İçeriğe atla

Perşembe

Walter Dendy Sadler'in Perşembe (thursday) adlı eseri.

Perşembe, Çarşamba ile Cuma arasında olan, haftanın dördüncü günüdür.

Perşembe, Farsça-Süryanice beşinci gün anlamındaki Farsçaپنج‌شنبه penc-şenbe kelimesinden gelir, "Çarşamba" kelimesine kafiyeli olarak "Perşembe" olarak söylenir.

Perşembe gününe Eski Türkçede "beşünç" (beşinci) denir.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

Cuma, Perşembe (Pençşenbe) ile Cumartesi (Cumaertesi) arasında kalan, haftanın beşinci günüdür. Kelime, Kur'an yoluyla Arapçaya, oradan da Türkçeye gelmiştir.

Çarşamba, haftanın salıdan sonra, perşembeden önce gelen günüdür. Uluslararası ISO 8601 standardına göre haftanın üçüncü günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Haftanın günleri</span>

Haftanın günlerinin adlandırılmasında çeşitli dillerde çeşitli kaynaklar kullanılmıştır. Bu kaynaklardan en yaygın kullanılanları ise dini ve nümerik adlandırma kaynaklarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Portekizce</span> Portekizin resmi dili

Portekizce, iki yüz milyonun üzerinde insan tarafından ana dil olarak konuşulan Hint-Avrupa dili. Dünya üzerinde en yaygın altıncı dildir. Beş kıtada konuşulmaktadır. Güney Amerika'da yaklaşık 190 milyon kişi tarafından, Latin Amerika'da ise nüfusun % 34'ü tarafından konuşulmaktadır. Hint-Avrupa dil ailesinin İtalo-Keltik alt grubunun Latin dilleri koluna bağlıdır. İspanyolcaya çok yakın olmakla birlikte İspanyolcadan daha yumuşak ve melodiktir. Sözcük hazneleri %70 ortak olsa da İspanyolcada kullanılmayan burundan seslere Portekizcede çokça rastlanır. Bu sesler aksanlı olduklarında, ã, õ harfleriyle; aksansız olduğunda ise sözcük sonuna konan m harfi ile gösterilir. İtalyanca, Fransızca ve Rumence ile de oldukça benzerlik taşır. Portekizceye en yakın dil ise İspanya’nın Galiçya bölgesinde konuşulan Galiçyaca'dır (Gallego). Dünya üzerinde yayılımı 15. ve 16. yüzyılda Portekiz'in sömürgeleştirme sürecinde hız kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarca</span> Bulgaristanda konuşulan Güney Slav dili

Bulgarca, Hint-Avrupa dilleri ailesinden, Güney Slav dillerine bağlı dil. Bulgaristan'ın resmi dilidir.

Gün, günlük kullanımda yirmi dört saate karşılık gelen bir zaman birimidir. Bu süre yaklaşık olarak Güneş'in belli bir noktadaki meridyenden iki geçişi arasındaki zamanın yıl içerisindeki ortalamasıdır. Dünyanın uzak yıldızlara göre kendi ekseni etrafında bir tam tur yapması için gereken süreye yıldız günü denir, gözlemevlerinde kullanılan bu zaman birimi 23 saat 56 dakikadır.

Filipince,, Filipinler'de konuşulan Tagalog dilinin resmî ve ulusal lisân olarak kabul edilmiş adıdır. Filipin Dili Komisyonu tarafından hedeflenen amaç, Filipince ile ülkedeki etnik gruplar arasında iletişimi temin edebilecek çok merkezli bir dil, ortak bir lisân oluşturmaktır. Filipince, Tagalog dışında diğer Filipinler'de konuşulan dillerden neredeyse hiçbir kelime veya gramer etkisi içermemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tarih değiştirme çizgisi</span>

Uluslararası gün çizgisi ya da tarih değiştirme çizgisi, başlangıç meridyeninin 180° doğusunda ya da batısında bulunan meridyen dairesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">TRT Radyo 3</span> radyo istasyonu

TRT Radyo 3, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun caz, klasik müzik, pop müzik, rock yayınlayan ve gün içinde çeşitli saatlerde haber bültenleri sunan radyosu. Yayın merkezi Ankara Radyosu'dur.

Ebuishakzade Mehmed Esad Efendi, bir Osmanlı şeyhülislamı, şair, besteciydi.

<span class="mw-page-title-main">TRT Nağme</span> radyo istasyonu

TRT Nağme, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından 6 Mayıs 2009 tarihinde yayın hayatına başlamış; Ankara'da 102.8, İstanbul'da 101.6, İzmir'de 88.7 ve 89.8, Bursa'da 95.2, Antalya'da 92.1, Mersin'de 102.1, Adana'da 102.5 ve Kars'ta 91.3 frekansları başta olmak üzere Türkiye genelinde değişik frekanslardan FM bandından ve ayrıca internet üzerinden 24 saat kesintisiz, geçmişten günümüze çeşitli Türk sanat müziği eserlerini yayınlayan radyosudur. 2010'lu yılların başında yaklaşık yarısı Radyo 4 ile ortaktı.

<i>Haneler</i> Farklı hanelerde olabilecek olayları anlatan durum komedisi

Haneler, Ferhan Şensoy'un aynı adlı eserinden uyarlanan, yönetmenliğini Elif A. Durmaz'ın yaptığı komedi türündeki Türk televizyon programıdır. Hastaneler, sefaathaneler, meyhaneler, postahaneler, eczaneler gibi akla gelebilecek tüm hanelerde gelişen komik ve farklı hallerin anlatıldığı Haneler, 19 Mayıs 2009 tarihinde Kanal D'de yayımlanmaya başladı ve 22 Haziran 2010 tarihinde yayımlanan 52. bölümüyle yayın hayatını sonlandırmıştır. İlk yılında Kanal D'den Star TV'ye transfer olmuştur. 19 Mayıs 2010 tarihinden itibaren ise Star TV'de yayımlanmaya devam etmiştir. 1 sezondan oluşan program, 22 Haziran 2010 tarihinde yayımlanan 52. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Wacken Open Air</span> Schleswig-Holstein, Almanyada düzenlenen bir heavy metal festivali

Wacken Open Air (W:O:A), Kuzey Almanya'daki Schleswig-Holstein eyaletinin Wacken adlı küçük bir kasabasında düzenlenen geleneksel açık hava heavy metal müzik festivalidir. 2011 yılında 80.000'i konuk metalsever olmak üzere toplamda 86.000 katılımcının bulunduğu festival; dünyanın dört bir yanından black metal, death metal, power metal, thrash metal, gotik metal, folk metal ve hatta metalcore ile hard rock hayranlarını kendisine çekmektedir.

Hızır Orucu, Alevi inancında genellikle her yıl Şubat ayının ikinci perşembe günü Hızır günüdür. Salı, çarşamba ve perşembe günleri oruç tutulur. Perşembe günü kurbanlar kesilir, lokmalar dağıtılır. Perşembe gecesi ziyaretlerde mumlar yakılır. Hızır'a adanan bu oruç ardından Hızır Cemi yapılır, oruç boyunca geleneksel olarak Alevi köylerinde sazlar çalınır, deyişler söylenir ve Hızır peygamber ile ilgili hikâyeler anlatılır, oruç ardından kavrulmuş ve öğütülmüş buğday irmiğinden gavut isimli bir pilav pişirilip ortasına tereyağı dökülerek tüm komşularla birlikte dua edilerek yenir.

İngiliz Bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun klasik serisinin yirmi birinci sezonu. 5 Ocak 1984 tarihinde Warriors of the Deep adlı bölümle başlamıştır. Colin Baker'ın Doktor'u oynadığı ilk bölüm The Twin Dilemma ile sona ermiştir. İkinci kez TARDIS ekibi tamamen değişmiştir.

Süper Bulmaca sunuculuğunu Alper Ateş'in yaptığı, 24 Mart 2014 tarihinde başlamış bulmaca yarışmasıydı. Hafta içi her akşam saat 20.00'de ekonomi kanalı Bloomberg HT'de yayınlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kurtalan Ekspresi</span>

Güney Kurtalan Ekspresi ya da Güney Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara - Kurtalan güzergâhında haftada beş gün işleyen pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Perşembe</span>

Kutsal Perşembe, Paskalya'dan önceki perşembedir ve Hristiyanlar tarafından dini gün olarak kutlanmaktadır. Bu dini günde, kanonik incillerde anlatılanlar temel alınarak, İsa'nın havarilerinin ayaklarını yıkaması ve havarilerle birlikte yediği Son Akşam Yemeği yad edilir. Çile Haftası'nın beşinci günü olan Kutsal Perşembe'nin öncesinde Kutsal Çarşamba gelir, sonrasında ise Kutsal Cuma gelir. Bu dini gün, her zaman 19 Mart ile 22 Nisan arasında bir tarihe denk gelmektedir, Jülyen ya da Gregoryen takvimlerinden hangisinin kullanılacağına göre tarih değişiklik gösterir. Doğu kiliseleri genellikle Jülyen sistemini kullanır.

Ünsüz değişmesi, sessiz harflerin ek almaksızın sözcüğün söylenişine ya da yazımına daha uygun ünsüzlerle değişmesi sonucu oluşan Türkçedeki ses olaylarından biridir. Ünsüz benzeşmesi ve sertleşmesi olayları, sözcük ek alırken gerçekleşir. Ünsüz değişmesi ise kelimenin kökeni ile ilgilidir. Genellikle alıntı sözcüklerin Türkçenin ses yapısına uyarlanması ile gerçekleşen bir olaydır. Altı adet ünsüz değişmesi vardır.