İçeriğe atla

Peng Ming-min

Peng Ming-min
Tayvan Devlet Başkanı Kıdemli Danışmanı
Görev süresi
20 Mayıs 2000 - 20 Mayıs 2008
BaşkanChen Shui-bian
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Ağustos 1923(1923-08-15)
Taikō Kasabası, Taikō Bölgesi, Taichū Eyaleti, Tayvan, Japonya (şimdiki: Dajia Bölgesi, Taichung, Tayvan)
Ölüm 8 Nisan 2022 (98 yaşında)
Taipei, Tayvan
Milliyeti Tayvanlı
Bitirdiği okul Tokyo İmparatorluk Üniversitesi
Ulusal Tayvan Üniversitesi
McGill Üniversitesi
Paris Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi, aktivist ve hukukçu
Peng Ming-min (ortada) 1954'te Ulusal Tayvan Üniversitesi'ndeki meslektaşlarıyla birlikte

Peng Ming-min (Çince: 彭明敏; pinyin: Péng Míngmǐn; Pe̍h-ōe-jī: Pheⁿ Beng-bín; 15 Ağustos 1923 - 8 Nisan 2022), Tayvanlı demokrasi aktivisti, siyasetçi ve hukukçu.[1][2]

Yaşamı ve kariyeri

Peng, 15 Ağustos 1923'te Dajia Bölgesi, Taichung, Tayvan'da doğdu.[3] Paris Üniversitesi'nden mezun oldu. Tayvan'ın bağımsızlığının en büyük destekçilerindendi.[4]

Peng, 1964'te demokrasi yanlısı protestolar için siyasi materyal basmaktan tutuklandı.[5] İsveç'e iltica etti sonradan yerleştiği Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversite profesörü oldu. 22 yıl sürgünde kaldıktan sonra, 1996'da Tayvan'ın ilk doğrudan başkanlık seçimlerinde Demokratik İlerleme Partisi'nin ilk başkan adayı olmak için geri döndü.[1][6]

2000-2008 yılları arasında Tayvan Başkanı Chen Shui-bian'ın Kıdemli Danışmanı olarak görev aldı.[7]

Ölümü

Peng, 8 Nisan 2022'de Taipei, Tayvan'da yaşlılığa bağlı doğal nedenlerden 98 yaşında vefat etti.[8]

Kaynaklar

  1. ^ a b Huang, Tai-lin (17 Nisan 2005). "Peng's beliefs secures him a place in Taiwan's history". Taipei Times. 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  2. ^ Brown, Tom (30 Ekim 1992). "Taiwanese Dissident Going Home After 22 Years In U.S." Seattle Times. 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  3. ^ Peng, Ming-min (1972). A Taste of Freedom: Memoirs of a Formosan Independence Leader. Chicago, New York, London: Holt, Rinehart and Winston. ISBN 9780030913884. 
  4. ^ Huang, Tai-lin (17 Nisan 2005). "Democratic gains require protection". Taipei Times. 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  5. ^ "Taiwan eyes Montreal meeting". Postmedia News. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. []
  6. ^ "Continuing Student Agitation in Indonesia". Minerva. Springer. 5 (1): 116-123. 1966. doi:10.1007/BF02389800. JSTOR 41821762. 
  7. ^ Loa Lok-Sin (21 Eylül 2008). "Peng Tells Details of Escape From KMT". Taipei Times. s. 3. 9 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2022. 
  8. ^ Teng, Pei-ju (8 Nisan 2022). "Peng Ming-min, a lifelong advocate for Taiwan and democracy, dies at 98". Central News Agency. 8 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

Parti siyasi görevi
Önce gelen
Chai Trong-rong
WUFI Başkanı
1972
Sonra gelen
George Chang

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Taipei</span> Tayvanın başkenti

Taipei, Tayvan'ın başkenti ve özel şehirlerinden biridir. Şehir ülkenin kuzeyinde yer almakta olup çevresinde Yeni Taipei şehri bulunmaktadır. Şehrin nüfusu 31 Mart 2016 tarihi itibarı ile 2,7 milyonun üzerinde olup Yeni Taipei ile Keelung şehirleri ile birlikte 7.047.167 milyon nüfuslu Taipei-Keelung metropol alanını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan aborjinleri</span>

Tayvan aborjinleri, Tayvan'da nüfusları 444.000'i bulan etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan</span> Doğu Asyada bir ülke

Tayvan ya da resmî adıyla Çin Cumhuriyeti, Tayvan Adası ile Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer adacıklarda yerleşik bir Doğu Asya ada ülkesi. Tayvan resmî olarak, Çin'i yöneten Çin Komünist Partisi'ni Çin anakarasında işgalci güç olarak kabul eder. 1949 yılından günümüze kadar sık sık Çin Halk Cumhuriyeti ile olan rekabetiyle gündeme gelen Tayvan yönetimi, Çin anakarasında kontrol ve yönetim hakkı iddia ederek kendini gerçek Çin olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Jackie Chan</span> Hong Konglu karma dövüş sanatları ustası ve sinema oyuncusu

Chan Kong-Sang ya da Jackie Chan Sing Lung ya da bilinen adıyla Jackie Chan, dövüş ustası, aktör, yönetmen, yapımcı, senarist, dublör, dublör koordinatörü, ses dublajcısı, kameraman ve şarkıcıdır.

Ana Çin topraklarının aksine Yahudilerin Tayvan'daki tarihi yeni sayılır ve nüfusları hiçbir zaman çok olmamıştır. İlk hatırı sayılır büyüklükteki cemaat 1950'lerde oluştu. Dini servisler için ABD Silahlı Kuvvetleri'nin şapeli kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Terry Gou</span>

Terry Tai-Ming Gou, 8 Ekim 1950'de Banqiao Bölgesi, Yeni Taipei, Tayvan'da doğan iş insanı dünyanın en büyük elektronik imalat hizmetleri (EMS) şirketi olan Hon Hai Precision şirketinin kurucusu ve halen başkanıdır. Şirket birçoğu Çin'de olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde fabrikalara sahiptir ve şirketlerde 800.000 civarından işçi çalıştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lin Chuan</span> Tayvanlı politikacı

Lin Chuan Tayvanlı bir ekonomist ve politikacı. 2016'dan 2017'ye kadar cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'in altında Çin Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yaptı. Chen Shui-Bian'ın başkanlığı sırasında Bütçe Bakanı, Muhasebe ve İstatistik ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Taipei Ulusal Saray Müzesi</span>

Taipei Ulusal Saray Müzesi, Çin imparatorlarının 10. yüzyıldan itibaren biriktirdiği tarihî ve kültürel eserlerden oluşan zengin koleksiyonu sergilemek üzere Tayvan'ın başkenti Taipei'de kurulmuş müze.

<span class="mw-page-title-main">Çin Cumhuriyeti Özgür Alanı</span>

"Çin Cumhuriyeti Özgür Alanı", Çin Cumhuriyeti Hükümeti'nin kendi fiili yönetimi altında olan toprakları tanımlamak için kullandığı bir terim. Terimin kapsamına giren topraklar şunlardır: Tayvan, Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer küçük adalar. Tayvan adası tüm alanın ana bileşenini oluşturduğu için "Çin Cumhuriyeti Tayvan Alanı" veya sadece "Tayvan Alanı" olarak bilinir. "Tai-Peng-Kin-Ma" terimi de esasen aynı anlama gelmektedir, ancak Çin Cumhuriyeti'nin Güney Çin Denizi'ndeki adacıkları kapsamaksızın sadece bölgenin dört ana adasını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Li Ao</span>

Li Ao ,Çinli -Tayvanlı yazar, sosyal yorumcu, tarihçi ve bağımsız politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Shen Yi-ming</span>

Shen Yi-ming, Tayvanlı rütbeli asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan-Türkiye ilişkileri</span>

Tayvan-Türkiye ilişkileri, Tayvan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye, 1971'den beri Tayvan ile hükûmet dışı, çalışma düzeyinde ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">SARS salgını</span>

Şiddetli akut solunum sendromu koronavirüsünün neden olduğu 2002-2004 şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgını, 29 farklı ülke ve bölgeden 8.000'den fazla kişiyi enfekte etti ve dünya çapında yaklaşık 774 ölümle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan'da LGBT hakları</span>

Tayvan'ın lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) hakları konusundaki kaydı karışıktır; lezbiyen, gey ve biseksüel haklarında Asya'nın en ilerici ülkelerinden biri olarak algılanırken trans hakları konusunda Pakistan gibi ülkelerden daha muhafazakâr olarak da nitelendirilmiştir. Hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel ilişkileri yasaldır ve Yargı Yuanı'nın Mayıs 2017'de verdiği kararın neticesinde hemcins evlilikleri 24 Mayıs 2019 tarihinde yasal oldu. Hemcins çiftlerinin ortak olarak bir çocuğa evlat edinmelerine henüz izin verilmemesine rağmen bu çiftlerin üvey evlat edinmeleri serbesttir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya-Tayvan ilişkileri</span>

Letonya-Tayvan ilişkileri ya da tarihî olarak Çin Cumhuriyeti-Letonya ilişkileri, Tayvan adasının Japon işgâlinde olduğu dönemde Çin Cumhuriyeti devletinin Letonya'yı de jure olarak tanıdığı 16 Ağustos 1923 tarihine dayanır. 1940 yılında Letonya'nın Sovyet işgâli altına alınmasının ardından Çin Cumhuriyeti, Letonya'nın Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilmesini tanımayan tek devletlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">2022 Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti</span>

Amerika Birleşik Devletleri siyasetçisi Nancy Pelosi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görev yaptığı sırada, 2 Ağustos 2022 tarihinde Tayvan'ı ziyaret etti. Ziyarette Pelosi'ye beş Demokrat Parti Temsilciler Meclisi üyesinden oluşan bir heyet eşlik etti. Tayvan'a yapılan iki günlük gezi, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya duraklarını da içeren Asya turunun bir parçasıydı. Başkan Joe Biden Pelosi'nin Tayvan'a seyahat etmesini engellemek istedi ancak engelleyemedi ve Beyaz Saray daha sonra Pelosi'nin ada ülkesini ziyaret etme hakkını teyit etti.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan ekonomisi</span>

Tayvan ekonomisi, oldukça gelişmiş bir piyasa ekonomisidir. Satın alma gücü paritesine göre Asya'nın 8., dünyanın 18. büyük ekonomisidir ve bu durum Tayvan'ın Uluslararası Para Fonu tarafından gelişmiş ekonomiler grubuna dahil edilmesini sağlamaktadır. Dünya Bankası tarafından yüksek gelirli ekonomiler grubunda ölçülmektedir. Tayvan, dünyadaki teknolojik olarak en gelişmiş bilgisayar mikroçip üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Taipei Ulu Camii</span>

Taipei Ulu Camii, Tayvan'ın başkenti Taipei'de bulunan bir camidir. Cami, Ağustos 1948 tarihinde tamamlanmış olup günümüz binasına 13 Nisan 1960 tarihinde taşındı. Da'an semtinde yer almakta olup yaklaşık 1.000 kişiye hizmet vermektedir. Tayvan'ın en eski camisi olup ülkenin en önemli İslami yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ju Ming</span>

Ju Ming, Çinli heykeltıraş.

Cheng Shu-min, 1994 ile 1996 yılları arasında Tayvan Kültür Bakanı olarak görev alan Tayvanlı siyasetçi ve gazeteci