İçeriğe atla

Penicillium roqueforti

Stilton peynirinde, penicillium oluşumu

Penicillium roqueforti, Penicillium cinsinde yaygın bir saprotrofik mantardır. Doğada yaygın olarak bulunur, topraktan, çürüyen organik maddelerden ve bitkilerden izole edilebilir.

Bu mantarın başlıca endüstriyel kullanımı mavi peynirler, tatlandırıcılar, antifungaller, polisakkaritler, proteazlar ve diğer enzimlerin üretimidir. Mantar; Roquefort, Stilton, Danish blue, Cabrales ve diğer mavi peynirlerin bir bileşeni olmuştur. Gorgonzola gibi diğer mavi peynirler Penicillium glaucum ile yapılır.

Sınıflandırma

Penicillium roqueforti'nin mikroskobik yapılarının çizimi, Charles Thom

İlk olarak 1906 yılında Amerikalı mikolog (Mikoloji=Mantar bilimi) Charles Thom tarafından tanımlanan P. roqueforti başlangıçta mavi-yeşil, sporlu mantarların heterojen bir türüydü. Fenotipik farklılıklara göre farklı türlere gruplandırılmışlardı, ancak daha sonra Kenneth B. Raper ve Thom (1949) tarafından tek bir tür halinde birleştirildiler. P. roqueforti grubu, ribozomal DNA dizilerinin moleküler analizi nedeniyle 1996 yılında yeniden sınıflandırıldı. Daha önce iki çeşide ayrılan ―peynir yapımı (P. roqueforti var. roqueforti ) ve patulin yapımı (P. roqueforti var. carneum ) ― P. roqueforti üç türe yeniden sınıflandırıldı: P. roqueforti, P. carneum ve P. paneum. P. roqueforti'nin tam genom dizisi 2014 yılında yayınlandı.

Tanım

Penisilyum rokforti sporlarının çimlenmesi

Bu mantar görünür meyve gövdeleri oluşturmadığından, açıklamalar çeşitli standart agar ortamlarında büyüyen mantar kolonilerinin makromorfolojik özelliklerine ve mikroskobik özelliklerine dayanmaktadır. Czapek maya otolizat agarı veya maya özütü sakaroz (YES) agarında yetiştirildiğinde, P. roqueforti kolonileri tipik olarak 40 mm çapında, zeytin kahverengisi ila donuk yeşil (agar plakasının arka tarafında koyu yeşil ila siyah) ve kadifemsi bir dokuya sahiptir. Malt özütü agarında yetiştirildiğinde, koloniler 50 mm çapında, donuk yeşil renkte (arka tarafta bej ila gri yeşil) ve araknoid (çok sayıda örümcek ağı benzeri lif içeren) koloni kenarlarına sahiptir. Bu türün bir diğer karakteristik morfolojik özelliği, belirgin fırça biçimli bir konfigürasyona sahip fialidlerde aseksüel sporlar üretmesidir.

P. roqueforti'de eşeysel bir aşamaya dair kanıtlar, kısmen işlevsel çiftleşme tipi genlerinin ve mayozda rol aldığı bilinen önemli genlerin çoğunun varlığına dayanarak bulunmuştur. 2014 yılında araştırmacılar, ascogonia, cleistothecia ve askosporlar dahil olmak üzere P. roqueforti'de eşeyli yapıların büyümesini indüklediklerini bildirmişlerdir. Dünyanın çeşitli ortamlarından izole edilen birçok farklı suşun genetik analizi ve karşılaştırılması, bunun genetik olarak çeşitli bir tür olduğunu göstermektedir.

P. roqueforti soğuk sıcaklıklara, düşük oksijen seviyelerine ve hem alkali hem de daha zayıf asit koruyucularına dayanabilir, bu da mantarın peynir gibi süt ürünleri ortamlarında gelişmesine ve bulunmasına olanak tanır. Öte yandan, soğutulmuş yiyecekleri ve etleri, ekmekleri ve silajı da bozar.

Kullanımlar

Mantar adını ünlü Roquefort peynirinden almıştır.

Bu türün başlıca endüstriyel kullanımı, adını aldığı Roquefort,  Bleu de Bresse, Bleu du Vercors-Sassenage, Brebiblu, Cabrales, Cambozola (Blue Brie), Cashel Blue, Danish blue, Swedish Ädelost, inek sütünden yapılan Polish Rokpol, Fourme d'Ambert, Fourme de Montbrison, Lanark Blue, Shropshire Blue ve Stilton gibi mavi peynirlerin ve Bleu d'Auvergne ve Gorgonzola'nın bazı çeşitlerinin üretimidir. (Bleu de Gex ve Rochebaron gibi diğer mavi peynirler Penicillium glaucum kullanır.)

Kremaya eklendiğinde ve havalandırıldığında, P. roqueforti, enzim modifiyeli bir peynir türü olan konsantre mavi peynir aroması üretir. Hindistan cevizi yağı gibi diğer yağ asidi kaynakları kullanılarak da benzer bir aroma üretilebilir.

Mikroorganizmanın suşları ayrıca antibiyotik, tatlandırıcı ve koku verici olarak kullanılabilen bileşikler üretmek için de kullanılır, ABD Toksik Maddeler Kontrol Yasası kapsamında düzenlenmez. Dokusu kitinlidir.

İkincil metabolitler

Önemli kanıtlar, çoğu suşun belirli büyüme koşulları altında zararlı ikincil metabolitler (alkaloidler ve diğer mikotoksinler) üretme yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir. Aristolochene, P. roqueforti tarafından üretilen bir seskiterpenoid bileşiktir ve büyük miktarlarda mantar tarafından üretilen PR toksini olarak bilinen toksinin öncüsüdür. PR toksini, kirlenmiş tahılların yenmesinden kaynaklanan mikotoksikoz vakalarında rol oynamaktadır. Ancak PR toksini peynirde stabil değildir ve daha az toksik PR imine parçalanır.

P. roqueforti'nin andrastinler A –D adı verilen ikincil metabolitleri mavi peynirde bulunur. Andrastinler, çoklu ilaca dirençli kanser hücrelerinden antikanser ilaçlarının dışarı atılmasında rol oynayan proteinleri engeller.

P. roqueforti ayrıca nörotoksin roquefortin C üretir. Ancak, ondan yapılan peynirdeki roquefortin C seviyeleri genellikle toksik etki üretemeyecek kadar düşüktür. Organizma ayrıca 2-heptanon dahil metil ketonlar gibi proteazların ve özel kimyasalların üretiminde de kullanılabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mantarlar</span> ökaryot âlemi

Mantarlar, çok sayıda çok hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlıyı kapsayan bir biyolojik âlemin adıdır. Maya gibi mikroorganizmalardan, küf ve şapkalı mantarlara kadar pek çok üyesi olan bu canlılar grubu, halk arasında genellikle sadece şapkalı mantarları tanımlamak için kullanılır. Biyoloji alanında mantarları inceleyen bilim dalına mikoloji denir.

<span class="mw-page-title-main">Antibiyotik</span> bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan ilaç

Antibiyotik, bakterilere karşı aktif olan bir tür antimikrobiyal maddedir. Bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için en önemli antibakteriyel ajan türüdür ve antibiyotik ilaçlar bu tür enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bakterileri öldürebilir ya da büyümelerini engelleyebilirler. Sınırlı sayıda antibiyotik de antiprotozoal aktiviteye sahiptir. Antibiyotikler soğuk algınlığı veya gribe neden olan virüsler gibi virüslere karşı etkili değildir; virüslerin büyümesini engelleyen ilaçlar antibiyotik yerine antiviral ilaçlar veya antiviraller olarak adlandırılır. Mantarlara karşı da etkili değildirler; mantarların büyümesini engelleyen ilaçlara antifungal ilaçlar denir.

<span class="mw-page-title-main">Bakteri</span> mikroorganizma üst âlemi

Bakteri (İngilizce telaffuz: [bækˈtɪəriə] ( dinle); tekil isim: bacterium), tek hücreli mikroorganizma grubudur. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır, kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu, kimi virgül şeklinde olabilir. Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur. Toprakta, deniz suyunda, okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların bağırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda büyüyebilen tipleri vardır. Tipik olarak bir gram toprakta bulunan bakteri hücrelerinin sayısı 40 milyon, bir mililitre tatlı suda ise bir milyondur; toplu olarak dünyada beş nonilyon (5×1030) bakteri bulunmaktadır, bunlar dünyadaki biyokütlenin çoğunu oluşturur. Bakteriler gıdaların geri dönüşümü için hayati bir öneme sahiptirler ve gıda döngülerindeki çoğu önemli adım, atmosferden azot fiksasyonu gibi, bakterilere bağlıdır. Ancak bu bakterilerin çoğu henüz tanımlanmamıştır ve bakteri şubelerinin sadece yaklaşık yarısı laboratuvarda kültürlenebilen türlere sahiptir. Bakterilerin araştırıldığı bilim bakteriyolojidir, bu, mikrobiyolojinin bir dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Fermantasyon</span> kimyasal çürüme

Fermantasyon, hücre içinde oksijen yokluğunda meydana gelen metabolik bir faaliyet olarak ‘NAD+'yi yeniden oluşturmak için glikozun glikoliz yoluyla kısmi oksidasyonunu takip eden metabolik adımlar’ şeklinde tanımlanmaktadır. Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. Biyokimyanın fermantasyonla ilgilenen dalı zimolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Penisilin</span> Penicillium mantarlarından elde edilen bir grup antibiyotik

Penisilinler aslen Penicillium küflerinden, özellikle de P. chrysogenum ve P. rubens'ten elde edilen bir grup β-laktam antibiyotiktir. Klinik kullanımdaki penisilinlerin çoğu P. chrysogenum tarafından derin tank fermantasyonu kullanılarak sentezlenir ve daha sonra saflaştırılır. Bir dizi doğal penisilin keşfedilmiştir, ancak sadece iki saflaştırılmış bileşik klinik kullanımdadır: penisilin G ve penisilin V. Penisilinler, stafilokok ve streptokokların neden olduğu birçok bakteriyel enfeksiyona karşı etkili olan ilk ilaçlar arasındaydı. Günümüzde farklı bakteriyel enfeksiyonlar için hala yaygın olarak kullanılmaktadırlar, ancak birçok bakteri türü yoğun kullanımın ardından direnç geliştirmiştir.

<i>Penicillium</i> mantar cinsi

Penicillium, birçok türün mikobiyomunun bir parçası olan ve doğal ortamda, gıda bozulmasında ve gıda ve ilaç üretiminde büyük öneme sahip bir ascomycetous mantar cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">İnflamasyon</span> iltihaplanma

İnflamasyon, canlı dokunun her türlü canlı, cansız yabancı etkene veya içsel/dışsal doku hasarına verdiği sellüler (hücresel), humoral (sıvısal) ve vasküler (damarsal) bir seri vital yanıttır. İnflamasyon normalde patolojik bir durum olmasına karşın, inflamatuar reaksiyon fizyolojik olarak vücudun gösterdiği bir tepkidir. Halk arasında iltihap tabiri yangı için kullanılmasına rağmen sık sık apseler için de iltihap denmesinden dolayı inflamasyon (inflammare) terimini kullanmak daha yerinde olacaktır. Hücre dejenerasyonu ile birlikte inflamasyon konusu, hastalıkların patolojik temelini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vanadyum</span> sembolü V, atom numarası 23 olan kimyasal element

Vanadyum, simgesi V, atom numarası 23 olan bir elementtir. Bir geçiş metali olan element, doğada nadiren bulunur. Yapay olarak izole edildiğinde, oksit bir katmanın ortaya çıkmasıyla pasifleşir ve kararlı hâle gelen elementin oksitlenmesi sona erer.

<span class="mw-page-title-main">Virüs</span> canlı ve ya cansız arası mikroskobik enfeksiyon etkeni

Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ehrlich</span> araştırmacı

Paul Ehrlich, Yahudi kökenli Alman bakteriyolog.

<span class="mw-page-title-main">Sığırcık</span> Ötücü bir kuş türü

Sığırcık ya da bayağı sığırcık ; ötücü kuşlar (Passeri) takımından, sığırcıkgiller (Sturnidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve metalik parıltılı parlak siyah tüylere sahip olan sığırcığın tüy örtüsünde, yılın bazı dönemlerinde beyaz benekler görülür. Genç bireylerin tüy örtüleri, erişkin bireylerinkinden daha kahverengi tonlardadır. Bacakları pembe olan türün gagası kışları siyah yazları ise sarı renklidir. Özellikle toplu tüneme durumlarında gürültücü olan bu kuşun şakıması, müzikal bir tonda olmasa da çeşitlilik arz eder. Türün taklitçilik yetisine, çeşitli edebi eserlerde atıflar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Enzim inhibitörü</span>

Enzim inhibitörü, bir enzime bağlanan ve onun etkinliğini azaltan bir moleküldür. Bir enzimin aktivitesini engellemek, bir patojeni öldürebildiği veya bir metabolik dengesizliği düzeltebildiği için, çoğu ilaç aslında birer enzim inhibitörüdür. Ayrıca herbisit ve pestisit olarak da kullanılırlar. Enzimlere bağlanan her molekül inhibitör değildir; enzim aktivatörleri enzimlere bağlanıp onların enzim aktivitesini artırırlar.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh'un natürmort resimleri (Paris)</span>

Vincent van Gogh'un natürmort resimleri (Paris), çizdiği birçok çizim, eskiz ve tabloya konu olan; 1886 ve 1887'de Vincent van Gogh'un, Hollanda'dan; Paris'te Montmartre'ye taşınmasından sonra gerçekleştirdiği çalışmalardır. Paris'teyken Van Gogh, natürmort resimlerinde kullandığı konuları, renkleri ve teknikleri değiştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya mavisi</span> Sentetik pigment

Prusya mavisi (aynı zamanda Berlin mavisi veya yağlı boya tablolarda Parizyen veya Paris mavisi olarak bilinir), demir içeren ferrosiyanür tuzlarının oksidasyonu ile üretilen koyu mavi pigmenttir. FeIII4III4[FeII(CN)6]3 kimyasal formülüne sahiptir. Turnbull mavisi kimyasal olarak aynıdır ancak farklı reaktiflerden yapılmıştır ve çeşitli safsızlıklar nedeniyle rengi biraz farklıdır.

Mikrobiyoloji, mikroorganizmaları inceleyen biyolojinin alt dallarından biridir. Mikro; gözle görülemeyecek kadar küçük, -biyo; canlı ve -loji; bilim anlamına gelmektedir. Mikrobiyoloji; mikroorganizmaların yapısı, çeşitliliği ve bunların toprak, su, bitki, gıda, hayvan ve insan vücudundaki faaliyetleriyle ilgilenmektedir.

<i>Hafnia</i>

Hafnia, enterobacteriaceae familyasına ait bir bakteri cinsidir. Adı, Kopenhag’ın Latince adı olan Hafnia'ya atıfta bulunur.

<i>Clostridioides difficile</i> enfeksiyonu C. difficile bakterisinin neden olduğu hastalık

Clostridium difficile enfeksiyonu olarak da bilinen Clostridioides difficile enfeksiyonu, spor oluşturan bakteri Clostridioides difficile'ye bağlı semptomatik bir enfeksiyondur. Belirtileri arasında sulu ishal, ateş, bulantı ve karın ağrısı yer alır. Antibiyotikle ilişkili ishal vakalarının yaklaşık %20'sini oluşturur. Antibiyotikler bağırsak mikrobiyotasında zararlı değişikliklere katkıda bulunabilir; özellikle kısa zincirli yağ asidi emilimini azaltarak ozmotik veya sulu ishale neden olurlar. Komplikasyonlar arasında psödomembranöz kolit, toksik megakolon, kolon perforasyonu ve sepsis yer alabilir.

<i>Microsporum canis</i>

Microsporum canis evcilleştirilmiş kedilerde ve bazen köpekler ve insanlarda derinin üst, ölü katmanlarını enfekte eden Ascomycota filumundaki patojenik, aseksüel bir mantardır. Türün dünya çapında dağılımı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi küflü peynir</span>

Mavi küflü peynir keskin, tuzlu bir tada sahip yarı yumuşak peynirdir. Yenilebilir küf Penicillium kültürleriyle yapılır ve peynire mavi veya yeşil tonlarında benekler veya damarlar verir. Ya küften ya da Brevibacterium linens gibi özel olarak yetiştirilmiş çeşitli bakterilerden dolayı farklı bir koku taşır.