İçeriğe atla

Periskop tüfeği

Periskop tüfek kullanan Avustralyalı hafif atlı birliği. Gelibolu 1915. Fotoğraf, Ernest Brooks.
Bağdat yakınlarında Vickers tabancası ile birlikte kullanımı.
Amerikan M1903 Springfield tüfeğine takılan Elder tipi bir periskop kundağı (1918)

Periskop tüfeği, periskop kullanılarak üretilen bir tüfektir. Tüfek, I. Dünya Savaşı'nda siper arkası kullanılması için üretilmiştir. Periskop tüfeğini ilk olarak hangi ordunun kullandığı bilinmemekle birlikte silahların 1914'te kullanılmaya başlanmıştır.[1]

Makineli tüfeklerde kullanılması için de benzer tasarımlar yapıldı.[2][3] 1916'da, tabancalarda kullanılması için tasarımın patenti alındı.[4]

Youlten Hiposkopu

İlk periskop nişan tüfeği eklentisi, W. Youlten tarafından icat edilen Youlten hiposkopuydu. Ataşmanın bir versiyonu 1903'te test edildi ve ilk patenti1914'te alındı. Maksimum menzili 550 m idi.[5][6][7]

Beeches'in periskop tüfeği

Periskop tüfeği, Mayıs 1915'te Gelibolu seferi sırasında Avustralyalı bir asker olan Lance Onbaşı tarafından tasarlandı. Daha sonra inşaatçı Çavuş William Beech tarafından üretildi.[8] Beech o sırada Avustralya İmparatorluk Kuvvetleri'nde görev alıyordu. Tüfek uzak mesafede kullanılmak için tasarlandı. Beech, bu tasarım için Lee-Enfield tüfeğinde değişiklik yaptı. Tüfek, bir tahta ve aynalı periskopla yeniden birleştirildi. Periskop yatay olarak tüfeğin görüş alanına hizalandı ve tetiği çekmek için bir ip eklendi. Beech ile görev yapan John Adams, vurulan askerlerin cesedini görmenin travma etkisi yaratacağını söyledi.[8]

Beech'in tasarımı, Avustralya ve Yeni Zelanda Ordu Birliğinin (ANZAC) üyeleri tarafından da kullanılmaya başlandı. Tüfek, yoğun çatışmanın yaşandığı Gelibolu savaşında çokça kullanıldı.[9] TV belgesel dizisi The Boffin yaptığı testler sonucu tüfeğin 91 menzili olduğu gözlemledi.[10]

Periskop tüfekleri daha sonra Anzak Koyu sahilindeki üretim hatlarında üretildi. Mareşal Sir William Birdwood, bu buluşu Gelibolu savaşı sırasında oldukça öneme sahip olduğunu nitelendirdi. 1921'de İngiliz Savaş Dairesi, Beech'e bu buluş için 100 £ ödül verdi.[8] (100 £ şu an için 4.000-4.500 £'a tekabül ediyor.)

Ayrıca bakınız

Benzer Silahlar

Kaynakça

  1. ^ Saunders, Anthony (2000). Dominating the Enemy: War in the Trenches 1914–1918. Stroud, Gloucestershire: Sutton. s. 101. ISBN 0-7509-2444-6. 
  2. ^ Saunders, Anthony (2000). p. 100.
  3. ^ Invention For Safe Guarding Gunners 1914-1918. Pathe News. 1914–1918. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  4. ^ US patent 1184078, Charles John Cooke, "Repeating firearm for trench warfare" 
  5. ^ "Youlten Hyposcope Article". 20 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2014. 
  6. ^ "Youlten Hyposcope Photo". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2014. 
  7. ^ "West Gippsland Gazette". 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2014. 
  8. ^ a b c "Gallipoli Beach". 19 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2014. 
  9. ^ "Australian article". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2014. 
  10. ^ Ou, Serge (director). (21 March 2013). "Episode 1: Hit Without Being Hit", The Boffin, The Builder, The Bombardier, Bearcage Productions.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MG 42</span> genel amaçlı makineli tüfek

Maschinengewehr, Alman yapımı Makineli tüfek. 1942 yılında üretilmiştir. Çoğu savaş tarihçisine göre en iyi tüfek tasarımlarından biri olarak görülmektedir. 7,92mm'lik mermi kullanır. Atış hızı bakımından hafif bir makineli tüfeğin ulaşabileceği en yüksek hız olan 1200 adet/dakika hıza ulaşmıştır. Güvenilirlik, sağlamlık isabetlilik ve kulanım kolaylığının bir arada bulunduğu nadir silahlardandır. Savaş sırasında 400.000'den fazla MG42 üretilmiştir. Düşman askerleri ona "Hitler'in Testeresi" adını takmıştır. Bugünkü M60'lar bu tüfek örnek alınarak tasarlanmıştır. Tüfek paslanmaz çelikten yapılmıştır. Su, çamur ve topraktan etkilenmez.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Porsche</span>

Prof. Dr. Ing h.c. Ferdinand Porsche, Avusturya asıllı Alman otomotiv mühendisi. Porsche orijinal Volkswagen Beetle'ı tasarlamış, ünlü Alman tankları Tiger I, Tiger II ve Elefant tanklarının tasarımlarında katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İtilaf Devletleri</span> I. Dünya Savaşında Britanya, Fransa ve Rusyadan oluşan ittifak

İtilaf Devletleri, Anlaşma Devletleri ya da Müttefik Devletler, Britanya İmparatorluğu, Fransa ve Rusya'dan oluşan ittifaktır. I. Dünya Savaşı'ndaki iki ana ittifaktan biridir. İtilaf Devletleri Almanya'nın önderliğindeki İttifak Devletleri'ne karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul von Hindenburg</span> Alman mareşal ve devlet adamı (1847–1934)

Paul von Hindenburg, Prusyalı-Alman mareşal ve devlet adamıdır. 1925-1934 yılları arasında Almanya'nın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Av tüfeği</span> ek bir ateşlemede bir veya daha fazla mermi ateşleyebilen yivsiz ateşli silah

Av tüfeği, avcılıkta kullanılan tüfeklere verilen genel ad. Ancak Türkiye'de yürürlükte olan yasalar gereği yivli av tüfeklerinin satın alınması bulundurulması ve taşınması oldukça zor koşullara dayandığından olsa gerek ki uzun zamandan beri av tüfeği kavramı "yivsiz av tüfekleri" için kullanılmaktadır ancak gerçekte yivli tüfekler de birer av tüfeği kavramına dahildir.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Luger P08</span> Alman kökenli yarı-otomatik tabanca

Parabellum-Pistole, Pistol Parabellum, Luger P08 ya da popüler adıyla Luger; 1898 yılında Georg Luger tarafından patenti alınmış, Alman silah üreticisi Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM) tarafından 1900 yılından itibaren üretilmiş; yarı otomatik, kendini dolduran tabanca. 20. yüzyılın ilk yarısında siviller ve ordu mensupları için popüler bir silah olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boeing B-17 Flying Fortress</span> Bombardıman uçağı

Boeing B-17 Flying Fortress, US Army Air Corps (USAAC) için II. Dünya Savaşı öncesinde geliştirilmiş dört motorlu ağır bombardıman uçağı.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MP 40</span>

MP 40, Alman yapımı bir hafif makineli silahtır. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve diğer Mihver kuvvetlerce yaygın olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç DIS</span>

DIS-200 veya MiG-5,, Sovyetler Birliğinin II. Dünya Savaşında kullanmak istediği Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu'un bir prototip idi. Çift motorlu ve çift kuyruklu kombine uçaktan sadece iki adet üretildi. Keşif ve bombardıman için de düşünüldü ama bu asla hayata geçmedi.

<span class="mw-page-title-main">MG 08</span>

MG 08, Hiram Stevens Maxim'in tasarladığı Maxim mitralyözü temel alınarak üretilen ve 1908'de resmî olarak Alman İmparatorluk Ordusu'nda kullanılmaya başlanan Alman yapımı su soğutmalı ağır Makineli tüfek. I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu'nun standart makineli tüfeğidir. Tasarlandığı DWM dışında, Spandau Silahhanesi ve Erfurt Silahhanesi'nde de üretildi. Bu nedenle Spandau makineli tüfeği olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

SM <i>UB-14</i> Alman UB I tipi bir denizaltı

SM UB-14, Alman İmparatorluğu'na ait UB I tipi bir denizaltıdır. Bir dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda da görev yapan denizaltı, bu dönemde SM U-26 adını taşımıştı.

<span class="mw-page-title-main">3. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

3. Kolordu, İmparatorluk Ordularının en seçkin kolordularından birisidir. Balkan Savaşlarının başlangıcında Avrupa toprakları üzerinde bulunup da yenilmeyen tek kolordudur. Birinci Çatalca Muharebesi ve İkinci Çatalca Muharebesi'nde İstanbul'u başarıyla savunmuş ve şehre taarruz eden Bulgar kuvvetlerini püskürtmüştür. İkinci Balkan Savaşı sırasında 23 Temmuz 1913'te Edirne'ye girerek şehri Bulgar işgalinden kurtarmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda Gelibolu'da savaşarak payitaht İstanbul'un düşmesine engel olmuştur. Günümüzde İstanbul'da konuşlu bulunan aynı adlı 3. Kolordu (Türkiye),bu birliğin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî teknoloji</span>

Askerî teknoloji, savaş hâlinde kullanılan teknoloji tatbikatı. İmkânı dahilinde uygulaması askerî olan ve sivil olmayan teknoloji türünü kapsar. Genellikle yararlı veya yasal sivil uygulamaların eksikliği nedeniyle askerî eğitim olmadan kullanılması tehlikelidir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in askerî kariyeri</span> Alman asker ve "Führer" Adolf Hitlerin askeri hayatına genel bir bakış

Adolf Hitler'in askeri kariyeri, Adolf Hitler'in hayatının iki ayrı bölümüne bölünebilir. Esas olarak, I. Dünya Savaşı sırasındaki dönem Hitler'in Bavyera Ordusunda Gefreiter (onbaşı) olarak görev yaptığı dönem ve Nazi Almanyası Führer'i olarak Wehrmacht'ın Başkomutanı olarak görev yaptığı dönemdir.

Panzerkampfwagen E-100 (TG-01), II. Dünya Savaşı'nın sonuna doğru geliştirilen bir Alman süper ağır tank tasarımıydı. Bir saldırı silahı çeşidi de önerildi. Savaşın sonuna doğru E-100'ün tek prototip şasesi üretildi ama sadece kısmen tamamlandı. Savaştan sonra prototip, testler için İngiltere'ye gönderildi ancak daha sonra hurdaya çıkarıldı.

Rudolf Gundlach Polonyalı bir askeri mühendis, mucit ve tank tasarımcısıydı. Polonya Zırhlı Silahlar Teknik Araştırma Bürosu'nun tasarım bölümüne başkanlık etmiştir. Polonya Ordusu Mühendisler Birliği'nde binbaşı askeri rütbesine sahipti.