İçeriğe atla

Petar Pavlović (jeolog)

Petar Pavlović (Požarevac, Sırbistan, 28 Haziran 1864 - Belgrad, Yugoslavya Krallığı, 5 Ağustos 1938) Sırp bir jeolog, aynı zamanda Sırbistan Bilim ve Sanat Akademisi üyesi, Grandes écoles'te öğretim görevlisi ve Belgrad Doğa Tarihi Müzesi'nin uzun süreli bir direktörüydü.[1]

Biyografi

Petar Pavlović Požarevac'ta Albay Stojko Pavlović ve Sırp devrimci lideri Nikola Lunjevica'nın kızı Jelena "Lena" Lunjevica'nın çocuğu olarak dünyaya geldi. Belgrad'daki Grandes écoles'ten mezun olduktan sonra, jeoloji ve paleontoloji alanında daha ileri çalışmalar yapmak için yurt dışına gitti. Sırbistan'a döndükten sonra kendisine Doğa Tarihi Müzesi müdürlüğü teklif edildi.

Sırbistan'da Jeoloji

Sırbistan'da modern jeoloji çalışmaları 19. yüzyılın ilk yarısında temel olarak iki nedenden dolayı gelişmeye başladı: Prens Miloš Obrenović'in ulusal ekonomiyi (madencilik dahil) genişletme çabaları ve Avrupalı bilim adamlarının Osmanlı boyunduruğundan yeni kurtulan bir ülkeye gösterdiği ilgi. 1880'de Jovan Žujović, Belgrad ve Paris'te eğitim gören ilk Sırp jeolog olarak Belgrad'daki Grandes écoles'te jeoloji ve mineraloji profesörü olduğunda, Sırbistan'da jeolojinin gelişimi büyük ölçüde arttı. Zujović'in halefleri: Sava Urošević (mineraloji, petroloji), Svetolik Radovanović (paleontoloji), Petar Pavlović (paleontoloji), Vladimir Petković (bölgesel jeoloji), Jelenko Mihailović (sismoloji) ve diğerleri Sırbistan'da jeolojik araştırmalara devam ettiler.

Kaynakça

  1. ^ Живот и дело српских научника [Life and work of Serbian scientists]. Serbian Academy of Sciences and Arts. 1997. s. 207. ISBN 9788670254015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Jeoloji ya da yer bilimi, geniş anlamda Yerküreyi, dar anlamda yerkabuğunu oluşum, bileşim, yapı, hareket, değişiklikler ve değişiklikleri yaratan nedenler ve tarihsel evrim açısından inceleyen, yeraltı zenginliklerinin bulunması, doğal afetlerle savaşımda katkı sunulması gibi amaçları olan bir bilimdir. Jeolojinin temel konusu Dünya olmakla birlikte yer benzeri gezegenler ve doğal uyduların incelenmesini de içerir. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Sırp İmparatorluğu</span>

Sırp İmparatorluğu, Sırp Krallığı'nın devamı olarak kurulan bir Orta Çağ devletiydi. İmparatorluk, devletin sınırlarını önemli ölçüde genişleten Stefan Duşan tarafından 1346'da kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Despotluğu</span>

Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'ın belediyeleri</span>

Sırbistan’ın belediyeleri ülkenin idari sisteminde en alt düzeyde yer alırlar. Ülkenin idari dağılımında 150 adet belediye vardır. Bu idari birimler, Sırbistan’daki yerel yönetim merkezlerini oluştururlar. Ülkede belediye alanlarından 33 tanesi şehir belediyesi yapısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Vuk ve Dositej Müzesi</span>

Vuk ve Dositej Müzesi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir müze. 1949'da kurulan müze Sırp edebiyat dili reformisti Vuk Stefanović Karadžić (1787-1864) ve Sırbistan ilk Eğitim Bakanı Dositej Obradović'in (1742-1811) hayatları, işleri ve geride bıraktıklarına dair öğeler barındırır. Müze Osmanlı İmparatorluğu'na karşı gerçekleştirilen Sırp İsyanları ile birlikte Sırp kültürünün yerinden doğuşunu anlamak açısından önemlidir. Müze 1979'dan beri Sırbistan Ulusal Müzesi tarafından yönetilir.

<span class="mw-page-title-main">Pasarofça</span>

Pasarofça, Sırbistan'ın doğu kesiminde, Tuna Nehri’ne yakın bir konumda, Semendire’nin hemen güneydoğusunda yer alan bir şehir ve belediye merkezidir. Braniçevo İlçesi'nin yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Şehir Müzesi</span> Şehir Müzesi

Belgrad Şehir Müzesi 1903'te Belgrat'ta kurulan müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğa Tarihi Müzesi (Londra)</span>

Londra Doğal Tarih Müzesi, Londra'da bulunan bu müze doğal tarihinin çeşitli kesimlerinden gelen örneklerden geniş bir yelpazede sergiler.

Dimitrij Andrusov, Rus asıllı Slovak jeologdur. Slovak Bilim Akademisi üyesiydi. Andrusov, Slovak üniversitelerindeki ilk jeoloji profesörüdür. Slovak jeolojisinin kurucusu olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Milena Pavloviç-Barili</span> Sırp ressam ve şair

Milena Pavlović-Barili Sırp ressam ve şairdir. Sırp modernizminin en önemli kadın sanatçılarından biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Katarina Ivanović</span>

Katarina Ivanović (1811-1882), Avusturya İmparatorluğu'ndan bir Sırp ressamdır. Modern sanat tarihinin ilk Sırp kadın ressamı olarak kabul edilmektedir.

MTA Tabiat Tarihi Müzesi, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne (MTA) bağlı Ankara'da bulunan doğa tarihi, paleontoloji, madencilik, mineroloji ve jeoloji müzesi.

Azerbaycan Jeoloji Müzesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir müzedir. Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir.

III. İoannakios, 1739-1746 yılları arasında İpek Başpiskoposu ve Sırp Patriği ve 1761-1763 yılları arasında Konstantinopolis Ekümenik Patriği idi. Hem Sırp Patriği hem de Konstantinopolis'in görevi için unvanının sıra numarası III'tür.

<span class="mw-page-title-main">Petar Stambolić</span>

Petar Stamboliç, 1963'ten 1967'ye kadar Yugoslavya Federal Yürütme Konseyi Başkanı ve 1982'den 1983'e kadar Başkanlık Konseyi Başkanı olarak görev yapan bir Sırp komünist politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Danica (Sırbistan Prensesi)</span>

Danica, Sırbistan ve Yugoslavya'nın Prensesi ;, Prenses Danica Karageorgevitch veya Prenses Danica Karađorđević olarak da bilinir. Sırp-Fransız bir grafik tasarımcısıdır ve Yugoslavya Veliaht Prensi Alexander'ın varisi Prens Philip'in karısıdır. Bu nedenle aynı zamanda Meclis üyesidir. Yugoslavya ve Sırbistan'ın tahttan indirilen kraliyet ailesi Karađorđević mensubudur.

<span class="mw-page-title-main">Milan Nedeljković</span>

Milan G. Nedeljković Grandes écoles'teki ilk modern astronomi ve meteoroloji profesörü ve Belgrad'daki Astronomi ve Meteoroloji Gözlemevi'nin kurucusu ve ilk yöneticisiydi.