İçeriğe atla

Pembe oy

Pembe oy (lavanta oyu[1] olarak da adlandırılır) geyler ve lezbiyenler tarafından verilen oylardır ve genellikle bir oylama bloğu olarak kabul edilir. Britanya'da en yaygın olan kavram, gey ve lezbiyenlerin Demokratlara oy verme olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğu ABD'ye,[1] Güney Afrika ve Avustralya gibi diğer birçok ülkeyle birlikte Kanada'ya yayılmıştır. Pembe oy, günümüzde Batı Avrupa'daki ülkelerde[2][3] iyi bir şekilde yerleşmiştir; gey ve lezbiyen seçmenler, özellikle sosyal demokrat partilere, sağ partilere oy vermeye ve Avrupa Birliği entegrasyonunu çok daha fazla desteklemeye daha eğilimlidir. Ayrıca siyasi partilere bağlı LGBT bireylerin oluşturduğu sosyo-politik hareketler ve siyasi gruplar da bulunmaktadır.

Birleşik Krallık

Ulusal İstatistik Ofisi'ne (ONS) göre, Birleşik Krallık'taki toplam nüfusun %1.00'i eşcinsel ve bu nedenle 480.000 kişi kendilerini gey veya lezbiyen olarak görüyor.[4]

Britanya'daki siyasi partiler artık pembe oy bankasını hedeflemekte ve eşcinsel toplumu kendi lehlerine oy vermeye ikna etmek için çeşitli propagandalar yapmaktadır.[5][6][7]

Pembe oyların önemi değişen zamanla birlikte oldukça artmıştır. Liberal Demokratlardan Charles Kennedy, "pembe oy" için adım attı ve hatta eşcinsel haklarını artırmanın yollarını vadetti.[8]

Amerika Birleşik Devletleri

Gallup tarafından hazırlanan bir araştırma raporuna göre; röportaj yapılan Amerikalılar, ABD'nin eşcinsel nüfusunun toplam nüfusun %23,2'si olduğunu tahmin ederken, en son anket Amerikalıların %5.6'sının kendisini LGBT olarak tanımladığını gösterdi.[9][10] Bu yüzdeler seçimlerde büyük rol oynamakta ve siyasi partiler bu pembe seçmenleri cezbetmek için her yolu denemekteler.[11][12] LGBT Demokratlar (Demokrat Parti ile bağlantılı) ve Log Cabin Cumhuriyetçileri (Cumhuriyetçi Parti ile bağlantılı), siyasette LGBT hakları konularını savunan en büyük Amerikan siyasi gruplarından ikisidir.

Değişen zaman

İngiltere'de pembe oylamanın gözle görülür etkisi ile Kanada'nın siyasi senaryosu da pembe oy siyasetini yakalamıştır. Bu yeni fikir, Avustralya'nın siyasi sisteminde de tartışma konusu haline gelmiştir.[13]

Güney Afrika gibi pembe oyların henüz bu kadar önem kazanmadığı ve eşcinsel topluluğa seçimlerde daha fazla önem verilmediği ülkeler de bulunmaktadır.[14]

LGBT seçmenleri arasında yapılan son anketler, queer oy kullanma alışkanlıklarının önceden düşünülenden daha karmaşık olduğunu ortaya çıkardı.[15]

Kaynakça

  1. ^ a b The Lavender Vote. Lesbians, Gay Men, and Bisexuals in American Electoral Politics. New York: NYU Press. 1996. ISBN 9780814735305. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Turnbull-Dugarte (2019). "The European lavender vote: Sexuality, ideology and vote choice in Western Europe". European Journal of Political Research. 59 (3): 517-537. doi:10.1111/1475-6765.12366. 
  3. ^ Turnbull-Dugarte (2020). "Multidimensional issue preferences of the European lavender vote". European Journal of Public Policy: 1-22. doi:10.1080/13501763.2020.1804987. 
  4. ^ BBC (23 Eylül 2010). "UK gay, lesbian and bisexual population revealed". BBC News. 12 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  5. ^ independent (4 Temmuz 2009). "Battle for pink vote gets poisonous". The Independent. Londra. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  6. ^ guardian (6 Temmuz 2009). "Why Tories are winning the pink vote". The Guardian. Londra. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  7. ^ telegraph (26 Şubat 2004). "Howard to woo 'pink vote' at gay summit". The Daily Telegraph. Londra. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  8. ^ independent (6 Mart 2001). "Kennedy woos the 'pink vote' with pledge to extend gay rights". The Independent. Londra. 
  9. ^ "What Percentage of Americans Are LGBT?". 3 Mart 2021. 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Americans Still Greatly Overestimate U.S. Gay Population". gallup.com. Gallup. 27 Haziran 2019. 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2021. 
  11. ^ The Advocate (26 Ekim 2004). Kerry Plans for Gay America. 
  12. ^ Guardian (24 Şubat 2006). "The pink vote". The Guardian. Londra. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  13. ^ onlineopinion. "The new pink vote". 23 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ timeslive. "Pink vote still up for grabs". 16 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ Huneke (27 Ocak 2017). "Queering the Vote". LA Review of Books. 22 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Frank Kameny</span> Amerikalı gay hakları aktivisti (1925-2011)

Dr. Franklin E. "Frank" Kameny, Amerikalı gökbilimci ve LGBT hakları eylemcisi. Amerikan gey hakları hareketinin en önemli kişilerindendir.

Gay Liberation Front, Stonewall ayaklanmalarına karşılık olarak Haziran 1969 ayında New York'ta kurulan bir lezbiyen ve gey siyasi örgütü idi. İsmi Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi ismine benzerliğinden dolayı seçilmiştir.

LGBT kültürü, lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve queer (LGBT) kişilerin paylaştıkları ortak kültür. "Gey kültürü" terimi buna eşanlamlı olmadığı hâlde yine bu kavramı tanımlamak için kullanılır, ancak belirgin olarak eşcinsel erkeklerin kültürüne de atfedilebilir. LGBT kültürü yere ve katılımcının kimliğine göre değişir.

LGBT argosu ya da gey argosu, en çok lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin arasında kullanılan bir tür argo. Diğer LGBT kişiler ile kodlanmış bir şekilde iletişime girebilmek için bir vasıta olarak Endonezce, İngilizce, Japonca, Türkçe ve Zuluca gibi çeşitli dillerde kullanılmıştır.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da LGBT hakları</span>

Afrika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında oldukça kısıtlıdır. BBC eşcinselliğin 38 Afrika ülkesinde yasa dışı olduğu tahmin etmektedir. 13 devlette ise eşcinsellik yasaldır ya da bu konuyla ilgili yasa yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Gey bar</span>

Gey bar veya Gay bar, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender müşterilere yönelik bir eğlenme, içme tesisidir. LGBT bireylerin bir araya gelme, eğlenme noktalarından biri olarak kabul edilir. Bilinmesi açısından "erkek barı, kız barı, gey kulübü, gey barı, eşcinsel barı, lezbiyen barı" gibi isimlerle de tanımlanabilmektedir. eşcinsel turizminin önemli bir parçasını oluşturur.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT turizmi</span>

LGBT turizmi ya da gey turizmi olarak adlandırılan LGBT bireylere yöneliktir turistik etkinliklerdir. LGBT bireylere son yıllarda toplumsal yapıda geniş kabul uygulaması başlatılmış, kapsamı; eşcinsel turiste yönelik gerçekleştirilen bu etkinlik veya mekanlar Avrupa ülkeleri ve bazı Kuzey Amerika ülkelerinde özellikle yaygındır. Genellikle bu yerler cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı olmaksızın LGBT'lere, açık alanlarda kabul etmeyen, farklı cinsel yönelime yer vermeyen, kalıplaşmış, gelenekçi hizmet anlayışına sahip iş veya mekanların aksine, özgür, kişisel güvenliklerini sağlayan, daha sağduyulu olma eğiliminde, eşcinsel topluluğa şiddete karşı güvenlikli, cinsel çeşitliliği isteyen yerler olma özelliği gösterir.

LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları hareketinin temelini attı.

<span class="mw-page-title-main">Brian Sims</span> Amerikalı siyasetçi

Brian Kendall Sims Pensilvanya Temsilciler Meclisinin 182. bölge'den Demokrat Parti üyesi. 2012 yılında seçildi, Brian Sims aynı zamanda bir avukat ve LGBT sivil hakları savunucusu. Sims, Pensilvanya tarihinin seçilmiş ilk açık eşcinsel devlet kanun koyucusu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Denizi Adaları Gey ve Lezbiyen Krallığı</span> Mikro Ulus

Mercan Denizi Adaları Gey ve Lezbiyen Krallığı, Avustralya merkezli bir grup eşcinsel hakları aktivisti tarafından sembolik bir siyasi protesto olarak kurulan mikro ulustur.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da LGBT hakları</span>

Fransa'da lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel (LGBT) hakları, dünya genelinde LGBT hakları konusunda en ileri düzeyde tanınan ve korunan hakları içermektedir. Aynı cinsten cinsel ilişki, Ancien Régime sırasında genellikle ölüm cezasıyla sonuçlanan büyük bir suç olmasına rağmen, eşcinselliğin suç olmasıyla ilgili tüm yasalar Fransız Devrimi'nin ardından 1791'de yürürlükten kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de LGBT hakları</span> LGBT kişilerin Suriyedeki durumu

Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler, LGBT olmayan sakinlerin yaşamadığı yasal zorluklarla karşı karşıyadırlar. 1949 tarihli ceza kanununun 520. maddesi "doğa düzenine aykırı cinsel ilişki"yi yasaklamakta ve üç yıla kadar hapis cezası öngörmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'da LGBT hakları</span>

Hollanda'daki lezbiyen, gey, biseksüel, transgender (LGBT) hakları, dünyadaki en ilericiler arasında yer almaktadır.

LGBT muhafazakârlığı, LGBT bireyleri muhafazakâr siyasi görüşlerle tanımlayan bir siyasi terimdir. Aynı zamanda, farklı anlamları olan iki spesifik alt kategoriye ayrılan iki farklı tanım için kullanılır.[kime göre?] İlk alt kategorik terim olan Stonewall öncesi LGBT muhafazakârlığı, genel veya özel olarak LGBT sosyal bağlamı veya ortamında geleneksel muhafazakârlık ideolojisini benimseyen ve destekleyen LGBT bireyleri ifade etmektedir. İkinci alt kategorik terim olan Stonewall sonrası LGBT muhafazakârlığı, finansal, kültürel ve siyasi açıdan muhafazakâr görüşlere sahip veya bu görüşleri onaylayan LGBT bireyleri ifade etmektedir. Stonewall sonrası muhafazakârların sosyal görüşleri de genel olarak muhafazakâr olmakla birlikte, aynı zamanda eşcinsel çiftler için evlilik eşitliği, eşcinsel ailelerin tanınması ve genel olarak toplumdaki LGBT bireyler için sivil eşitlik gibi konularda kendi kaderini tayın hakkı ve daha yeni bir sosyo-tarihsel "eşcinsel onayını" yansıtmaktadır, Ayrıca LGBT yaşamında dinin olumlu bir rol oynadığını düşünmekle birlikte, her konuda tam bir görüş birliği söz konusu değildir: özellikle "kimlik yönetimi" dinamikleri ve politikaları ile çeşitli yasal ve siyasi konularda savunucuları farklı görüşlere ayrılır. Stoneweall öncesi dönem, eşcinsel evliliğe veya diğer LGBTQ haklarına karşı olan LGBT bireyleri tanımlarken, ikinci dönem, aksine, genellikle hem heteroseksüeller hem de eşcinseller için yasal bir kurum olarak evliliği kesin bir şekilde destekleyen ve aynı zamanda daha genel olarak ekonomik ve siyasi muhafazakarlığı tercih eden kendini onaylayan eşcinselleri ifade eder. Muhafazakâr fikir ve politikaları savunarak kendini onaylayan LGBT savunucularının sayısı, 1970'lerde modern LGBT sosyal hareketlerinin ortaya çıkmasından sonra daha belirgin hale geldi. Bu hareket, siyasi gücün daha fazla konsolide edilmesini sağlamak için LGBT kimliğinin onaylanmasını teşvik etti. O dönemlerde "kendinden nefret eden" olarak etiketlenen birçok eşcinsel muhafazakâr, eşcinsel karşıtı sosyal muhafazakâr politikacıların LGBT haklarına karşı en örgütlü muhalefete öncülük ettiği hareketleri destekledi. Günümüzde LGBT muhafazakârların realpolitik ve ideolojik durumları, kendi öz tanımlarına ve her ülkenin sosyopolitik, kültürel ve yasal LGBT hakları ortamına göre değişmektedir.