İçeriğe atla

Pertek Sungur Bey Camii

Pertek Sungur Bey Camii, Tunceli'nin Pertek ilçesinde Sungur Bey tarafından 16. yüzyılın ikinci yarısında yaptırılan cami. Sungur Bey Camii, Baysungur Camii ve Yukarı Cami adlarıyla da anılmaktadır.[1]

Sungur Bey Camii, yapılışından 1971 yılına yazına kadar bugün Keban Baraj Gölü altında kalan eski Pertek ilçesindeydi.[2] Pertek ilçesinin baraj suları altında kalacak olması sebebiyle ilçedeki Çelebi Ali Camii ile Sungur Bey Camii'nin yeni kurulan Pertek ilçesine taşınmasına karar verildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin ortak çalışmaları sonucunda Sungur Bey Camii'nin taşınmasına başlandı. Önce caminin taşları teker teker numaralandırılarak yerlerinden söküldü. Caminin taşları üzerindeki bu numaraları bugün hala görmek mümkündür.[3] Caminin numaralanan taşları yeni kurulan Pertek ilçesindeki belirlenen yerde tekrar birleştirildi. Böylece Sungur Bey Camii, orijinal taşları kullanılarak yeniden inşa edilip ibadete açıldı. Cami, günümüzde Pertek ilçesinin Soğukpınar Mahallesi İskele Caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Sungur Bey Camii tek kubbeli kare planlı ana ibadet mekanı, 3 küçük kubbeli son cemaat yeri ve kuzeybatı cephesinde yer alan tek şerefeli minareden oluşur. Caminin kapısı kuzey cephesindedir. Son cemaat yerinin doğu ve batı cepheleri kapalıdır. Son cemaat yerinin caminin ana mekanı ile birleştiği köşede minare yer alır. Caminin ana ibadet mekanı sekizgen kasnak üzerine oturan bir kubbe ile örtülüdür. Caminin içini çok sayıda pencere aydınlatmaktadır. Camini son cemaat yeri ve minaresinde iki ayrı renkte taşlar kullanılmıştır.[4] Camini kapısı ve mihrabı özenli bir taş işçiliği ile yapılmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ http://isamveri.org/pdfdrg/D00143/2004_28/2004_28_DANIKE.pdf []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ağa Camii</span>

Mehmed Ağa Camii, İstanbul Fatih ilçesi Çarşamba semtinde 16. yüzyılda III. Murad zamanının Dârüssaâde ağası Habeşî Mehmed Ağa tarafından yaptırılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Yağ Camii</span> Adananın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami

Yağ Camii, Adana Eski Cami veya eskiden Surp Hagop Ermeni Apostolik Kilisesi, Adana'nın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Boyahane Camii</span> Yakutiye, Türkiyede bir cami

Boyahane Camii, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Takyeciler Cami</span> Heybetli bir türk tarihi eseri

Takyeciler Camii, Tokat şehrinde, Sulu Sokak'ta Yağıbasan Medresesinin karşısında, Arastalı Bedestenin bitişiğinde yer alır. Caminin banisi veya kesin inşa tarihine ilişkin bir kitabesi yoktur. Ne kadar inşa tarihi hakkında kesin bir tarih olmasa da, çok kubbeli 15. yüzyıl Osmanlı camileriyle plan benzerliği ve minare kaidesinde görülen malzeme, teknik ve biçim özellikleri 15. yüzyıl yapısı olduğuna işaret etmektedir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Bey Camii</span> Kastamonu merkez ilçesinde bir cami

Kasabaköy Mahmutbey Camii (halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinir) Kastamonu'ya 18 km uzaklıktaki Kasaba Köyü'nde bulunan 1366 tarihli cami.

<span class="mw-page-title-main">Laal Paşa Camii</span> Mut ilçesinde tarihi bir camii

Karamanoğlu İbrahim Bey'in emriyle Laal Paşa tarafından yaptırılmıştır. Laal Paşa, asıl adı Musa olan bir köledir. Ve Karamanoğlu Beyliği'nde şehzade eğitmenliği de yapmıştır. Laal Paşa, önceleri Karamanoğlu Alaeddin Bey'in kölesi olarak Beyliğe dahil olmuştur. Devlet işlerinde verilen görevleri başarıyla yaptıktan sonra Alaeddin Bey'in gözüne giren köle Musa; Alaeddin Bey'in emriyle iyi bir eğitim görüp, iyi bir tahsil yapmıştır. Sonraları Laal Ağa'da gördüğü kabiliyeti takdir eden Alaeddin Bey, onu azad edip hür bir adam olmasını sağlamıştır. Hususi ve resmî devlet işlerinde gösterdiği yüksek başarıdan dolayı kendisini Niğde Kalesi dizdarı yapmıştır. Mut'ta bulunduğu sırada kasabanın içine cami, medrese ve hamam yaptırmıştır. Bu yapıların ayakta kalması için vakıf gelirler koymuştur. Laal Paşa'nın her kölede olduğu gibi doğum tarihi ve Karamanoğulları'na nasıl intisap etmiş olduğu belli olmadığı gibi mezarı ve ölüm tarihi de belli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

Eşrefpaşa Camii, adını banisi olan Osmanlı dönemi valilerinden Hacı Mehmet Eşref Paşa'dan alan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Çorakkapı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Çorakkapı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde, Basmane semtinde bulunan, Basmane Garı'nın karşısındaki cami.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Sungurlu Ulu Camii</span>

Sungurlu Ulu Camii, Çorum ilinin Sungurlu ilçesinde yer alan cami. Mehmet Sungur Bey tarafından 1762 yılında yaptırılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1984 ve 1994 ve 2015 yıllarında onarılmıştır. Kare bir plana sahip kubbeli bir yapıya sahip olan Caminin kuzey tarafında üç gözlü olan son cemaat yerinin üstü üç kubbe ile örtülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Camii (Bursa)</span>

Bursa Muradiye Camii, 15. yüzyılın ilk yarısında Bursa'da Osmanlı padişahı II. Murad tarafından yaptırılmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Nebî Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Nebî Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. 15. yüzyılda Akkoyunlular döneminde yaptırılmış olan cami ayrıca Peygamber Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Paşa Camii (Diyarbakır)</span> Sur, Diyarbakırda cami

İskender Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan camidir. Diyarbekir Eyaleti'nin 12. Osmanlı Valisi Çerkes İskender Paşa'nın emriyle 1551 ya da 1554 yılında caminin yapımına başlanmış ve 1557'te tamamlanmıştır. Bazı kaynaklarda caminin mimarı olarak Mimar Sinan'ın kaydedildiği ifade edilmekteyse de bu konuda netlik söz konusu değildir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkışla Ulu Camii</span> Sivas-Şarkışlada bulunan bir cami

Şarkışla Ulu Camii, Türkiye'nin Sivas ilinin Şarkışla ilçesinde yer alan bir camidir. Üsküdarlı Mehmet Ağa tarafından 1669 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şerbetdar Hasan Bey Camii</span> Kırklareli, Vizedeki tarihi bir cami

Şerbetdar Hasan Bey Camii veya Şarabdar Hasan Bey Camii, Kırklareli ili Vize ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.