İçeriğe atla

Pembe Göl

Koordinatlar: 33°50′43″G 121°49′40″D / 33.84528°G 121.82778°D / -33.84528; 121.82778
Pembe Göl
Harita
Havza
KonumGoldfields-Esperance, Batı Avustralya
Ada(lar)yok
Genel bilgiler
Yüzey rakımı0 m
Wikimedia Commons

Pembe Göl, Batı Avustralya'nın Goldfields Esperance bölgesinde bulunan bir tuz gölüdür. Esperance'in batısında 3 kilometre (2 mil) kadar uzanır ve doğuda güney sahil karayolu ile sınırlıdır.

Göl, renk olarak her zaman pembe değildir ama suyun tipik rengi, yeşil renkli salina isimli su yosunu, Halobacteria cutirubrum ve/veya yüksek oranda karides yoğunluğunun sonucu olarak değişir.

Göl suyu deniz suyundan daha yüksek tuzluluk seviyesine ulaşıp, sıcaklık yeterince yükseldiğinde ve yeterli ışık koşulları sağlandığında, yosun kırmızı bir pigment olan beta karoten biriktirmeye başlar.

Pembe halobacteria, gölün tabanındaki tuz kabuklarında yetişir. Gölün rengi, D. salina ve H. cutirubrum arasındaki nüfus dengesinin bir sonucudur.[1]

Kuşlar

T. cucullatus ve C. leucocephalus türlerinin yaşam alanı olduğu için göl, Uluslararası Kuş Yaşamı Derneği tarafından Önemli Kuş Alanı olarak tespit edilmiştir.[2]

Tuz üretimi

Tuz üretiminin başlamasından önce gölün çevresi 1980'lerde araştırılmıştı ve üretime uygun olduğuna karar verilmişti.[3] Yemek tuzu, gölün doğu ucundaki güneş havuzlarında üretilir.[4]

WA tuz kaynağı şirketi Esperance bölgesinde su yumuşatma tuzu, kaba tuz ve koyun derisi tuzu üretir. Tuz dağıtılmadan önce fırında kurutulur, ezilir ve o bölgede torbalanır.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Esperance - Natural Attractions". 2007. Erişim tarihi: 2009-03-28.>Boş kaynak (yardım) 
  2. ^ "IBA: Pink Lake (Esperance)". Birdata. Birds Australia. Erişim tarihi: 2011-09-19.'>Boş kaynak (yardım) 
  3. ^ "Pink Lake Hydrological Study Group" (W.A.) (1986) The report on investigations into the hydrology & use of Pink Lake at Esperance by the Pink Lake Hydrological Study Group to the Minister for Lands & the Esperance Shire Council. Perth : W.A. Dept. of Conservation and Environment. Bulletin (Western Australia. Dept. of Conservation and Environment) ; no. 262. ISBN 0-7309-0595-0 (pbk.)
  4. ^ "SMH Travel - Esperance". The Sydney Morning Herald. 2004-02-08 .Alıntı 2009-03-28.
  5. ^ "WA Salt Supply - Esperance Location". 22 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2004. Alıntı 2009-03-28.
  6. ^ "Bonzle Digital Atlas – Map of Pink Lake" 7 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 2009. Erişim tarihi: 2009-03-28.<o:p></o:p>

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tuz</span>

Basit bir kimyasal bileşik olan sodyum klorür (NaCl), diğer adıyla yemek tuzu, yüzyıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan bir gıda maddesidir. Tuzun önemini artıran en büyük özelliği de tarih öncesi zamanlarda besin maddelerini uzun süre saklamak için tuzu koruyucu madde olarak kullanmalarından gelmektedir. Eski zamanlarda et ve balık gibi besinler tuzun içinde kurutulup saklanarak bunların bozulması engellenmiştir. Tuz insan dahil tüm canlıların besin kaynaklarındandır ve ticari bakımdan da önemli bir maddedir. Dünyanın her yerinde rastlanabilen sofra tuzu tarih boyunca önemli bir ihtiyaç ve ticaret maddesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Flamingo</span> pembe renkli su kuşu, Anadoluda allı turna olarak da bilinir.

Flamingo ya da allı turna Phoenicopteridae familyasını oluşturan kuşların ortak adıdır. Yaşayan üç cins içinde sınıflandırılmış altı türü bulunur. Ancak biyologların en yeni verdiği sonuçlara göre Avrupa türü, Rosa türü ve kendi içinde ve çaprazlama üreyebildiklerinden 2 alt türü olan Küba türü olarak türlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Gölü</span> Türkiyede yer alan bir tektonik göl

Burdur Gölü, Göller Bölgesi göllerinden Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan bir tektonik göldür. Göl büyüklüğü açısından Türkiye'de yedinci sıraya sahiptir. Burdur şehir merkezine çok yakındır. Ortalama göl alanı 153 km², rakımı ise 842,87 metredir. Güneybatısına doğru Burdur'un diğer göllerinden Salda Gölü ile Yarışlı Gölü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Salda Gölü</span> Burdurun Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tuz Gölü</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölü

Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Agassiz Gölü</span>

Agassiz Gölü, bir zamanlar Kuzey Amerika'nın ortasında bulunmuş olan, alanı bugünkü Göller Bölgesi'nin tamamından büyük olan bir göl. Göl, son Buzul Çağı'nın sonlarında, eriyen buzul suları ile beslenmiştir. İlk olarak 1823'te William Keating tarafından bahsedilir. 1879 tarihinde, gölün oluşumunu buzul suları ile açıklayan Louis Agassiz'in adıyla adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli pelikan</span>

Melek ya da Tepeli Kutan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Avrupa'nın güneydoğusundan Hindistan ve Çin'e yayılan bölgede bataklıklar ve sığ göllerde yaşar. Yuvaları bitkiler ve dallardan oluşan kaba bir yapıdır. Geniş bir alana yayılmasına rağmen alt türü yoktur ancak boyut farklılıklarına dayanarak Azerbaycan'da bulunan fosillerden Pleistosen dönemine ait Pelecanus crispus palaeocrispus türü tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaya tuzu</span>

Kaya tuzu (Halit), halite ağırlıklı olarak deniz suyu veya tuzlu göl suyunun buharlaşmasından oluşan tortul kayaçlarda meydana gelir. sodyum klorürün mineral formudur. İzometrik kristalleri oluşturur. Mineral tipik olarak renksiz ya da sarıdır; ancak yabancı maddelerin miktarı ve türüne bağlı olarak açık mavi, koyu mavi ya da pembe de olabilir. Genellikle sülfat, halojen tuzu ya da boraks asidi tuzu gibi diğer evaporit minerallerle birlikte oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Mogan Gölü</span> Ankarada bir alüvyal set gölü

Mogan Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan bir set gölüdür. Göl ve çevresi, Barselona Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye'de ilan edilen 15 özel koruma bölgesinden bir tanesini oluşturan "Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alır. Bulunduğu coğrafyada önemli bir sulak alan ve rekreasyon mekanı olmasının yanı sıra florası ve faunası bakımından da ülkenin önemli doğal yaşam alanlarından bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatlı su</span> deniz suyuna nazaran az miktarda tuz ve diğer çözülmüş katıları barındıran su

Tatlı su, içerisinde düşük derişimlerde çözünmüş tuzlar ve diğer toplam çözünmüş katı maddeler bulunan, doğal olarak oluşan herhangi bir sıvı veya donmuş sudur. Deniz suyu ve acı su, tatlı su teriminden hariç tutulmakla beraber demirli su kaynakları gibi tuzsuz ve mineral açısından zengin sular, tatlı su kapsamında değerlendirilir. Tatlı su; buz örtüleri, buz tabakaları, buzullar, kar alanları ve buzdağlarındaki donmuş ve eriyen suları; yağmur, kar yağışı, dolu/karla karışık yağmur ve grezil gibi doğal yağışları; sulak alanlar, göletler, göller, nehirler, akıntılar gibi iç su kütlelerini oluşturan yüzey akıntılarını; akiferlerde, yer altı nehirlerinde ve göllerde bulunan yeraltı sularını kapsayabilir. Tatlı su, insanlar en ihtiyaç duyduğu ve kullandığı su kaynağıdır.

Yüzen ada, kalınlığı birkaç santimetreden birkaç metre kadar sıralanan bataklık, çamur ve yüzen akuatik (sucul) bitkiler kütlesidir. Yüzen adalar, dünyanın birçok bölümünde bulunan yaygın doğal bir olaydır. Yüzen adalar genellikle bataklık arazilerde, göllerde ve benzer sulak alanlarda bulunur ve birkaç hektar büyüklüğünde olabilir. Bazen Amazon gibi büyük ırmaklarda akıntıyla ilerler, bazen göllerde oluşurlar. Açık denizde şu an herhangi bir yüzen ada bilinmemektedir. Uzun ömürlü yüzen adalarda bitki örtüsü bulunur, hatta üzerinde küçük ağaçlar yetişir. Genelde rüzgârın veya akıntının yardımı ile hareket ederler.

<span class="mw-page-title-main">Retba Gölü</span>

Retba Gölü ya da Lac Rose, Senegal'de Cap-vert yarımadasının kuzeyi boyunca uzanır. Senegal'in başkenti olan Dakar şehrinin kuzey doğusunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacimlerine göre en büyük göller listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Hacimlerine göre en büyük göller listesi dünyada 100 km³'ten daha fazla su hacmi olan ve su hacmine göre sıralandırılan doğal göller listesidir. Bir gölün su hacmini tespit etmek gayet zor bir uğraştır ve "batymetrik veriler" toplamak gerektirir. Onun için bazı ıssız alanalarda bulunan göller hakkında bilgiler yaklaşım şeklindedir. Göllerin su hacimleri yıl içinde ve daha uzun zaman içinde değişim gösterir. Bu özellik kurak iklimli arazilerde bulunan tuz gölleri için çok barizdir. Bu nedenle değişik inanılır kaynaklar göllerin su hacmi hakkında değişik farklı bilgiler vermektedirler, Bu maddeye kaynak 1980 basımı The Water Encyclopedia adlı ansiklopedidir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük pelikan</span>

Küçük pelikan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Afrika'nın sığ gölleri ve bataklıkları ile Arabistan Yarımadasının güneyinde ve Hindistan'ın güneyinde yaşarlar. Madagaskar'da soyları tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Tuz Gölü</span>

Büyük Tuz Gölü, ABD'nin Utah eyaletinin kuzeyinde, batı yarımkürenin en büyük tuzlu gölüdür. Bear, Weber ve Jordan nehirleri göle dökülür. Göl kapalı havzadır, dışarıya akışı yoktur. Göl alanı, nehir suları ve buharlaşma şiddetine bağlı değişir. Göl ortasından geçen demiryolu kuzey bölümün daha tuzlu olup, pembe renk almasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Don Juan Gölü</span>

Don Juan Gölü, Antarktika'nın Victoria Toprakları'nda bulunan bir göldür. Göl, Vanda Gölü'nün 9 kilometre batısında Wright Vadisi'nin batı ucunda yer almakta olup küçük ve çok sığ bir hipersalin gölüdür. Güneyde Asgard Dağları ile kuzeyde Dais Sıradağları arasında sıkışmıştır. Batı ucunda küçük bir kol ve bir kaya buzul vardır. %33,8 tuzluluk oranına sahip olan Don Juan Gölü, Antarktika'nın en tuzlu gölü ve Gaet'ale Göleti'nin ardından yeryüzündeki ikinci tuzlu su kütlesidir. Bu tuzluluk, tuzların su moleküllerinin bağlanmasıyla etkileşimi nedeniyle -50 °C'ye kadar düşük sıcaklıklarda bile suyun sıvı halde kalmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Hillier Gölü</span>

Hillier Gölü, Batı Avustralya'nın Recherche Takımadaları'nda yer alan Middle Island adasında bulunan bir tuz gölüdür. Tuz oranı yüksek olan gölün suları parlak pembe rengindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hanka Gölü</span>

Hanka Gölü, Rusya'nın Primorskiy Krayı ve Kuzeydoğu Çin'in Heilongjiang ili sınırında yer alan bir tatlı su gölüdür.

Amik Gölü ; Hatay ilinde, Asi (Orontes) Nehri havzasında büyük bir tatlı su gölüdür ve Antioch (Antakya) antik kentinin kuzeydoğusunda bulunur. Göl, 1940'lardan 1970'lere kadarki dönemde kurutulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla (tuz üretimi)</span>

Tuzla, deniz suyundan veya diğer tuzlu sulardan tuz çıkarmak için tasarlanmış sığ bir yapay tuz tavasıdır. Tuzlalar sığ ve büyüktür çünkü bu şekilde güneş ışığının deniz suyuna ulaşması daha kolay olmaktadır. Doğal tuz tavaları da suyun buharlaşması ve geride tuz bırakmasıyla oluşan jeolojik oluşumlardır. Bahamalar'daki Büyük Inagua'da veya Mogadişu'nun birkaç kilometre güneyindeki Jasiira'da bulunan, deniz suyunun tutulduğu ve güneşte buharlaşmaya bırakıldığı göletler gibi tuzlalar, doğal hâllerinden çok az farklıdır.