İçeriğe atla

Perilla yağı

Perilla yağı
Besin değeri
Enerji 880 kJ (210 kcal)
Yağ100 g
 - Doymuş yağ6-10 g
 - Tekli doymamış yağ12-22 g
 - Çoklu doymamış yağ65-86 g
  - Omega-3 yağ asitleri52-64 g
  - Omega-6 yağ asitleri14 g
Oranlar yetişkinler için alınması önerilen oranlardır.

Perilla yağı (Korece들기름, Deulgireum), perilla tohumlarından elde edilen yenilebilir bir bitkisel yağdır. Farklı bir ceviz aroması ve tada sahip olan kızartılmış perilla tohumlarından preslenen yağ, Kore mutfağında lezzet arttırıcı, çeşni ve yemeklik yağ olarak kullanılmaktadır. Kızartılmamış perilla tohumlarından preslenen yağ, mutfak dışı amaçlar için kullanılmaktadır.[1]

Üretim

Perilla tohumları

Perilla yağı, %38-45 oranında lipit içeren perilla tohumlarının preslenmesiyle elde edilir.[2][3][4]

Beslenme

Perilla yağı, zengin bir yağ asidi kaynağı olarak kabul edilir ve hem doymuş yağ hem de doymamış yağ içerir. Perilla yağındaki doymuş yağ asitleri esas olarak palmitik asit (%5-7) ve stearik asittir (% 1-3). Tekli doymamış biftek otu tohumu yağının yağ asitleri oleik ise, (%12-22) çoklu doymamış biftek otu tohumu yağının yağ asitleri linoleik (%13-20), gama-linolenik (%0-1), alfa-linolenik (54-64%) ve araşidik asit (%0-1) olarak sıralanırlar.

Diğer bitkisel yağlara kıyasla perilla yağı, %54-64 arasında en yüksek omega-3 yağ asitleri oranlarından birini sergiler.[5] Omega-6 yağ asidi bileşeni genellikle% 14 civarındadır.[6][7]

Kullanım

Mutfakta kullanımı

Kkaennip-deulgireum-bokkeum (perilla yaprakları perilla yağında tavada kızartılır)

Kore mutfağında perilla yağı ve susam yağı, tatlandırmada, çeşni katmakta ve soslarda kullanılan iki ana yağdır.[8] Genellikle kızarmış perilla tohumlarından yapılan yağ, lezzet arttırıcı, çeşni ve yemeklik yağ olarak kullanılır. Ya susam ya da biftek otu tohumu yağı tatlandırıcı olarak kullanılabilir, namul (sebze garnitürü) ve diğer yandan, pan-kızartma Jeon, (tava yemekleri) Berdyansk'ta kızartmadan önce gim (Laver) ve rayiha ile tabanı kaplayan dip sos. Spesifik olarak, perilla yağı daha sıcak bölgelerde daha kolay yetiştirildiğinden Kore'nin güney kesiminde daha yaygındır. Günümüzde perilla yağı Kore tarzı batı yemeklerinde, füzyon mutfaknda kullanılmaktadır. Seul'deki Michelin yıldızlı bir restoran, "gizli malzemesi" perilla yağı olan lezzetli vanilyalı dondurma sunmaktadır.[9]

Sanayide kullanımı

Kızartılmamış tohumlardan yapılan perilla yağı, boya, vernik, matbaa mürekkebi ve muşamba dahil olmak üzere mutfak dışı amaçlar için kullanılabilir.[5] Tung yağı veya keten tohumu yağına benzer bir kurutma yağı olan perilla yağı, boyalar, vernikler, muşamba, baskı mürekkebi, cilalar ve kumaş üzerinde koruyucu su geçirmez kaplamalar için kullanılmaktadır. Perilla yağı yakıt olarak da kullanılabilir. Vernik üretiminde de sentetik reçinelerle birlikte kullanılır.

Perilla yağı, keten tohumu yağından daha hızlı kurur ve kuruduktan sonra daha sert bir film oluşturur. Ayrıca keten tohumu yağının oluşturduğundan daha fazla sararır. Boya ve vernik endüstrisi en büyük kullanım alanını oluşturmaktadır. Perilla yağı, baskı mürekkepleri ve linolyum üretiminde de önemlidir.

Perilla yağı, daha eski zamanlarda dayanıklı toprak zeminler yaratmada kritik bir bileşendi.

Japonya'da perilla yağı, kanola yağı tarafından ele geçirilmeden önce 16. yüzyılın başlarına kadar kandillerde yakıt sağlamak için önemliydi.[10] Yağlı tohum, kuruyan yağ elementleri içerir ve savaş nedeniyle tedarik süreci kesintiye uğrayana kadar Japonya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne keten tohumu yağı yerine toplu olarak ithal edilirdi.[11]

Kore'de, kavrulmuş tohumlardan preslenen perilla yağı, lambaları yakmak ve yer kağıtlarını yağlamak için kullanıldı.[1]

Basın kekinde kullanımı

Perilla yağı preslendikten sonra kalan pres keki (veya pres pastası) doğal gübre veya hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.[12]

Kaynakça

  1. ^ a b "deulgireum". Standard Korean Language Dictionary (Korece). National Institute of Korean Language. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2016. 
  2. ^ Yu, He-ci, (Ed.) (1997). "Lipid Composition and Nutritional and Physiological Roles of Perilla Seed and its Oil". Perilla: The Genus Perilla (İngilizce). Londra: CRC Press. s. 93. ISBN 978-9-05702-171-8. 
  3. ^ Sonntag (1979). "Fat splitting". Journal of the American Oil Chemists' Society (İngilizce). 56 (11): 729A-732A. doi:10.1007/BF02667430. 
  4. ^ The Structure and Utilization of Oil Seeds (İngilizce). Londra: Chapman and Hall. 1970. ss. 120-121. ISBN 978-0-41209-790-4. 
  5. ^ a b Vaughan, John; Geissler, Catherine (27 Ağustos 2009). The New Oxford Book of Food Plants. 2. (İngilizce). New York: Oxford Üniversitesi Yayınları. s. 157. ISBN 978-0-19-954946-7. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Asif (2011). "Health effects of omega-3,6,9 fatty acids: Perilla frutescens is a good example of plant oils". Oriental Pharmacy & Experimental Medicine (İngilizce). 11 (1): 51-59. doi:10.1007/s13596-011-0002-x. PMC 3167467 $2. PMID 21909287. 
  7. ^ Fish, Omega-3 and Human Health (PDF). 2. (İngilizce). Champaign, IL: AOCS Yayınları. 2005. ISBN 978-1-893997-81-3. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  8. ^ Korean Cuisine: An Illustrated History (İngilizce). Londra: Reaktion Books. 2008. s. 45. ISBN 978-1-86189-348-2. 
  9. ^ 글 쓰는 가지 (30 Kasım 2016). "요리사는 예술을 내놓고 식객은 충격에 휩싸인다". Maeil Business Newspaper (Korece). 3 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2016. 
  10. ^ Gay (2009). "The Lamp-Oil Merchants of Iwashimizu Shrine: Transregional Commerce in Medieval Japan". Monumenta Nipponica (İngilizce). 64 (1): 1-52. doi:10.1353/mni.0.0057. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  11. ^ Janick, J., (Ed.) (1993). "Perilla: Botany, Uses and Genetic Resources". New crops. New York: John Wiley & Sons. ss. 322-328. ISBN 978-0-471-59374-4. 
  12. ^ "deulkkaenmuk". Standard Korean Language Dictionary (Korece). National Institute of Korean Language. 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Omega-3 yağ asitleri, aynı zamanda Omega-3 yağları, ω-3 yağ asitleri veya n−3 yağ asitleri olarak da adlandırılır, kimyasal yapılarında terminal metil grubundan üç atom uzaklıkta bir çift bağın varlığı ile tanımlanan çoklu doymamış yağ asidi'lerdir (PUFA'lar). Doğada yaygın olarak dağılmışlardır, önemli olduklarından hayvan lipid metabolizması bileşenleridir ve insan diyetinde ve insan fizyolojisinde önemli bir rol oynarlar.

<span class="mw-page-title-main">Kanola</span>

Kanola, kolzanın ıslahı sonucu elde edilmiş, canlılara zararlı olarak erüsik asit ve glukosinolat içeren bir bitki türü. Yağı, bitkisinin aksine, zararlı olmadığından insanlar ve çiftlik hayvanları için gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Kanola yağının, tıpkı soya fasulyesi yağında olduğu gibi, gıda dışı kullanım alanları da vardır. Spot piyasalardaki fiyatının durumuna göre mum, ruj, sanayi yağları, gazete mürekkebi, biyoyakıt gibi ürünlerin üretiminde yenilenemez petrol bazlı yağların yerini alabilmektedir.

Kimya ve biyokimyada, yağ asidi, genelde uzun, alifatik kuyruklu bir karboksilik asittir. Uzun karboksilik yağ asitlerinden 4 karbonlu ve daha uzun zincirlileri yağ asidi olarak sayılır; doğal yağları (trigliseritleri) oluşturan yağ asitlerinden söz ederken ise bunların en az 8 karbonlu olduğu varsayılabilir. Çoğu doğal yağ asitlerinin çift sayılı karbon atomu vardır, çünkü bunların biyolojik sentezlerinde iki karbon atomlu asetat kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Keten yağı</span> Bitkisel bi yağ

Keten yağı, ketenden yapılmış bir bitkisel yağdır.

<span class="mw-page-title-main">Hint yağı bitkisi</span>

Hint yağı bitkisi, anavatanı Hindistan olan, sütleğengiller familyasından bir bitki türü. İngilizcesi Castor Oil olarak geçmektedir ve yaygın olarak ambalajlanırken bu adla etiketlenir.

Bu, gıda katkı maddelerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hodan</span>

Hodan, hodangiller (Boraginaceae) familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı Suriye'dir. Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da yayılış yapmasına karşın Akdeniz rejyonundada doğallaşmıştır.

F vitamini olarak da bilinen Alfa-linolenik asit (ALA), 3 çift bağ içeren, 18 karbonlu, poliansatüre, esansiyel bir yağ asididir. İlk çifte bağı metil grubuna en yakın olan 3. karbondadır. Bu sebeple omega-3 grubunda kabul edilir. Ayrıca diğer omega 3 (ω-3) yağ asitlerinin öncüsüdür Omega-3 yağ asidi.

<span class="mw-page-title-main">Ayçiçek yağı</span> sıvı bitkisel yağ

Ayçiçeği yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır. Bunun yanında Biyodizel yapımında ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Ayçiçeği yağı dünyada en çok üretilen dört bitkisel yağdan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yağlıboya</span> eşyaya renk vermek veya onu dış etkilerden korumak için sürülen, boyanın bazı özel sıvılarla karıştırılmasıyla yapılan kimyasal madde

Yağlıboya, resim sanatında yaygın olarak kullanılan boyama tekniği. Bağlayıcı madde olarak bitki yağıyla pigmentlerin karışımından elde edilen yağlıboya, kalitesi nedeniyle en çok tercih edilen resim malzemelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mandu</span>

Mandu, Kore mutfağında bir etli hamur yemeğidir. Mandu, buğulanmış, haşlanmış, tavada kızartılmış veya derin yağda kızartılmış halde sunulabilmektedir ve tarzları da Kore Yarımadası'ndaki bölgelere göre değişmektedir. Kore kraliyet sarayı mutfağının uzun bir parçası olup günümüzde süpermarketler, restoranlar ile pojangmacha ve bunsikjip gibi aperitif yerlerde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Doenjang</span>

Doenjang, Kore mutfağı tamamen soya fasulyesi ve salamura ile yapılan fermente edilmiş fasulye ezmesidir. Ayrıca çorba soya sosu üretiminin bir yan ürünüdür. Bazen bir çeşni olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Glioksizom</span>

Glioksizom, bitkilerde, özellikle çimlenen tohumların yağ depolama dokularında ve filamentli mantarlarda bulunan özel peroksizomlardır. Yağ ve yağ içeren tohumlar mısır, soya fasulyesi, ayçiçeği, yer fıstığı ve balkabağını içerir. Tüm peroksizomlarda olduğu gibi, glioksizomlar da yağ asitlerini asetil koenzim A'ya peroksizomal β-oksidasyon enzimleriyle oksitler. Yağ asitleri oksitlendiğinde oksijen (O2) tüketilir ve hidrojen peroksit (H2O2) açığa çıkar. Bu nedenle tohumların çimlenmesi için oksijene ihtiyaç vardır. Peroksizomal fonksiyonların yanı sıra, glioksizomlar ayrıca glioksilat döngüsünü gerçekleştiren kilit enzimlerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Recado rojo</span>

Recado rojo veya achiote ezmesi popüler bir baharat karışımıdır. Günümüzde, özellikle Yucatán ve Oaxaca olmak üzere Meksika ve Belize mutfaklarında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Baharat karışımı genellikle annatto, kekik, kimyon, karanfil, tarçın, karabiber, yenibahar, sarımsak ve tuz içerir. Annatto tohumları karışımı kırmızıya boyar ve karışıma belirgin bir kırmızı-turuncu renk verir.

Linoleik asit formülü COOH(CH2)7CH=CHCH2CH= CH(CH2)4CH3. olan bir organik bileşiktir. Her iki alken grubu da cis'tir. Bazen 18:2 (n-6) veya 18:2 cis-9,12 olarak da ifade edilir. Linoleat, bu yağ asidinin tuzları veya esterleri'ne verilen isimdir.

Oleik asit, çeşitli hayvansal ve bitkisel yağlarda doğal olarak bulunan bir yağ asididir. Kokusuz, renksiz bir yağdır, ancak ticari numuneleri sarımsı renkte olabilir. Oleik asit kimyasal olarak, tekli doymamış omega-9 yağ asidi olarak sınıflandırılır ve 18:1 cis-9 lipit numarası ile gösterilir. Formülü şu şekildedir: CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH. Oleik asit ismi yağ anlamına gelen Latince oleum kelimesinden türemiştir. Doğada en yaygın bulunan yağ asididir. Oleik asidin tuzları ve esterleri oleatlar olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Jangajji</span>

Jangajji, veya diğer ismiyle sebze turşusu, sebze turşusu ile yapılan bir çeşit banchan'dır (garnitür). Kimçi'den farklı olarak jangajji, genellikle soya sosu, soya fasulyesi ezmesi veya acı biber salçası ile salamura edilen fermente olmayan sebzelerden oluşur. Jangajji genellikle uzun süre korunur ve susam yağı ile servis edilir.

Bugak Kore mutfağına özgü birtakım vejetaryen twigim'leri kapsar. Bu tür yemekler genel olarak, kurutulmuş sebze ya da chapssal-pul ile kaplanmış yosunlar kullanılarak yapılır. Sonrasında derin yağda kızartma yöntemi ile pişirilip tekrar kurutulur. Banchan veya anju olarak yenir. Bunlardaki ortak malzemeler; yeşil acı biber, perilla yaprakları, çiçekler, kamelya yaprakları, kasımpatı yaprakları, dulavrat otu yaprakları, kokar ağaç filizleri, patatesler, gim (laver) ve dasima'dır (yosun). Perilla yağı veya soya fasulyesi yağı gibi bitkisel yağlar tipik olarak kızartma için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Muk (yemek)</span>

Muk veya mook, tahıl, fasulye veya karabuğday, susam ve meşe palamudu gibi kabuklu yemiş nişastasından yapılan ve jöle benzeri bir kıvama sahip bir Kore yemeğidir. Muk'ın tek başına çok az tadı vardır, bu nedenle muk yemekleri soya sosu, susam yağı, doğranmış taze soğan, ufalanmış nori ve acı biber tozu ile tatlandırılır ve çeşitli sebzelerle karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Jeon (yemek)</span>

Jeon, dilimlenmiş ya da kıyılmış balık, et, sebze vb.ni yağda kızartmadan önce buğday unu ve yumurta bulamacına daldırılmasıyla yapılan böreklere verilen genel addır. Jeon, balık, et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve sebze gibi malzemelerle yapılabilir ve ordövr, banchan (meze) veya anju olarak servis edilebilir. Bazı jeonlar tatlıdır, bu tür jeonlara hwajeon denir.