
İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

İzmir Metrosu, Türkiye'nin İzmir'de hizmet veren metro sistemidir. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Sistemde biri işletmede, biri inşa hâlinde, üçü ise proje aşamasında olan beş hat bulunmaktadır. Sistemin ilk hattı olan ve ilk aşaması 22 Mayıs 2000'de hizmete giren M1 hattı üzerinde yirmi dört istasyon bulunmaktadır. Bu hat üzerindeki son genişletme 4 Mart 2024'te tamamlanmış ve 2018'de hatta 120 milyon yolcu taşınmıştır.

M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.

Berlin U-Bahn, Almanya'nın başkenti Berlin'deki hızlı bir metrodur ve şehrin toplu ulaşım sisteminin önemli bir parçasıdır. Bir banliyö tren hatları ağı ve daha çok şehrin doğu kesimlerinde çalışan bir tramvay ağı olan S-Bahn ile birlikte, başkentin ana ulaşım aracı olarak hizmet vermektedir.

M1ᴀ & M1ʙ Metro Hattı, İstanbul'da yer alan hafif raylı metro hatlarıdır. 1989'da Aksaray – Kocatepe güzergâhında hizmete giren ilk hat, hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin ilk şehir içi raylı sistemi ünvanına sahiptir.

M5 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakasında, ilk istasyonu Üsküdar, son istasyonu ise Samandıra Merkez olan 26,5 km uzunluğunda 20 istasyonlu bir metro hattıdır. Metro hattında çalışan araçlar Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro araçları olma özelliğine sahiptir. M4 Metro Hattı'ndan sonra Anadolu Yakası'nın ikinci metrosu olma özelliğini taşır. Hattın Üsküdar - Yamanevler arasındaki ilk bölümü 15 Aralık 2017'de hizmete girmiştir.

M7 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Yıldız, son istasyonu ise Mahmutbey olan 48 km uzunluğunda ve 33 istasyonlu tam otomatik sürücüsüz metro hattıdır. Hat, doğu-batı aksında Haliç'in kuzeyindeki ilçeler arasında önemli bir bağlantı teşkil etmektedir.

M2 Metro Hattı, Ankara'daki metro hatlarından birisidir. Kızılay'dan başlayıp Koru'da sona ermekte olan hat, 16,590 kilometre (10,309 mi) uzunluğa sahiptir ve 11 istasyonu bulunmaktadır.

M9 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Ataköy, son istasyonu ise Olimpiyat olmak üzere toplam 14 istasyondan oluşan ve 17,2 km uzunluğunda olan bir yer altı metro hattıdır.

M12 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, ilk istasyonu 60. Yıl Parkı son istasyonu ise Kâzım Karabekir olan 13 km uzunluğundaki sürücüsüz metro projesidir. Metro hattı 11 istasyondan oluşmaktadır. Toplamda 13 km uzunluğunda olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmaktadır. Hattın inşaatı devam etmektedir ve 2025'te açılması planlanmaktadır.
M10 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, tamamı Pendik ilçe sınırları içinde, ilk istasyonu Pendik Merkez, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olan 9,64 km uzunluğundaki metro hattıdır.

M11 / U1 & U2 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa yakasında, bütün etapları bitirildiğinde Gayrettepe ve Halkalı'yı İstanbul Havalimanı üzerinden birbirine bağlayacak olan yaklaşık 69 km uzunluğundaki hızlı metro projesidir.

M14 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, ilk istasyonu Altunizade, son istasyonu ise Küçüksu olan tek hatlı bir metro projesidir.

Selanik metrosu, Yunanistan'ın ikinci büyük şehri Selanik'te inşaatı devam eden bir yeraltı hızlı ulaşım sistemidir. Bu mega proje için tahmini maliyetler, ana hat için 1,62 milyar euro ve Kalamarya uzantısı için 640 milyon euro olup toplamda 2.26 milyar euro tutarındadır. Proje, büyük ölçüde Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (ABKF) tarafından sağlanan krediler ve Yunan hükûmetinin fonlarıyla finanse edilmektedir. Yunan-İtalyan konsorsiyumu tarafından yapılan inşaat, Atina Metrosu ve Atina Tramvayı'nın inşaatını denetleyen Yunan devletine ait bir şirket olan Attiko Metro A.Ş. tarafından denetlenmektedir.

Hat 7 aynı zamanda Beyaz Hat olarakta bilinir, Montreal Metrosu için önerilen ancak planlama aşamasını geçemeyen hattır.

Hat 3, aynı zamanda Kırmızı Hat olarakta bilinir, Montreal Metrosu için önerilen bir hattı.

Hat 6, Montreal Metrosu'nun önerilen bir yüzeysel çalışan hattıydı. Metro'nun mevcut hatlarında kullanılan lastik tekerlek teknolojisinin aksine, Hat 6'nın trenleri çelik tekerlekler üzerinde çalışacaktı. 1979'da mevcut demiryolları boyunca bir dizi yeni "bölgesel metro" hattının ilki olarak planlanan Quebec Ulaştırma Bakanlığı (MTQ), Hat 6'nın 1989 yılına kadar 23,3 km Kanada Ulusal demiryolu hattı boyunca hizmete başlamasını bekliyordu. MTQ'nun 1982 tarihli bir önerisine göre, Hat 6, Turuncu Hat ile Du College ve Sauve istasyonlarında kesişecek ve henüz inşa edilmemiş Kırmızı Hat veya Hat 3 ile planlanan bir aktarma ile birlikte, hattın toplam 11 istasyonu olacaktı. Adanın kuzey kısmı boyunca uzanan hat, St Laurent, Ahuntsic, Saint-Michel, Montreal-Nord, Riviere-des-Prairies ve Pointe-aux-Trembles bölgelerinden geçecekti. Planlanan istasyonlar arasında viyadükler boyunca yükseltilmiş duraklar ve zemin seviyesinde diğerleri yer alıyordu.

Angrignon Metro İstasyonu, Montreal, Québec'in Le Sud-Ouest ilçesinde bulunan Montreal Metrosu istasyonudur. Montreal Taşımacılık tarafından işletilmektedir ve Yeşil Hat'ın batı terminalidir. İstasyon, Montreal'in güneybatısına, Batı Adası (Dorval) ve Güney Batı Quebec'e giden otobüsler için otogara aktarma imkanı bulunmaktadır. İstasyon, 1978 yılında açılmıştır.

Turuncu Hat veya Hat 2 olarakta bilinir, Montreal, Quebec, Kanada'daki Montreal Metrosu'nun dört metro hattından en uzunu ve ilk planlanmış olanıdır. İlk ağın birinci etabını oluşturmuş ve 1980'den 1986'ya kadar uzatılmıştır. 28 Nisan 2007'de Laval'da üç yeni istasyon açılarak Montreal Adası'ndan ayrılan ikinci hat haline gelmiştir.

McGill Metro İstasyonu, Montreal, Quebec, Kanada'nın Montreal kentinin downtown core bölgesinde Ville-Marie ilçesinde yer alan Montreal Metrosu istasyonudur. Montreal Taşımacılık tarafından işletilmekte ve Yeşil Hat'ta hizmet vermektedir. İstasyon, 14 Ekim 1966 tarihinde hattın ilk etabının istasyonu olarak açılmıştır.