İçeriğe atla

Perictione

Perictione /ˌpɛrɪkˈtaɪəˌniː/ (Yunanca: Περικτιόνη Periktiónē; c. M.Ö. 450-365[1]) Yunan filozof Platon'un annesidir.

Tanınmış bir ailenin üyesidir, kökeni hükümdar Dropides'e (M.Ö. 644) dayanır.[2] Ayrıca Atinalı yasa koyucu Solon'un torunudur.[3] İlk evliliğinden üç oğlu (Glaucon, Adeimantus ve Platon) ve bir kızı olmuştur (Potone).[4] Eşinin ölümünden sonra bir devlet adamı olan amcası Atinalı Pyrilampes ile evlenmiştir. Bu evliliğinden beşinci çocuğu Antiphon dünyaya gelmiştir. Ayrıca Antiphon, Platon'un Parmenides isimli diyaloğunda görülür.[5]

Perictione için atfedilen iki sahte çalışma parçalar halinde günümüze kadar gelmiştir. "On the Harmony of Women" (Kadınların Armonisi Üzerine) ve "On Wisdom" (Bilgelik Üzerine). Eserler tarihle uyuşmamakla beraber genellikle Perictione I ve Perictione II olarak kullanılır.[6] Kullanılan Yunan lehçesi, tarihleme ve farklılık gösteriyor ki bu yazıları bahsettiğimiz Perictione'in yazmış olamayacağı, bunun yerine kimliği belirsiz Perictione isimli iki farklı kadın tarafından yazılmış olabileceği anlamına gelir. Kadınların Armonisi Üzerine'de (Muhtemelen M.Ö. geç 4-3. y.y.) kadının kocasına, evliliğine ve ebeveynlerine karşı sorumlulukların kaygısı İyonik Yunan lehçesinde yazılmıştır.[7] Bilgelik Üzerine'de (Muhtemelen M.Ö. 2-3. y.y.) bilgeliğin felsefi tanımı Batı Yunanistan lehçesi kullanılarak anlatılmıştır.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ Nails, Debra (15 Kasım 2002). The People of Plato: A Prosopography of Plato and Other Socratics (İngilizce). Hackett Publishing. ISBN 978-1-60384-027-9. Erişim tarihi: 14 Nisan 2024. 
  2. ^ Great Books of the Western World. Dialogues of Plato, footnote
  3. ^ Diogenes Laërtius, iii.1
  4. ^ Diogenes Laërtius, iii. 4
  5. ^ Plato (1992). Republic. trans. G. M. A. Grube. Indianapolis: Hackett. s. viii. ISBN 0-87220-137-6. 
  6. ^ Mary Ellen Waithe, A History of Women Philosophers: Volume 1, 600 BC-500 AD, Springer.
  7. ^ a b Ian Michael Plant, Women writers of ancient Greece and Rome: An anthology, University of Oklahoma Press (2004), p. 76.
  8. ^ "Perictione". 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demokritos</span> Antik Yunan filozofu, Leucippusun öğrencisi, atom teorisinin kurucusu

Demokritos, geliştirdiği atomcu evren teorisi formülasyonu ile tanınan Sokrates öncesi Antik Yunan filozof.

<span class="mw-page-title-main">Hrisippos</span> Yunan Stoacı filozof

Solili Chrysippus veya Hrisippos, Yunan Stoacı bir filozoftur. Kilikya'nın Soli kentinin yerlisiydi, ancak genç bir adam olarak Atina'ya taşındı ve burada Stoacı okulda Cleanthes'in öğrencisi oldu. Cleanthes, MÖ 230 civarında öldüğünde, Chrysippus okulun üçüncü başkanı oldu. Üretken bir yazar olan Chrysippus, okulun kurucusu Citium'lu Zeno'nun temel doktrinlerini genişletti ve ona Stoacılığın İkinci Kurucusu unvanını kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Elealı Zenon</span> Paradokslarıyla tanınan antik Yunan filozofu

Elealı Zenon veya Zeno, Magna Graecia'nın Sokratik öncesi bir Yunan filozofu ve Parmenides tarafından kurulan Elea Okulu'nun bir üyesiydi. Aristo, onu diyalektiğin mucidi olarak adlandırdı. Bertrand Russell'ın "ölçülemez derecede incelikli ve derin" olarak tanımladığı paradokslarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Filolaos</span> Yunan filozof, astronom ve Pisagorcu (MÖ yak. 470 - yak. 385)

Filolaos Pisagorcu ve Sokrates öncesi bir Yunan filozof idi. Her şeyin temelinde, uyum içinde bir araya gelen, sınırlayıcı ve sınırsızın oynadığı rol olduğunu savundu. Ayrıca, Dünya'nın Evrenin merkezi olmadığı teorisi olan güneşmerkezciliğin ortaya çıkmasıyla da tanınır. Nicomachus'tan alıntı yapan August Böckh'e (1819) göre Philolaus, Pisagor'un halefiydi. MÖ 5. yüzyılda Pisagorcu okulun önemli filozoflarından biri olmuştur. Çoğulculuk Okulu gibi Pisagorcuların da çatışan iki görüş arasında bir çözüm arayışında oldukları söylenebilir. Bir yanda sürekli olarak değişen bir evren düşüncesi, öte yandan değişmez bir evren düşüncesi arasındaki çatışmadır söz konusu olan. Pisagorcular bu yönde çözümlerini matematikte bulmaya çalışırlar. Filolaus da diğer Pisagorcu filozoflar gibi matematik ve müzik ile ilgilenmiş, evrenin ve varlığın açıklanmasında bunlardan yararlanmıştır. O da diğerleri gibi evrenin temelinin sayı olduğu fikrinden hareket etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Platon Akademisi</span> Dünyadaki ilk yükseköğretim kurumu

Platon Akademisi, Antik Yunanistan'da Atina'da Platon tarafından kurulan bir felsefe okuluydu. Akademi, Helenistik dönem boyunca, MÖ 83 yılında Philo'nun ölümünden sonra sona erene kadar şüpheci bir okul olarak kalmıştır. Platon Akademisi büyük olasılıkla MÖ 86 yılında Roma diktatörü Sulla tarafından yıkıldığı düşünülmektedir.

Abderalı Bion, Abdera, Trakya doğumlu bir Antik Yunan matematikçi ve astronom.

Heraclealı Bryson, muhtemelen Sokrates'in öğrencisi olan ve daireyi kareleştirme ve π'yi hesaplama problemini çözmeye katkıda bulunan eski bir Antik Yunan matematikçi ve sofist. Byrson, çemberin alanını hesaplama problemiyle ve Aristoteles'in kendisi hakkında yaptığı eleştirilerle tanınır.

Atinalı Theaetetus, muhtemelen Atina deme Sunium'lu Euphronius'un oğlu olan Yunan matematikçi. Başlıca katkıları, Öklid'in Elemanlar Kitabı X 'da yer alan irrasyonel uzunluklar üzerineydi ve tam olarak beş normal dışbükey çokyüzlü olduğunu kanıtlıyordu. Sokrates ve Platon'un bir arkadaşı ve Platon'un adını taşıyan Sokratik diyaloğunun ana karakteridir.

Themistoclea veya Aristoclea veya Theoclea ; MÖ 6. yüzyıl dolayları) Delphi'deki bir rahibe.

Sidonlu Zeno, Fenike şehri Sidon'dan Epikürcü bir filozof ve matematikçi. Yazıları günümüze ulaşamamıştır, ancak öğrencisi Philodemus'un yazıları arasında derslerinin bazı özetleri korunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ksenokrates</span> MÖ 4. yüzyıl Yunan filozofu, matematikçi ve bilgin

Kalkedonlu Ksenokrates, Yunan filozof, matematikçi ve MÖ 339/8'den 314/3'e kadar Platonik Akademinin lideri (bilgin) Öğretileri, genellikle matematiksel öğelerle daha yakından tanımlamaya çalıştığı Platon'un öğretilerini takip etti. Ayrıca otuz üçler konseyinin hevesli bir öğrencisiydi. Üç varoluş biçimini ayırt etti: Duyarlı, anlaşılır ve ikisinin birleşiminden oluşan üçüncüsü, sırasıyla duyu, akıl ve görüşe karşılık geliyordu. Birliği ve dualiteyi evreni yöneten tanrılar ve ruhu kendi kendine hareket eden bir sayı olarak görüyordu. Tanrı her şeyi kuşatır ve ilahi ile ölümlü arasında, ruhun koşullarından oluşan iki şeytani güç vardır. O, matematiksel nesnelerin ve Platonik Fikirlerin, onları ayıran Platon'un aksine aynı olduğunu savundu. Ahlakta, erdemin mutluluk ürettiğini, ancak harici malların ona hizmet edebileceğini ve amacını gerçekleştirmesini sağlayabileceğini öğretti.

Lastheneia veya Lasthenia, Platon'un kadın öğrencisiydi.

Aksiothea, Platon ve Speusippos'un kadın öğrencisiydi.

Lampsakoslu Polyaenus, aynı zamanda Polyenus olarak da yazılır, eski bir Yunan matematikçi ve Epicurus'ün bir arkadaşı.

Taşozlu Leodamas, hakkında çok az şey bilinen bir Yunan matematikçi, Platon'un öğrencisi ve Akademi'nin en önde gelen üyelerinden biriydi. MÖ 427 ile 415 yılları arasında doğdu ve hayatının çoğunu Atina'da yaşadı.

Pyrilampes eski bir Atinalı siyasetçi ve filozof Platon'un üvey babasıydı. Doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir ancak felsefe profesörü Debra Nails'ın tahminlerine göre, MÖ 480 yılından sonra doğmuş ve MÖ 413 yılından önce ölmüş olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Prieneli Bias</span>

Prieneli Bias bir Yunan bilgesiydi. Yunanistan'ın Yedi Bilgesinden biri olarak kabul edilir ve dürüstlüğü ile ünlüdür.

Persaeus, Demetrius'un oğlu, Kıbrıslı bir Yunan Stoacı filozof ve Kıbrıslı Zenon'nun arkadaşı ve en sevdiği öğrencisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kireneli Arete</span> Antik Yunan filozofu

Kireneli Arete Kirene, Libya'da yaşamış Kirene Okulu'ndan bir filozoftur. Kireneli Aristippus'un kızıydı.

Soli'li Krantor, Platon'un eserleri üzerine yorumlar yazan ilk filozof olan Antik Yunan filozofu ve Eski Akademi üyesiydi.