

Peter P. Chen Ödülü

Chen'in öncü liderlik rolünü takdir etmek için 2008 yılında "Peter P. Chen Ödülü" verilmeye başlanmıştır. Her yıl kavramsal modelleme alanına olağanüstü katkılarından dolayı mükemmel araştırmacıları / eğitimcileri onurlandırmak için ödül verilir.[7][8][9] Peter P. Chen Ödülü'nün sahipleri:

Peter Chen Büyük Veri Genç Araştırmacı Ödülü

Chen'in büyük veri modelleme ve analizinin temelini oluşturmadaki öncü rolünü ve katkılarını takdir etmek için, "Peter Chen Büyük Veri Genç Araştırmacı Ödülü" 2015 yılında Service Society[10] ve aynı yerde bulunan sekiz IEEE Konferansı'nın yürütme kurulu tarafından oluşturuldu (IEEE ICWS / SCC / CLOUD / MS / BigDataCongress / SERVICES), IEEE BigData 2015 Kongresinden başlayarak her yıl IEEE Büyük Veri Kongresi ve aynı yerde bulunan konferanslarda çok gelecek vadeden genç bir büyük veri araştırmacısını onurlandırmak için verilir.[11] Peter Chen Büyük Veri Genç Araştırmacı Ödülü sahipleri:

  • 2015: Yi Chen 17 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., doçent, New Jersey Institute of Technology, ABD
  • 2016: Wei Tan 17 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Araştırma Ekibi Üyesi, IBM Thomas J. Watson Araştırma Merkezi, Yorktown Heights, NY ABD.
  • 2017: İlkay Altıntaş, Veri Bilimi Direktörü, San Diego Supercomputer Center, Univ. California, San Diego, ABD.

Çalışmaları

Varlık-ilişki modelleme ve kavramsal veri modelleme

Varlık-ilişki modeli, birçok sistem analizi ve tasarım metodolojisinin, bilgisayar destekli yazılım mühendisliği (CASE) araçlarının ve havuz sistemlerinin temelini oluşturur. ER modeli, IBM'in Depo Yöneticisi / MVS ve DEC'in CDD / Plus'ının temelidir.

Chen'in orijinal makalesi,[2] nesne ilişkisi kavramının bir yıl önce Schmid ve Swenson tarafından 1975 ACM SIGMOD Proceedings [1] de bildirildiği gibi geliştirilmiş olmasına rağmen, varlık ilişkisi modellemesi için tanımlayıcı referans olarak sıklıkla alıntılanmıştır. Chen, bilgi sistemi modelleme ve yazılım varlık ilişkisi kavramlarını kullanmanın öncülerinden biridir. Chen'in makalesinden önce, temel varlık ilişkisi fikirleri çoğunlukla uygulayıcılar tarafından gayri resmi olarak kullanılıyordu. Chen ilk olarak bir özet yayınladı ve APG Brown tarafından yazılan benzer kavramları içeren bir makalenin aynı yılı olan Eylül 1975'teki Birinci Çok Büyük Veritabanı Konferansında ER modelini sundu.[12] Chen'in ana katkıları, kavramları resmîleştirmek, bir dizi veri tanımlama ve manipülasyon işlemiyle bir teori geliştirmek ve ER modelinden birkaç ana veri tabanına (İlişkisel Veritabanı dahil) çeviri kurallarını belirlemektir. Ayrıca modeli yaygınlaştırdı ve akademik literatüre tanıttı.

ER modeli, Bilgi Kaynağı Dizin Sisteminde (IRDS) meta model ANSI Standardı olarak benimsenmiştir ve ER yaklaşımı, Fortune 500 şirketlerinin çeşitli anketleri tarafından veritabanı tasarımı için en iyi metodoloji ve sistem geliştirmede en iyi metodolojilerden biri olarak derecelendirilmiştir.[13]

Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği

Chen'in çalışması, yazılım mühendisliğinin,[13] özellikle Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği'nin (CASE) temel taşlarından birisidir. 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında, IBM'in Uygulama Geliştirme Döngüsü çerçevesi ve DB2 havuzu ER modeline dayanıyordu. Digital'in CDD + gibi diğer satıcıların depo sistemleri de ER modeline dayanıyordu. Chen, araştırması ve dünya çapında yapılandırılmış sistem geliştirme metodolojileri üzerine ders vermesiyle CASE endüstrisi üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu. ER modeli, Computer Associates 'ERWIN, Oracle Corporation'ın Designer / 2000 ve Sybase'in PowerDesigner'ı (ve hatta Microsoft Visio gibi genel bir çizim aracı) ve IDEF1X standardı dahil olmak üzere başlıca CASE araçlarının çoğunu etkiledi.

World Wide Web'i son derece popüler kılan hiper metin kavramı, ER modelindeki ana konsepte çok benzer. Chen, World Wide Web Consortium'un (W3C ) birkaç XML çalışma grubunun davetli bir uzmanı olarak bu bağlantıyı araştırmıştır.

ER modeli aynı zamanda Nesne yönelimli analiz ve tasarım metodolojileri ve Anlamsal Ağ üzerine yapılan son çalışmaların bazılarının temelini oluşturuyor. UML modelleme dilinin kökleri ER modelindedir.

Bilgisayar performans modellemesi

Kariyerinin ilk yıllarında bilgisayar sistemi performansında araştırma geliştirme faaliyetlerinde aktif olarak bulundu. Büyük bir bilgisayar satıcısı için bir bilgisayar performans modeli geliştirdi. Yenilikçi araştırma sonuçları, ticari bilgisayar performansı ayarlama ve kapasite planlama araçlarında benimsenmiştir.

Bellek ve depolama hiyerarşisi, depolama teknolojisi, CD-ROM, üretici yazılımı ve mikro programlama

Doktora derecesi Harvard Üniversitesindeki tezi, çok seviyeli bellek / depolama hiyerarşilerinin maliyet-performans optimizasyon modellerine ilişkin ilk çalışmalardan biriydi. Ayrıca, bir IBM ana bilgisayar bilgisayarı için bir dosya kontrol birimi için ürün yazılımını geliştiren ilk mikro programcılardan biriydi. 1980'lerde IEEE Proceedings dergisindeki "CD-ROM" hakkındaki makalesi, CD-ROM'lar popüler hale geldiğinde CD-ROM'un nasıl çalıştığını açıklayan ilk makalelerden biriydi. McGraw-Hill tarafından yayınlanan bir bilgisayar ansiklopedisi kitabının ilk sürümlerindeki depolama teknolojisi makalesinin ortak yazarı oldu.

Siber güvenlik ve terörist tespiti

Son yıllarda, teröristleri ve kötücül siber işlemleri belirlemede yeni verimli ve etkili teknikler geliştirmede çok disiplinli bir araştırma ekibine liderlik etti. CMU'da CERT Koordinasyon Merkezi ve Yazılım Mühendisliği Enstitüsü (SEI) araştırma geliştirme faaliyetlerinde aktiftir.

Büyük veri, web hizmetleri, blok zinciri ve Nesnelerin İnterneti (IoT)

Büyük Veri ve gelişen teknolojiler üzerine araştırma ve ders verme konusunda aktiftir. IEEE Konferanslarında Big Data'da açılış konuşmacısı ve açılış konuşmacısıydı. 2014 program başkanı, 2015-16 konferans başkanı ve IEEE BigData Kongrelerinin 2017 onursal başkanıydı. 2018 IEEE ICWS Konferansı başkanı ve Blockchain Panel başkanıdır. 2019 IEEE Hizmet Kongresi'nin Milano, İtalya genel başkanıdır.

Yayınlar

Peter P. Chen birçok kitap, makale ve makale yayınladı. Kitaplar, bunlardan bazıları:

  • 2007. Öğrenmenin Aktif Kavramsal Modellemesi: Yeni Nesil Öğrenme-Temel Sistem Geliştirme. Leah Y. Wong (Eds.). Springer.
  • 1999. Kavramsal Modellemede Gelişmeler: Veri Yönetiminde Evrim ve Değişim üzerine ER'99 Çalıştayları, Bilgi Sistemlerinde Tersine Mühendislik ve Dünya. . . (Bilgisayar Bilimlerinde Ders Notları). David W. Embley, Jacques Kouloumdjian, Stephen W. Liddle ve John F. Roddick (Eds. Springer Verlag.
  • 1999. Kavramsal Modelleme: Jacky Akoka, Hannu Kangassalo ve Bernhard Thalheim ile Güncel Sorunlar ve Gelecek Yönergeler (Bilgisayar Bilimlerinde Ders Notları).
  • 1985. Veri ve Bilgi Mühendisliği, Cilt 1, Sayı 1, 1985.
  • 1981. Bilgi Modelleme ve Analizine Varlık İlişkisi Yaklaşımı.
  • 1980. Sistem analizi ve tasarımına varlık ilişkisi yaklaşımı. Kuzey-Hollanda.
Makaleler (bazıları seçilmiştir)

Kaynakça

  1. ^ Dr. Peter Chen home page 4 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Section Education & Experience. (Retrieved 1 October 2008)
  2. ^ a b Chen (Mart 1976). "The Entity–Relationship Model – Toward A Unified View of Data". ACM Transactions on Database Systems. 1 (1): 9-36. doi:10.1145/320434.320440. 
  3. ^ See Great Papers in Computer Science 27 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Laplante, P., ed. Great Papers in Computer Science. West Publishing Co. 1996. 0-314-06365-X
  5. ^ Software Pioneers: Contributions to Software Engineering. Broy M. and Denert, E. (eds.), Springer-Verlag, Berlin, Lecturing Notes in Computer Sciences, June 2002.
  6. ^ Dr. Peter Chen home page 4 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Section Honors & Professional Activities. Retrieved 1 October 2008
  7. ^ a b c "Conceptual Modeling". 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Peter P. Chen award 2018". Elsevier. 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  9. ^ "Peter P. Chen Award". Elsevier. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  10. ^ "The Service Society". 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  11. ^ "IEEE BigData2015 Congress". 26 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  12. ^ A. P. G. Brown, Modelling a Real-World System and Designing a Schema to Represent It, in Data Base Description, ed Douque and Nijssen, North-Holland, 1975, 0-7204-2833-5
  13. ^ a b Home page of Dr. Peter Chen 4 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Louisiana State University. Retrieved 1 October 2008.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Tersine mühendislik</span>

Tersine mühendislik, bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemidir. Makine veya mekanik alet, elektronik komponent, yazılım programı gibi parçalarına ayrılması ve çalışma prensiplerinin detaylı şekilde analizini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım geliştirme yöntembilimi</span>

Yazılım geliştirme yöntembilimi bir bilgi sistemi geliştirme süreci için ana çerçeveyi anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Frances E. Allen</span>

Frances Elizabeth "Fran" Allen, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Derleyiciler üzerinde yaptığı iyileştirme çalışmalarıyla tanınmıştır. Allen'ın koşut hesaplama, programlama dilleri ve kod güvenliği konulu araştırmaları da bulunmaktadır.

Kavramsal model bir sistemin temsilidir ve modelin temsil ettiği sistemin insanların daha rahat bir şekilde anlamalarına yardımcı olur. Örneğin, montajı yapılarak oluşturulan bir oyuncak model temsil ettiği objenin çalışmasını modelini oluşturacak bir şekilde çalışabilir.

<span class="mw-page-title-main">Adi Shamir</span>

Adi Shamir İsrailli bir kriptograf. Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritmasının ortak mucidi, Feige-Fiat-Shamir tanımlama şemasının ortak mucidi, diferansiyel kriptanalizin mucitlerinden biri olup kriptografi ve bilgisayar bilimi alanlarına sayısız katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yale Patt</span>

Yale Nance Patt Austin'deki Texas Üniversitesi'nde Amerikalı elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörüdür. Ernest Cockrell, Jr. Connennial kürsüsünde çalışan Patt 1965'te, tek bir silikon parçası üzerine uygulanan ilk karmaşık mantık kapısı olan WOS modülünü tanıttı. Hem Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü hem de Bilgi İşlem Makineleri Derneği üyesidir ve 2014 yılında Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Winston W. Royce</span>

Winston Walker Royce, Austin, Teksas'taki Lockheed Yazılım Teknoloji Merkezi'nde yöneticilik yapmış olan Amerikalı bir bilgisayar bilimcisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

Victor R. Basili, Maryland Üniversitesi Bilgisayar, Matematik ve Doğa Bilimleri Koleji'nin bir parçası olan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde emekli profesördür ve İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü. Doktora derecesine sahiptir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nden doktora derecesi ve iki farklı fahri unvana sahiptir. Bilgisayar Makinaları Birliği (ACM) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Barry Boehm</span> Amerikalı yazılımcı (1935 – 2022)

Barry W. Boehm, Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör, TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ivar Jacobson</span>

Ivar Hjalmar Jacobson, UML, Objectory, Rational Unified Process (RUP), görünüm odaklı yazılım geliştirme ve Essence'a büyük katkıda bulunan İsveçli - Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve yazılım mühendisi.

James E. Rumbaugh, Nesne Modelleme Tekniği ve Birleşik Modelleme Dilini (UML) oluşturmadaki çalışmaları ile tanınan Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve nesne yönelimli metodologdur.

<span class="mw-page-title-main">Jim Kurose</span>

Jim Kurose Massachusetts Amherst Üniversitesi Bilgi ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi'nde seçkin bir profesördür.

Michael Kearns, Amerikalı bilgisayar bilimcisi, profesör ve Pensilvanya Üniversitesinde Ulusal Merkez Başkanı, üniversitenin Ağ ve Sosyal Sistemler Mühendisliği Programı'nın (NETS) kurucu direktörü, Warren Ağ ve Veri Bilimleri Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Ayrıca üniversitenin Wharton Okulu'nda ve Ekonomi bölümünde ikincil görevleri mevcuttur. Hesaplamalı öğrenme teorisi ve algoritmik oyun teorisinde önde gelen bir araştırmacıdır. Makine öğrenimi, yapay zekâ, hesaplamalı finans, algoritmik ticaret, hesaplamalı sosyal bilimler ve sosyal ağlar ile ilgilenmektedir. Daha önce Morgan Stanley'nin Yapay Zeka Mükemmeliyet Merkezi ekibinde Danışmanlık ve Araştırma işlevini yönetmiştir. Şu anda Amazon Web Services bünyesinde bir Amazon Uzmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Fuat Akyıldız</span> Türk mühendis

İlhan F. Akyıldız, Türk mühendis. Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini 1978, 1981 ve 1984 yıllarında Almanya'da Erlangen-Nürnberg Üniversitesi'nde aldı. Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde, Ken Byers Telekomünikasyon Kürsüsü profesörü ve Telekom grubu başkanı olarak yaklaşık 35 yıl hizmet vermiştir. 35 yıllık hizmetinden sonra ise 2021'de emekli olmuştur.