İçeriğe atla

Pesahim (Talmud)

Pesahim (פְּסָחִים‎) ("Pesah takdimeleri"), Mişna'nın Moed faslının üçüncü bölümü.[1] On kısmı matsa (mayalanmamış ekmek) yemek ve Pesah Bayramı boyunca mayalanmış "hamets" yememek konusundaki yasaları ele alır (Çıkış, 12:1-28, 45-50, 13:3-10; Sayılar, 9:1-14; Tesniye: 16:1-8) Mişna, Kutsal Mabet zamanında Pesah korbanının sunulması ve Pesah'ın ilk gecesindeki düzen (Seder) ile ilgili bilgileri de verir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b The new encyclopedia of Judaism. New York: New York University Press. 2002. ss. 137. ISBN 978-0814793886. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Talmud, Yahudi medeni kanunu, tören kuralları ve efsanelerini kapsayan dinî metinlerdir. İbranice lamad (öğrenmek) kökünden gelir. Mişna ve Gemara bölümlerinden müteşekkildir. Talmud'un iki versiyonu vardır: 3. ila 5. yüzyıla ait olduğu kabul edilen ancak daha eski dokümanları da içeren Babil Talmudu ve daha eski olan Filistin ve Yeruşalayim (Kudüs) Talmudu.

Mişnah/Mişna, Yahudilik'in medenî ve ceza hukuku olan Talmud'un ilk bölümüdür. Sözlü kanunlar ilk olarak Haham Yehuda HaNasi tarafından derlenmiş ve Mişna (משנה) adı verilmiştir. Mişna İbranice Şana kökünden gelir bu tekrarlayarak belleme anlamındadır. Mişnalar İbranice kaleme alınmıştır.

Gemara (גמרא): Talmud'un ikinci bölümü.

Ketubot ("Evlenme akitleri"), Mişna'nın Naşim faslının ikinci bölümü. İlk kısmı; evlilik akti (Ketuba), erkeğin kadına karşı olan yükümlülükleri ile ilgilidir. Ketuba'da kadının getirdiği çeyizin miktarı ve kocanın ölümü veya boşanma durumunda, kadına ödenecek parasal meblağ belirtilir. Mişna, ayrıca evlilik merasimini, tecavüz ve kız kaçırma suçlarının cezasını, boşanma nedenlerini ve miras hukukunu tartışır ve Erets Yisrael'in ve Kudüs'ün ulviliğini vurguluyarak bir kocanın karısını oraya yerleşmeye zorlayabileceğini fakat oradan ayrılmaya mecbur edemiyeceğini belirtir. Konu, her iki Talmud'da ve Tosefta'da ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

Kiduşin ("Kutsama"), Mişna'nın Naşim faslının yedinci bölümü. İlk dört kısmı, bir erkeğin kadınla evlenmesini iki aşama dahilinde kabul eder: (l) "Erusin" - resmi evlilikten 12 ay evvelki işlem ve (2) "Nissuim" - resmi nikahın tamamlanması, bunun için gerekli işaret ve beraber yaşama safhası. Mişna evlilik ile ilgili yasaları, kadın ve erkek arasındaki sosyal davranışlara ilişkin ahlaki ilkeleri inceler. Konu her iki Talmud'da ve Tosefta'da daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

Keritot, Mişna'nın Kodaşim faslının yedinci bölümü. Keritot'un kelime anlamı "toplum dışı edilme"dir. İlk altı bölüm, "Karet" cezasını ve bunun korban sunuları ile affedilmesini açıklar. Burada "Karet" Tanrı'nın emri ile zamanından evvel ölümü tanımlamaktadır. Mişna, "Karet" ile cezalandırılacak 36 suçu ve kadınların doğumdan sonraki takdimelerini, çeşitli günahlar için korban takdimelerini, Şabat kısıtlamalarını ve yasaklanmış cinsel ilişkileri tarif eder.

Moed Katan, Mişna'nın Moed faslının onbirinci bölümü. Üç kısmı özellikle Pesah'ın ve Sukot'un ara günlerinde izin verilen veya yasaklanan şeylerle ilgilidir. Ayrıca Şabat ve dini bayramlardaki yas tutma konusundaki kuralları işleyen bu bölüm, her iki Talmud'da ve Tosefta'da ele alınmıştır.

Meila, Mişna'nın Kadoşim faslının sekizinci bölümü.

Nazir, Mişna'nın Naşim faslının dördüncü bölümü. Dokuz kısmı, Nazir adağını tutacak kişi ile ilgili kuralları ele alır. Daha önceki "Nedarim" (Adaklar) faslının mantıksal bir devamıdır. Çünkü kişinin kendini Tanrı'ya adamasını tartışır. Nazirlik süresinin asgari ölçüsü, Nazir'e yasak olan şeyler ve Nazir'in adağını yerine getirememesi durumundaki tedbirler ele alınır. Mişna, Samuel ve Samson'un doğuştan beri ömür boyu Nazir olduklarını söyler.

Naşim ("Kadınlar"), Mişna'nın üçüncü faslıdır. Yevamot, Ketubot, Neclarim, Nazir, Sota, Gittin ve Kiduşin adında yedi bölüme sahiptir ve bunlarda evlilik akti, sadakatsiz kadın, boşanma, kadın ve erkek arasındaki münasebetler ele alınır.

Oholot ("Çadırlar"), Mişna'nın Tohorot faslının ikinci bölümü. 18 kısmı özellikle bir cesetle fiziki temasın sebep olduğu kirlenme ve bir ceset ihtiva eden bir çadıra veya eve girerken uğranılan manevi kirlenme ile ilgilenir. Mişna, kan, saç, dişler ve tırnaklar nedeniyle oluşan kirliliği, evin ve içindeki cisimlerin yarattığı kirliliği; ölü doğan bir çocuğun ve işaretlenmemiş bir mezarın üstünden geçmenin yaratacağı kirliliği ele alır.

Makot ("Kırbaçlamalar"), Mişna'nın Nezikin faslının beşinci kısmı. Üç bölümünde sahte şahitlik, adam öldürme, kaçakların sığınma kentlerine kaçması ve kırbaçlanarak cezalandıkları 59 suçla ilgili suç ve cezalardan söz eder.

Tohorot, Mişna'nın Tohorot faslının beşinci bölümü. 1 Bu bölümün on kısmı, meydana geldikleri günün gün batımına dek geçerli olan daha düşük derecedeki ritüel kirlilikleri konu eder. Mişna; kuşların ve sığırların pislikleri ile bulaşan kirlilikleri, yiyecek ve içecek ile ilgili kirliliği, yiyecek hazırlayan insanların ve yiyecek ihtiva eden kapların kirliliği hakkında bilgiler verir.

Yadayim ("Eller"), Mişna'nın Tohorot faslının onbirinci bölümü. Dört kısmı, ellerin kirliliği ve arındırılması ile ilgilidir. Mişna ellerin temizlenmesi için gerekli su miktarını, kullanılabilecek kapların türünü ve temizliğinden şüphe edilen ellere nasıl su döküleceğini açıklar.

Uktsin, Mişna'nın Tohorot faslının onikinci ve son bölümü. Bu bölümün üç kısmı; daha önceki Kelim, Tohorot, Makşirin gibi bölümlerde gıda ile ilgili kirlilikler için duyulan kuşkular hakkında yeni ayrıntılar sunar. Mişna, özel olarak bir meyvenin veya sebzenin parçaları ile ilgili olarak ne gibi unsurların ritüel açıdan kirlilik getirebileceğini tartışır.

Zavim ("Akıntılar"), Mişna'nın Tohorot faslının dokuzuncu bölümü. Bu bölümün beş kısmı, temiz veya kirli olma durumları ile ilgili olarak bir adamın (Zav) veya bir kadının (Zava) vücutlarından gelen bir akıntı sorununu ele alıp kirli olma günlerinin sayımından, bir rütüel banyoya girmeden ve bir günah sunusu ve bir yakılan sunu takdim etmekten bahseder.

Zevahim ("Kurbanlar"), Mişna'nın Kodaşim faslının ilk bölümü. 14 kısmı, hayvan kesimi ve bunların ve kuş sunularının kanının Tapınak'ta serpilmesi ile ilgili kurallardan bahseder. Mişna; sunuların yedi türünü, bir sunu getirildiğinde kişinin niyetini, "şehita" esnasında uygulanacak olan doğru prosedürü, kanın toplanması ve serpilmesini, sununun kahine ait bölümünün ayrılmasını ve korbanın kanı ile kirlenmiş olan elbiselerin ve kapların temizlenmesini konu edinir.

Para veya parah ("İnek"), Mişna'nın Tohorot faslının dördüncü bölümü. 12 kısmı, "Kırmızı İneği" seçme, kesme ve yakma ile ilgilidir. Mişna Kırmızı İneğin yaşını, kırmızı kılları olmadığı takdirde geçersiz olacağını, küllerinin su ile karıştırıldıktan sonra "kirli" olanların üzerine serpilerek bu kişilerin arındırılması, işlemini tartışır.

Temura ("Alışveriş"), Mişna'nın Kodaşim faslının altıncı bölümü. Yedi kısmı, Tapınağa tahsis edilmiş objelerin alışverişi ile ilgili yasalarla alakalıdır. Mişna kimin alışverişte bulunabileceğini, neyin alışveriş konusu olabileceğini, hatalı bir adamayı, adanmış bir hayvanın yavrusunu veya kusurlu bir günah sunusunu ele alır.

Sanhedrin, Mişna'nın Nezikin faslının dördüncü bölümü. Bu bölümün onbir kısmı dini mahkemelerin kuruluşu ve işletilmesi ile ilgili yasaları ele alır. Erets Yisrael'de belirli bir kentin büyüklüğüne ve davaya göre 3, 23 ve 71 kişilik mahkemeler kurulurdu. En büyük Mahkeme, Büyük Sanhedrin adını alır ve Bet-Amikdaş'ın kesme taşlı salonunda toplanırdı. Mişna, parasal konularla ilgili ve çeşitli suç davalarını, cinayet suçlarını, infazı ve kralın yargıyla ilgili haklarını tartışır.