İçeriğe atla

Petasos

Petasos (Grekçe: πέτασος) veya Latincedeki haliyle petasus, Antik Yunanlar, Trakyalılar ve Etrüskler tarafından kullanılmış,[1] Tesalya kökenli geniş kenarlı bir şapkaydı. Genellikle chlamys pelerini ile birlikte kullanılan bu şapka, yün keçesi, deri, saman veya hayvan derisinden yapılırdı.[2] Kadınlar için olan versiyonlarda şapkanın üst kısmı yüksek iken, erkekler için olan modellerde daha alçaktı.[3] Petasos, özellikle çiftçiler, gezginler ve avcılar tarafından giyilirdi ve kırsal kesim insanlarının karakteristik bir aksesuarı olarak kabul edilirdi. Kanatlı bir şapka şeklinde olması nedeniyle, Yunan mitolojisindeki haberci tanrı Hermes'in sembolü haline geldi.[4]

Pileus ile birlikte, petasos Antik Yunan'da en yaygın kullanılan şapkalardan birisiydi.[5] Yarım küreye benzer olan geniş kenarı, giyen kişiyi güneşten ve yağmurdan korurken, uzun bir kayış sayesinde çene altından bağlanarak sabitlenebilirdi. Petasos'un popülaritesi, biraz değiştirilmiş halleriyle Etrüskler, Bizans İmparatorluğu ve Roma İmparatorluğu'na kadar uzandı ve devam etti.[6]

Atinalı süvariler tarafından giyilen bir tür metal miğfer, petasos şeklinde yapılmıştı. Bu miğferlerin kenarlarının etrafında delikler bulunurdu ve muhtemelen bu deliklerden bir kumaş örtü geçirilerek kullanılmaktaydı. Bu tür miğferler, rölyefler ve vazo resimlerinde görülmektedir. Buna ilişkin en az bir arkeolojik örnek ise Atina'da bir mezarda bulunmuştur.[7]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Bonfante, Larissa (31 Ekim 2003). Etruscan Dress. JHU Press. ISBN 9780801874130. 
  2. ^ Blanck, Horst (1999). Eski Yunan ve Roma'da yaşam. Arion. s. 103. ISBN 978-975-571-073-0. Yolculuk ve gezintilerde insanlar geniş kenarlı, çoğunlukla yarım küre biçiminde bir keçe şapka olan petasos giyerlerdi 
  3. ^ Britannica, The Editors of Encyclopaedia. "petasos". Encyclopedia Britannica, 26 Jul. 2010, https://www.britannica.com/topic/petasos 24 Nisan 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . Accessed 29 November 2021.
  4. ^ Sacks, David. "clothing, ancient Greek." Encyclopedia of the Ancient Greek World, David Sacks, Facts On File, 3rd edition, 2015. Credo Reference. Accessed 29 Nov. 2021.
  5. ^ "Greek Headwear." Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear Through the Ages, edited by Sara Pendergast, et al., 2nd ed., vol. 1: The Ancient World, UXL, 2013, pp. 127-134. Gale In Context: World History. Accessed 28 Nov. 2021.
  6. ^ "Headwear of the Byzantine Empire." Fashion, Costume, and Culture: Clothing, Headwear, Body Decorations, and Footwear Through the Ages, edited by Sara Pendergast, et al., 2nd ed., vol. 2: Early Cultures Across the Globe, UXL, 2013, pp. 257-259. Gale In Context: World History. Accessed 28 Nov. 2021.
  7. ^ Sekunda, Nicholas (2005). The Ancient Greeks. Osprey. s. 19. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakalar</span> eski bir etnik grup

Sakalar, Kuzeydoğu Avrasya stepleri ile Tarım havzasında yaşayan ve at yetiştirme, madencilik yapma kabiliyetleri geliştirmiş olan tarihi halk. Kaynakların genelde Sakaları Türkî ya da İrani bir halk olarak sayılmasının yanı sıra kimlikleri konusunda tartışmalar sürmektedir. Ancak Avrasya stepleri'deki kurganlarda bulunan kişilerin naaşları üzerinde son yapılan genom ve mitokondriyal DNA çalışmaları sonuçlarına göre, kurganlarda bulunan Saka naaşlarına genetik yakınlık gösteren kişilerin hepsinin günümüz Türki halklara mensup olan bireyler oldukları görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hipokrat</span> Antik Yunan hekimi

Hipokrat, tıbbın babası olarak anılan İyon hekim.

<span class="mw-page-title-main">İskitler</span> Avrasya bozkırlarında yaşamış tarihî Halk

İskitler veya yayıldıkları doğu bölgelerindeki isimleri ile Sakalar, MÖ 8. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasında Avrupa'nın doğusu ile Orta Asya'da, Tanrı Dağları ve Fergana Vadisi'ni de içine alan bölgelerde yaşamış, Tuva ve (Altay-Sayan) kökenli, Doğu Avrasya-Batı Avrasya kültür ve genetik bileşenlerini içerdiği varsayılan heterojen göçebe halktır. İskitler için tarih boyunca Grek kaynaklarında Skuthēs (Σκύθης), Asur kaynaklarında Aşguzai, Fars kaynaklarında Sakā ve Çin kaynaklarında Sai tabirleri kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Miğfer</span>

Miğfer veya tolga, savaş için tasarlanmış özel bir kask türüdür. Savaş koşullarında başı mermi, darbe, patlamalardan ve Şarapnellerden korur. Gelişmiş modellerinde kulaklık ve mikrofon gibi teçhizatlar bulunabilir. Kurşun geçirmez yelek ve vücut zırhı ile beraber bir savaş üniforması oluşturur. Çoğu miğfer kurşunlara karşı tam bir koruma sağlayamamaktadır. Kurşun, bazı miğferleri delemesede, kişi sarsıntıdan ve itme kuvvetinden dolayı ölebilir.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Yunan matematiği</span> Eski Yunanların Matematiği

Yunan matematiği, Doğu Akdeniz kıyılarında MÖ 7. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar uzanan Arkaik dönemden Helenistik ve Roma dönemlerine kadar yazılan matematik metinleri ile ortaya çıkan fikirleri ifade eder. Yunan matematikçiler, İtalya'dan Kuzey Afrika'ya tüm Doğu Akdeniz'e yayılmış şehirlerde yaşadılar, ancak kültür ve dil açısından birleştiler. "Matematik" kelimesinin kendisi Antik Yunancadan türemiştir: Grekçe: μάθημα: máthēma Yunanca telaffuz: [má.tʰɛː.ma] Yunanca telaffuz: [ˈma.θi.ma], "eğitim konusu" anlamına gelir. Kendi iyiliği için matematik çalışması ve genelleştirilmiş matematik teorilerinin ve kanıtlarının kullanılması, Yunan matematiği ile önceki uygarlıkların matematiği arasındaki önemli bir farktır.

<span class="mw-page-title-main">Getae</span>

Getae İngilizce telaffuz: [ˈdʒiːtiː] ya da İngilizce telaffuz: [ˈgiːtiː] ya da Gets, Günümüzde Bulgaristan'ın kuzeyi ile Romanya'nın güneyinde, Aşağı Tuna'nın her iki tarafında yerleşmiş birçok Trak kabilesine verilen isimdir. Hem tekil Get hem de Getae Yunanca exonym kelimesinden türemiştir, bölge Karadeniz sahilinde bulunan Yunan kolonilerinin hinterlandıydı. Bu durum bu halkın erken tarihlerde Antik Yunanlar ile temas kurmasına neden olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Rumları</span> Bizans İmparatorluğundaki Rumlar

Bizans Rumları, Bizans Grekleri veya Bizans Yunanları, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ'da Yunanca konuşan Hristiyan Romalılardır. Onlar, Bizans İmparatorluğu, Konstantinopolis ve Küçük Asya, Yunan adaları, Kıbrıs ve güney Balkanların bazı bölgelerinin ana sakinleriydi veya en büyük azınlık ya da çoğunluğu oluşturuyorlardı, Levant ve kuzey Mısır'ın kıyı kent merkezlerinde de mevcutturlar. Tarih boyunca, Bizanslı Yunanlar, kendilerini Romalılar olarak tanımlar, ancak modern tarihçilikte "Bizanslı Yunanlar" olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Dandy</span>

Dandy'ler, fiziksel özellikleri, arı dilleri ve acelesiz uğraşlarıyla toplum sahnesinde önemli bir yer edinmiş soğukkanlı, ilgisiz bir kişilik modasının ürünleridir. Dandy'ler; özellikle 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında İngiltere'de, orta sınıf bir geçmişten gelmelerine rağmen aristokrat yaşam şeklini taklit etmeye çalışıp kendi kendilerini yapılandırmış kişilerdi.

Smirnili Theon, asal sayıların, kareler gibi geometrik sayıların, devamlılığın/sürekliliğin, müziğin ve astronominin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu tanımlayan bir Yunan filozofu ve matematikçiydi. Çalışmaları Pisagor düşünce okulundan güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Hayatta kalan Platon'u Anlamak İçin Yararlı Matematik Üzerine Yunan matematiği'ne giriş niteliğindeki bir araştırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ay tanrılarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Mitolojide, bir ay tanrısı, bazen bir kişileştirme olarak, Ay tanrısı veya tanrıçasıdır. Bu tanrılar kültüre bağlı olarak çeşitli işlevlere ve geleneklere sahip olabilirler, ancak bunlar genellikle birbirleriyle ilişkilidir. Çoğu eski dinlerde bir tür Ay ibadeti bulunabilir.

Kallias MÖ 5. yüzyılda faaliyet gösteren Antik Yunan devlet adamı, asker ve diplomattı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa mutfakları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste maddesi, Avrupa mutfaklarının bir listesidir. Mutfak, genellikle belirli bir kültürle ilişkilendirilen karakteristik pişirme uygulamaları ve geleneklere denmektedir. Avrupa mutfağı toplu olarak Avrupa ve diğer Batı ülkelerinin mutfaklarını içine alır. Avrupa mutfağı, Avrupa'daki mutfakları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pillbox şapka</span>

Pillbox şapka, özellikle 20. yüzyılda çoğunlukla kadınlar tarafından kullanılmış bir şapka türüdür. Şekil itibari ile bir silindiri andırır. Adını, hapların saklandığı silindirik şekilli küçük hap kutularından almıştır.

Kendime Düşünceler, MS 161 yılından MS 180 yılına kadar Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un kendisine özel notlarını ve Stoacılık felsefesi üzerine düşüncelerini kaydeden bir dizi kişisel yazıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dev Memnon Heykelleri</span>

Dev Memnon Heykelleri, Teb Nekropolü'ndeki en büyük tapınak olan III. Amenhotep Tapınağı'nda bulunan Firavun III. Amenhotep'in iki büyük taş heykelidir. Antik Yunanlılar ve Romalıların yanı sıra erken modern gezginler ve Mısırbilimciler tarafından da iyi bilinen heykeller MÖ 1350'den beri ayakta durmaktadırlar. Heykeller, MS 20 ile 250 arasına tarihlenen Yunanca ve Latince 107 Roma dönemi yazıtını barındırır. En kuzeydeki heykelin üzerindeki bu yazıtların çoğu, heykelin o zamanlar -yanlışlıkla- temsil ettiği düşünülen Yunan mitolojik kralı Memnon'a atıfta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antik çağda koloniler</span>

Antik çağdaki koloniler, geniş bir bölgeden ziyade bir ana şehir veya metropolden oluşan ve Demir Çağı sonrası kurulmuş şehir devletleriydi. Bir koloni ile metropol arasındaki bağlar genellikle yakındır ve klasik antik dönemde belirli biçimler alırlar. Genellikle Fenikeliler, Kartaca, Roma, Büyük İskender ve halefleri tarafından kurulan koloniler bulundukları metropollere bağlı kalmışlardır; ancak Arkaik ve Klasik dönemlerdeki Yunan kolonileri, kuruldukları andan itibaren egemen olan ve kendi kendilerini yöneten koloniler olmuşlardı. Yunan kolonileri genellikle ana şehirdeki toplumsal huzursuzlukları çözmek ve nüfusun bir kısmını dışarı atmak amacıyla kurulurdu. Helenistik, Roma, Kartaca ve Han Çinlilerinin kolonileri ise ticaret, genişleme ve imparatorluk kurma amacıyla yapılıyordu.