Mart, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 3. ayı olup 31 gündür.
Antik Çağ, antik tarih ya da İlk Çağ, insanlık tarihinin başlangıcından erken dönem Orta Çağ'a kadar uzanan zaman dilimindeki belirgin kültürel ve siyasi olayları konu alır. Her ne kadar bitiş tarihi olan erken Orta Çağ büyük oranda göreceli olsa da, çoğu Batılı akademisyenler Batı Roma İmparatorluğu'nun 476'daki çöküşünü antik Avrupa tarihinin sonu olarak tanımlarlar. Antik tarih için kullanılan bir başka terim de antikitedir (antiquity). Yine de bu terim (antikite) daha çok Antik Yunan ve Antik Roma uygarlıklarını özel olarak tanımlamakta kullanılmaktadır.
Demir Çağı, demirin çeşitli alet ve silah yapımında esas malzeme olarak kullanıldığı bir arkeolojik devirdir.
Gordion Müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesinin Yassıhüyük köyündedir. Müzede Kral Midas'ın tümülüsü bulunmakla birlikte Kral Midas'ın kafatası sonradan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülmüştür. İskeletinin ise sonradan kaybolduğu iddia edilmektedir.
Sokotra dört adadan ve Arap Yarımadası'nın 350 km kadar güneyinde Hint Okyanusu'ndaki Yemen' e bağlı adacıklardan oluşur. Uzun yıllar Aden ili' ne bağlı olan ada, 2004 yılında Hadramut ili'nin bir parçası oldu. 2013 yılında yapılan düzenleme ile müstakil Sokotra ili oldu.
Siraküza veya Sırakuza, İtalya'nın Sicilya Özerk Bölgesi'de Antik Yunan çağında bir koloni devlet olarak kurulmuş, günümüzde Siraküza ilinin merkezi olan kent.
Şarhöyük (Dorlion), Eskişehir ilinin kuzeybatısında, şehir merkezinin kuzeydoğusunda kalan antik yerleşimdir.
Via Maris Antik Mısır'ı Erken Tunç Çağı'nın başlangıcından itibaren Suriye, Anadolu ve Mezopotamya'daki kuzey imparatorluklarına bağlayan tarihi ticaret yolunun günümüzdeki adıdır.
Batı Asya, Asya'nın en batıdaki bölgesidir. Anadolu, Arap Yarımadası, İran, Mezopotamya, Levant bölgesi, Kıbrıs adası, Sina Yarımadası ve Transkafkasya'yı (kısmen) kapsamaktadır. Bölgenin Mısır'da bulunan Süveyş Kanalı ile Afrika'dan, Türk Boğazları'nın su yolları ve Büyük Kafkas Dağları ile Avrupa'dan ayrıldığı düşünülmektedir. Doğusunda Güney Asya, kuzeydoğusunda Orta Asya bulunmaktadır. Bölgeyi sekiz deniz çevrelemekte : Ege Denizi, Karadeniz, Hazar Denizi, Basra Körfezi, Umman Denizi, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Akdeniz.
Myrina İzmir'in Aliağa ilçesi yakınlarında bulunan bir antik kenttir. Antik adı Pytikos ya da Titnaios olan ve Çandarlı Körfezi'ne dökülen Güzelhisar çayının ağzındadır. Tarihçi Heredotos'a göre Gryneion'un 40 stadia güneyindedir. 12 büyük Aiol kentinden biri olarak anılır.
Erythra Denizi veya Eritre Denizi Afrika Boynuzu ile Arabistan Yarımadası arasında kalan denizin antik ismidir.
İssos veya Issos Hatay'ın kuzeydoğusunda İskenderun 'un kuzeyinde Akdeniz kıyısında yer alan önemli bir antik şehirdir. Günümüzde Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı olan Yeşilköy bölgesinde, İskenderun Körfezinin doğu kıyısında, denize 500 mesafede yer alan antik kenttir. Zeminden 26 metre yükseklikteki höyük 33 dönüm alana yayılmış durumdadır. Günümüz Kinet Höyük olarak bilinmektedir. İssos [Yunanca Ἱσσός] Antik Kenti Kilikya'daki en büyük antik [Klasik Çağ öncesi] yerleşimi olarak kabul edilmektedir. İssos [Ἱσσός] Antik Kenti Hititçe Izziya olarak bilinmektedir. Höyükte yapılan kazılarda Geç Neolitik Çağ, İlk Tunç Çağı [MÖ 2.500-2.000], Orta Tunç Çağı [MÖ 1.650-1.550], Son Tunç Çağı / Hitit Dönemi [MÖ 1.400-1.200], Demir Çağı [MÖ 1.200-400] ve Geç Demir Çağı'ndan Helenistik Dönem'e kadar [MÖ 7.-1. Yüzyıllar] yerleşimleri ortaya çıkartılmıştır. MÖ 333 yılında, Ahameniş [Pers] hükümdarı III. Darius ile Makedonya kralı Büyük İskender arasında yapılan İssos Savaşı İssos Ovası'nda yapılmıştır. Savaş Büyük İskender komutasındaki Makedon ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştır.
Geç Antik Çağ, Antik dönemden Erken Orta Çağ'a geçişi tanımlayan modern bir terimdir. Geç Antik Çağ tabiri kendisini literatürde ilk kez Max Weber ile bulmuş olsa da, tabir ilk kez 1853 yılında kültür tarihçisi Jacob Burckhardt tarafından kullanılmıştır.
Tel Maresha, İncil'deki Demir Çağı şehri Maresha kentinin ve sonradan, M.Ö. 586 öncesinde Helenleştirilmiş adı Marisa, Arapçalaştırılmış adı Marissa (ماريسا) olarak bilinen bir Edom kentinin yer aldığı bir tepedir. Tepe, İsrail'in Shefela bölgesinde, Yahudiye Dağlarının eteklerindedir. İlk kez 1898-1900 yıllarında İngiliz arkeologlar Bliss ve Macalister tarafından Filistin Araştırma Fonu adına ve 1989'dan sonra İsrail Eski Eserler Kurumu adına İsrailli arkeolog Amos Kloner tarafından kazılmıştır. İngiliz kazılarında elde edilen kalıntıların çoğu İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergilenmektedir.
Tripolis, eskiden Ischopolis, Pontus'ta, aynı adı taşıyan bir nehir üzerinde ve hoş bir limana sahip antik bir kale kentiydi; Türkiye'nin Giresun İli, Tirebolu ilçesindedir. Mosinikler'e aitti ve Zefirium Burnu'ndan 18 km doğuda yer alıyordu. Burası kayalık bir tepe üzerindedir.
Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.
Stadiasmus Maris Magni Antik Roma döneminde kullanıldığı bilinen Grekçe kaleme alınmış bir çeşit periplustur.
Latince: Periplus Maris Erythraei milattan sonra 40 ila 70 yılları arasında Grekçe kaleme alınan bir periplustur.
Bekirler veya Beheirler, Kuzeydoğu Anadolu'da yaşamış antik halklardan biridir.