İçeriğe atla

Persis

Persis (YunancaΠερσίς, Persís) ya da İngilizcesi ile Persia (Eski Farsça𐎱𐎠𐎼𐎿, Parsa; Farsçaپارس, Pârs)[1] günümüzde İran'ının güneybatısında bir şehir ve Fars bölgesidir. Farslar'ın başlangıçta ya Orta Asya'dan ya da daha büyük olasılıkla kuzeyden Kafkasya üzerinden göç ettikleri düşünülmektedir.[2] O halde, MÖ birinci milenyumun başlarında mevcut Persis bölgesine göç etmiş olmalıdırlar.[2] Ülke ismi olan Persia (Türkçeİran) adını doğrudan Eski Farsça bir kelime olan Parsa'dan almıştır.

Ahameniş İmparatorluğu

Antik Farslar yaklaşık MÖ 10. yüzyıldan beri Persis bölgesinde yaşamaktaydılar. Ahameniş hanedanlığıyla MÖ 6 yüzyılın sonlarına doğru en geniş halinde sınırları batıda Trakya-Makedonya, Bulgaristan-Payonya ve Doğu Avrupa'dan doğuda İndus Vadisi'ne uzanan dünyanın gelmiş geçmiş en büyük imparatorluğunu kurdular.[3] Ahameniş İmparatorluğu'nun dört başkentinden ikisi olan Persepolis ile Pasargad'ın kalıntıları Fars'ta bulunmaktadırlar.

İskender İmparatorluğu

Ahameniş İmparatorluğu MÖ 330 yılında devasa topraklarını kaybederek Büyük İskender tarafından fethedildi.

MÖ 330 dolaylarında İskender'in fetihlerinin ardından MÖ 330-324 yıllarında hüküm süren Phrasaortes, makamını gaspla elde edip sonrasında İskender tarafından idam edilen Oxines, Fars yanlısı bir politika uygulayarak Farsça öğrenen ve yerel gelenekleri sürdüren Makedon general Peucestas başta olmak üzere Persis'te göreve gelen bazı Helen satrapları bilinmektedirler.[4][5][6] Sonrasında Antigonus tarafından görevden alınan Peucestas, Gabiene Savaşı'na (MÖ 316) kadar Persis satraplığını elinde tutmuştur.[6] Seleukos kısa bir süre sonra bölgeyi ele geçirene kadar (MÖ 312) Antigonus, Persis'te hüküm sürdü.[5]

Seleukos İmparatorluğu

Seleukos İmparatorluğu kurulduğunda gücünü muhtemelen Fars'taki ana ticaret yollarının ötesine genişletmedi ve I. Antiohos'un saltanatıyla birlikte veya daha sonrasında Persis, kendi madeni parasını basacak bağımsızlık düzeyine sahip bir devlet olarak ortaya çıktı.[7]

Seleukos İmparatorluğu'nun "Frataraka" valileri

Frataraka hanedanını oluşturan sonraki birkaç Pers hükümdarının, Fârs bölgesindeki Seleukosları temsil ettiği bilinmektedir.[8] Seleukoslar, MÖ 3. yüzyılın sonundan MÖ 2. yüzyılın başlarına dek hüküm sürdüler ve Vahbarz veya I. Vādfradād, MÖ 150 dolaylarında merkezi yönetim gücünün güneybatı Pers ve Basra Körfezi bölgesinde azaldığı zaman bağımsızlığını kazandı.[8]

Part İmparatorluğu altındaki Persis kralları

II. Vādfradād ve kimliği belirsiz başka bir kralın saltanatlarına tekabül eden bariz bir geçiş döneminde, sikkelerinin arka yüzünde hiçbir otorite unvanı görünmedi. Öncesinde kullanılan prtrk'zy alhaya (Frataraka) ibaresi kaybolmuştu. Bununla birlikte I. Dārēv'in yönetimi altında, bazen prs (Persis) ile birlikte yeni mlk, yani kral, unvanı da ortaya çıktı ve bu durum, Pers krallarının bağımsız hükümdarlar haline geldiğini gösterdi.[9]

Part Arşak kralı I. Mithridatis (MÖ 171-138) Persis'in kontrolünü ele geçirdiğinde Persis kralları olarak bilinen Pers hanedanlarını görevde bıraktı ve onların mlk (kral) unvanıyla para basmalarına izin verdi.[8][10]

Sasani İmparatorluğu

Babak, Kheir adında küçük bir kasabanın hükümdarıydı. Babak'ın o dönemde yerel güç kazanma çabaları, dönemin Arşak İmparatoru IV. Erdevân'ın dikkatinden kaçmıştır. Babak ve en büyük oğlu Şapur, güçlerini tüm Persis'e yaymayı başarmıştırlar.

Devamındaki olaylar kaynakların üstünkörü oluşu nedeniyle belirsizdir. Ancak MS 220 civarında Babak'ın ölümünün ardından o sırada Darabgird valisi olan Erdeşîr'in ağabeyi Şâpûr ile kendi başına bir güç mücadelesine girdiği kesindir. Kaynaklar, 222 yılında bir binanın çatısının çökmesi sonucu Şâpûr'un öldüğünü göstermektedir.

V. Erdeşîr, son meşru Part kralı IV. Erdevân'ı MS 224'te yendi ve Tizpon'da İran şehinşahı I. Erdeşîr olarak taç giydi ve yeni Sasani İmparatorluğu'nun ilk kralı oldu.[9]

Bu noktada, Erdeşîr ülkenin başkentini Persis'in güneyine taşıdı ve Ardashir-Khwarrah'da (eski adıyla Gur, günümüz Firouzabad) bir şehir kurdu.[11] Persis üzerindeki egemenliğini kurduktan sonra Erdeşîr, Fars'ın yerel prenslerinden sadakat talep edip komşu Kirman, İsfahan, Zazana ve Mesene eyaletlerinin kontrolünü ele geçirerek Sasani Pers İmparatorluğu'nun topraklarını hızla genişletti.

Erdevân, 224 yılında I. Erdeşîr'in üzerine ikinci kez yürüdü. Orduları Hormizdegan'da çatıştı ve IV. Erdevân öldürüldü. Erdeşîr, 226'da Tizpon'da Pers'in tek hükümdarı olarak taç giydi, 400 yıllık Part İmparatorluğu'nu sona erdirdi ve Sasani İmparatorluğu'nun Part İmparatorluğu'yla neredeyse eşit süren egemenliğini daha da geniş bir bölge üzerinde başlatarak bir kez daha İran'ı bilinen dünyada lider bir güç haline getirdi ancak bu sefer ezeli rakibi ve Pers'in önceki rakiplerinin (Roma Cumhuriyeti ve Roma imparatorluğu) halefi, Bizans İmparatorluğu'na karşı.

Sasaniler, Müslüman orduları imparatorluğu fethedene kadar 425 yıl hüküm sürdüler. Daha sonra, Persler İslam'a geçmeye başladılar, bu da yeni Müslüman imparatorluğun İslam'ın genişlemesini sürdürmesini çok daha kolaylaştırdı.

Persis daha sonra sayısız hanedandan el ele geçti ve geride sayısız tarihi ve antik anıt bıraktı. Bunların her biri; eyalet, İran ve Batı Asya tarihini yansıtan birer dünya mirası olarak kendi değerlerine sahiptir. Bişâpûr, Persepolis ve Firuzabad harabelerinin tümü bunun hatırlatıcılarıdır. Arap işgalciler Zerdüşt yönetiminin gerilemesine neden oldu ve İslam 7. yüzyıldan itibaren yükselişe geçti.

Kaynakça

  1. ^ Frye, Richard Nelson (1984). The History of Ancient Iran (İngilizce). C.H.Beck. ISBN 978-3-406-09397-5. 6 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b Dandamaev, Muhammad A.; Lukonin, Vladimir G. (11 Kasım 2004). The Culture and Social Institutions of Ancient Iran (İngilizce). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-61191-6. 6 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2022. 
  3. ^ Sacks, David; Murray, Oswyn; Brody, Lisa R. (2005). Encyclopedia of the Ancient Greek World (İngilizce). Facts On File. ISBN 978-0-8160-5722-1. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2022. 
  4. ^ Roisman, Joseph (16 Aralık 2002). Brill's Companion to Alexander the Great (İngilizce). BRILL. ISBN 978-90-04-21755-3. 6 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2022. 
  5. ^ a b Curtis, Vesta Sarkhosh; Stewart, Sarah (24 Mart 2010). The Age of the Parthians (İngilizce). I.B.Tauris. ISBN 978-0-85771-018-5. 6 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2022. 
  6. ^ a b Foundation, Encyclopaedia Iranica. "Welcome to Encyclopaedia Iranica". iranicaonline.org (İngilizce). 10 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2022. 
  7. ^ The Cambridge History of Iran, Vol. 3 (1), p. 299
  8. ^ a b c Foundation, Encyclopaedia Iranica. "Welcome to Encyclopaedia Iranica". iranicaonline.org (İngilizce). 10 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2022. 
  9. ^ a b "CNG: Feature Auction CNG 90. KINGS of PERSIS. Vahbarz (Oborzos). 3rd century BC. AR Obol (10mm, 0.50 g, 11h)". www.cngcoins.com. 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2022. 
  10. ^ The Cambridge History of Iran, Vol. 3 (1), p. 302
  11. ^ Kaveh Farrokh (2007). Shadows in the Desert: Ancient Persia at War. Osprey Publishing. pp. 176–9. ISBN 9781846031083.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Kiros</span> Ahameniş İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı

II. Kiros, yaygın olarak Büyük Kiros olarak bilinir, Ahameniş İmparatorluğu'nun kurucusudur. Persis kökenli olan bu hükümdar, Med İmparatorluğu'nu yenerek ve Antik Yakın Doğu'nun tüm önceki medeni devletlerini kucaklayarak Ahameniş Hanedanı'nı iktidara getirdi, geniş bir alana yayıldı ve sonunda Batı Asya'nın çoğunu ve Orta Asya'nın büyük bir bölümünü fethederek o dönemde insanlık tarihinin en büyük siyasi topluluğu haline gelecek bir yapı yarattı. Ahameniş İmparatorluğu'nun en geniş topraklarına ulaştığı dönem, Büyük Darius döneminde gerçekleşmiştir. Darius'un egemenliği batıda Balkanlar'dan ve Güneydoğu Avrupa'nın geri kalanından, doğuda İndus Vadisi'ne kadar uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Farslar</span> Çoğunlukla İranda yaşayan halk

Farslar, Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler, çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Sasani İmparatorluğu</span> İslamın gelişinden önceki son Fars imparatorluğu, dördüncü büyük İran hanedanı (224–651)

Sasani İmparatorluğu, dördüncü büyük İran Hanedanı ve ikinci Pers İmparatorluğu'nun adıdır. Sasani İmparatorluğu, son Arşaklı hanedanı (Partlar) kralı IV. Artabanus'u yenmesinin ardından I. Ardeşir tarafından kurulmuş, son Sasani hükümdarı Şehinşah III. Yezdigirt'in (632-651), erken Halifelik'le yani ilk İslam Devleti ile girdiği 14 senelik mücadeleyi kaybetmesiyle sona ermiştir. İmparatorluğun sınırları bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Afganistan, Türkiye'nin doğu bölgesi, Suriye'nin bir kısmı, Pakistan, Kafkaslar, Orta Asya ve Arabistan'ın bir kısmını kapsıyordu. II. Hüsrev'in hükümdarlığı (590-628) sırasında Mısır, Ürdün, Filistin ve Lübnan da kısa süreli olarak imparatorluğa dahil oldu. Sasaniler, imparatorluklarını 'İranşehr' ايرانشهر (Iranshæhr) 'İranlıların (Aryanların) memleketi' diye adlandırırlardı.

<span class="mw-page-title-main">I. Erdeşîr</span>

I. Erdeşîr ya da Erdeşîr-i Bâbekân, Sasani İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarıdır. İsmi, Artaxares, Artaşastra ve Artakhşathra olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">I. Şâpûr</span>

I. Şâpûr, ikinci Sasani Şahıdır. Hükümdarlığının yılları genellikle 241 - 272 olarak verilir, fakat babası I. Erdeşîr'in 241 yılında ölmesinden önce de babasıyla beraber krallık yapmış olması muhtemeldir.

I. Hürmüz, 272 - 273 yılları arasında İran'daki Sasani Devleti'nin kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">II. Hüsrev</span> 590–628 yılları arasındaki Pers Sasani şahı

II. Hüsrev, ayrıca Hüsrev Perviz, bir yıl kesinti hariç 590'dan 628'e kadar hüküm süren İran'ın son büyük Sasani kralı (şah) olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İran tarihi</span> İranın tarihsel gelişimini ele alan tarihyazımı alanı

İran tarihi, tarihin en eski uygarlıklarından biri olan İran'ın tarihsel gelişimini ele alan tarih yazımı alanıdır. Bu tarih; batıdaki Anadolu'dan doğudaki Hindistan ile Siri Derya Nehri'ne, kuzeydeki Kafkaslar ve Avrasya steplerinden de güneydeki Basra Körfezi ile Umman Körfezi'ne kadar geniş bir alanı içine alan Antik İran bölgesinin tarihini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadisiye Muharebesi</span>

Kadisiye Muharebesi, Müslüman Arap ordusu ve Sasani İmparatorluğu ordusu arasında İran'ın İslami Fethi ile sonuçlanan İslamiyet'in yayılmasının ilk döneminde yer alan geleceği belirleyen bir muharebe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Krallığı</span>

Ermenistan Krallığı, aynı zamanda Büyük Ermenistan Krallığı, veya basitçe Büyük Ermenistan, bazen Ermeni İmparatorluğu olarak da anılır, Antik Çağ'da bir monarşiydi. Hristiyanlığı devlet dini olarak kabul eden ilk devlettir. MÖ 321'den MS 428'e kadar varlığını sürdürmüştür. Tarihi, üç kraliyet hanedanı tarafından birbirini takip eden saltanatlara bölünmüştür: Orontid, Artaxiad ve Arsacid (52-428).

<span class="mw-page-title-main">Ganzak</span>

Ganzak, İran'ın kuzey batısında kurulu antik bir şehir. Urmiye Gölü'nün güneyinde bir yerdedir ve Atropates "muhtemelen" şehri başkenti olarak seçti. Minorski, Schippmann ve Boyce'a göre, şehrin tam yeri Miyanduab ovasında, Leylan, Malekan şehristanı yakını olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Sasani sanatı</span>

Sasani sanatı, Sasani İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü milattan sonra 3 ila 7. yüzyıl arasında günümüze ulaşan materyal kalıntıları kapsar. Sasani sanatı varlığını 651 yılındaki Müslümanların İran'ı fethine değin sürdürmüştür. Son Part kralının I. Ardeşir tarafından yenilgiye uğratılmasıyla yükselen Sasani Hanedanı hüküm sürdüğü 400 yıl içerisinde İran ve Irak'ı aşan bir coğrafyaya hükmetmiştir. Bunun ötesinde Anadolu'nun bir kısmı, Mısır ve Arabistan'ı da kontrolü altına almayı başarmıştır. Geleneksel olarak yerine geldiği Ahameniş geleneğini sanatta da devam ettiren Sasaniler çalkantılı geç antik çağ içerisinde gerek Akdeniz etkisinde gerekse uzak doğu etkisi altında kalmıştır.

Sasani ordusu, Sasani donanmasının yanı sıra görev yapan Sasani silahlı kuvvetlerinin birincil askeri organıdır. Ordunun doğuşu, Sasani İmparatorluğu'nun kurucusu I. Erdeşîr'in tahta yükselişine dayanır. Erdeşîr, Pers İmparatorluğu'nun yeniden canlanmasını hedefledi ve bu amacını sürdürmek için ordusunu, doğrudan kendi emri altında olan ve Satraplıktan, yerel prenslerden ve asaletten ayrı duran subaylar ile ayakta duran bir ordu oluşturarak, reform yaptı. Ahameniş İmparatorluğu askeri örgütlerini yeniden kurdu, Part süvarileri modelini korudu ve yeni tür zırh ve kuşatma savaş teknikleri kullandı. Bu, kendisine ve onun haleflerine 400 yıldan fazla hizmet verecek bir askeri sistemin başlangıcıydı; bu sırada Sasani İmparatorluğu, Geç Antik Çağ'da Batı Avrasya'daki iki süper gücünden biriydi, diğeri ise önce Roma İmparatorluğu sonra Doğu Roma İmparatorluğu'ydu. Sasani ordusu Eranshahr'ı Doğu'dan, Ak Hunlar ve Türk halkları gibi Orta Asya göçebelerinin saldırılarına karşı korurken, batıda Roma İmparatorluğu'na karşı tekrarlayan bir mücadeleye girişti.

<span class="mw-page-title-main">Sasani İmparatorluğu'nun zaman çizelgesi</span>

Sasani İmparatorluğu ya da Sasani Hanedanı, MS 224-651 arasında süren Pers hanedanlığı için kullanılan isimdir.

Sasanilerin ataları, prens ve prensesleri ve Sasani imparatorlarının aile ağacıdır..

Sasani İmparatorluğu'nun şehinşahları geniş bir coğrafyada hüküm sürmüşlerdir. En güçlü olduğu zaman, batıda Türkiye ve Rodos doğuda Pakistan'a kadar uzanıyordu ve aynı zamanda modern Kafkasya, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye, Ürdün ve Orta Asya'daki bölgeleri kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Arses (Pers hükümdarı)</span> MÖ 338den 336ya kadar on ikinci Ahameniş kralıdır

Arses, krallık adıyla da bilinen IV. Artaserhas, MÖ 338'den 336'ya kadar on ikinci Ahameniş Kralların kralıydı.

Ölümsüzler, Herodot'un tanımladığı Ahameniş "Ölümsüzler"e benzeyen, 10.000 kişilik olduğu iddia edilen, Sasani İmparatorluğu ordusunun elit bir süvari birimidir. Adı, Romalı tarihçilerin birime atıfta bulunmak için kullandıkları bir terimden türetilmiştir. Ermeni ve İslam kaynaklarında da Sasani ordusundaki seçkin birlik(ler)den bahsedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Erdevân</span> Part kralı

I. Erdevân, eski bilim adamları tarafından yanlış bir şekilde II. Erdevân olarak bilinir, y. 127 MÖ - 124/3 MÖ arası kısa süre Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Kısa saltanatı, doğuda Yüeçilere karşı yapılan bir savaş sırasında öldüğünde aniden sona ermiştir. Yerine oğlu II. Mitridates geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mithridatis (Part kralı)</span> Dokuzuncu kral ve en büyük Part imparatoru (124-91 MÖ)

II. Mithridatis, MÖ 124'ten 91'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıydı. Hanedanının şimdiye kadar hüküm süren en büyüklerinden biri olarak kabul edilen kendisi, antik çağda Büyük Mithridatis olarak biliniyordu.