İçeriğe atla

Petar Kočić

Petar Kočić
DoğumPetar Kočić
Stričići, Bosna Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
ÖlümBelgrad, Sırbistan Krallığı
Çocuklar2

Petar Kočić (29 Haziran 1877- 27 Ağustos 1916) Bosna-Hersekli yazar, aktivist ve politikacıydı.[1][2][3]

Osmanlı yönetiminin son günlerinde kuzeybatı Bosna'nın kırsal kesiminde doğan Kočić, 20'nci yüzyılın başlarında, önce şiir sonra düzyazı yazmaya başladı. Üniversite öğrencisi iken, 1878'de Osmanlıların geri çekilmesinin ardından Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilen Bosna-Hersek'te tarım reformları için protestolar düzenledi.[4]

Kočić'in talep ettiği diğer reformlar, Avusturya-Macaristan'da yasaklı olan basın ve toplanma özgürlüğüydü.

Çalışmaları

1902'de Kočić ilk kısa öykü koleksiyonunu yayınladı. 1904 ve 1905'te iki kısa öykü koleksiyonu daha yayınladı ve ardından en başarılı kısa öykülerinden biri olan The Badger on Trial'ı sahneye uyarladı. Kočić daha sonra Saraybosna'da birkaç gösteriye öncülük etti ve Habsburg yönetimini eleştiren gazete broşürleri yayınladığı için üç kez hapsedildi.

Hapishanesinin çoğunu hücre hapsinde geçirdi ve bu da depresyonunun gelişmesine katkıda bulundu. 1909'da Kočić, genel af kapsamında serbest bırakıldı. Ertesi yıl, üçüncü ve son öykü koleksiyonunu yayınladı ve yeni oluşturulan Bosna Parlamentosu'nda (Sabor) girdi ve burada Avusturya karşıtı Sırp milliyetçilerinden oluşan bir fraksiyonun lideri oldu. Bosnalı Sırp köylülere ve çiftçilere daha fazla taviz verilmesi için lobicilik çalışmaları yaptı.

Parlamentodan Ayrılışı ve Ölümü

1913'te zihinsel yorgunluğu gerekçe göstererek Sabor'dan ayrıldı. Ocak 1914'te, Kočić Belgrad'daki bir akıl hastanesine yatırıldı ve iki yıl sonra burada öldü.

Kočić'in doğduğu ev, Stričići

Mirası

Kočić, Avusturya-Macaristan döneminin en önemli Bosnalı Sırp politikacılarından ve aynı zamanda Bosna-Hersek'in en önemli yirminci yüzyıl oyun yazarlarından biriydi. Avusturya-Macaristan makamlarına karşı sık sık kullandığı ateşli mizacıyla ve keskin zekasıyla dikkat çekti.

Kočić'in çalışmaları, yalnızca geleceğin Nobel ödüllü Ivo Andrić'i gibi tüm bir Bosnalı aydın neslini etkilemekle kalmadı, aynı zamanda Sırp ve Yugoslav milliyetçi hareketlerinin yanı sıra Bosnalı otonomist ve Yugoslav komünist hareketlerini de etkiledi. Bosna-Hersek ve Sırbistan'daki çok sayıda sokak onun adını taşıyor ve onun sureti 1998'den beri 100 Bosna Hersek Markı'nın banknotlarında yer alıyor.

Bir 1977 Yugoslav hatıra posta pulu

Kaynakça

  1. ^ "Yugoslavya'da Ulusal Sorun: Kökenler, Tarih, Politika". 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Carmichael, Cathie (2015). Bosna'nın Kısa Tarihi". 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Rastko.rs". 3 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Zuvalo, Ante (2010). Bosna-Hersek A'dan Z'ye". 16 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Aliya İzzetbegoviç</span> Bosna-Hersekin ilk cumhurbaşkanı

Aliya İzzetbegoviç, 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı konseyinin ilk başkanı olan Boşnak siyasetçi, avukat, İslam filozofu ve yazardı. 1996 yılına kadar bu görevi yürüttükten sonra 2000 yılına kadar görev yapan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Panslavizm</span> Fikir akımı

Panslavizm, 19. yüzyılın ortalarında kristalize olmuş bir hareket olup Slav halkının bütünlüğünü ve birliğini ilerletmekle ilgilenen siyasi bir ideolojidir. Ana etkisi, Slav olmayan imparatorlukların yüzyıllar boyunca Güney Slavları yönettiği Balkanlar'da ortaya çıkmıştır. Bunların başlıcaları Bizans İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan, Osmanlı İmparatorluğu ve Venedik'ti. Panslavizm terimi ilk kez 1826 yılında J.Herkel tarafından kullanılmıştır. Pan-Cermenizm'den etkilenen Panslavizmin çıkışının temelinde Kırım Savaşı'nın ardından daha belirgin hale gelen Avrupa karşıtlığı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Andrić</span> Yugoslav ruhbilimci yazar ve diplomat (1892-1975)

Ivo Andrić, Nobel Edebiyat Ödüllü Yugoslav yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hersek</span> Bosna Hersekin eyaleti

Hersek, merkezinde kabaca Mostar şehri olan Adriyatik Denizi'ne bir çıkış koridoruna sahip Dinar Alpleri'ndeki tarihsel ve coğrafi bölge, günümüzde Bosna-Hersek'in güney bölümünü oluşturmaktadır. Hersek'in yüzölçümü 9.948 km²'dir. Hersek ile Bosna arasında belirgin bir sınır yoktur. Hersek'in bittiği yerden Bosna'nın başlaması hakkında birçok düşünce vardır.

<span class="mw-page-title-main">Genç Bosna</span>

Genç Bosna I.Dünya Savaşı öncesi Avusturya-Macaristan yönetimindeki Bosna Hersek ve Avusturya-Macaristan topraklarında faaliyet gösteren ayrılıkçı ve devrimci bir hareketti. Hareketin üyeleri ağırlıklı olarak Bosnalı Sırp genç öğrencilerden oluşuyordu ancak grup içinde Bosnalı Müslümanlar ve Hırvatlarda bulunuyordu. Grup içinde desteklenen iki büyük fikir vardı: Yugoslavyacı fikirler ve Pan-Sırp fikirler mevcuttu. Genç Bosna hareketi felsefi olarak Alman Romantizmi, anarşizm, Rus Devrimci Sosyalizmi ve Friedrich Nietzsche, Fyodor Dostoyevski kişilerini ve fikirlerini benimser.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Poçitel</span> Bosna-Hersekte yerleşim birimi

Poçitel, Poçitelli veya Poçetel, Bosna-Hersek'in güneyinde tarihi bir yerleşim birimi.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Foça, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte kent

Foça veya eskiden Türkçe Güzelhisar, Bosna-Hersek'in batısında yer alan bir kasabadır. İdari olarak Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entiteti içindedir. 1465 yılından 1878 yılına kadar Osmanlı kenti olmuştur. 1878 yılındaysa Avusturya tarafından işgal edilmiştir.

Bosna-Hersek Sırpları(Sırpça: Срби у Босни и Херцеговини /Srbi u Bosni i Hercegovini), ağırlıklı olarak Sırp Cumhuriyeti'nin siyasi-bölgesel varlığında ikamet eden, ülkenin üç kurucu ulusundan biridir. Bosnalı veya Hersekli olmalarına bakılmaksızın sık sık Bosnalı Sırplar olarak anılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan yönetiminde Bosna-Hersek</span> 1878-1918 arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu himayesi altında Bosna Hersek

Avusturya-Macaristan yönetiminde Bosna-Hersek, 1878-1918 yılları arasında Bosna-Hersek'te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idaresini ifade eder. 1878 yılında 93 Harbi'nden sonra yapılan Berlin Antlaşması ile Bosna Vilayeti imtiyazlı bir vilayet haline geldi ve fiilen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun hakimiyetine girdi. 1908 yılında Bosna Krizi sonrasında Avusturya-Macaristan Bosna-Hersek'i ilhak etti ve Avusturya ile Macaristan arasında bir kondominyum kuruldu. 1918 yılında I. Dünya Savaşı'nın sonunda bağımsızlığını ilan ederek Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti'ne katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan'ın Bosna-Hersek'i işgali</span>

Avusturya-Macaristan'ın Bosna-Hersek'i işgali, Berlin Kongresi'nin ardından 29 Temmuz-28 Ekim 1878 tarihleri arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ın Osmanlı İmparatorluğu yönetimindeki Bosna vilayetini işgal etmesidir. Boşnaklar, Müslüman halk ve bölgede yaşayan bir kısım Hristiyan Sırp halk çekilmeyi reddeden bazı Osmanlı birlikleri ile birlikte işgale pek çok yerleşim yerinde ve sert şekilde karşı koymuşlardır; vilayet başkenti Saraybosna'da sokak çatışmaları ardından ancak Avusturya ordusunun eline geçebilmiştir. Son direniş lideri, savundukları yerleşim yerleri ele geçirilene kadar kırsal da süren gerilla savaşlarıyla işgal 28 Ekim 1878'de ancak tamamlanabilmiştir. Bazı direniş liderleri teslim olurken bazıları çatışmalarda ölmüş veya Avusturyalılarca idam edilmiştir.

Osmanlı döneminde Bosna-Hersek, Bosna-Hersek'in 1463/1482'den Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı ele geçirdiği 1878'e kadar Osmanlı yönetiminde kaldığı dönemdir. Osmanlıların gelişi, Bosna-Hersek tarihindeki en önemli olaydır ve günümüz Bosna-Hersek bölgesi için muazzam dini, dilsel, kültürel, politik ve askeri sonuçlar doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sırp milliyetçiliği</span>

Sırp milliyetçiliği, Sırpların bir ulus olduğunu iddia ediyor ve kültürel birliğini destekliyor. Sırp dilbilimci Vuk Stefanović Karadžić ve Sırp devlet adamı Ilija Garašanin'in etkisi altında, başlangıçta Balkanlar'daki Osmanlı egemenliği sırasında milliyetçiliğinin genel yükselişi bağlamında ortaya çıkan etnik bir milliyetçiliktir. Sırp milliyetçiliği, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemesine katkıda bulunan Balkan Savaşları sırasında, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağılmasına katkıda bulunduğunda ve yine 1990'larda Yugoslav Savaşları ve Yugoslavya'nın dağılmasında önemli bir faktördü.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat milliyetçiliği</span>

Hırvat milliyetçiliği, Hırvatların milliyetini savunan ve Hırvatların kültürel birliğini destekleyen milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Hırvatları</span>

Bosna-Hersek Hırvatları, Bosnalı Hırvatlar ya da Hersekli Hırvatlar, Boşnaklar ile Sırplardan sonra Bosna-Hersek'teki en büyük üçüncü etnik grubu ve Bosna-Hersek'in bileşen uluslarından birini oluştururlar. Bosna-Hersek Hırvatları Bosna-Hersek kültürüne büyük katkılar sağlamıştır. Hırvatların çoğu Katolik olup kendilerini Hırvat dilinin konuşanları olarak tanımlarlar.