İçeriğe atla

Pentium II

Pentium II
Genel bilgiler
Üretim başlangıcımid 1997
Üretim durdurulmaearly 1999
Yaygın üretici(ler)
  • Intel
Performans
Max. CPU saat hızı233 MHz ilâ 450 MHz
FSB hızları66 MHz ilâ 100 MHz
Mimari ve sınıflandırma
Teknoloji nodu0.35µm ilâ 0.25µm
MikromimariP6
Komut setiIA-32, MMX
Fiziksel özellikler
Çekirdekler
  • 1
Soket(ler)
  • Slot 1
  • MMC-1
  • MMC-2
  • Mini-Cartridge
  • Others
Ürünler, modeller, varyantlar
Çekirdek ad(lar)ı
  • Klamath
  • Deschutes
  • Tonga
  • Dixon

Pentium II, markası Intel'in altıncı nesil mikro mimari için ("P6" anlamına gelir) ve x86 uyumlu mikroişlemcisi. 7 mayıs 1997 tarihinde duyurulmuştur.[1] 7500000 transistör içeren, Pentium II 5500000 transistör içeren Pentium Pro adında ilk P6 nesil çekirdek geliştirilmiş bir versiyonu bulunuyordu. Bununla birlikte, Pentium Pro nun L2 önbellek alt sistemi azaltılarak 1999 yılı başında Pentium III, pentium II 'nin yerini aldı.

1998 yılında, Intel Pentium II ailesinin düşük uç iş istasyonları ve sunucular için Pentium II tabanlı Celeron, üst seviye iş istasyonları için işlemci Pentium II Xeon ile karakterize bir azalma ya da on-die tam hız L2 önbellek ve 66 Mhz / FSB vardı. Xeon işlemcilerde ise 2048 KB iel 512 KB arasında tam hız L2 önbellek ve bir dizi (tarafından) / FSB, farklı bir fiziksel arayüz (Slot 2) ve simetrik çoklu destek s 100 Mhz ile karakterize edildi.

Pentium II işlemci büyük ölçüde ondan önce çıkan Pentium Pro mikro mimari üzerine kuruludur. Ancak bazı önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

önceki Pentium ve Pentium Pro işlemcilerden farklı olarak, Pentium II işlemci yuvası tabanlı modül yerine CPU soket paket oldu. Işlemci ve ilgili bileşenleri tipik bir genişleme kartına benzer bir plastik kartuş içerisinde yapılmıştır. Sabit veya çıkarılabilir soğutucu bir tarafta, bazen kendinden fan kullanılarak yapıldı.

Intel özellikle Pentium II de, Pentium Pro' da dikkate değer bir handikap oluşturan, üzerinde 16-bit kod yürütme performansını geliştirdi. Günümüzde çoğu yazılımlar çeşitli faktörlere nedeniyle bazı 16 bit kodları hala kullanmaktadır. Pentium II L1 önbellek 32 KB 'tır. Pentium II ilk P6 tabanlı CPU 'dur. SIMD komut seti ilk olarak uygulanmıştır.

Pentium II temel olarak Pentium Pro'dan daha fazla tüketici odaklı versiyonudur. Daha ucuz ayrı, yavaş L2 önbellek nedeniyle daha uygun maliyetle üretilebilmiştir. Gelişmiş 16-bit performans intel MMX desteği vardır. Windows 9x gibi tüketici düzey işletim sistemleri ve multimedya uygulamaları için daha iyi bir seçimdir. Daha yavaş ve daha ucuz L2 önbellek performansı etkisi büyük L1 önbellek ve geliştirilmiş 16-bit performansı ile birlikte azalmıştır. maliyetlerini düşürmek ise Genel işlemci performansı arttı.

Kaynakça

  1. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 4 Eylül 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pentium 4</span>

Pentium 4, Intel firmasının 2000 yılının kasım ayında çıkardığı bir işlemci ailesidir. 2008 yılının Ağustos ayına kadar üretimi devam etmiştir. NetBurst mikromimarisine sahiptir. NetBurst mikromimarisinin önemli bir özelliği ise P6 mikromimarisinden sonra tasarlanmış ilk mikromimari olmasıdır. Çok yüksek saat sıklığına ulaşabilmek için derin bir boru hattına sahiptir. 2004 yılında 32 bitlik olan buyruk kümesi 64 bitlik hale dönüştürülmüştür. Intel işlemcilerin günümüzde de kullandığı ve başarım artışı sağlayan Hyper-threading teknolojisi de Pentium 4 ile birlikte geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Intel 80286</span>

Intel 80286 veya i286, 8086/8088'dan sonraki intel işlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pentium Pro</span>

Pentium Pro, Intel tarafından geliştirilen ve üretilen ve 1 Kasım 1995'te tanıtılan altıncı nesil bir x86 mimarili mikroişlemcidir.  P6 mikro mimarisini tanıtmış ve orijinal Pentium'un yerini alması amaçlanmıştır. Pentium ve Pentium MMX sırasıyla 3.1 ve 4.5 milyon transistöre sahipken, Pentium Pro 5.5 milyon transistör içeriyordu.  Daha sonra sunucu ve üst düzey masaüstü işlemci olarak daha dar bir role indirgenerek kullanılmış ve 1996'da trilyon kayar nokta işlemi saniyede (teraFLOPS) performans işaretine ulaşan ilk bilgisayar olan ASCI Red gibi süper bilgisayarlarda kullanılmıştır. Pentium Pro, hem çift hem de dört işlemcili konfigürasyonlarda çalışabilmekteydi. Nispeten büyük dikdörtgen Soket 8 ile tek bir form faktörüyle piyasaya sürüldü. Pentium Pro'nun yerini 1998'de Pentium II Xeon aldı.

<span class="mw-page-title-main">Celeron</span>

Celeron, Intel firması tarafından üretilen bir bilgisayar işlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Athlon 64 Fx</span>

Athlon 64 Fx, AMD firmasının çıkardığı, piyasada yer alan tek çekirdekli ve en kuvvetli mikroişlemcisi. Günümüzde kullanılan 32 Bit uygulamalar ile birlikte yeni nesil 64Bit uygulamaları da desteklemektedir. İstisnai durum harici Dual Core mimarisini kullanır. Bunun yanında AMD'nin geliştirdiği, mikroişlemciye yük binmeyen zamanlarda daha sessiz ve serin çalışmasını sağlayan Cool&Quiet teknolojisini de destekler. En performanslı modeli Fx-74 modelidir. AMD'nin Intel'e ciddi olarak rakip olduğu ve performans olarak birçok Intel mikroişlemcisini geride bırakan bir CPU'dur. Oyun ve şirket uygulamalarında üstün performans sergiler. Sse, Sse2, Mmx, Mmx2, 3dNow, plus komut setleri yanında hem i386 standart mimarisini hem de AMD64 mimarisini destekler ve AMD64 komut seti ve mimarisi lisansı için Intel, AMD şirketine telif ödemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pentium</span>

Pentium, Intel’den beşinci nesil x86 mimarisi bir mikroişlemcisidir. 486 serisinin ardılıydı ve ilk olarak 22 Mart 1993 tarihinde duyurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Intel Core 2</span>

Intel Core 2, Intel'in bir işlemci serisidir. Core Duo mimarisinden örnek alınmıştır ve masaüstüne taşınmış halidir. Dizüstü bilgisayarlarda da T2*** modeller CoreDuo T5*** ve T7*** kodlu işlemciler Core 2 Duo'yu ifade etmektedir. Core 2 Duo, Core Duo 'dan farklı olarak 64 bit işletim sistemini desteklemektedir. Core Duo işlemciler genel olarak 533 MHz FSB hıza sahiptir, ancak bazı ara model Core Duo'lar 667 MHz FSB hızına sahiptir. Core 2 Duo'lar ise 667 MHz ve 800 MHz FSB hızlarına sahiptir. 667 MHz ve üstü FSB hızına sahip işlemciler Intel Virtualization Technology'yi desteklemektedir. Core 2 Duo işlemciler 65 nm'dir ve düşük güç tüketimine sahiptir. Fabrika çıkışı 4 MB Level 2 önbellekli olan işlemcilerin bazı modelleri yarım önbelleklidir. Core 2 Duo işlemciler, E6000, E4000, E2000, E7000 ve E8000 olmak üzere beş seriden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Pentium III</span>

Pentium III işlemciler Intel 32x86 masaüstü ve mikroişlemcileri destekler. 26 Şubat 1999 tarihinde ilk üretimi yapılmıştır ve üzerinde 9.5 milyon transistör bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pentium M</span>

Pentium M, Mart 2003'te tanıtılan ve yeni Centrino markası altında Intel Carmel dizüstü bilgisayar platformunun bir parçasını oluşturan mobil 32-bit tek çekirdekli x86 mikroişlemcilerin bir ailesi. Pentium M işlemcilerin modeline bağlı olarak maksimum termal tasarım gücü (TDP) 5-27 W'dı ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılması amaçlandı. Pentium 4'ün FSB arabirimini, gelişmiş yönerge kod çözme ve ön uç, şube tahminini geliştirme, SSE2 desteği ve çok daha büyük bir önbellek ekleyerek son Pentium III markalı CPU'nın çekirdeğinden gelişti. İlk Pentium M markalı CPU, kod adı Banias, onu Dothan izledi. Pentium M markalı işlemciler, Core marka çift çekirdekli mobil Yonah CPU ile modifiye edilmiş bir mikro mimari ile başarılı oldu.

Stealey düşük güç x86 mimarisi mikroişlemci bir Dothan çekirdekli Intel Pentium M 'den türetilen / ön veri yolu (FSB) s 512 KB L2 önbellek ve 400 Mhz ile 90 nm süreç üzerine inşa edilmiştir. Intel A100 ve A110 gibi gibi modelleri bulunur. 2008 yılında Menlow platform tarafından 45 nm Silverthorne işlemci ve Poulsbo SCH'nin yerini almıştır. McCaslin platformunun bir parçası olarak ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Apple A9</span>

Apple A9 Apple tarafından tasarlanan ve 64-bit sistem-on-chip (SoC) 'dür. Hem TSMC hem de Samsung tarafından Apple için üretilmiştir ve ilk önce 9 Eylül 2015'te tanıtılan iPhone 6S ve 6S Plus'da ortaya çıkmıştır. Apple, selefi Apple A8'e oranla % 70 daha fazla CPU ve % 90 daha fazla grafik performansı olduğunu belirtti.

Socket 8 işlemci soketi, sadece Intel Pentium Pro ve Pentium II OverDrive bilgisayar işlemcileriyle kullanılmıştır. Pentium II'nin tanıtılmasıyla Slot 1 ve Pentium II Xeon'un satışa çıkarılmasıyla Slot 2, 1999'da Socket 8'in yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Socket M</span>

Socket M (mPGA478MT), Intel tarafından Intel Core serisi mobil işlemcileri için 2006'da tanıtılmış bir işlemci arayüzüdür.

Yorkfield, Core 2 Quad ve Xeon olarak satılan bazı Intel işlemciler için kod adıdır. Intel'in Tick-Tock döngüsünde 2007/2008 "Tick"i, CPUID model 23 olarak Core mikromimarisinin 45 nanometreye indirilmiş versiyonu olan ve önceki model Kentsfield'ın yerini alan Penryn mikromimarisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Wolfdale (mikroişlemci)</span>

Wolfdale; Intel'in Core 2 Duo, Celeron, Pentium ve Xeon olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir işlemcisi için kod adıdır. Intel'in Tick-Tock döngüsünde 2007/2008 "Tick"i, CPUID model 23 olarak Core mikromimarisinin 45 nm'ye indirilmiş versiyonu olan Penryn mikromimarisiydi. Bu mimari, Wolfdale ile birlikte Conroe işlemcilerin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Penryn (mikroişlemci)</span>

Penryn; Core 2 Solo, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium ve Celeron olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir Intel işlemcisinin kod adıdır.

Goldmont Plus, Intel tarafından üretilen yongada sistemlerde kullanılan düşük güç tüketen Atom, Celeron ve Pentium Silver markalı işlemciler için bir mikromimaridir. 14 nm üretim işlemiyle üretilen Goldmont Plus çekirdeği bulunan Gemini Lake platformu, 11 Aralık 2017'de resmi olarak duyurulmuştur. Intel, 4 Kasım 2019'da Gemini Lake Refresh platformunu duyurmuştur.

Slot 2, Intel'in Pentium II Xeon ve Pentium III Xeon işlemcileri tarafından kullanılan 330 pimlik Single Edge Contact Cartridge için fiziksel ve elektriksel teknik özellikleri ifade eder.

Yonah, Intel'in 65 nm üretim işlemini kullanan ilk işlemci neslinin kod adıdır; bu işlemci ailesi, önceki Banias / Dothan Pentium M mikromimarisinden temel alır. Yonah işlemcileri, Intel'in Core Solo ve Core Duo mobil mikroişlemcileri ürünleri olarak piyasaya sürülmüştür. Yonah'ta SSE3 komutları eklenerek ve, SSE ve SSE2 uygulamaları geliştirilerek SIMD performansı geliştirilmiştir; ancak daha yüksek gecikmeye sahip önbellek kullanıldığı için tam sayı performansı biraz azalmıştır. Ayrıca, Yonah'ta NX bit desteği bulunur.