İçeriğe atla

Perakendecilik

Bir mağazada paketlenmiş gıda ürünleri, Oregon, ABD

Perakende satış, son tüketicilere veya alım amacı ticari kâr sağlamak olmayan kuruluşlara yapılan ürün veya hizmet satışıdır.[1]

Tanım

En geniş anlamıyla takasla birlikte başladığı söylenebilir. Daha dar anlamda ticari bir etkinlik biçimini kazanması ise seyyar satıcıların ürünlerini dolaşarak sattığı ve ilk pazar yerlerinin kurulduğu birkaç bin yıl önceye değin uzanır.

Öteki birçok işte olduğu gibi yoğun bir rekabete dayanan perakende satış sektöründe iş yerlerinin kapanması oldukça sık görülür. Asıl rekabet fiyat düzeyinde ortaya çıksa da satış yerinin uygunluğu, ürünlerin seçimi ve sergilenmesi, iş yerinin çekiciliği gibi fiyat dışı ögelerle güvenilirlik, tanınmışlık gibi etkenler de önemli rol oynar. Rekabetin perakendecilikteki alışılmış ürün sınıflamalarını yıkması nedeniyle iş yerlerinin büyük çoğunluğu adlarının çağrıştırdığı alanların dışında da bir dizi ürün sunar.

Perakendecilikte İnternet üzerinden satış, satış makineleri, belli malda ya da alanda uzmanlaşmış mağazalar, büyük mağazalar, süpermarketler ve indirimli satış mağazaları gibi çok değişik perakende satış biçimlerinin ortaya çıkmış olmasına karşın, perakendeciliğin özü temelde değişmemiştir. Bu da uygun malın, uygun yerde, çekici ve göz alıcı bir biçimde sunularak uygun fiyata satılmasıdır.

Dükkân

Dükkân, esnafın perakende satış yaptığı, küçük zanaat sahiplerinin çalıştıkları yer.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fatura</span>

Fatura, satıcı firma tarafından alıcı firma adına tanzim edilen, mal veya hizmetin satıldığını gösteren bir belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret</span> mal veya hizmet değişimi ya da anlaşması

Ticaret, malların/ürünlerin üretim sürecinden tüketimine kadar geçen zamanda, ekonomik değer taşıyan başka nesneler ile değiştirilmesi, alışı ve satışı anlamında kullanılmaktadır. Ticaretin insanlık tarihindeki ilk şekli takastır. Takas yöntemi ile, mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş edilir. Günümüzde ise artık değişim aracı olarak para kullanımının keşfedilmesi insanlık tarihinin erken dönemlerine dayanmaktadır. Pek çok tarihçi ticaretin, iletişimin doğuşunu takiben takas yöntemiyle başlamış olduğunu düşünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BİM</span> Türk market zinciri

Birleşik Mağazalar A.Ş. veya kısaltmasıyla BİM, Türkiye merkezli bir indirim marketleri zinciridir. Şirket, 1995 yılında kurulmuştur. Şirketin merkezi İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde yer almaktadır.

Lonca, aynı bölgede yaşayan esnaf ve zanaatkârların örgütlenerek kurduğu meslek organizasyonuna verilen isimdir. Loncalar bir meslek örgütlenmesi olarak özellikle Orta Çağ'da üretim ve iş gücünün düzenlenmesinde önemli görevler üstlenmiştir. Usta-çırak ilişkileri ve ürün kalitesine yönelik standartlar loncalar sayesinde düzenlenmiştir. Loncaların, ticaretin kayıt altına alınmasını sağlayarak haksız rekabetin oluşmasını engelleme işlevi de bulunmaktaydı.

Çevrimiçi alışveriş, İnternet üzerinden çevrimiçi olarak yapılan alışveriş. Ziyaretçiler İnternet üzerinden istedikleri ürünleri sepete atarlar, kayıt olurlar, ödeme yaparlar. Seçip satın alınan ürünler kargoyla adrese gönderilir.

<span class="mw-page-title-main">Süpermarket</span> 2010 yılı ölçümlerine göre Türkiyede gıda perkendesinde toplam süpermarket sayısı 10 bin 154 adetti.

Süpermarket ya da hipermarket, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış perakendelerin genel adıdır. Süpermarket ve hipermarketlerde gıda ürünlerinin dışında hızlı tüketim malları (FMCG), hırdavat ürünleri, mobilya, medya, züccaciye, elektronik eşya, kozmetik, sağlık, tütün ürünleri ve alkollü ürünler de satılabilmektedir. Süpermarketlerin kendi antrepoları vardır.

Türkçe terim anlam karşılığı "satasıya" olarak geçen isim, ticaret terimidir. Bir satıcının, başka bir satıcı, dağıtıcı veya komisyoncuyla mallarının ederini satıldıktan sonra almak üzere yaptığı satış. Konsinye satış bir ürünün satın alınması için yeterli sermaye ayıramayan özellikle belirli müşterisi olan küçük esnaf modeli olarak ortaya çıkmış bir pazarlama modelidir. Ticari süreç kâr oranı açısından yarattığı ticari farkındalık büyük market zincirleri tarafından keşfedilmiş olup ciddi nakit bekletme süreçleri ödeme öngörüsü süreçlerinde bankacılık fonksiyonları açısından ciddi ek kârlara sebep olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Store</span> Apple ürünlerinin satıldığı perakende mağaza zinciri

Apple Store, Apple Inc.'in sahibi olduğu ve işlettiği perakende mağazaları zinciridir. Mağazalarda, Mac, iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, Apple TV, dijital medya oynatıcılar, yazılım ve seçilen üçüncü taraf aksesuarları da dahil olmak üzere çeşitli Apple ürünleri satılmaktadır.

Pazarlamada, bir ürün, bir müşterinin arzusunu veya ihtiyacını karşılamak için bir pazara sunulabilecek herhangi bir şeydir. Perakendecilikte ürünler, genellikle "ticari mal" olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Çok katlı mağazacılık</span>

Çok katlı mağazacılık, müşterilerine birçok çeşit ve tür ürün sunan, kapasitesi yüksek perakende mağaza çeşididir. Daha iyi yönetilmesi amacı ile, her katın kendi içerisinde yönetildiği, katların verimliliği ile farklı pozisyonlar alınabilen, satış personeli yerlerinin periyodik aralıklarla değiştirildiği ve personelin her reyonda veya katta çalışmak zorunda olduğu bir sistemi bulunmaktadır.

Migros, İsviçre'nin en büyük perakende şirketi, en büyük süpermarket zinciri ve en büyük işvereni. Ayrıca dünyadaki en büyük kırk perakende şirketinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İndirim marketi</span> ucuza satış yapan perakendeci işletme

İndirim marketi satış felsefesi olarak sürekli düşük fiyat uygulama ilkesini benimsemiş, maliyet azaltmayı işletmenin itici gücü haline getirebilmiş, özellikle gıda ve diğer ihtiyaç malları alanlarında çalışan çağdaş perakende satış işletmesi. Genellikle küçük alanlarda ve sınırlı sayıda ürün çeşidi ile hizmet verirler. Bazı kaynaklar büyük metrekareli, çok ürün satan işletmeleri de bu kategoride değerlendirebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mahalle bakkalı</span>

Mahalle bakkalı, bozulmayan yiyecekler, şekerleme, içecekler, tütün ürünleri, reçetesiz ilaçlar, tuvalet malzemeleri, gazete ve dergi gibi çeşitli günlük tüketim ürünleri satan küçük perakende işletmesi. Bazı bölgelerde, marketler alkol, bira, viski ve şarap satmak için de lisanslıdır. Bu tür mağazalar, küçük bir maliyet karşılığında faks veya fotokopi makinesinin kullanılmasıyla, para siparişi ve banka havalesi hizmetleri de sunabilir. Genel mağazalardan ve köy dükkanlarından boyut ve işlevlerine göre farklıdırlar. Kırsal bir yerde değiller ve daha büyük mağazalara uygun bir alternatif olarak kullanılıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Hipermarket</span>

Bir "hipermarket", bir süpermarket ile bir çok katlı mağazacılıkı birleştiren megamarketdir. Sonuç, tam bakkal hatları ve genel mallar dahil olmak üzere tek bir çatı altında geniş bir ürün yelpazesi taşıyan geniş bir perakende tesisidir. Teorik olarak, hipermarketler müşterilerin tüm rutin alışveriş ihtiyaçlarını tek bir yolculukta karşılamalarını sağlar. Hipermarket terimi, 1968'de Fransız ticaret uzmanı Jacques Pictet tarafından icat edildi.

<span class="mw-page-title-main">Megamarket</span>

Megamarket, genellikle perakende zincirinin bir parçası olarak fiziksel büyük bir perakende satış tesisidir. Bunlar gıda ürünleri, donanım, kitaplar veya tüketici elektroniği gibi belirli bir aralıkta mallar konusunda uzmanlaşmıştır. 50.000 fit kareden fazla büyük ölçekli binalarda bulunan mağazalar genellikle sade bir şekilde tasarlanmıştır. Mağaza, genel olarak her türlü ürünleri satabilir, ticari ürün perakendecisi olabilir. Ancak, önceki formatı olan geleneksel mağazalar, genellikle "çok katlı mağazacılık" olarak sınıflandırılmaz ve belirli bir uzmanlık alanıyla sınırlı olabilir. Bazı ülkelerde hipermarket terimi sıklıkla kullanılır, ABD'de ise hem Target Corporation hem de Walmart'ın en çok sunduğu format için belirli bir terim yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

Mağazacılık veya Merchandising, en geniş anlamda, ürünlerin perakende sektöründe bir tüketiciye satışına katkıda bulunan herhangi bir uygulamadır. Perakende satış mağazasında, merchandising, satılmaya hazır ürünlerin çeşitliliği, bu ürünlerin ilgi alanını teşvik edecek şekilde sergilenmesi ve müşterilerin satın almalarını teşvik etmesi anlamına gelir. Bunun için gondol, gondolbaşı, sunum standı uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Görsel mağazacılık</span>

Görsel mağazacılık, satışları en üst düzeye çıkarmak için perakende sektöründe gelişen kat planları ve üç boyutlu göstergelerdeki pratiktir. Restoranlar, süpermarketler, mağazalar kendilerini pazar doygunluğunda ayırt etmenin bir aracı olarak görsel mağazacılık kullanıyor. Görsel pazarlama, bir nesne, yerleştirildiği bağlam ve ilgili imajı arasındaki ilişkiyi inceleyen disiplindir.

Tedarik işletme yönetiminde daha fazla işleme veya malların yeniden satışı (ticaret) için malzeme satın alma ve tedarik lojistiği ile ilgilenen şirketlerde operasyonel bir işlevdir.