İçeriğe atla

Pentium M

Pentium M
Genel bilgiler
Üretim başlangıcı2003
Üretim durdurulma2008
Yaygın üretici(ler)
  • Intel
Performans
Max. CPU saat hızı900 MHz ilâ 2.26 GHz
FSB hızları400 MT/s ilâ 533 MT/s
Mimari ve sınıflandırma
Teknoloji nodu0.13µm ilâ 90nm
MikromimariP6 variant
Komut setiMMX, SSE, SSE2
Fiziksel özellikler
Çekirdekler
  • 1
Soket(ler)
  • Socket 479
Ürünler, modeller, varyantlar
Çekirdek ad(lar)ı
  • Banias
  • Dothan
Logosu

Pentium M, Mart 2003'te tanıtılan ve yeni Centrino markası altında Intel Carmel dizüstü bilgisayar platformunun bir parçasını oluşturan mobil 32-bit tek çekirdekli x86 mikroişlemcilerin bir ailesi (değiştirilmiş Intel P6 mikro mimarisi ile birlikte). Pentium M işlemcilerin modeline bağlı olarak maksimum termal tasarım gücü (TDP) 5-27 W'dı ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılması amaçlandı (bu nedenle cep telefonu için "M" sonekini ifade ediyordu). Pentium 4'ün FSB (front-side bus) arabirimini, gelişmiş yönerge kod çözme ve ön uç, şube tahminini geliştirme, SSE2 desteği ve çok daha büyük bir önbellek ekleyerek son Pentium III markalı CPU'nın çekirdeğinden gelişti. İlk Pentium M markalı CPU, kod adı Banias, onu Dothan izledi. Pentium M markalı işlemciler, Core marka çift çekirdekli mobil Yonah CPU ile modifiye edilmiş bir mikro mimari ile başarılı oldu.

Pentium M, Intel için yeni ve köklü bir ayrımı temsil etti çünkü masaüstü odaklı Pentium 4'ün düşük güçlü bir versiyonu değil, bunun yerine Pentium III Tualatin tasarımının ağır biçimde değiştirilmiş bir versiyonu (kendisi Pentium II çekirdek tasarımına dayanıyordu), Bu da Pentium Pro'nun geliştirilmiş bir evrimi idi). Dizüstü bilgisayarın pil ömrünü uzatmak için hayati bir özellik olan güç verimliliği için optimize edilmiştir. Çok düşük ortalama güç tüketimi ve masaüstü işlemcilerden daha düşük ısı çıkışı ile çalışan Pentium M, Pentium 4'ün (Pentium 4-Mobile veya P4-M) dizüstü bilgisayardan daha düşük bir saat hızı ile çalışıyor ancak benzer performansa sahip - 1,6 GHz Pentium M, tipik olarak 2.4 GHz Pentium 4-M'nin performansını elde edebilir ya da aşabilir. [1] Pentium M 740, yaklaşık 7400 MIPS ve 3.9 GFLOPS (SSE2 kullanılarak) gerçekleştirmek için test edilmiştir. [2]

Pentium M, Pentium III'ün yürütme çekirdeğini bir Pentium 4 uyumlu veri yolu arayüzü, gelişmiş bir yönerge çözme / öne çıkarma önbelleği, gelişmiş şube tahmin, SSE2 desteği ve çok daha büyük bir önbellek ile birleştirdi. Genellikle güç gerektiren ikincil önbellek, yalnızca erişilen bölümü açan bir erişim yöntemi kullanır. Büyük önbellekteki temel amaç, L2 önbelleklerinin çoğu kapalı olsa dahi, işlemciye hala uygun boyutta bir bölümünü elinde bulundurmaktı ancak boyutu, performansda hoşgeldiniz geliştirmeye yol açtı.

Diğer enerji tasarrufu yöntemleri arasında, dinamik olarak değişen saat frekansı ve çekirdek voltajı bulunur ve Pentium M, enerji tasarrufu yapmak için sistem boşta iken SpeedStep 3 teknolojisi (SpeedStep'in önceki sürümlerine göre daha fazla uyku kademesi olan) kullanarak saat hızını azaltır. Bu teknoloji ile 1.6 GHz Pentium M, 600 MHz, 800 MHz, 1000 MHz, 1200 MHz, 1400 MHz ve 1600 MHz hızlarında etkili bir şekilde çalışabilir; Bu ara saat durumları, CPU'nun koşullara uyması için CPU'nun saat hızını daha iyi ayarlamasına izin verir. Pentium M'nin güç gereksinimleri rölantide 5 watt'dan tam yükte 27 watt'a değişir. Bu, dizüstü bilgisayar üreticileri için Pentium M'yi küçük dizüstü bilgisayarlara eklemelerine izin verdiği için yararlıdır.

Intel, Pentium M'yi yalnızca mobil bir ürün olarak pazarlamış olsa da, AOpen, DFI ve MSI gibi anakart üreticileri, meraklıları, HTPC, iş istasyonu ve sunucu uygulamaları için tasarlanmış Pentium M uyumlu panolar gönderiyor. Bir adaptör, CT-479, ASUS tarafından Soket 478 Pentium 4 işlemcileri için tasarlanan seçili ASUS anakartlarda Pentium M işlemcilerin kullanılmasına izin vermek için geliştirildi. Shuttle Inc, düşük enerji tüketimi ve minimum soğutma sistemi gürültüsü için pazarlanan, paketlenmiş Pentium M masaüstü bilgisayarlar sunmaktadır. Pentium M işlemcileri, gömülü sistem üreticilerinin ilgisini çekiyor; çünkü Pentium M'nin düşük güç tüketimi, fansız ve minyatür gömülü PC'lerin tasarımına izin veriyor.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hız aşırtma</span>

Hız aşırtma, bilgisayar donanımlarının saat hızlarını artırarak daha yüksek performanslarda etkili bir şekilde kullanmaktır. Örneğin 3.2 GHz hızında çalışan bir bilgisayar işlemcisini overclock işlemiyle 4.0 GHz hızına çıkartabilmek mümkün olsa da daha yüksek çalışma devirleri demek aynı zamanda daha fazla güç tüketimi demektir. 3.2 GHz'den 4.0 GHz'e artırılan saat hızı aynı oranla güç tüketimi de artacaktır. Ayrıca varsayılan hızın üzerine çıkartılmış yani overclock edilmiş parçaların ömürleri kısalır.

<span class="mw-page-title-main">Pentium 4</span>

Pentium 4, Intel firmasının 2000 yılının kasım ayında çıkardığı bir işlemci ailesidir. 2008 yılının Ağustos ayına kadar üretimi devam etmiştir. NetBurst mikromimarisine sahiptir. NetBurst mikromimarisinin önemli bir özelliği ise P6 mikromimarisinden sonra tasarlanmış ilk mikromimari olmasıdır. Çok yüksek saat sıklığına ulaşabilmek için derin bir boru hattına sahiptir. 2004 yılında 32 bitlik olan buyruk kümesi 64 bitlik hale dönüştürülmüştür. Intel işlemcilerin günümüzde de kullandığı ve başarım artışı sağlayan Hyper-threading teknolojisi de Pentium 4 ile birlikte geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Celeron</span>

Celeron, Intel firması tarafından üretilen bir bilgisayar işlemcisidir.

ASUSTeK Computer Inc., 1989 yılında kurulmuş Tayvan merkezli bir bilgisayar ve donanım üreticisi. Dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar, netbook, kablosuz yönlendirici, projektör, anakart, cep telefonu, LCD Panel, katı hal sürücüsü, optik depolama, ağ donanımı, bilgisayar kasası, elektronik devre elemanları, bilgisayar soğutma sistemleri, sunucu, giyilebilir bilgisayar, ekran kartı gibi geniş bir üretim ağına sahip olan şirket özellikle son dönemde ürettiği dizüstü bilgisayarlarla adından söz ettirir hale gelmiştir. Kaliteyi, teknolojiyi ve sağlamlığı ön plana çıkarmayı amaçlayan şirket bunu sloganına da yansıtmış ve bu doğrultuda satış yapmaya devam etmektedir. Şirketin eski sloganı "Inspiring Innovation. Persistent Perfection."yani "İlham Verici Yenilik. Kalıcı Mükemmellik." iken, yeni sloganı ise "In Search of Incredible."yani " İnanılmazın Arayışında"'dır. Şirket ayrıca bir orijinal ürün üreticisidir (OEM). Asus'un Tayvan Borsası'nda 2357 kod koduyla birincil, Londra Borsasında ise ASKD kod koduyla ikincil bir kaydı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pentium</span>

Pentium, Intel’den beşinci nesil x86 mimarisi bir mikroişlemcisidir. 486 serisinin ardılıydı ve ilk olarak 22 Mart 1993 tarihinde duyurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Pentium III</span>

Pentium III işlemciler Intel 32x86 masaüstü ve mikroişlemcileri destekler. 26 Şubat 1999 tarihinde ilk üretimi yapılmıştır ve üzerinde 9.5 milyon transistör bulunmaktadır.

Çok çekirdekli işlemci, ikiden fazla işlemciden (çekirdek) oluşan bir hesaplama birimi. Bilgisayarlarda temel komut kümesi işlemlerini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Pentium II</span>

Pentium II, markası Intel'in altıncı nesil mikro mimari için ve x86 uyumlu mikroişlemcisi. 7 mayıs 1997 tarihinde duyurulmuştur. 7500000 transistör içeren, Pentium II 5500000 transistör içeren Pentium Pro adında ilk P6 nesil çekirdek geliştirilmiş bir versiyonu bulunuyordu. Bununla birlikte, Pentium Pro nun L2 önbellek alt sistemi azaltılarak 1999 yılı başında Pentium III, pentium II 'nin yerini aldı.

Stealey düşük güç x86 mimarisi mikroişlemci bir Dothan çekirdekli Intel Pentium M 'den türetilen / ön veri yolu (FSB) s 512 KB L2 önbellek ve 400 Mhz ile 90 nm süreç üzerine inşa edilmiştir. Intel A100 ve A110 gibi gibi modelleri bulunur. 2008 yılında Menlow platform tarafından 45 nm Silverthorne işlemci ve Poulsbo SCH'nin yerini almıştır. McCaslin platformunun bir parçası olarak ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Pentium Dual-Core</span>

Pentium Dual-Core markası, Pentium'un yeni adı olarak, 2006 dan beri Intel'in ana x86 mimarisi mikroişlemciler için kullanılmaktadır. İşlemciler mobil veya masaüstü bilgisayarlara yönelik 32-bit Yonah veya 64-bit Merom-2M, Allendale ve Wolfdale-3M çekirdek mikromimarilerine dayanmaktadır. Belirli bir saat frekansı özellikleri, fiyat ve performans açısından, Pentium Dual-Core işlemciler Celeron’dan yukarıda ama Intel'in ürün gamında Core ve Core 2 işlemcilerin altına yerleştirilmiştir. Bu düşük bir fiyata en iyi performans sunabilen Pentium Dual-Core, ayrıca overclock için çok popüler bir seçimdi.

<span class="mw-page-title-main">Intel Haswell</span>

Haswell, Ivy Bridge mikromimarisinin halefi olarak Intel tarafından tasarlanmış bir mikromimaridir. Intel, Haswell mimarili işlemcileri 4 Haziran 2013 günü Computex Taipei 2013 etkinliğinde tanıtmıştır. Intel'in tick-tock döngüsünde "tock" olarak yer alır. Ivy Bridge'in 22 nm'lik transistör boyutunu korumuştur. Haswell, çok düşük güç tüketimli ve çok az ısı üreten işlemcilerin üretilmesine olanak tanımıştır. Haswell mimarisini kullanan işlemciler, Intel 8 ve 9 serisi yongasetine sahip anakartlarla uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Mini-ITX</span> 17ye 17 cmlik anakart

Mini-ITX, VIA Technologies tarafından 2001 yılında geliştirilen, 17 × 17 cm anakarttır. Bunlar yaygın olarak küçük yapılandırılmış bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Başlangıçta, fan gürültüsünün sinema deneyimini olumsuz yönde etkileyebileceği, ev sinema sistemi PC sistemlerinde kullanışlı hale getiren düşük güç tüketimi mimarisi ile fansız soğutma için tasarlanmış niş bir üründü. Mini-ITX kartındaki dört montaj deliği, ATX özellikli anakartlarda dört delik ile sıralı ve arka plakanın ve genişleme yuvasının yerleri aynıdır. Mini-ITX panoları bu nedenle, ATX, mikro ATX ve diğer ATX türevleri için tasarlanmış durumlarda sıklıkla kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Wolfdale (mikroişlemci)</span>

Wolfdale; Intel'in Core 2 Duo, Celeron, Pentium ve Xeon olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir işlemcisi için kod adıdır. Intel'in Tick-Tock döngüsünde 2007/2008 "Tick"i, CPUID model 23 olarak Core mikromimarisinin 45 nm'ye indirilmiş versiyonu olan Penryn mikromimarisiydi. Bu mimari, Wolfdale ile birlikte Conroe işlemcilerin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merom (mikroişlemci)</span>

Merom; Core 2 Duo, Core 2 Solo, Pentium Dual-Core ve Celeron olarak satılan çeşitli Intel işlemcileri için kod adıdır. Core mikromimarisinden temel alan ilk mobil işlemci olan Merom, Enhanced Pentium-M tabanlı Yonah işlemcisinin yerini almışıtr. Merom'un ürün kodu 80537'dir; bu kod oldukça benzer işlemciler olan ancak daha az L2 önbelleği bulunan Merom-2M ve Merom-L ile ortaktır. Merom-L'de sadece 1 işlemci çekirdeği ve farklı CPUID modeli bulunur. Merom'un masaüstü versiyonu Conroe'dir ve çift soketli server (sunucu) versiyonu Woodcrest'tir. Merom, 65 nm üretim işlemiyle üretilmiştir ve Merom'un 45 nm versiyonu Penryn tarafından takip edilmiştir. Penryn ve Merom, birlikte Intel'in Tick-Tock üretim yaklaşımının ilk "tick-tock"unu temsil etmiştir; bu yaklaşıma göre Penryn, Merom'un "tock"una karşılık gelen "tick"ti.

<span class="mw-page-title-main">Penryn (mikroişlemci)</span>

Penryn; Core 2 Solo, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium ve Celeron olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir Intel işlemcisinin kod adıdır.

Tremont; Intel tarafından yapılan yongada sistemlerde kullanılan düşük güç tüketen Atom, Celeron ve Pentium Silver markalı işlemcileri için bir mikromimaridir ve Goldmont Plus'un halefidir. Intel, 10 nm üretim işlemiyle üretilen Tremont çekirdeği bulunan Elkhard Lake platformunu 23 Eylül 2020'de resmen duyurmuştur. Intel, 10 nm üretim işlemiyle üretilen Tremont çekirdeği bulunan başka bir platformu Jasper Lake'i ise 11 Ocak 2021'de resmen duyurmuştur.

Goldmont Plus, Intel tarafından üretilen yongada sistemlerde kullanılan düşük güç tüketen Atom, Celeron ve Pentium Silver markalı işlemciler için bir mikromimaridir. 14 nm üretim işlemiyle üretilen Goldmont Plus çekirdeği bulunan Gemini Lake platformu, 11 Aralık 2017'de resmi olarak duyurulmuştur. Intel, 4 Kasım 2019'da Gemini Lake Refresh platformunu duyurmuştur.

Bloomfield, Intel'in Core i7-9xx üst seviye masaüstü işlemcileri ve Xeon 35xx adıyla neredeyse aynı özelliklerle satılan tek işlemcili server işlemcileri için kod adıdır ve önceki Yorkfield işlemcilerinin yerini almıştır. Bloomfield, aynı şekilde 0106Ax CPUID değerine sahip olan ve aynı soketi kullanan çift işlemcili Gainestown ile yakından ilişkilidir. Bloomfield, Intel Core i7 markasına sahip olan ve aynı şekilde 45 nm Nehalem mikromimarisinden temel alan sonraki bazı Lynnfield ve Clarksfield işlemcilerinden farklı bir soket kullanmaktadır.

Yonah, Intel'in 65 nm üretim işlemini kullanan ilk işlemci neslinin kod adıdır; bu işlemci ailesi, önceki Banias / Dothan Pentium M mikromimarisinden temel alır. Yonah işlemcileri, Intel'in Core Solo ve Core Duo mobil mikroişlemcileri ürünleri olarak piyasaya sürülmüştür. Yonah'ta SSE3 komutları eklenerek ve, SSE ve SSE2 uygulamaları geliştirilerek SIMD performansı geliştirilmiştir; ancak daha yüksek gecikmeye sahip önbellek kullanıldığı için tam sayı performansı biraz azalmıştır. Ayrıca, Yonah'ta NX bit desteği bulunur.