İçeriğe atla

Penang

Penang, Malezya'nın kuzeybatısında yer alan bir eyalet. Eyalet hem Penang Adası ve Malay Yarımadası üzerindedir ve Penang Adası, Malay Yarımadası'na 13 km'lik bir köprü ile bağlıdır. Eyalet başkenti George Town, Penang adasındadır. Ayrıca George Town'da Malezya'nın ikinci en büyük üniversitesi olan, University Sains Malaysia mevcuttur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Malay Yarımadası</span> Güneydoğu Asyada; Tayland, Birmanya, Malezya ve Singapurun yer aldığı yarımada

Malay Yarımadası veya Malakka Yarımadası. Güneydoğu Asya'da, Tayland, Birmanya, Malezya ve Singapur topraklarının yer aldığı yarımadadır. Kuzeyinde Tayland, güney ucunda Singapur vardır. Malakka Boğazı ile Endonezya'dan ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">George Town, Malezya</span>

George Town, Malezya'nın Penang eyaletinin başkentidir. Şehir Penang Adası'nın kuzey doğusunda yer almaktadır. 1786 yılında, Kaptan Francis Light tarafından kurulmuş olup adını Büyük Britanya Kralı III. George'tan almaktadır, Nüfusu 2010 yılı itibarı ile 500,000'dir.

Georgetown veya George Town:

<span class="mw-page-title-main">Straits Settlements'in posta tarihi ve posta pulları</span>

Malay Yarımadası'nın Straits Settlements'nin posta tarihi diğer Malaya alanlarından farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Penang Eyaleti Camii</span>

Penang Eyalet Camii, 1970'lerde Malezya'nın Penang eyaletinin başkenti George Town'da inşa edilmiş bir camidir.

Malezya Yahudileri Malezya'da yaşayan veya Malezya kökenli Yahudilere denir. Başta Penang olmak üzere ülkenin Kuala Lumpur ve Malacca gibi diğer şehirlerinde de yaşarlar. Yahudilerin çoğu Doğulu olmakla birlikte Avrupa (Aşkenaz) ve Çin (Kaifeng) Yahudileri de bulunur. Çin Yahudileri Çin'den Malezya'ya 1949'da Milliyetçi Çin komünistler tarafından ele geçirildiği zaman kaçmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malay Federasyonu</span> Eski federativ devlet

The Malaya Federasyonu ; 31 Ocak 1948 ile 16 Eylül 1948 yılları arasında var olan, 9 Malay eyaleti ve 2 Britanyalı Boğazlar Yerleşkesi eyaleti olan Penang ve Malakka'dan oluşan 11 eyaletli fedarasyona verilen addır. Federasyon 31 Ağustos 1957'de bağımsız olmuştur. 1963 yılında Singapur, Sabahve Sarawak'ın eklenmesi ise Malezya adını almıştır. Singapur 9 Ağustos 1965'te bağımsızlığını ilan ederek ayrılmıştır.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Penang Uluslararası Havalimanı</span>

Penang Uluslararası Havalimanı, Malezya'nın Penang Adası'nda yer alan bir uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, adanın güneydoğusunda Bayan Lepas kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Penang Adası</span>

Penang Adası, Batı Malezya'nın batı sahilinde Penang eyaletinde yer alan bir adadır. Ada Malezya'nın dördüncü büyük adasıdır. Adadaki en büyük yerleşim George Town'dur.

<span class="mw-page-title-main">Phuket (şehir)</span>

Phuket, Tayland'ın Phuket ilinin merkezidir. Şehir, Phuket Adası'nın güneydoğusunda başkent Bangkok'un 862 km güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 12 km² olan şehrin nüfusu 2007 yılı itibarı ile 75.573'tür.

<span class="mw-page-title-main">Malezya coğrafyası</span>

Malezya, Güneydoğu Asya'da bulunan bir ülkedir. Kuzey enlemi 2 °30 ° ve doğu boylamı 112 °30 ° arasındadır. Malezya, Malay Yarımadası'nın ucunda bulunan Batı Malezya ile Borneo Adası'nın kuzeyinde bulunan Doğu Malezya olmak üzere iki kısımdan oluşmakta olup Güney Çin Denizi tarafından ayrılmaktadır. Batı Malezya, kuzeyde Tayland ve güneyde Singapur, Doğu Malezya ise güneyde Endonezya ile orta kuzey kısmında Brunei ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Pangkor Adası</span>

Pangkor Adası, Batı Malezya'nın batı sahilinde Perak eyaletinde yer alan bir adadır. Ada, Malay Yarımadası'nın hemen yanında yer almaktadır. Adanın başlıca endüstrileri turizm ve balıkçılıktır.

<span class="mw-page-title-main">Redang Adası</span>

Redang Adası, Batı Malezya'nın kuzey sahilinde Terengganu eyaletinde yer alan bir adadır. Ada, Malay Yarımadası'nın kuzeyinde yer almaktadır. Kristal berraklığındaki suları ve beyaz kumlu plajları ile ünlü olup turistler için şnorkelli yüzme ve dalış fırsatları sunan bir deniz koruma parkı oluşturan dokuz adadan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya mutfağı</span>

Malezya mutfağı, Malezya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Malezya mutfağı, Malezya'da bulunan yemek pişirme gelenekleri ve uygulamalarından oluşur ve nüfusunun çok etnikli yapısını yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Malayası</span> Malay Yarımadası ve Singapurdaki 18 ve 20. yüzyıl ortaları arası İngiliz hegemonyası altındaki bir dizi eyalettir

Britanya Malayası, Malay Yarımadası ve Singapur'daki 18 ve 20. yüzyıl ortaları arası İngiliz hegemonyası altındaki bir dizi eyalettir. Hint devletlerini dışlayan "Britanya Hindistanı" teriminin aksine Britanya Malayası genellikle federe ve federe olmayan Malay Devletlerini tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">P. Ramlee</span>

P. Ramlee, Malezyalı oyuncu, şarkıcı, müzisyen, film yapımcısı, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Seberang Perai</span>

Seberang Perai, Malezya'nın Penang eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Penang Boğazı'nın kıyısında George Town'ın karşısında yer almaktadır. Yüzölçümü 748 km² olan kentin nüfusu 2020 yılı itibarıyla 946.092'dir.