İçeriğe atla

Pennine Alpleri

Riederalp'ten Pennine Alpleri'nin görünümü

Pennine Alpleri, Valais Alpleri olarak da bilinen Alpler'in batı kesiminde bir dağ silsilesidir. İtalya'da (Aosta Vadisi ve Piedmont) ve İsviçre'de (Valais) bulunurlar.

Pennine Alpleri, Bernese Alpleri ve Mont Blanc masifiyle birlikte Alplerin en yüksek üç büyük alt bölgesi arasındadır.[1]

Coğrafya

İtalya tarafı, Po'nun kolları olan Dora Baltea, Sesia ve Toce nehirleri tarafından kurutulmaktadır. İsviçre tarafı Rhône tarafından kurutuluyor.

Büyük St Bernard Geçidi'nin altındaki Büyük St Bernard Tüneli, İsviçre'nin Martigny kentinden Aosta'ya kadar uzanır.

Morfoloji

Ana zincir (Akdeniz ile Adriyatik Denizi arasındaki havza), İtalya (güney) ve İsviçre (kuzey) arasındaki sınırda batıdan doğuya doğru uzanır. St Bernard Geçidi'nin doğusundaki ilk yüksek zirve olan Mont Vélan'dan itibaren zincir nadiren 3000 metrenin altına iner ve Matterhorn veya Monte Rosa gibi birçok dört binlik zirveyi içerir. Vadiler sınırın her iki tarafında da oldukça benzerdir; genellikle ana vadiye dik olarak yönlendirilir ve giderek kuzeyde Rhône Vadisi'ne ve güneyde Aosta Vadisi'ne doğru alçalır. Diğer birçok dağ sırasının aksine, yüksek zirveler genellikle ana dağ silsilesinin dışında yer alır ve kuzey vadileri (Grand Combin, Weisshorn, Mischabel, Weissmies ) arasında bulunur.

Buzullar

Weissmies
Büyük Kombin

Başlıca buzullar :

  • Gorner Buzulu
  • Corbassière Buzulu
  • Findel Buzulu
  • Zmutt Buzulu
  • Zinal Buzulu
  • Otemma Buzulu
  • Allalin Buzulu
  • Ferpècle Buzulu
  • Ücret Buzulu
  • Mont Miné Buzulu
  • Ried Buzulu
  • Turtmann Buzulu
  • Moiry Buzulu
  • Arolla Buzulu
  • Anne Buzulu
  • Cheilon Buzulu
  • Rossbode Buzulu

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Natural Wonders of the World. Dorling Kindersley Limited. 2017. s. 138. ISBN 9780241428436. The Alps contain many subranges, some of which are mapped below. The loftiest are the Pennine Alps, which contain 13 of the highest 20 alpine peaks; the Bernese Alps contain four; and the Mont Blanc Massif in the Graian Alps has three. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Aosta</span> İtalyanın Komünleri

Aosta, Torino'nun 110 km kuzeybatısında İtalya Alp'lerindeki iki dilli Aosta Vadisi'ndeki önemli bir şehirdir. Mont Blanc Tüneli'nin İtalya yakınında Buthier Nehri ve Dora Baltea Nehrinin birleşme, kavşak noktasında konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Valais</span> İsviçre kantonu

Valais İsviçre'nin kantonlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rhône Nehri</span> Fransanın, İsviçre sınırındaki ülkenin en uzun ikinci nehri

Rhône, Avrupa 'nın 812 km uzunluğunda bir nehri. Fransa 'nın en uzun ikinci ve suyu en bol olan akarsuyudur.

<span class="mw-page-title-main">Mont Blanc</span>

Fransızca Mont Blanc ya da İtalyanca Monte Bianco, Fransa ile İtalya sınırında yer alan, 4807 m. yüksekliği ile Avrupa Alpleri'nin ve Avrupa kıtasının en yüksek dağıdır. Avrupa'nın en yüksek zirvesi Mont Blanc mı, yoksa Rusya Kafkasları'nda 5642 m. yüksekliğindeki Elbruz dağı mı sorusunun cevabı, iç Avrasya sınırının tanımına bağlıdır. Fransa tarafından yapılan teklifle, Mont Blanc dağı 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Titlis Dağı</span>

Titlis, Orta İsviçre'de 3.238 m yükseklikteki bir dağdır. Tercih edielen bir kış sporları ve gezi bölgesi olan Titlis dağı Urn Alpleri'nde bulunur. Obwalden, Bern ve Nidwalden kantonları sınırları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Rhone Buzulu</span>

Rhone Buzulu, Rhône'nin kaynak bölgesinde bir vadi buzuludur. Wallis kantonu'nun en uç kuzeydoğusunda, İsviçre'nin Orta Alpler'dedir. 10 km uzunluğunda, ortalama genişliği 1 kilometreden biraz fazladır ve 17 km² bir alanı kaplar. Rhone Buzulu özellikle 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın başlarında, vadiden Gletsch'in aşağısına kadar uzanan o zamanki buzul dili ile büyük bir turistik cazibe merkeziydi.

<span class="mw-page-title-main">Matterhorn</span> İsviçre Alplerinde bir dağ

Matterhorn (Almanca), Cervino (İtalyanca), Cervin (Fransızca), İsviçre Alpleri'nde bulunan bir dağdır. Pennine Alpleri'nin geniş Monte Rosa bölgesinde, 4.478 metre (14.692 ft) yüksekliktedir. Alpler ve Avrupa'nın en yüksek zirvelerinden biri yapan büyük, neredeyse simetrik piramidal bir zirvedir. Çevredeki buzulların üzerinde yükselen dört dik yüz, dört pusula noktasına bakar ve Hörnli, Furggen, Leone/Lion ve Zmutt sırtları tarafından bölünür. Dağ, kuzeydoğudaki Valais kantonundaki İsviçre kasabası Zermatt'a ve güneydeki Aosta Vadisi'ndeki İtalyan kasabası Breuil-Cervinia'ya bakmaktadır. Matterhorn'un hemen doğusunda, kuzey ve güney tarafındaki iki vadi arasındaki ana geçit olan ve Roma Dönemi'nden beri ticaret yolu olan Theodul Geçidi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre coğrafyası</span>

İsviçre coğrafyası Batı ve Orta Avrupa'da bulunan, dağlık ve Denize kıyısı olmayan ülke İsviçre'nin coğrafi özelliklerini kapsar. 5 ülke ile sınır komşusudur: doğusunda Avusturya ve Lihtenştayn, batısında Fransa, güneyinde İtalya ve kuzeyinde Almanya. İsviçre kuzey-güney doğrultusunda 220 km, doğu-batı doğrultusunda 350 km uzunluğa sahiptir.

Bu liste İsviçre'deki başlıca buzulları içermektedir. Liste buzulun kapladığı yüzey alanını, 1850 ve 2002'deki uzunluğunu, yüksekliğini ve akış yerini gösterir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Alpler</span>

Yüksek Alpler, Alplerin yerleşime veya mevsimlik yaylacılık için uygun olmayan kesimleridir. Bu, deniz seviyesinden 3.000 m'den daha yüksek olan tüm bölgelerin yanı sıra 2.500 m ile 3.000 m arasındaki çoğu bölgeyi içerir. Alp meraları tipik olarak 2.400 m'nin altındadır, ancak istisnai olarak 2.800 m'ye kadar yükselebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gran Paradiso</span>

Gran Paradiso veya Grand Paradis, İtalya'daki Graian Alpleri'nde, Aosta Vadisi ve Piyemonte bölgeleri arasındaki bir dağdır. Gran Paradiso ulusal parkı içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Monte Rosa</span>

Monte Rosa, Pennine Alpleri'nin doğu kesiminde, İtalya ile İsviçre (Valais) arasındaki sınırda bulunan bir dağ masifidir. Masifin 4.000 m'yi aşan birçok zirvesi arasında en yüksek zirvesi, Alpler'in ve Batı Avrupa'nın Mont Blanc'tan sonra ikinci en yüksek dağı olan Dufourspitze'dir. Monte Rosa'nın İtalya'ya bakan doğu yüzü yaklaşık 2.400 metre yüksekliğe sahiptir ve Alpler'in en yüksek dağ duvarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dufourspitze</span>

Dufourspitze, Alpler'deki buzla kaplı bir dağ masifi olan Monte Rosa'nın en yüksek zirvesidir. Dufourspitze, hem İsviçre'nin hem de Pennine Alpleri'nin en yüksek dağ zirvesidir ve aynı zamanda Alpler'in ve Batı Avrupa'nın Mont Blanc'tan sonra ikinci en yüksek dağıdır. İsviçre ve İtalya arasında yer alır Zirvenin kendisi tamamen İsviçre'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Matter Vadisi</span>

Matter Vadisi, İsviçre'nin Valais kantonunda bulunan bir buzuldur. Buzul, ülkenin güneybatısında Pennine Alpleri'nde Rhône vadisinin güneyinde yer almaktadır. Zermatt köyü, Matterhorn da dahil olmak üzere dört bin kişinin kuşattığı vadinin en önemli yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Piz Bernina</span>

Piz Bernina, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağdır. Dağ, Engadin vadisinde yer almakta olup Bernina Sıradağları'nın bir parçasıdır. 4,048.6 metre yüksekliği ile Bernina Dağları'nın zirvesidir ve aynı zamanda Doğu Alpler ile Retik Alpleri'nin en yüksek noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Alpler</span>

Batı Alpler, Alpler'in Konstanz Gölü ve Alp Ren vadisinden Alp sınırındaki Splügen Geçidi'ne ve güneyde Liro Nehri'nden Como Gölü'ne kadar uzanan bir hattın batısında kalan kısmıdır. Zirveler ve dağ geçitleri Doğu Alpler'e kıyasla daha yüksektir, sıradağların kendisi ise o kadar geniş değildir ve daha kavislidir.

<span class="mw-page-title-main">Dammastock</span>

Dammastock, İsviçre'nin Uri ve Valais kantonlarında bulunan bir dağdır. Dağ, Uri Alpleri'nin bir parçasıdır ve en yüksek zirvesidir. Zirve sırtı Uri kantonları ile Valais arasındaki sınırı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Bern Oberlandı</span>

Bern Oberlandı, İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir bölgedir. Bölge, kantonun Alp bölgesini ve Bern Alpleri'nin kuzey tarafını oluşturur ve aralarında hem dağ hem de kantonun en yükseği olan Finsteraarhorn'un da bulunduğu en yüksek zirvelerinin çoğu bölgeye dahildir. Bern Oberlandı, kantonun en yüksek ve en güney kısmıdır.