İçeriğe atla

Peppermint OS

Peppermint OS
Official Peppermint Linux OS Logo
Peppermint OS
Geliştirici(ler)Peppermint OS Team
İşletim sistemi ailesiLinux (Unix-benzeri)
Kaynak türüAçık kaynak
LisansÖzgür yazılım lisansları
(başlıca GPL)
Çekirdek türüMonolitik çekirdek (Linux)
Platform desteği64 bit (amd64)[1]
Kullanıcı alanıGNU
Kullanıcı arayüzüXfce
Web sitesipeppermintos.com

Peppermint OS, Debian ve Devuan Stable tabanlı bir Linux dağıtımı olup Xfce masaüstü ortamını kullanmaktadır.[2] Çalıştırmak için nispeten düşük donanım kaynakları gerektirmekte olup Linux'a yeni başlayanlar için tanıdık bir ortam sağlamayı amaçlar.[3][4][5][6]

Sürüm geçmişi

Peppermint OS, hibrit bir sürüm programı kullanır. Güncellemeler, ihtiyaç duyuldukça "rolling release" tarzında sunulur ancak bu gerçek bir "rolling release" değildir.[7]

Esasen, Peppermint, sürekli uygulama güncellemelerine ve bazı sistem güncellemelerine sahip bir sistemdir.[7] Periyodik olarak, küçük hata düzeltmelerini ve son güncellemeleri içeren bir Respin yayınlanır.

Sürümler

Sürüm Tarih Son yanıt
One 9 Mayıs 2010 01042011
Ice 20 Temmuz 2010 20110302
Two 10 Haziran 2011
Three 23 Temmuz 2012
Four 13 Haziran 2013 20131113
Five 23 Haziran 2014
Six 31 Mayıs 2015
Seven 24 Haziran 2016
Eight 28 Mayıs 2017
9 22 Haziran 2018
10 14 Mayıs 2019 20191210
Peppermint 2 Şubat 2022

Kaynakça

  1. ^ "1. Download and Install". Peppermint User's Guide. 17 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Peppermint OS". DistroWatch.com. 29 Kasım 2013. 23 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2014. 
  3. ^ "About". Peppermint. 28 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2014. 
  4. ^ "Inside Peppermint Linux - An interview with Shane Remington and Kendall Weaver". Everyday Linux User. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "Peppermint Team — Q&A with OpenBytes". OpenBytes. 8 Haziran 2010. 15 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2014. 
  6. ^ "Peppermint introduces cloud-based open source desktop to Africa". Opensource.com. 12 Mart 2014. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ a b "Rolling Release?". Peppermint Linux OS Community Forum. 13 Ocak 2011. 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">KDE Plasma 5</span> Vikimedya kategorisi

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">Zorin OS</span> Ubuntu tabanlı Linux işletim sistemi

Zorin OS, Linux tabanlı bilgisayarlarda yeni olan kullanıcılar için tasarlanan ve desteklenen bir kişisel bilgisayar işletim sistemidir. Yerleşik özelliklerinden biri, kullanıcıların arayüzü Microsoft Windows veya MacOS'un arayüzlerine benzeyecek şekilde değiştirmesine olanak tanımasıdır. Wine ve PlayOnLinux, Zorin OS'ye kurulabilir. Kullanıcıların geçiş ve oyun kolaylığı için Windows yazılımını çalıştırmasına olanak tanır. İşletim sisteminin üç ücretsiz sürümü ve satın alınabilecek bir "Ultimate" sürümü mevcuttur.

GeckoLinux, openSUSE tabanlı bir Linux dağıtımıdır. OpenSUSE Leap'e dayanan Static, ve openSUSE Tumbleweed'e dayanan Rolling olmak üzere iki farklı sürümü yayımlanmaktadır.

Bu sayfada, kategorize edilmiş bir liste şeklinde önemli Linux dağıtımları hakkında genel bilgiler mevcuttur. Dağıtımlar, kökü olan ana dağıtım veya paket yönetim sistemine göre sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">Calamares (yazılım)</span>

Calamares, Linux dağıtımları için ücretsiz ve açık kaynaklı bağımsız ve dağıtımdan bağımsız bir sistem yükleyicisidir.

<span class="mw-page-title-main">TrueOS</span>

TrueOS, FreeBSD-CURRENT'in en son sürümleri üzerine kurulmuş, sunucu yönelimli, Unix-benzeri, geliştirilmesi artık devam etmeyen bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Devuan</span>

Devuan, systemd yerine sysvinit, runit veya OpenRC kullanan Debian Linux dağıtımının bir çatalıdır. Devuan, systemd gibi projeler tarafından "kilitlenmeyi" önlemeyi amaçlar ve Linux'u diğer Unix sistemlerinden ayırmaktan kaçınmak için diğer init sistemleriyle uyumluluğu korumayı hedefler.

antiX Linux Dağıtımı

antiX ( ) Debian Stable tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Nispeten hafiftir ve eski bilgisayarlar için uygundur, ayrıca apt-get paket sistemi ve Debian uyumlu depolar aracılığıyla en son çekirdek ve uygulamaların yanı sıra güncellemeler ve eklemeler sağlar. antiX, özellikle tartışmalı systemd init sistemiyle birlikte gönderilmez veya bu sistemi desteklemez. Sürüm 19'dan beri iki init (başlatma) sistemi çeşidiyle gelir: sysVinit ve runit.

<span class="mw-page-title-main">ClearOS</span>

ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Red Star OS</span> Kuzey Korede yaygın olarak kullanılan işletim sistemi

Red Star OS, bir Kuzey Kore Linux dağıtımıdır ve geliştirme ilk olarak 1998'de Korea Computer Center'da (KCC) başlamıştır. Yayımlanmadan önce, Kuzey Kore'deki bilgisayarlar genellikle Red Hat Linux ve Windows XP kullanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Parrot OS</span>

Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hafif Linux dağıtımı</span>

Hafif bir Linux dağıtımı, "özellik açısından zengin" bir Linux dağıtımına göre daha düşük bellek kullanan ve/veya daha az işlemci hızına ihtiyaç duyan bir dağıtımdır. Donanıma yönelik daha düşük talepler, ideal olarak daha duyarlı bir makine ile sonuçlanır ve/veya daha az sistem kaynağına sahip cihazların verimli bir şekilde kullanılmasına imkan sağlar. Daha düşük bellek ve/veya işlemci hızı gereksinimleri, yazılım şişkinliğinden kaçınarak, yani pratik kullanımı veya avantajı çok az olduğu veya hiç olmadığı veya talebin olmadığı veya düşük olduğu algılanan özellikleri dışarıda bırakarak elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">LXLE Linux</span>

LXLE, LXDE masaüstü ortamını kullanan ve en son Ubuntu/Lubuntu LTS sürümünü temel alan bir Linux dağıtımıdır. LXLE, hem eski hem de yeni donanımda iyi çalışan, görsel estetiğe odaklanan hafif bir dağıtımdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak video oyunu</span>

Açık kaynaklı bir video oyunu veya basitçe açık kaynak bir oyun, kaynak kodu açık olan bir video oyunudur. Genellikle kaynak kodu serbestçe dağıtılabilir ve bazen platformlar arası uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">PostmarketOS</span> işletim sistemi

postmarketOS, Alpine Linux tabanlı Akıllı Telefonlar için bir İşletim sistemidir.

dwm

dwm, xmonad ve awesome dahil olmak üzere diğer birçok X pencere yöneticisinin gelişimini etkileyen Suckless tarafından X Pencere Sistemi için geliştirilmiş minimalist bir dinamik pencere yöneticisidir. Harici olarak wmii'ye benzer, ancak dahili olarak çok daha basittir. dwm, basitliğe ek olarak performans ve güvenlik için tamamen C ile yazılmıştır ve kaynak kodunu düzenlemenin yanı sıra herhangi bir yapılandırma arayüzünden yoksundur. Projenin yönergelerinden biri, kaynak kodunun asla 2000 SLOC'yi aşmaması ve kullanıcı tarafından yapılandırılabilen seçeneklerin hepsinin tek bir başlık dosyasında yer almasıdır.