İçeriğe atla

Penthesilea

Achilles ve Penthesilea

Penthesilea (Yunanca: Πενθεσίλεια) veya Penthesileia Yunan mitolojisinde Ares ve Otrera'nın kızı, Hippolyta, Antiope ve Melanippe'nin kız kardeşi, Amazon kraliçesi. Quintus Smyrnaeus Penthesilea'nın Truva Savaşı'na gelişini şöyle anlatır: Penthesilea Hippolyta'yı geyik avlarlarken mızrakla öldürür; bu kaza Penthesilea'yı ölmek isteyecek kadar kahreder ancak bir savaşçı ve bir Amazon olarak bunu onurlu bir şekilde, savaşta yapmalıdır. Bu yüzden Truva Savaşı'na girmeyi kabul eder, Truva'nın savunma saflarında savaşır.

Penthesilea, Ares ile Otrera'nın kızı, Hippolyta, Antiope ile Melanippe'nin kız kardeşi ve bir Amazon kraliçesidir. Truva Savaşı'na katılması şöyle anlatılır: Geyik avlarken, bir hata sonucu, kardeşi Hippolyta'yı mızrakla öldürmüştür. Bu talihsiz kaza Penthesilea'ya çok fazla acı çektirmiş ve tek isteği ölmek olmuştur. Bu yüzden Truva Savaşı'na katılmak için kolayca ikna edilmiştir. Bu savaşta Truvalıları savunmuştur.

Quintus Smyrnaeus'un Posthomerica'sında Penthesilea

Penthesilea, Posthomerica'nın başlangıcında, Hector'un ölümü ve cenazesi ardından yeniden başlayacak savaştan önceki gece Truva'ya varır. Truva'ya iki nedenden ötürü gelir: Birincisi, insanlara halkının, Amazonlar'ın harika savaşçılar olduğunu ve savaşın zorluklarının üstesinden gelebileceklerini göstermek için, ikinci olaraksa; kız kardeşi Hippolyta'yı avlanırken kazara öldürmesinden ötürü tanrıları yatıştırmak için. On iki yoldaşıyla savaşa geldi ve Truvalılar'a Achilles'i öldüreceğine söz verdi. İlk ve tek savaş gününde, Penthesilea birçok adam öldürdü ve kesin bir zafer olmamasına rağmen, Achilles'le karşılaşmadan önce onun birliğinden Telamonian Ajax'la çarpıştı. Achilles gelmeden önce, Penthesilea Telamonian Ajax'la savaşmaya çalıştı ancak Ajax onun çabalarına gülüp geçti. Achilles sonunda, göğüslüğüne bir darbeyle Penthesilea'yı devirdi ve hayatı için yalvarırken bırakarak öldürdü. Achilles, Penthesilea'nın miğferini almadan önce cesedine saygısızlık etti. Bu sırada, Penthesilea'nın güzelliğini gördü ve onunla evlenebileceğini düşünerek, onu öldürdüğü için pişmanlık ve üzüntüyle doldu.

Epik Dönem'de Penthesilea

Kayıp destanı özetleyen, Miletus'un Arctinos'unun Aethiopis'i Proclus, Penthesilea'nın hayatından olayları, alıntılardan kalan sadece 5 satırla anlatır[4]. Penthesilea'nın öyküsüne Epik Dönem'deki Iliad'ın sonundaki geleneksel bir müsveddeyle geçiş yapılır.

"Hector'un cenaze oyunları böyleydi. Ve sonra, Amazon geldi, hunharca insan katleden Ares'in büyük yürekli kızı."

Diodorus Siculus'a göre;

"Şimdi onlar, Penthesileia cesareti kazanmak için savaşan son Amazon'du ve soy giderek azaldı; sonunda tamamen gücünü kaybetti diyorlar; sonuç olarak sonraki dönemlerde, hangi yazar onların kahramanlığını yeniden dile getirse, erkekler Amazonlar hakkındaki antik hikayeleri uydurma farz ediyorlar."(Diodorus Siculus, ii. 46).

Penthesilea'nın yanı sıra, Antibrote, Ainia ve Clete de dâhil on iki Amazon daha vardı. Diğerleri Alcibie, Antandre, Bremusa, Derimacheia, Derinoe, Harmothoe, Hippothoe, Polemusa ve Thermodosa. [5] Ancak, Clete'nin gemisi battı ve Clete asla Truva'ya ulaşamadı.

Penthesilea'nın ölümü

Apollodoros, Bibliothek'te[6], Penthesilea'nın, öldürdükten sonra ona âşık olan ve kendisiyle dalga geçtiği için Thersites'i döndüren Achilles tarafından öldürüldüğü söylenir. Genel yorum, Achilles'in Penthesilea'dan romantik bir şekilde etkilendiği yönündedir[7].

Notlar

1. ^ Otrera is commonly invoked as the founder of the Temple of Artemis in Ephesus.
2. ^ Quintus Smyrnaeus, Posthomericai.18ff.
3.^ Quintus, and Alan James. "Book I." The Trojan Epic: Posthomerica. Baltimore: Johns Hopkins UP, 2004. 1-20. Print.
4.^ Quintus Smyrnaeus on-line text.
5.^ Julie Ruffell, "Brave women warriors of Greek myth: an Amazon roster" gives a long alphabetized list of Amazon names, but with no citations.
6.^ Pseudo-Apollodorus Epitome of the Bibliotheke 5.1 (Sir James George Frazer's translation).
7.^ Sextus Propertius, in Book III.11, poem XI, of his Elegies

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amazonlar</span>

Amazonlar, klasik ve Yunan mitolojisinde tamamen kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in hemen kuzeyinde Avçala bölgesinde Demir Çağından kalma Zemo Avçala Mezarı, bugüne kadar ortaya çıkarılmış en eski Amazon kadın mezarı olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sarpedon</span>

Yunan Mitolojisinde, Sarpedon, Zeus'un Truva tarafında savaşmış olan oğluydu. Her ne kadar Ilyada'da, Zeus ve Laodamia'nın oğlu olsa da, daha sonraki standart revizyonda, Zeus ve Europa'nın oğlu ve Minos'un ve Rhadamanthys'in kardeşidir. Diğer taraftan, bazı kaynaklarda Truva'da savaşmış olan Sarpedon, Minos'un kardeşi olan Sarpedon'un torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Laomedon</span> Truva Kralı

Laomedon (Λαομέδων), Yunan mitolojisinde Truva kralıdır. İlos'un oğlu, Priamos'un babasıdır. Laomedon İlyada'da yer almaz ama kentin geçmişinde dönek, korkak, ikiyüzlü bir kral olarak önemli bir yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Aias</span> Yunan Mitolojisinde Elis Kralı

Ajax ya da Aias Yunan Mitolojisinde Kral Telamon'un ve Periboea'nın oğludur ve üvey kardeşi Teukros'dur. Homeros'un İlyada destanında Truva Savaşı'nda önemli bir rol oynar; ve cesur bir savaşçı olarak tasvir edilir. Ayrıca "Telamon oğlu Aias, "Büyük Aias" veya "Aias Büyük" adları ile de anılır, bu şekilde anılmasının sebebi Akha ordusundaki Oileus oğlu Aias'dan ayırmaktır, ayrıca Küçük Aias olarak bilinir. Adı "dünyanın" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

Antandre, Yunan mitolojisinde bir Amazon savaşçısıdır. Truva Savaşı'nda Penthesilea'nın 12 yardımcısından biridir. Adı, "Erkeklerden Önce Gelen, Erkeklerden Üstün Olan" anlamına gelir. Quintus Smyrnaeus 'un "Truva'nın Çöküşü" eserine göre Truva Savaşı'nda Achilles tarafından öldürüldü.

Yunan mitolojisinde, Otrera Amazonlar'ın kraliçesi, Ares'in eşi, Eurus'un kızı ve Hippolyta, Antiope, Melanippe ve Penthesilea'nın annesiydi. Bazen Otrera, Amazonlar'la yakından bağlantılı Artemis'in Efes'teki tapınağının mitolojik kurucusu olarak kabul edilir. Ayrıca ilk Amazonlar hakkındaki birçok mite rağmen, bazen de Amazon ırkının kurucusu sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Amphion</span>

Yunan mitolojisinde Amphion adında birçok karakter vardır:

<span class="mw-page-title-main">Peleus</span>

Peleus, Yunan mitolojisinde bir kahraman, phthia kralı, Thetis'in kocası, Akhilleus'un babasıdır. Bu efsane, MÖ 8. yüzyılın sonlarında Homeros'u dinleyenler tarafından zaten biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">İdomeneos</span>

Yunan mitolojisinde, Idomeneos, Truva Savaşı'na Yunanların safında katılan Girit kralı ve komutanıydı. Aynı zamanda Helen'in taliplerinden biriydi ve Telamon oğlu Aias'ın bir yoldaşıdır. Meriones onun savaş arabacısı ve silah arkadaşdır.

<span class="mw-page-title-main">Neoptolemos</span>

Neoptolemos, Yunan Mitolojisinde savaşçı Akhilleus ve prenses Deidamia'nın oğludur ve Oneiros'un kardeşidir. Antik Epirus'un Molosslularının hanedanının efsanevi atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meleagros</span>

Meleager, Yunan mitolojisinde Aetolia'nın Kalydonya şehrinde saygı duyulan bir kahramandır. Homeros tarafındanda işlenmiş destansı hikâyede, Kalydonya Yaban Domuzu Avının ev sahibi olarak ünlenmiştir. Meleager'ın ayrıca Argonotlardan biri olduğu da söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Elektra (Ülker)</span>

Yunan mitolojisinde Elektra, Atlas ve Pleione'nin yedi kızı olan Pleiades'ten biridir. Semadirek adasında yaşamıştır. Zeus'tan Dardanos ve Iasion adında iki oğlu olmuştur.

Yunan mitolojisinde, Assaracus Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde Astyoche ya da Astyocheia aşağıdaki karakterlerdir:

<span class="mw-page-title-main">Teukros</span>

Teukros, Teucer ya da Teucrus, Teucros veya Teucris, Yunan mitolojisinde Salamis Adası'nın kralı Telamon ve onun ikinci eşi ve Truva Kralı Laomedon'un kızı Hesione'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Aethiopis</span>

Aethiopis ya da Aithiopis, eski Yunan edebiyatının kayıp bir destanlarından biridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Aethiopis'in hikâyesi kronolojik olarak Homeros İlyada'sından hemen sonra gelir ve onu Küçük İlyada takip eder. Aethiopis; antik yazarların bazıları tarafından Miletli Arctinus atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış beş şiir kitabından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kalhas</span>

Yunan mitolojisinde, Kalkhas Argoslu bir kahindir. Kalkhas'tan, İlyada'nın başlangıcında bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Enyo</span>

Enyo Eski Yunanca: Ἐνυώ