İçeriğe atla

Peter Buchan

Peter Buchan; portre
James Forbes

Peter Buchan (4 Ağustos 1790 - 19 Eylül 1854) İskoç editör, yayıncı ve balad ve halk masalları koleksiyoncusuydu. Peterhead, Aberdeenshire'da doğdu.[1]

Biyografi

Buchan, bir Jack-of-all-trades'de çıraklık yaptı ve 1814'te ilk kitabını çıkardı, ilk şiir derlemesi dikkat çekmedi. Memleketinde bir matbaa olmadığından 1816'da Peter, baskı sürecini öğrenmek için Stirling'e gitti ve on gün içinde numune üretecek kadar bilgi sahibi oldu. Mart 1816'da Peterhead'de, bir arkadaşına baskı makineleri satın alınmasını finanse etmesini tavsiye eden Buchan Kontu'nun desteğiyle iş kurdu.[1]

İş hayatının ilk yıllarında bir dizi bölüm kitabı bastı. Ayrıca taş, bakır ve baskı için tip yüzeyleri kabul eden pedalla çalışan bir cihaz olan "Auchmedden" adlı kendi matbaasını icat etti. Peterhead Annals (1819) adlı kitabında, kendisinin de oyduğu bakır levha illüstrasyonları vardı. Scarce Ancient Ballads (1819), Gleanings of Scarce Old Ballads (1825), hayatı boyunca ilgisinin ne olacağını önceden haber veren ilk yayımlardı.[1]

Bundan sonra, Londra'da yıllık 150 pound gelir elde eden; ancak sağlığını tehlikeye atan bir pozisyonda bulundu. Peterhead'e çekildi ve kendini sözlü kaynaklardan İskoç baladları koleksiyonuna ve bunların yayımlanmasına adadı. İskoçya'nın Kuzeyinin Eski Baladları ve Şarkıları (1828), şimdiye kadar çok sayıda yayımlanmamış baladları ve mevcut olanların yeni keşfedilen versiyonlarını içeriyordu.[1]

Onun tarafından yapılan bir başka koleksiyon, Percy Society tarafından, Eski Baladların İskoç Geleneksel Sürümleri (1845) başlığı altında yayımlandı. Buchan'ın balad koleksiyonlarının yayınlanmamış iki cildi British Museum'da bulunmaktadır.

Buchan ayrıca halk masallarından oluşan bir derleme ve el yazmaları da derledi, bunları Batı Dağlarının Popüler Masalları'nda yayımladı. Buchan'ın masalları daha sonra Ancient Scottish Tales (1908) olarak yayımlandı.[2]

Buchan, Peterhead'deki 5 (Pleasant Dağı) Liman Caddesi'nde yaşıyordu.[3]

Hayvan hakları

Buchan, erken dönem bir hayvan hakları yazarıydı. 1824'te hayvanların ruhları olduğunu ve ölümsüz olduklarını savunan bir kitap yazdı. Buchan, Tanrı'nın hayvanların "hak edilmemiş acısını" onlara "ölümden sonra yaşam" olarak telafi etmesi gerektiğini savundu.[4][5]

Seçilmiş Yayınlar

Dipnotlar

  1. ^ a b c d Murray 2010, ss. 1–3
  2. ^ Buchan 1908
  3. ^ Banff & Buchan: An Illustrated Architectural Guide. Mainstream Publications Ltd. 1990. s. 153. ISBN 185158-231-2. 
  4. ^ Perkins, David (1999). "Sweet Helpston! John Clare on Badger Baiting". Studies in Romanticism. 38 (3): 387-407. doi:10.2307/25601401. 
  5. ^ Perkins, David. (2003). Romanticism and Animal Rights. Cambridge University Press. p. 28. 0-521-82941-0

Kaynakça

Çalışmalar

 Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Buchan, Peter". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang von Goethe</span> 18. ve 19. yüzyılda yaşamış Alman yazar, siyasetçi, ressam ve doğabilimci

Johann Wolfgang Von Goethe, Alman hezarfen; edebiyatçı, siyasetçi, ressam ve doğabilimcidir. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">William Shakespeare</span> İngiliz oyun yazarı ve şair (1564–1616)

William Shakespeare, İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Genellikle İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyunu yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç kaynağı belirsiz şiirden oluşur. Oyunları bütün önemli dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi.

<span class="mw-page-title-main">Franz Schubert</span> Avusturyalı besteci (1797-1828)

Franz Peter Schubert Avusturyalı besteci. Yaklaşık 600'ün üzerinde lied, 9 senfoni, operalar, çok sayıda oda müziği ve piyano parçaları bestelemiştir.

<i>Frankenstein</i> 1818 Mary Shelley romanı

Frankenstein ya da Modern Prometheus, İngiliz yazar Mary Shelley (1797–1851) tarafından yazılan ve genç bir bilim insanı olan Victor Frankenstein'ın yarattığı alışılmışın dışında bir bilimsel deneyde garip şekilli ama akıllı bir yaratığın hikâyesini ele alan romandır. Shelley, hikâyeyi 18 yaşındayken yazmaya başladı ve romanın ilk baskısı, 1 Ocak 1818'de yazar 20 yaşındayken Londra'da isimsiz olarak yayımlandı. Yazarın adı ilk kez 1823'te Fransa'da yayımlanan romanın ikinci baskısında yer aldı.

Alman edebiyatı, Orta Avrupa'da yaşayan Almanca konuşan toplulukların edebi yaratısıdır. Almanya, Avusturya, İsviçre ve bunların yanındaki Alsas (Fransa), Bohemya (Çekya) ve Silezya (Polonya) gibi bölgelerdeki çalışmaları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

Britanya edebiyatı, Birleşik Krallık, Man Adası ve Kanal Adaları'nın edebiyatıdır. Bu edebiyat başlıca İngilizce yazılmış olmakla beraber Galce, İskoçça, İrlandaca ve diğer dillerin de edebiyatlarını da kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Stendhal</span> Fransız yazar (1783 – 1842)

Marie-Henri Beyle, daha çok mahlası Stendhal ile bilinen Fransız realist yazardır. Fransa ve İtalya'da yaşamış, yazarlık, askerlik ve diplomatlık yapmıştır. Kırmızı ve Siyah, Parma Manastırı gibi romanların yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Württemberg Krallığı</span>

Württemberg Krallığı, günümüzde Baden-Württemberg'in bulunduğu yerde 1806-1918 yılları arasında var olan bir devlet. 1495 yılında kurulan Württemberg Dükalığı'nın devamıdır. Bu tarihten önce Württemberg hükümdarları, 1268'de Konradin'in ölümü sonrası dağılan Svabya Dükalığı'nın bir bölümünü yöneten kontlardı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Dal</span>

Vladimir İvanoviç Dal ya da Dahl. Hekim, doğabilimcisi, sözlükbilimci, dilbilimci, Rus Coğrafya Derneği’nin kurucu üyesi, yaşamı boyunca sözlü tarih ve Rus folklorunun ögelerini derlemiş, yayınlamış bir etnolog ve nihayetinde Türkolojinin öncülerinden birisi olarak kabul edilen Rus bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Balliol Koleji</span>

Balliol Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1263 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Romantik dönem Polonya edebiyatı</span> Edebiyat Türü

Romantik dönem Polonya edebiyatı, 1822-1863 yılları arasında Polonya edebiyat tarihinde, Avrupa'daki geç romantizm eğilimine karşılık gelen dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">William Allan</span>

Sir William Allan, Rus günlük yaşamını resmetmesiyle tanınan seçkin bir İskoç ressamıdır. Royal Scottish Academy'nin başkanlığı ve Kraliyet Akademisyenliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda edebiyatı</span>

İrlanda edebiyatı, İrlandalı yazarlar tarafından İrlandaca, Latin, İngilizce ve İskoçça dillerinde yazılar eserlerin tümünü içerir. Kaydedilen en eski İrlanda yazıları yedinci yüzyıldan kalmadır ve hem Latince hem de Erken İrlandaca yazan keşişler tarafından yapılmıştır. İrlandalı keşişler, kutsal yazıya ek olarak, hem şiir hem de mitolojik hikâyeler kaydettiler. The Táin ve Mad King Sweeny gibi masallar da dahil olmak üzere İrlanda mitolojik yazılarının büyük bir hayatta kalan gövdesi var.

<span class="mw-page-title-main">John William Polidori</span> İngiliz yazar ve doktor

John William Polidori İngiliz yazar ve doktor. Bazı eleştirmenler tarafından fantastik kurgu çatısı altındaki modern vampir edebiyatı türünün yaratıcısı olarak kabul edilir. Romantizm akımına olan yakınlığı ile tanınır. En başarılı eseri, ilk modern vampir anlatısı sayılan Vampir adlı öyküsüdür. Bu eser ilk basıldığında Lord Byron'a atfedilmişti; fakat baskıda bir yanlışlık yapıldığı ve öykünün aslında Polidori'ye ait olduğu, hem Byron hem de Polidori tarafından doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">August von Platen-Hallermünde</span> Alman yazar (1796-1835)

Karl August Georg Maximilian Graf von Platen-Hallermünde, Alman şair ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya Kilisesi Yüce Divanı Lord Yüksek Temsilcisi</span>

İskoçya Kilisesi Yüce Divanı Lord Yüksek Temsilcisi, İskoç hükümdarının İskoçya Kilisesi (Kirk) yüce divanındaki kişisel temsilcisidir ve kilisenin İskoçya'nın ulusal kilisesi olarak rolünü ve hükümdarın bu kilisenin koruyucusu ve üyesi olarak rolünü yansıtır.

<span class="mw-page-title-main">Hero ile Leandros</span> Efsanevi çift

Hero ile Leandros, Hero'nun hikâyesini anlatan Yunan efsanesidir, Çanakkale Boğazı'nın (Hellespont) Avrupa yakasındaki Sestos'ta bir kulede yaşayan Afrodit rahibesi ve Leandros, boğazın karşı tarafında Abidoslu genç bir adam. Leandros, Hero'ya aşık oldu ve onunla vakit geçirmek için her gece Çanakkale Boğazı'nı yüzerek geçerdi. Hero, ona yol göstermek için kulesinin tepesinde bir lamba yakardı.