İçeriğe atla

Pekin Schmidt CCD Asteroit Programı

Küçük gezegenlerin keşfedilmesi: 1293 
bkz. § Keşfedilen küçük gezegenler listesi
SCAP, 1990'larda BAO'nun Çin'deki Xinglong İstasyonunda gerçekleştirildi.

Pekin Schmidt CCD Asteroit Programı (SCAP), Dünya'ya yakın nesneleri aramaya yönelik astronomik bir araştırma programına verilen isimdir. 1990'lı yıllarda Çin'in Hebei eyaletinin Chengde kentindeki Xinglong İlçesindeki Xinglong İstasyonunda gerçekleştirilmiş[1] ve binden fazla küçük gezegenin keşfedilmesine katkı sağlamıştır.

Çin Bilim Akademisi tarafından finanse edilen proje kimi zaman BAO Schmidt CCD Asteroid Programı ve NAOC Schmidt CCD Asteroid Programı olarak da adlandırımlakta ve sırasıyla Pekin Astronomi Gözlemevi (BAO) ve Çin Ulusal Astronomi Gözlemevi'ne (NAOC) atıfta bulunulmaktadır.

SCAP'ın Dünya'ya yakın nesneleri tespit etmek için kullandığı alet 60/90 cm'lik Schmidt teleskopudur. 2048×2048 CCD kamerayla donatılmış bu teleskop, Çin'in Hebei eyaletindeki BAO Xinglong istasyonunda yer almaktadır.

SCAP başkanı Jin Zhu, Space.com yazarı Michael Paine ile yaptığı mülakatta, söz konusu programın gözlemevinde diğer projelerine yer açılabilmesi amacıyla Schmidt teleskopunu kullanmak için kalan sürenin önemli ölçüde azaldığını belirtmiştir.

Keşifler

1995'ten 1999'a kadar SCAP, bir kuyruklu yıldız ve 2.460 adet asteroit keşfetmiş ve aynı zamanda 43.860 adet asteroidi gözlemlemiştir. Bu sayılar göz önüne alındığında, zamanın beşinci en büyük asteroit gözlem projesidir. Keşfettiği asteroitlerden beşi Dünya'ya yakın asteroittir ve bunlardan ikisi potansiyel olarak tehlikeli cisim (PHA'lar) olarak tasnif edilmiştir. 2002 yılında Dünya'nın uydusu olan Ay'ın yakınında da bir Dünyaya yakın asteroit keşfi gerçekleştirilmiştir.

Önemli cisimler

İsim Geçici atama Keşif tarihi Notlar Referans
7072 Pekindaxue 1996 CB8 3 Şubat 1996 Adını Pekin Üniversitesi'nden alan asteroitMPC
7800 Zhongkeyuan 1996 EW2 11 Mart 1996 Adını Çin Bilimler Akademisi'nden alan asteroit MPC
13651 1997 BR 20 Ocak 1997 SCAP tarafından keşfedilen ilk potansiyel olarak tehlikeli asteroit (PHA) MPC
29552 Çern 1998 CS2 15 Şubat 1998 Adını Çinli matematikçi Chern Shiing-shen'den alan asteroit MPC
31065 Beishizhang 1996 TZ13 10 Ekim 1996 asteroit MPC
136849 1998 CS1 9 Şubat 1998 potansiyel olarak tehlikeli asteroit (PHA) MPC
Zhu-Balam C/1997 L1 3 Haziran 1997 Adını SCAP başkanı Jin Zhu ve eş-keşif Dave Balam'dan alan kuyruklu yıldız (Victoria Üniversitesi) MPC

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Xinglong Observing Station". 21 Mart 2021. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Asteroit</span> yörüngeleri çoğunlukla Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında kalan gökcisimleri

Asteroit,, iç Güneş Sistemi'nde yörüngede dönen ve meteoroitlerden daha büyük, fakat cüce gezegenlerden daha küçük olan bir küçük güneş sistemi cismidir. Atmosferi olmayan metalik veya kayalık cisimlerdir. Asteroitlerin boyutları ve şekilleri, cüce gezegenler de dahil olmak üzere önemli ölçüde farklılık gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya'ya yakın cisim</span>

Dünya'ya Yakın Cisimler, yörüngeleri günberi noktasında Dünya'ya 1,3 Astronomik Birim (AB) mesafeden daha yakın olup Dünya'nın çok yakınına gelen gök cisimleridirler. Bunlar birkaç bin Dünya'ya Yakın Asteroit (DYA), Dünya'ya Yakın Kuyruklu yıldız (DYK), bir miktar Güneş etrâfında dolanan uzay aracı ve uzayda Dünya'yla çarpışmadan tâkip edilebilecek büyüklükte meteoritlerden oluşurlar. Makbul olan görüşe göre DYC'lerin geçmişte Dünya'yla çarpışmalarının gezegenimizin jeolojik ve biyolojik târihinde kayda değer rolü olduğu merkezindedir. Dünya'mıza getireceği tehlikelerin farkına varılmasıyla 1980'lerden beri gittikçe artan ilgiyle bu cisimler izlenmişler, gelebilecek tehlikeleri aktif olarak azaltmak için çözümler aranmaya başlamışlardır.

Spaceguard geniş olarak Dünya'ya Yakın Cisimleri (DYC) araştırıp incelemeyi amaçlayan birtakım girişimlere verilen addır. Arthur C. Clarke, Rama'yla Randevu adlı romanında bu kavramı kullanmıştır. Bu romanda SPACEGUARD, fecî bir asteroit çarpışından sonra kurulmuş olan bir erken uyarı sisteminin adıdır. Bu isim daha sonra birtakım Dünya'ya yakın cismi keşfedip araştırmaya çalışan gerçek çalışmaya ad oldu.

<span style="white-space:nowrap;">2004 XP<sub>14</sub></span> Asteroit

2004 XP14 ya da 2004 XP14, Apollo asteroitleri olarak adlandırılan asteroid kümesinden Dünya'ya yakın bir asteroit.

<span class="mw-page-title-main">Astronomi tarihi</span>

Astronomi, kökenleri tarih öncesi dönemin dini, mitolojik, kozmolojik, takvimsel, astrolojik inanç ve uygulamalarına dayanan, antik çağlara kadar uzanan en eski doğa bilimlerinden biridir. Bunların izleri, uzun süre halk ve devlet astronomisi ile iç içe geçmiş bir disiplin olan astrolojide hala görülmektedir. Astronomi ve astroloji, Avrupa'da 1543 yılında başlayan Kopernik Devrimi sırasında tam olarak ayrılmamıştır. Bazı kültürlerde astronomik veriler astrolojik tahminler için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kevola Gözlemevi</span>

Kevola Gözlemevi güneybatı Finlandiya'da, Paimio'da Turku şehrinin 35 km doğusundadır. Gözlemevi artık Turku bölgesinde yerel gökbilim kuruluşu olan Turun Ursa ry sahiplidir. Gözlemevindeki binalar gözlem kubbesi, zenit tüpü ve bir de gözlemleri kaydetmek için bir evdir.

<span class="mw-page-title-main">274301 Wikipedia</span> Asteroit

274301 Wikipedia (geçici adı 2008 QH24), yaklaşık 1 kilometre (0,6 mi) çapında, asteroit kuşağının iç bölgesinde yörüngede dönen bir Vesta asteroitidir. Kuzey Ukrayna'da Andrushivka Astronomi Gözlemevi'ndeki gök bilimciler tarafından 25 Ağustos 2008 tarihinde keşfedildi. Asteroit, Ocak 2013'te internet ansiklopedisi Wikipedia'nın adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük gezegenler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda, artan sayısal sırayla numaralandırılmış küçük gezegenlerin bir listesi bulunmaktadır. Kuyruklu yıldızlar hariç, asteroitler, uzak cisimler ve cüce gezegenler dahil olmak üzere küçük gezegenlerin tümü Güneş Sistemi'ndeki küçük gök cisimleri olarak bilinir. Bu gezegenlerin listeleri, her biri 1000 küçük gezegen içeren yüzlerce sayfalık kataloglardan oluşmaktadır. Uluslararası Astronomi Birliği adına, Küçük Gezegen Merkezi, Minor Planet Sirkülerlerinde her yıl binlerce yeni numaralandırılmış küçük gezegen yayınlamaktadır. Haziran 2024 itibarıyla, toplamda 1.367.486 adet gözlemlenen cisimden 669.991 tanesi numaralandırılmış küçük gezegenlerdir. Geriye kalanlar ise henüz numaralandırılmamış küçük gezegenler ve kuyruklu yıldızlardır.

2003 Harding, asteroid kuşağının dış bölgelerinde bulunan, yaklaşık 18 kilometre çapında karbonlu bir Eoan asteroitidir. 24 Eylül 1960'ta Palomar-Leiden araştırması sırasında, Leiden'de gök bilimciler Ingrid ve Cornelis van Houten ve Palomar, California'dan Tom Gehrels tarafından keşfedildi. Asteroit daha sonra astronom Karl Ludwig Harding'in adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">2867 Šteins</span> asteroit

2867 Šteins asteroit kuşağının iç bölgelerinden gelen, yaklaşık 5 kilometre çapında düzensiz, elmas şeklinde bir arka plan asteroitidir. 4 Kasım 1969'da Sovyet gök bilimci Nikolay Çernık tarafından Kırım'da bulunan Kırım Astrofizik Gözlemevi'nde keşfedildi. Eylül 2008'de, ESA'nın uzay sondası Rosetta, Šteins'ın yanından geçti ve bu sayede Šteins, bir uzay aracıyla ziyaret edilmiş birkaç küçük gezegenden biri oldu. Parlak E-tipi asteroit, 23 adlandırılmış kratere sahiptir ve 6,05 saatlik bir dönme süresine sahiptir. Adını Litvanyalı gök bilimci Kārlis Šteins'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">147 Protogeneia</span> Asteroit

Protogeneia, Macar astronom Lipót Schulhof tarafından 10 Temmuz 1875'te Viyana Gözlemevi'nden keşfedilen büyük bir asteroit kuşağı asteroididir. Bu keşif Shulhof'un tek asteroit keşfiydi. Adı Yunanca "ilk doğan" anlamına gelir ve Karl L. Littrow tarafından, bunun zaten astronominin diğer alanlarında çalışmasıyla tanınan bir astronom tarafından keşfedilen ilk asteroit olduğu gerçeğine atıfta bulunmak için seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg-Königstuhl Devlet Gözlemevi</span> Almanyada bir gözlemevi

Heidelberg-Königstuhl Devlet Gözlemevi, Almanya'nın Heidelberg kentindeki Königstuhl tepesinin zirvesi yakınlarında bulunan tarihi bir astronomik gözlemevidir. Mevcut gözlemevinin öncülü ilk olarak 1774 yılında yakındaki Mannheim kentinde açılmış, ancak buradaki gözlem koşullarının bozulması 1898 yılında Königstuhl'a taşınmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Xinglong İstasyonu (NAOC)</span>

Xinglong İstasyonu, Çin'in Hebei eyaletinin Chengde kentindeki Xinglong İlçesindeki Yan Dağları'nın ana zirvesinin güney kısmında konuşlu bir gözlemevidir. Tesis bünyesinde yedi adet teleskop kuruludur. Bunlar; bir adet Mark-III fotoelektrik usturlap; 60 cm'lik reflektör; 85 cm'lik reflektör; 60/90 cm'lik Schmidt teleskopu ; 1,26 metrelik kızılötesi teleskop ve 2,16 metrelik bir teleskoptur. En yeni teleskop 4m LAMOST'tur. 2014 yılı itibarıyla gözlemevi, Gama ışını astronomi programının bir parçası olarak, agresif odak uzaklığı nedeniyle halk arasında Sām Tām olarak bilinen 5,2 metrelik bir teleskop kurulumu yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Siding Spring Gözlemevi</span>

Siding Spring Gözlemevi Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki (ANU) Astronomi ve Astrofizik Araştırma Okulu'nun (RSAA) bir parçası olan Coonabarabran, Yeni Güney Galler, Avustralya yakınlarında bulunan bir gözlemevidir. Diğer birtakım teleskoplarla birlikte Anglo-Avustralya Teleskobunu da bünyesinde barındırmaktadır. Gözlemevi Woorat Dağı'ndaki Warrumbungle Milli Parkı'nda deniz seviyesinden 1.165 metre (3.822 ft) yüksekte konuşlanmıştır. Bu dağ ayrıca Siding Spring Dağı olarak da bilinmektedir. Siding Spring Gözlemevi, Avustralya Ulusal Üniversitesi(ANU) bünyesinde yer almakta olup, Stromlo Dağı ve Siding Spring Gözlemevleri araştırma okullarının da bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">11351 Leucus</span> Asteroit

11351 Leucus Yunan kampı olarak adlandırılan bölümde bulunan, yaklaşık 40 kilometre çapında, orta büyüklükte bir Jüpiter truvalısıdır. Nisan 2028'de Lucy görevi kapsamında yakın uçuş yapılması planlanan hedeflerden biridir. D-tipi asteroit olduğu varsayılan, 466 saatlik bir dönüş periyoduna sahip olan son derece yavaş bir dönen bir cisimdir. 12 Ekim 1997'de Pekin Schmidt CCD Asteroid Programı (SCAP) tarafından Çin'in Hebei eyaletindeki Xinglong İstasyonunda keşfedilmiş ve daha sonra adını Yunan mitolojisindeki Akha savaşçısı Leucus'tan almıştır.

20936 Nemrut Dağı, geçici adı : 4835 T-1 olan, yaklaşık 35 kilometre çapında, asteroit kuşağının en iç bölgelerinde bulunan Hungaria ailesine mensup, aynı zamanda da Mars yörüngesinin çok yakınlarında seyreden taşlı bir asteroittir. 13 Mayıs 1971'de Hollandalı gök bilimci çift Ingrid ve Cornelis van Houten tarafından Leiden'de ve ayrıca Hollandalı Amerikalı gök bilimci Tom Gehrels tarafından Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Palomar Gözlemevi'nde çekilen fotoğraf plakalarında keşfedilmiştir. Asteroitin 3,28 saatlik bir dönme süresi, muhtemelen küresel bir şekli ve tipik olarak enstatit açısından zengin E tipi asteroitler arasında görülen yüksek bir albedosu bulunmaktadır. 2012 yılında adını Türkiye'de sönmüş bir yanardağ olan Nemrut'tan almıştır.

Palomar Gezegen Kesişim Asteroit Araştırması (PCAS) İng. Palomar Planet-Crossing Asteroid Survey, 1973 yılında Kaliforniya'da bulunan U.S. Palomar Gözlemevinde Elanor Helin ve Eugene Shoemaker tarafından yürütülen bir astronomik araştırmadır. Küçük Gezegen Merkezi 1993-1994 yılları arasında 20 adet numaralandırılmış küçük gezegenin keşfini PCAS ile doğrudan ilişkilendirse de, program toplamda 17 kuyruklu yıldız dahil olmak üzere 95 Dünya'ya yakın cismin keşfini gerçekleştirmiştir. PCAS Haziran 1995'e kadar yaklaşık 25 yıl boyunca sürdürülmüştür. Uluslararası olarak önce INAS programı adı altında genişlemiş ve sorasında oldukça başarılı sonuçlar veren NEAT programının erken öncülü olmuştur.

Uluslararası Dünya Yakını Asteroit Araştırması (INAS), İng. International Near-Earth Asteroid Survey, 1980'li yıllarda oldukça üretken bir astronom olan Amerikalı Elanor Helin tarafından yürütülen ve yönetilen bir astronomik araştırmadır. Palomar Gezegen Kesişimi Asteroit Araştırmasının (PCAS) uluslararası düzeye genişletilmesiyle oluşturulduğu kabul edilmektedir. PCAS Kaliforniya'da bulunan Palomar Gözlemevinde geniş çaplı olarak yürütülmekteyken INAS asteroitler üzerine olan küresel ilgiyi bir uyarma ve teşvik etme girişimi olup, tüm dünyada Dünya'ya yakın cisimlerin keşfi, yeniden keşfi ve gökyüzü araştırmasının genişletilmesini sağlamıştır.

Dünya'ya yakın asteroit takibi araştırması (NEAT), İng. Near-Earth Asteroid Tracking, Dünya'ya yakın cisimlerin tespiti için gökyüzü taraması yapılabilmesi amacıyla NASA ve Jet İtki Laboratuvarı tarafından yürütülen bir programdır. NEAT Kaliforniya'da bulunan Palomar Gözlemevi ile birlikte Hawaii'de bulunan GEODSS araştırmasında Aralık 1995'ten Nisan 2007'ye kadar yürütülmüştür. Bu araştırma kapsamında 40 binden fazla küçük gezegen keşfedilmiş olup, NEAT Catalina Sky Survey, LONEOS ve Mount Lemmon Survey ile birlikte bu alandaki en başarılı çalışmalardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu</span> gözlemevi

Kanada–Fransa–Hawaii Teleskobu, Mauna Kea Gözlemevi'nin bir parçası olan, Hawaii'nin Büyük Adası'nda bulunan Mauna Kea dağının zirvesine yakın bir konumda 4.204 metre yükseklikte konuşlanmış bir teleskoptur. Teleskop, 1979'dan beri faaliyette olup, Prime Focus/Cassegrain konfigürasyonuna sahip olarak 358 metre (1.175 ft) kullanılabilir açıklık çapına sahiptir.