İçeriğe atla

Pelennor Çayırları Savaşı

Pelennor Muharebesi
Yüzük Savaşı

Rohan ordusu
Tarih15 Mart 3019, Üçüncü Çağ
Bölge
Sonuç Batı İnsanlarının kesin galibiyeti Cadı Kral ve ordusunun imhası
Taraflar
Gondor
Rohan
Kuzeyli Dúnedain
Mordor
Harad
Rhûn
Khand
Komutanlar ve liderler

Rohan
Théoden (ölü)
Éomer
Gamling
Grimbold
Gondor

Denethor (ölü)
Aragorn
Gandalf
İmrahil
Destek
Elladan ve Elrohir
Angmar Kralı (ölü)
Gothmog (ölü)
Güçler

Toplam 26.000

  • 16.000 Gondorlu
  • 6.000 Rohanlı
  • 30 Dunedainli
20.000 Ork
15.000 Haradrim ve Rhun savaşçısı
Kayıplar
Büyük çoğunluğu Neredeyse hepsi
Bu savaştan sonra komutanların müzakeresi yapılmış ve Morannon'a ordu gönderme kararı alınmıştır.

Pelennor Çayırları Savaşı, Tolkien evreninde Gandalf komutasındaki Gondor'un güçleri ile Angmarlı Cadı Kral komutasındaki Karanlık Lord Sauron'un güçleri arasında Minas Tirith üzerine geçen savaşa verilen isimdir.

Savaş, Yüzük Savaşı'ndaki ana savaşlardan birisidir ve Üçüncü Çağ'ın bitmesine yol açmıştır. Üçüncu Çağın 15 Mart 3019'unda Minas Tirith ile Anduin arasındaki Pelennor Çayırları denilen bölgede geçen savaşın sonucunda batı insanları ezici bir galibiyet elde etmiştir.

Savaş Öncesi

Minas Tirith şehrinin komutanı Faramir, Minas Tirith'in kuzeyindeki Cair Andros geçitlerinden babası Denethor'a haber getirmek için Minas Tirith'e gelir. Önceden İthillien'de adamlarıyla gözcülük yapmaktaydı. Faramir babasına Mordor'dan büyük bir ordunun harekete geçtiğini söyler. Ayrıca Kara Kapılar taraflarında da Doğululardan oluşan bir ordunun bulunduğunu iletir. Kendi birliklerini gelmeden önce nehrin koruması olan Osgilliath'ta bırakmıştır. Babası Faramir'e Osgilliath'ı savunmasını söyler. Ve Faramir de yanın Minas Tirith'teki birliklerin bir kısmını alıp Osgilliath'da konuşlanır. Bu arada Gondor'un güney kasabalarından yardım orduları Gondor'a ulaşmıştır. Bu yardım birliğinde Numenor kanını taşıyan prens İmrahil ve 700 atlı şövalyesi de vardır. Ancak hâlâ Rohan gelmemiştir ve Gondorlular Rohan'ın gelmesini umutsuzlukla beklemektedirler.

Rammas Kuşatması

Osgillath'ın kuşatılması kısa sürer ve gün içerisinden şehir düşer. Faramir, geri çekilen birlikleri Minas Tirith'in etafını saran Rammas surunda toplar. Bu sırada Denethor ve diğer komutanlar Rammas'a adam yığmışlardır. Mordor orduları gelirken Cair Andros'un doğulular tarafından düşürüldüğü haberi alınır. Karanlıkta Rammas'a saldırı başlar ve şehirde seferberlik ilan edilir. O gece surda gedikler açılır ve sur Mordor tarafından zaptedilir. Artık birlikler geri çekilmektedir. Ancak Faramir'in birlikleri Pelennor'da toplanmış düzenli bir biçimde gerilemektedir. Onları kurtarmak için, Denethor'un oluşturduğu yarma harekâtı başlar ve şehirdeki süvariler Faramir'e yardıma giderler. Onlar yoldayken savaşa Haradrim süvarileri karışır ve Faramir'in askerleriyle savaşmaya başlarlar. Ancak Gondorlu süvarilerin alana varmasıyla düşman Pelennor'dan püskürtülür. Fakat arkadan çok daha büyük bir ordu gelmektedir. Bu yüzden Denethor birlikleri geri çağırır. Şehre herkes girdikten sonra, Prens İmarahil kucağında baygın haldeki Faramir'le girer. Faramir'i hemen 7. kata, hisara taşırlar. Ardından herkes şehre çekilir, Pelennor'daki bütün tarlalar boşaltılır. Şehirde 3.000 az asker kalmıştır. Son gelen kişiler doğuluların kuzey yolunu tuttuklarını yani artık Rohan'ın gelemeyeceğini söylerler.

Minas Tirith Kuşatması

Pelennor düşmana bırakıldıktan sonra tüm Mordor ve Harad ordusu çayılara gelir. Mordor ordularının sayısı 20.000'e yakındır. Mordor orklar ve Trollerden oluşurken Harad ordusunda mızraklı birlikler, az sayıda atlılar ve savaş için hazırlanmış fil benzeri yaratıklar yani mumakiller vardır. Başlangıçta orklar ok menzilinden uzak yerlere çukurlar kazarlar ve orada kurulmuş mancınıklarla şehre öldürülmüş Gondorluların kafalarını atarlar. Bu halkın ve askerlerin moralini bozar ve korkutur. Daha sonra çukurlarda ateşler yakılır ve şehre ateşle tutuşmuş taşlar fırlatılır. Bunu sonucunda şehrin ilk katında büyük bir yangın başlar ve ilk katla ikinci kat arasında irtibat kesilir. Geceleyin bütün savaş araçlarının şehre gelmesiyle savaş başlar ve orkalar ilerlerler. Kuşatma kuleleri harekete geçer ve yıkım büyüleriyle donatılmış dev şahmerdan Grond kapıya doğru yola koyulur. Askerlerin birçoğu korku içerisindedir fakat yine de birinci kattaki surda durup savaşırlar. Savaşı Denethor'un delirmesinden sonra Gandalf ve İmrahil devralır. Orkların menzile girmesiyle şehirden sağanak halinde oklar atılmaya başlanır. Şehir surları o kadar güçlüdür ki ne mancınık taşları ne de ateş suruda gedik açabilir. Bu yüzden tek yol kapıyı kırmaktır. Bunu için Grond yanında Cadı Kral'la kapıya yaklaşır. Kapının burçlarındaki askerler Cadı Kral'ı görünce korkudan silahlarını bırakıp bir köşeye sinerler. Bunun ardından Grond üç vuruşta kapıyı yıkar. Ancak üçüncü vuruşta Cadı Kral elini kaldırır ve Grond tam vururken kırmızı bir yıldırım kapıyı parçalar.

Askerler kapının arkasında beklemektedirler. Başlarında da Gandalf vardır. Ancak Cadı Kral'ın içeri girdiğini gören herkes korkuya kıpılıp kaçarlar. Orada bir tek Gandalf kalır. Girişte ikisi karşı karşıya gelirler. Cadı Kral kılıcını havaya kaldırır ve kılıcından aşağı alevler inmeye başlar. Onlar kapışacakken horozlar ötmeye başlar, Güneş doğmaktadır, uzaklardan boru sesleri duyulur. Rohan gelmiştir. Cadı Kral bunu duyunca arkasını dönüp kapıdan uzaklaşır.

Rohan'ın Gelişi

Rohan Gondor'a yardıma 6.000 süvariyle gitmektedir. Orduda erkek kılığına bürünmüş Eowyn ve yanında da Mery vardır. Ordu Minas Tirith'e yaklaşırken yolun ileride kendilerinden daha büyük bir doğulu ordusuyla tutulduğunu söylerler. Doğulular önlerine kazıklar yerleştirmişlerdir bu yüzden atlıların onları ezip geçme şansları da ortadan kalkmıştır. Bunu üzerine düşünürlerken ormanda bir adam bulurlar. Adam ormanda yaşayan barbar biridir ve ormanda halkı da vardır. Onlara ormandaki yolu gösterir. Ve Rohan ordusu oradan geçip doğulularla savaşmadan şehre varırlar.

Pelennor Çayırları Savaşı

Rohan ordusu Rammas surlarındaki gediklerden geçerler ve kuzeyden Pelennor'a girerler. Orada Theoden öne çıkar. Tam o sırada kapının üzerinde kırmızı bir şimşeğin çaktığını görür. Sonra Güneş doğarken eline bir boru alır ve boru kırılıncaya kadar öttürür. Ardından askerlerini cesaretlendirmek için konuşma yapar ve saldırı emri verip ilk olarak kendisi ileri çıkar. Arkasına bakmadan tek başına atını Mordor ordularına sürer. Askerler ona yetişebilmek için var güçleriyle atlarını sürerler. Ve kısa süre sonra ilk çarpışma yaşanır. Rohanlılar orkları ezerek çayırlığın kuzey yarımını ele geçirir. Theoden kendi sancağını toplayıp ilerlemeye devam eder ve kendisine doğru gelmekte olan Haradrim süvari birliğiyle çarpışır. Bu birlikte Harad ordusunun lideri de bulunmaktadır. Theoden'in sancağı Haradrimi bozguna uğratır ve liderleri öldürülür. Bu sırada mumakiller de savaşa katılırlar.

Rohanlıların savaşa geldiğini gören Gondorlular kapıdan çıkarlar ve meydan muharebesine onlar da katılır. Dol Amroth Prensi İmrahil Süvarileriyle düşmana korku saçmaktadır.

Theoden Haradrimle savaşırken birden gökten Cadı Kral gelir ve Theoden'in atı korkarak şahlanır. Hayvan şahlanmışken Cadı Kral'ın okuyla öldürülür ve Theoden'i altında bırakarak yere düşer. Düşüş sonrası Theoden'in birçok kemiği kırılır. Bu sırada olanları Eowyn görmüştür ve hemen kılıcını alıp oraya gider. Cadı Kral yaralı kralı öldürecekken Eowyn ortaya çıkar ve aralarında kapışma başlar. Düelloda Cadı Kral Eowyn'i yaralar ama o sırada Mery çıkıp Cadı Kral'ı arkadan bıçaklar. Ardından Eowyn Cadı Kral'a son darbeyi vurur. Eowyn ve Mery yaralarından dolayı yere düşerler.

Bu sırada savaş tüm şiddetiyle devam etmektedir. Artık Rohanlıların ezici gücü ortadan kalktığı için Mordorlularla yüz yüze savaşmaktadırlar. Bu yüzden sayıları gittikçe azalıyordur. Eomer Theoden'in ölüsünü bulur ve Theoden'in sancağını eline alıp orduyu etrafında toplar. Sonra ordu tek bir ağızdan "Ölüm!" diye bağırarak Mordor ordularına saldırırlar. İmrahil süvarileriyle Eomer' desteğe gitmeye çalışır fakat orklar önlerine çıkar. Gondor'un diğer askerleriyse surların önünde mücadele vermektedirler. Eomer kaybedeceklerini anlamışlardır. O an yağmur başlar. Sanki gök savaşın sonucuna ağlıyordur. yağmurlar birlikte şehirdeki yangının son kalıntıları da ortadan kalkar.

Eomer savaşırken nehirden kara gemilerin geldiğini görür. Artık korsanlar da gelmiş ve son umut da kaybedilmiştir. Şehirdekiler de korsanları görmüşlerdir. Fakat şehirde onları bir araya toplayacak bir lider kalmamıştır. Bu yüzden herkes bağırmaya, çanları çalmaya, dışarıdakileri şehre çağırmaya başlarlar. Gemiler yaklaşırken birinden Elendil'in 7 yıldızlı sancağı dalgalanmaya başlar. Bunu görenleri bir umut ve cesaret sarar. Aynı şekilde lidersiz kalmış Harad ve Mordor ordularının içine kuşku düşer. Gondorlular tekrar saldırmaya başlarlar, Eomer az sayıdaki adamıyla saldırıya geçer ve gemilerden akın akın Güney Gondor'da gelen insanlar çıkmaya başlar. Orduda 30 Dunedain, Legolas, Gimli ve Aragorn da bulunmaktadır. 10.000'e yakın Gondorlu limanlardan hücuma kalkar ve savaşın son evresi de böylece başlar. O günü bitiminde Pelennor Çayırları'da bir tek düşman askeri bile kalmaz.

Kaynakça

Yüzüklerin Efendisi Kral'ın Dönüşü

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Gondor</span>

Gondor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülkedir.

Aragorn, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">Éomer</span> Rohan asilzadesi ve Rohirrim kumandanı

Éomer, Tolkien evreninde hayali kahraman.

İmrahil, Tolkien evreninde kurgusal kahramandır. Üçüncü Çağın 2955. yılında doğmuştur. Numenor dilinde (Adunaic) olduğunu bilmemize rağmen adının anlamı meçhuldür.Finduilas ve Ivriniel isimli iki kız kardeşi vardır. İmrahil'in kız kardeşi Finduilas, Gondor Vekilharç Hükümdarı II.Denethor ile evlenecek olan kişidir. Bu evlilikten yeğenleri Boromir ve Faramir doğmuştur. Ayrıca İmrahil'in babası, II.Denethor'un babası olan II.Ecthelion'un hükümdarlığı zamanındaki Dol Amroth prensliğini yapmış olan Prens Adrahil'dir.

<span class="mw-page-title-main">Faramir</span> Tolkien evreninde kurgusal karakter

Faramir, Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Minas Tirith</span> orta dünya kurgusal evreninde bir kale kent

Minas Tirith ya da eski adıyla Minas Anor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kale-kenttir. Elendil tarafından inşa edilmiştir. Üçüncü Çağ 2002'de Minas Ithil'in Cadı Kral tarafından alınmasının ertesinde adının Minas Morgul yapılması sonucunda Minas Anor da ad değiştirmiş ve "Minas Tirith" olmuştur. Bundan sonraki yüzyıllar boyunca Minas Tirith, Mordor’un kara güçlerine cesaretle karşı koymuş ve Orta Dünya'nın geri kalanı için kötülüğü durduran bir takım görevi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Meriadoc Brandybuck</span>

Meriadoc Brandybuck, Shire'lı bir hobbittir. Üçüncü Çağın 2982. yılında doğan Meriadoc Brandybuck, Erdiyarı'nın efendisi Saradoc Brandybuck'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Minas Morgul</span>

Minas Morgul ya da eski adıyla Minas Ithil, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir kale-kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Rohan</span> Orta Dünya evreninde bir ülke

Rohan, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke. Orta Dünya kıtasındadır. Başlarda Gondor'un sınırları içerisinde kalan Ak Dağlar'ın kuzeyinde bulunan Calenardhon bölgesi Üçüncü Çağ'ın 2510 yılında Vekilharç Cirion tarafından Kuzeyli Eorl ve halkına armağan edildi. Kuzeyin engin diyarından adamlarına önderlik ederek Gondor'un yardımına gelen Eorl, halkı ile birlikte kendilerine hediye edilmiş topraklara yerleşti. Eski Gondor ile yeni Rohan arasındaki yıllar sürecek müttefikliğin yemini bu olayla birlikte edildi.

<span class="mw-page-title-main">Boromir</span>

Boromir J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde bir karakterdir.

Théoden, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter, Rohan ülkesinin 17. kralı.

Denethor, Tolkien evreninde bir insan karakteridir.

<span class="mw-page-title-main">Éowyn</span> Rohan asilzadesi

Eowyn, J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninde bir Rohanlı asilzâdedir. Eski Rohan Kralı Thengel oğlu Theoden'in kızkardeşi Theodwyn'in ve -kocası eski Rohan orduları komutanı- Eomund'un kızıdır. Yüzük Savaşı sırasındaki Rohan orduları komutanı ve Rohan'ın üç numaralı yöneticisi Eomund oğlu Eomer'in kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Harad</span>

Harad, Mordor'un güneyinde, Gondor'un güneydoğusundaki yarı-çölleşmiş, büyük bir bölge. Uzak, orta ve yakın Harad olarak üçe ayrılır. Krallık ilk olarak Üçüncü Çağ'da kendini belli etmiştir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evrenini anlatan Hobbit, Yüzüklerin Efendisi gibi kitaplarda bir ırkın adıdır. Hobbit gibi kimi insansı ırklar ve büyücüler gibi insansı karakterleri olan ırklar buna dahil edilmez.

Rhûn, Orta Dünya'nın doğusunda, Mordor'un kuzeyindeki büyük bir çöl bölgesidir. Rhovanion'un doğusundaki Rhûn denizinin çevresini kapsar. Gondor'a Üçüncü Çağ boyunca saldırılarda bulunarak yıpratan Mordor ittifakı Rhûn krallığı bu bölgede bulunur.

Ithilien, Osgiliath'ın doğu, kuzey ve güney doğusunda bulunan, Mordor ile Gondor arasındaki ormanlık alanlardır. Güney'deki bazı bölgelere de uzanmaktadır. Bölgedeki Gondorlu savaşçıların lideri Faramirdir.

Cadı Kral, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, İkinci Çağ'da ve Üçüncü Çağ'da Sauron'un en şeytani ve en güçlü hizmetkarıdır. Yüzüktayflarının en güçlüsüdür. Angmarlı Cadı Kral, Nazgûl Beyi, Kara Kumandan olarak da bilinir. Sauron'un sağ koludur. Dokuz süvarilerin lideridir. Sauron'un yardımıyla Minas İthil'i alıp adını Minas Morgul olarak değiştirmiştir. Yüzük Savaşı'nın en önemli dönüm noktalarından birisi olan Pelennor Çayırları Savaşı'nda Sauron'un ordularının başkumandanlığını yapmış ve bu savaşta Eomund'un kızı Eowyn tarafından öldürülmüştür.

Gothmog , J.R.R. Tolkien'in Orta Dünya evreninde tasvir ettiği kurgusal bir ork karakteridir.