İçeriğe atla

Pensilvanya Almancası

Amerika Birleşik Devletleri'nde Pensilvanya Almancası konuşulan yerler

Pensilvanya Almancası (Pennsylvanisch-Deitsch) veya Amerikan Almancası Hint-Avrupa dillerinin Cermen Dilleri koluna bağlıdır ve dünyanın yaygın dillerinden biridir. Pensilvanya Almancası, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (özellikle Pensilvanya eyaletinde) 300.000 kişi tarafından konuşulan bir dildir.

Genellikle bir Almanca ağzı olarak görülür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Almanlar</span> Almanya vatandaşları

Almanlar, Almanya'nın yerlileri veya sakinlerine ve bazen daha geniş olarak Almanca kökenli bir dili veya Almanca dilini anadili olarak konuşan kişilere denir. Almanya anayasası Almanya'da yaşayanları Alman vatandaşı olarak tanımlar. Bugün, Alman dili, Alman kimliğinin birincil kriteri olarak görülmektedir. Dünyadaki toplam Alman sayısına ilişkin tahminler 100 ile 150 milyon arasında değişmektedir ve çoğu Almanya'da yaşamaktadır.

İbrani alfabesi, Sami dilleri grubuna bağlı ve İsrail'in resmî dili olan İbranicenin ve Aşkenaz Yahudilerinin konuştuğu bir Cermen dili olan Yidiş ile Sefarad Yahudilerinin dili olan Ladino gibi diğer Yahudi dillerinin yazımında kullanılan Arami alfabesi kökenli bir ünsüz alfabesi.

<span class="mw-page-title-main">Cermen dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil grubu

Cermen dilleri, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir alt ailedir. Batı, doğu ve kuzey olmak üzere üç alt kola sahiptir; Almanca, Felemenkçe, İngilizce gibi diller batı koluna, İskandinav dilleri kuzey koluna, Gotça gibi diller ise günümüzde ölü olan doğu koluna aittir. Tüm Cermen dilleri Proto Cermence adlı proto dilden türemiştir.

Amiş, ABD'nin Pensilvanya ve Ortabatı eyaletlerinde yaygın olan tutucu bir Hristiyan mezhebidir. 18. ve 19. yüzyılda Almanya, Fransa ve İsviçre'den gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Amişler basit bir yaşama inanırlar, otomobil, telefon, elektrik gibi modern yaşamın kolaylıklarını kullanmaktan sakınırlar. Fayton kullanımı yaygındır. Bu insanlar kendilerini toplumdan dinsel inanışları yüzünden ayırırlar. Örneğin orduya katılmazlar. Kurucusu Jakop Ammann adlı İsviçrelidir.

<span class="mw-page-title-main">Pensilvanya</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Pensilvanya veya Pennsylvania, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu eyaletlerinden biridir. Pensilvanya adı İngiliz Amirali William Penn'in soyadı ve ormanlık alan (woodland) anlamındaki "sylvania" kelimesinin İngiliz kralı II. Charles tarafından birleştirilmesi ile türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Almancası</span>

İsviçre Almancası, İsviçre’nin Alman kantonlarında ve Lihtenştayn’da konuşulan Almanca lehçesinin adıdır. Yazı dili Yüksek Almancadır.

Avusturca, Avusturya'da Avusturyalılar tarafından konuşulan Almancanın üç biçimden birisidir. Diğer biçimler Almanya Standart Almancası ve İsviçre Standart Almancasıdır.

Sessiz Gece, Kutsal Gece gelmiş geçmiş en ünlü ve tutulan Noel şarkılarından biridir. Joseph Mohr adındaki Katolik bir rahibin 1816'da Mariapfarr adındaki bir Avusturya kasabasında Almanca yazdığı güftenin Franz Xaver Gruber tarafından bestelenmesiyle oluşmuştur. Adı geçen yır, ilk kez 24 Aralık 1818 tarihinde, Yeniyıl Arifesi münasebetiyle Avusturya'nın Oberndorf bei Salzburg kasabasında söylenmiştir. O günden bu güne Batı Avrupa'da birçok dile çevrilmiş ve farklı müzik türlerine uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanca Vikipedi</span> Vikipedinin Almanca sürümü

Almanca Vikipedi, Vikipedi'nin Almanca sürümüdür. Dördüncü en büyük Vikipedi sürümüdür ve ilk yaratılan Vikipedi sürümlerinden biridir. 21 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Almanca Vikipedi'nin 2.952.452 maddesi, 4.454.362 kullanıcısı ve 175 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 247.953.772 kez katkıda bulunulmuştur.

Almanya Standart Almancası, Alman dilinin üç biçimden biridir. Diğer biçimler Avusturya Standart Almancası ve İsviçre Standart Almancasıdır.

Doğu Zaman Dilimi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın doğu bölümü, Güney Amerika Kıtası ve Karayipler'i kapsayan zaman dilimidir. Kışın Eşgüdümlü Evrensel Zaman dilimi ile 5, yazın ise 4 saat fark vardır.

<span class="mw-page-title-main">Allegheny County, Pensilvanya</span> Pensilvanya eyaletinde bölge

Allegheny ili veya Allegheny County Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletinde bulunan bir ildir. İlin nüfusu 2010 sayımına göre 1.223.348'dir. İlin merkezi ve en büyük şehri Pittsburgh'dur.

<span class="mw-page-title-main">UTC-04.00</span>

UTC−04:00, UTC'den 4 saat geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">UTC-05.00</span>

UTC−05:00, UTC'den 5 saat geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Pancermenizm</span> düşünsel ve siyasal akım

Pan-Cermenizm, Cermen uluslarını tek bir idarî çatı altında toplama ülküsünü güden düşünsel ve siyasal akım.

Batı Cermen dilleri, Cermen dillerinin üç kolundan en büyüğüdür ve Almanca, İngilizce, Felemenkçe, Afrikaanca, Frizce ve Yidiş gibi dilleri içerir. Cermen dillerinin diğer iki kolu ise Kuzey Cermen dilleri ve Doğu Cermen dilleridir.

Yüksek Almanca, İsviçre Almancası'nın yazı dilidir; Alman dilinin bir parçası olarak kabul edilir. Aşağı Saksonya Yüksek Almancanın konuşulduğu bölgelerden biridir. İsviçre’de konuşulan Almanca diyalekt grubuna genel olarak İsviçre Almancası denir. Ancak yazılı iletişimde ve radyo-televizyon yayımcılığında standart Yüksek Almanca kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Harrisburg, Pensilvanya</span>

Harrisburg, ABD'nin Pensilvanya eyaletinin başkenti ve Dauphin Kontluğu'nun (county) idari yönetim kentidir. 2011 nüfus sayımında nüfusu 49673 kişi olarak belirlenmiştir. Nüfus bakımından Pensilvanya'nın 9. büyük kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Reading, Pensilvanya</span>

Reading Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletine bağlı Berks ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 87.575'tir.