İçeriğe atla

Persona (film)

Persona
Persona
YönetmenIngmar Bergman
YapımcıIngmar Bergman
YazarIngmar Bergman
SenaristIngmar Bergman
OyuncularBibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand
MüzikLars Johan Werle
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1966
Süre85 Dakika
Ülkeİsveç
Dilİsveççe, İngilizce

Persona Ingmar Bergman'nın yönetmenliğini yaptığı, Bibi Andersson ve Liv Ullmann'nın başrollerde oynadığı 1966 yılı yapımı bir İsveç filmdir.[1][2][3] Bergman bu filmi yönettiği en önemli filmler arasında kabul eder.[1] Drama türündeki filmin 7 ödül ve 1 adaylığı bulunmaktadır.[1] Film oldukça deneysel bir film olmakla birlikte bir psikolojik korku olarak da değerlendirilir. Persona filmi adını da, konusunu da Carl Jung'un Persona teorisinden almaktadır. Film Jung'un teorilerini ve görüşlerini kendi merkezine koyar.[4][5] Persona adı tiyatro oyuncularının yüzlerine taktıkları, gerçek kimliklerini örten maskelerden gelmektedir. Persona teorisi de bireylerin gerçek kimliklerini örtmeleri üzerine şekillenmiştir. Film bu konuyu sembolik şekillerde, rüya sekansları ve imgelerle izleyiciye anlatmayı hedefler.[4][5] Film imgelere sık sık baş vurur; filmin başında, ortasında ve sonunda bu benzer imgeler izleyiciye gösterilir. Filmin başındaki imgeler film yapımı ile de bağlantılıdır. Bir film şeridi görürüz filmin başında. Aslında film 4. duvarı kıraraktan kendisinin bir film olduğunu izleyiciye hatırlatır.[4][6][7] Film içerisinde izleyicinin gördüğü imgeler filmin konusuyla bağlantılıdır ve sonradan açıklanmaya başlanır. Filmin başında bir çocuk uzak, puslu bir ekrandan bir kadına doğru bakmaktadır. Elini uzatır lakin kadına dokunamaz. Sadece izler. Bu çocuk morg veyahut hastane gibi bir yerdedir. Bu filmin sonlarına doğru açıklanacaktır.[7]

Konusu

Hikâye bir hemşire olan Alma(Andersson) ve onun hastası, ünlü bir oyuncu olan Elisabet Vogler(Ullmann) arasında geçer. Elisabet anden, hiçbir psikiyatrik veya fiziksel rahatsızlığı olmadan konuşmayı kesmiştir. Alma ve Elisabet, Elisabet'in tedavisi için yazlık bir eve giderler ve orada yalnızca ikisi yaşamaya başlar. Ki film neredeyse tamamen bu evde ve evin etrafında geçecektir.[4][6][7]

Burada hikâye gelişmeye başlar. Elisabet'i konuşturmak isteyen Alma kendi hayatından ve geçmişteki günahlarından bahsetmeye başlar ona. Elisabet hiç konuşmaz, bir kere bile. Lakin Alma sırlarını ve geçmişini ona anlatmaya devam eder. Alma hayattaki anlamı çalışmakta ve bir şeye sıkı sıkı bağlanmakta bulan bir hemşiredir. Elisabet'in ise öyle bir kaygısı hiç yoktur. Elisabet Alma'nın anlattıklarını bir mektupla başkasına anlatmaya çalıştığında Alma oldukça sinirlenir. Kendisinin basit bir "Karakter çalışması" olduğunu düşünür ve buradan sonra araları bozulmaya ve soğuklaşmaya başlar.[2][4][6][7]

Elisabet'in kocası onları ziyarete geldiğinde Elisabet'i görmez lakin Alma'yı görür. Alma'ya Elisabet olarak hitap eder. Alma karşı çıksa dahi adam bu hitaba devam eder. Bir yerden sonra Alma da meseleyi kabullenir. Birlikte uyumak isterler lakin Alma yine duygusal bir krize girer[4]

Bu sahneden sonra Alma ve Elisabet karşılıklı oturur. Alma Elisabet'e sorular sorar lakin Elisabet Cevap vermez. Lakin Alma, Elisabet yerine cevap vermeye başlar. Alma, Elisabet'e, Elisabet'in kendi öz oğlundan nasılda içtenlikle nefret ettiğini anlatmaya başlar. Oğluna nasıl soğuk davrandığını ve onu kendisinden uzaklaştırdığından bahseder. Oğlunu aldırmayı dahi düşündüğünü ama bundan vazgeçtiğini, ondan tiksindiğini, tüm bu karanlık düşüncelerini Elisabet'in yüzüne vurmaya başlar. Film buradan devam eder ve yine benzer imgelerle sonlanır. Filmin sonunda dahi Alma, Elisabet olduğunu reddeder.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c Sundholm, John (2012). Historical Dictionary of Scandinavian Cinema. Scarecrow Press. ISBN 0810855240. 
  2. ^ a b "Persona". 7 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024 – www.beyazperde.com vasıtasıyla. 
  3. ^ "Persona". 16 Mart 1967. 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024 – IMDb vasıtasıyla. 
  4. ^ a b c d e f g "'Persona': Ingmar Bergman's Psychological Masterpiece as the White Whale of Critical Analysis • Cinephilia & Beyond". 19 Oca 2017. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024. 
  5. ^ a b Nebioğlu, Burak (2 Ara 2020). "Persona 1966 Ingmar Bergman | İnsanın Gerçek Yüzünü Sorgulatan Film". 7 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024. 
  6. ^ a b c Raina, Anmol (13 Eyl 2019). "Understanding Ingmar Bergman's Persona (1966)". 7 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024. 
  7. ^ a b c d Bradshaw, Peter (29 Ara 2017). "Persona review – Ingmar Bergman's enigmatic masterpiece still captivates". 7 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024 – The Guardian vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ingmar Bergman</span> İsveçli oyun yazarı ve yönetmen

Ernst Ingmar Bergman, İsveçli oyun yazarı ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Walt Disney</span> Amerikalı girişimci, animatör ve yapımcı

Walter Elias "Walt" Disney ; Amerikalı yapımcı, yönetmen, senarist, seslendirmen ve animatör.

<i>Er Ryanı Kurtarmak</i> 1998 yapımı Steven Spielberg filmi

Er Ryan'ı Kurtarmak, Steven Spielberg tarafından yönetilerek Robert Rodat tarafından yazılan, II. Dünya Savaşı konulu bir epik savaş filmidir.

Criterion Collection, özellikle sinema tarihindeki önemli filmleri, sayısal işlemlerden geçirerek DVD formatında sinema severlere sunan bir Amerikan şirketidir. 1984'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Max von Sydow</span> İsveçli oyuncu (1929-2020)

Max Carl Adolf von Sydow, hayatının son dönemlerinde Fransa'ya taşınan ve Fransız vatandaşı olan İsveçli aktördür. Avrupa ve Amerikan sinema, televizyon ve tiyatroda 70 yıllık bir kariyeri vardı, 150'den fazla filmde ve çok sayıda televizyon dizisinde birden çok dilde rol aldı. Fransız vatandaşı oldu ve hayatının son on yıllarını Fransa'da yaşadı.

<i>Üç Kadın</i> (film, 1977) 1977 ABD yapımı psikolojik dramatik film

Üç Kadın, 1977 ABD yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı 3 Women olan film 25 Mayıs 1977'de Cannes Film Festivali 'nde gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Victor Sjöström</span>

Victor Sjöström İsveçli film yönetmeni, senarist ve aktör. 1924'te Hollywood'a gitmeden önce kariyerine İsveç'te başladı. Victor, ilk olarak sessiz dönem sinemasında çalışmıştır, en çok bilinen filmleri The Phantom Carriage (1921), He Who Gets Slapped (1924) and The Wind (1928). Ayrıca Ingmar Bergman'ın Wild Strawberries (1957) adlı filminde baş rolü oynamıştır.

Komedi filmi, bir filmin ana vurgusunun mizah olduğu türdür. Bu tür filmler izleyiciyi eğlendirmek amacıyla tasarlanmıştır ve gerçek hayattaki karakteristiklerin sık sık mizahi etkisi abartılmaya çalışılır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç sineması</span>

İsveç sineması, 20. yüzyılda İskandinavya'nın önde gelen sinema endüstrisi olarak bilinir. Bu popülerlik büyük ölçüde Victor Sjöström ile Ingmar Bergman'ın; daha yakın dönemlerdeyse Roy Andersson, Lasse Hallström ve Lukas Moodysson gibi yönetmenlerin başarılarından kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bibi Andersson</span> İsveçli oyuncu

Bibi Andersson, İsveçli aktris.

<span class="mw-page-title-main">Barbro Hiort af Ornäs</span>

Barbro Margareta Eriksdotter Hiort af Ornäs İsveçli sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Ingrid Thulin</span> İsveçli oyuncu

Ingrid Lilian Thulin, İsveçli oyuncu.

26. Cannes Film Festivali 10 - 25 Mayıs 1973 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, Alan Bridges'in The Hireling'ine ve Jerry Schatzberg'in Korkuluk'una gitti. Bu festivalde iki yeni rekabet dışı bölüm eklendi: 'Étude et documents' ve 'Perspectives du Cinéma Français'.

<i>Güz Sonatı</i>

Güz Sonatı Ingmar Bergman yönetmenliğinde 1978 yılında yayınlanan İsveç-Alman yapımı drama filmi. Çekimleri Norveç'te yapılan filmde problemli bir anne kız ilişkisi anlatılmaktadır.

<i>Mein Blind Date mit dem Leben</i> Alman yapımı film

Kör Talihim (Almanca özgün adıyla: Mein Blind Date mit dem Leben, Marc Rothemund tarafından yönetilen 2017 Alman biyografik filmidir. Film, Saliya Kahawatte'nin aynı adlı kitabından uyarlandı. Başroller'de Kostja Ullmann, Jacob Matschenz ve Anna Maria Mühe oynamaktadır.

Sözün Değeri Yoon Je-kyoon'un yönettiği 2014 tarihli Güney Kore yapımı dram filmidir. Hwang Jung-min ve Yunjin Kim'in başrollerini paylaştığı film, 1950'lerden günümüze Güney Kore tarihini sıradan bir adamın hayatı üzerinden anlatıyor. Film, 1950'de Kore Savaşı devam ederken Kuzey Koreli sivillerin Hungnam limanından tahliyesini, 1960'larda Batı Almanya'ya giden Güney Koreli hemşire ve madencileri ve Vietnam Savaşı'nı konu ediniyor. Film şu anda Güney Kore'nin en çok hasılat yapan dördüncü filmi.

<span class="mw-page-title-main">Jan Malmsjö</span>

Jan Wilhelm Malmsjö, İsveçli tiyatro ve sinema oyuncusu, müzikal yıldızı ve şarkıcıdır. İsveçli aktris Marie Göranzon ile evlidir ve İsveçli aktör Jonas Malmsjö'nün babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Shin Jung-geun</span>

Shin Jung-geun Güney Koreli bir aktördür. En çok Running Turtle (2009), In Love and War (2011), The Grand Heist (2012) ve The Five (2013) gibi filmlerin yanı sıra televizyon dizisi Pinocchio (2014) gibi dizilerde yardımcı oyuncu olarak aktiftir.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Glazer</span>

Jonathan Glazer, İngiliz film yönetmeni ve senaristtir. Sinemaya geçmeden önce kariyerine tiyatroda başladı ve Sexy Beast (2000), Birth (2004), Under the Skin (2013) ve The Zone of Interest (2023) filmlerini yönetti.

<i>Face to Face</i> (film, 1976) 1976 yapımı film

Face to Face, Ingmar Bergman tarafından yazılan ve yönetilen 1976 yapımı psikolojik drama filmi 'dir. Film, bir akıl hastalığından muzdarip olan bir psikiyatristin hikayesini anlatır. Yıldızlar Liv Ullmann ve Erland Josephson.