İçeriğe atla

Peking Planı

Peking Planı sırasında Polonyalı muhripler. Grom ve Burza'nın Błyskawica'dan görünümü.

Peking Planı, Polonya Donanması'na ait üç muhrip olan Burza, Błyskawica ve Grom'un Ağustos sonu ve Eylül 1939 başlarında Birleşik Krallık'a tahliye edildiği bir operasyondu. Onlara İngiliz limanlarına demirlemelerini ve Nazi Almanyası ile bir savaş durumunda İngiliz Kraliyet Donanmasına yardım etmeleri emredildi.[1] Plan başarılı oldu ve gemilerin Alman işgalinde belirli bir yıkımdan veya ele geçirilmeden kaçmasına izin verdi.

Arka plan

ORP Burza
ORP Błyskawica
ORP Grom

Plan, Polonya Donanmasının Muhrip Tümeni'ni (Dywizjon Kontrtorpedowców) Baltık Denizi operasyon sahasından çıkarmak için oluşturuldu. Kriegsmarine, Polonya Donanması üzerinde önemli bir sayısal avantaja sahipti ve bir savaş durumunda Polonya Yüksek Komutanlığı, Baltık Denizi'nde kalan gemilerin muhtemelen Almanlar tarafından hızla batırılacağını fark etti.[2] Ayrıca, Danimarka boğazları Kriegsmarine ve Luftwaffe'nin operasyonel menzili içindeydi, bu nedenle, çatışmalar başladıktan sonra uygulanırsa planın başarılı olma şansı çok azdı.

24 Ağustos 1939'da İngiliz hükümeti, İngiliz Askeri misyonunun başkanı Korgeneral Sir Adrian Carton De Wiart aracılığıyla, Polonya Kuvvetleri başkomutanı Mareşal Edward Śmigły-Rydz'e en modern Filonun unsurları Baltık Denizi'nden tahliye edilecek planı sundu. Śmigły-Rydz başta bu fikre karşı çıksa da sonunda kabul etti.

Śmigły-Rydz'in bunu yapmasının bir nedeni de bir Rumen Köprübaşı fikriydi. Polonya kuvvetlerinin, bir Fransız-İngiliz saldırısıyla rahatlayana kadar ülkenin güneydoğusunda, Romanya ile ortak sınırın yakınında dayanabileceği umuluyordu. Batılı güçler, Romanya limanları ve demiryolları yoluyla cephane ve silah gönderebilir ve Polonya Donanması, malzemeleri Romanya limanlarına ulaştıran gemilere eşlik edebilirdi.

Edinburgh'a yanaşma

Polonya ile Almanya arasındaki gerilim artarken, Polonya-İngiliz Ortak Savunma Paktı'nın imzalanmasından bir gün sonra, 26 Ağustos 1939'da Polonya Donanması Komutanı Kontramiral Józef Unrug operasyon emrini imzaladı. Emir, gemilerin komutasına mühürlü zarflar içinde teslim edildi. 29 Ağustos'ta filo, Polonya Başkomutanı Mareşal Śmigły-Rydz'den "Peking, Peking, Peking" sinyalini aldı: "Peking'i Yürüt". Saat 12:55'te gemiler, sinyali Oksywie'deki sinyal kulesinden sinyal bayrakları veya radyo aracılığıyla aldı. Gemilerin ilgili komutanları zarfları açtı ve Komandor porucznik Roman Stankiewicz komutasında saat 14:15'te yola çıktı. Błyskawica'ya Komandor porucznik Włodzimierz Kodrębski, Burza'ya Komandor podporucznik Stanisław Nahorski ve Grom'a Komandor porucznik Aleksander Hulewicz komuta ediyordu.

İskoçya'daki Forth Demiryolu Köprüsü'nün altındaki Leh muhripler ("Błyskawica" veya "Grom")

Gemiler Baltık üzerinden sorunsuz bir şekilde yelken açtı ve gece yarısından sonra Øresund'a girdi. Geçitte Alman hafif kruvazörü Königsberg ve bir destroyerle karşılaştılar, ancak savaş henüz başlamadığı için çatışma olmadı. Polonya gemileri daha sonra Kattegat ve Skagerrak'tan geçti. 31 Ağustos'ta gemiler tespit edildi ve Alman keşif deniz uçakları tarafından takip edildi ve grup, Birleşik Krallık'a doğru orijinal rotalarına döndüklerinde gece boyunca takipten kurtulmak için rotasını Norveç'e çevirdi. Gemiler Kuzey Denizi'ne girdi ve 1 Eylül saat 09:25'te Nazi Almanyası'nın Polonya'yı işgal ettiğini öğrendi. 12:58'de Kraliyet Donanması muhripleri HMS Wanderer ve Wallace ile karşılaştılar ve onların refakatinde 17:37'de Edinburgh limanı Leith'e yanaştılar.

Müttefik Kuvvetlerde Sonrası

Peking Planı Polonya'da tartışmalara yol açtı, ancak akıllıca bir karar olduğu ortaya çıktı. Gemiler ve mürettebatı savaş boyunca Kraliyet Donanması'nın yanında görev yaptı (ORP Burza ve ORP Błyskawica savaştan sağ çıktı, oysa ORP Grom 4 Mayıs 1940'ta Weserübung Harekâtı sırasında Narvik yakınlarındaki Rombaken fiyordunda batırıldı). Öte yandan, Polonya Donanmasının Baltık'ta kalan diğer tüm yüzey gemileri, 1 Eylül'deki Gdańsk Körfezi Savaşı'ndan başlayarak Alman filosu tarafından batırıldı veya ele geçirildi. Geriye kalan en büyük iki gemi olan Dördüncü Polonyalı muhrip Wicher ve Polonya donanmasının en büyük gemisi olan ağır mayın gemisi Gryf savaşın gidişatı nedeniyle 3 Eylül'de Polonyalılar tarafından batırıldı.

Almanlara gelince, 30 Ağustos'ta Peking Planı karşısında, Baltık Denizi'nde Polonya Donanmasına saldırmakla görevlendirilen Koramiral Hermann Densch komutasındaki üç hafif kruvazör Nürnberg, Köln ve Leipzig geri çağrıldı.

Kaynakça

  1. ^ Sir Adrian Carton de Wiart (1950). "Happy Odyssey: The Memoirs of Lieutenant-General Sir Adrian Carton de Wiart V.C., K.B.E., C.B., C.M.G., D.S.O. ; with a Foreword by the Rt. Hon. Winston S. Churchill O.M." Jonathan Cape. 5 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2023. 
  2. ^ "The British War Bluebook Agreement of Mutual Assistance Between the United Kingdom and Poland.-London, August 25, 1939". avalon.law.yale.edu. 17 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gearing sınıfı muhrip</span>

Gearing sınıfı muhrip, II. Dünya Savaşı sonrasında ve kısa bir sürede ABD Deniz Kuvvetleri için yapılan 98 gemilik muhrip grubudur. Gearing tasarımı, önceki Allen M. Sumner sınıfının küçük bir modifikasyonu ile olmuştur. Gövdede daha uzun menzile yer verilerek yakıt için daha fazla depolama alanı yaratıldı, böylece gemilerin gövdesi Allen M. Sumnerslardan 14 ft daha uzatılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Weserübung Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Norveçi işgali

Weserübung Harekâtı, II. Dünya Savaşı’nda, Almanya’nın Norveç’e yönelen askerî harekâtıdır. Harekât 9 Nisan - 10 Haziran 1940 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Seferi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının ilk çatışması

Polonya Seferi veya Polonya'nın İşgali, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir. Nazi Almanyası'nın işgal harekâtı Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nın imzalanmasından bir hafta sonra, 1 Eylül 1939'da başlamış ve 6 Ekim 1939'da Almanya ve Sovyetler Birliği'nin Polonya'nın tamamını işgal etmeleriyle son bulmuştur. Alman saldırısı, savaş ilanı olmadan yapılmıştı. Bu saldırı uluslararası hukuka aykırı bir saldırı savaşıdır.

Osmanlı donanması, Osmanlı Devleti'nin askerî deniz gücü. XIV. yüzyılda kuruldu. Osmanlı Devleti, 1323 yılında Karamürsel'i fethederek denize ulaştı, Kara Mürsel komutasında ilk donanma oluşturuldu ve Kocaeli'nde yapılan savaşlarda denizden destek sağlandı. 1327 yılında Karamürsel'de ilk Osmanlı tersanesi kuruldu ve böylece deniz gücünün kurumsallaşma çalışmaları başladı. Osmanlı donanmasında hiyerarşik sisteme geçildi, ilk Derya Beyi, Kara Mürsel Bey oldu. 1337 yılında Kocaeli ele geçirildi; böylece 1353 yılında gerçekleşecek olan Rumeli'ye geçişin önü açıldı. Bundan sonra donanmanın merkezi sırasıyla İzmit, Gelibolu ve son olarak da İstanbul oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<i>Kriegsmarine</i> Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri

Kriegsmarine, Mayıs 1935'te savunma kuvvetlerinin yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri'ne verilmiş addır. 1935-1945 yılları arasında toplam 1,5 milyon kişiyi çalıştırdı. Atlantik'teki savaşı bizzat kendileri yürüttü. 1939-1943 yılları arasında U-botları Atlantik'te muazzam başarılar elde ettiler. Bayrağı, Nazi Almanyası savaş bayrağıyla aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tuhaf Savaş</span> İkinci Dünya Savaşının başlangıcında, Batı Cephesinde yalnızca bir sınırlı askeri kara harekâtının yapıldığı sekiz aylık dönem

Tuhaf Savaş, II. Dünya Savaşı kıta Avrupası savaşları içinde geçen, Polonya'nın işgali başlangıcıyla Fransa Seferi başlangıcı arasında geçen harekât ve muharebe dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Meşale Harekâtı</span>

Meşale Harekâtı, Britanyalı-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas'ı işgalidir.

<span class="mw-page-title-main">Tsushima Muharebesi</span> 27-28 Mayıs 1905 arasında Rusya ve Japon donanmaları arasında gerçekleşmiş deniz savaşı

Tsuşima Muharebesi, Japonya'da Japon Denizi Muharebesi olarak da bilinir, modern çelik gövdeli savaş gemilerine sahip donanmalar arasında gerçekleşen ve kazanan tarafın kesin olarak belli olduğu tek deniz muharebesidir. Muharebe 27-28 Mayıs 1905 tarihlerinde Tsuşima Boğazında gerçekleşmiştir. Muharebede Amiral Togo Heihaçiro komutasındaki Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Birleşik Filosu, Amiral Zinovi Rojestvenski komutasındaki Rusya İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Pasifik Filolarının üçte ikisini imha etmiştir. Rus donanması bölgeye intikal edebilmek için Baltık Denizindeki üslerden yola çıkarak 18 bin deniz mili katederek bölgeye gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İmroz Deniz Muharebesi (1912)</span>

İmroz Deniz Muharebesi ya da Elli (Seddülbahir) Deniz Muharebesi, Birinci Balkan Savaşı sırasında 16 Aralık 1912 tarihinde Seddülbahir Burnu ve İmroz adası açıklarında Osmanlı ve Yunan deniz güçleri arasında meydana gelmiştir. Osmanlı donanması bu harekât ile Çanakkale Boğazı çıkışındaki Yunan ablukasını kırmayı amaçlamaktaydı. Yunanların Pavlos Kunduriotis komutasındaki bir zırhlı kruvazör, üç ön dretnot ve dört muhribinin; Osmanlıların Ramiz Numan Bey komutasındaki iki ön dretnot, iki zırhlı korvet, bir kruvazör ve dört muhribi ile karşı karşıya geldiği deniz muharebesi, Balkan Savaşları boyunca gerçekleşen en büyük deniz çatışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mondros Deniz Muharebesi</span>

Mondros Deniz Muharebesi 18 Ocak 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan donanmaları arasında meydana gelen çatışma. Birinci Balkan Savaşı sırasında yaşanan muharebe, Osmanlıların Çanakkale Boğazı'nda konuşlu Yunan donanmasını dağıtmak ve Ege Denizi'nde egemenliği yeniden ele geçirmek için yaptıkları ikinci ve son denemedir.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Deutschland sınıfı ağır kruvazör</span>

Deutschland sınıfı kruvazörler Versay Antlaşması sınırlamalarına uyum içinde alman Reichsmarine tarafından yapılan ağır zırhlara sahip kruvazör formuyla üç panzerschiff ‘in serisidir. Sınıfın ismi ilk tamamlanan gemi ’’Deutschland’’ın ardından belirlenmiştir. Seriye mensup üç gemi 1931 ile 1934 yılları arasında yapılmıştır ve II. Dünya Savaşı sırasında Kriegsmarine’e hizmet etmiştir.

<i>Deutschland</i> sınıfı zırhlı Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfı

Deutschland sınıfı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi; ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu.

SMS <i>Deutschland</i> (1904)

SMS Deutschland, Alman İmparatorluk Donanması için 1903-1906 yılları arasında üretilen Deutschland sınıfı beş ön dretnot zırhlıdan ilki. Adı "Almanya" anlamına gelen gemi Kiel'deki Germaniawerft tersanesinde inşa edildi ve 20 Kasım 1904'te denize indirildi. Deutschland, 3 Ağustos 1906'da hizmete girdi; ancak birkaç ay sonra sadece büyük toplarla donatılmış ilk modern zırhlı olan İngiliz gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle dretnot devri başlamış, Deutschland gibi farklı kalibrelerde toplar taşıyan zırhlı gemiler teknolojinin gerisinde kalmışlardır.

SMS <i>Schleswig-Holstein</i> 20. yüzyılda üretilen Alman donanma zırhlısı

SMS Schleswig-Holstein, Alman İmparatorluk Donanması için 1903-1906 yılları arasında üretilen Deutschland sınıfı beş ön dretnot zırhlıdan biridir. Gemi, Kiel'deki Germaniawerft tersanesinde Ağustos 1905'te kızağa konmuş, Temmuz 1908'de filoya katılmıştır.

SMS <i>Blücher</i> Alman İmparatorluk Donanmasının son imal edilen zırhlı kruvazörü

SMS Blücher, Alman İmparatorluk Donanması'nın son imal edilen zırhlı kruvazörü. Alman istihbaratınca, hatalı olarak İngiliz Invincible sınıfı kruvazörlerine ait olduğu zannedilen özelliklere göre tasarlanan Blücher, önceki zırhlı kruvazörlere göre daha büyük olup, daha fazla ağır silah taşısa da büyüklük ve silah bakımından Birleşik Krallık ile Alman donanmalarında zırhlı kruvazörler yerine getirilen muharebe kruvazörleriyle rekabet edebilecek konumda değildi. Gemi, ismini 1815 yılındaki Waterloo Muharebesi'nde Prusya kuvvetlerine komuta eden Generalfeldmarschall Gebhard Leberecht von Blücher'den almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Köprübaşı</span>

Romanya Köprübaşı, Polonya'nın güneydoğusunda, şu anda Ukrayna'da bulunan bir alandı. 1939'da İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında Polonya'nın işgali sırasında, Polonya başkomutanı, Polonya Mareşali Edward Rydz-Śmigły, Vistül'ün doğusunda savaşan tüm Polonya birliklerine Lviv'e ve ardından 14 Eylül'de Romanya ve Sovyetler Birliği sınırlarındaki tepelere çekilme emri verdi. O sırada yaklaşık yaklaşık 20 tümen hala hali hazırda savaşmaktaydı. 17 Eylül'de ise Kızıl Ordu saldırdıktan sonra, Rydz-Śmigły tüm birimlere Romanya ve Macaristan'a çekilme emri verdi, ancak birimler arasında iletişim kesintiye uğramıştı.