
Pekin veya Beijing (Çince: 北京; pinyin: Běijīng; Putonghua telaffuzu:

Boxer Ayaklanması, Boksör Ayaklanması ya da Boksör Hareketi, Batı'nın 19. yüzyılda Çin üzerindeki ekonomik ve siyasi etkisine karşı çıkartılan bir ayaklanmadır. Tüm yabancıların ülkeden çıkartılması hedeflenmiştir. 1899 yılı Kasım ayında başlamış 7 Eylül 1901'de sona ermiştir. Ayaklanma ve ayaklanmanın bastırılması sırasında binlerce isyancı, yabancı ve alt sınıf Çinli ölmüştür.

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

1989 Tiananmen Meydanı Olayları, Çin'de (ÇHC) 15 Nisan - 4 Haziran 1989 arasında meydana gelen; öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşananları ifade eder. Gösterilerin odak noktası Pekin'de Tiananmen Meydanı idi, bununla birlikte göreceli olarak daha yumuşak gösterilerin gerçekleştiği Şangay gibi, Çin'in diğer şehirlerinde de kitlesel protestolar oldu.

Kuzey Çin, Çin'in coğrafi bölgelerinden biridir. Bölge, Pekin ve Tientsin şehirleri, Hebei ve Shanxi eyaletleri ile kısmen İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ni kapsamaktadır. Kuzey Çin Ovası veya Sarı Nehir Ovası bölgenin kalbini oluşturur.
Çin Operası Çin’de popüler bir drama ve müzikal tiyatro formudur. Çin’de değişik bölgelerde, kimileri kökeni yüzlerce yıl öncesine dayanan operalar bulunmaktadır. Bunlar arasında Pekin Operası ve Kunqu sayılabilir.
2008 Yaz Olimpiyatları, 8-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında Çin'de düzenlenen 29. Yaz Olimpiyat Oyunları. 28 spor dalının yer aldığı organizasyonda, 302 karşılaşmada toplam 11.028 sporcu yarıştı. Müsabakaların büyük kısmı başkent Pekin'de gerçekleşirken, futbol ve yelkencilik gibi bazı branşlar başka şehirlerde de düzenlendi.

Liu Xiaobo, Çinli entelektüel ve insan hakları savunucusu. 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

2022 Kış Olimpiyatları, resmî adıyla XXIV Olimpik Kış Oyunları ve yaygın ismiyle Pekin 2022, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen etkinlik.

Çin Eğitim Bakanlığı'nın 24 Nisan 2012 tarihinde yayımladığı verilere göre Çin anakarasında toplam 2138 üniversite ve diğer yükseköğretim kuruluşu bulunmaktadır. Çin'in çeşitli idari bölümlerindeki yükseköğretim kuruluşlarının listelerini görmek için lütfen aşağıdaki sayfalara bakınız.

Tu Youyou, ilaç kimyacısı ve eğitimci. Artemisinin ve dihidroartemisinin kaşifi olarak bilinir. Artemisinin ve dihidroartemisinin'i malaria tedavisi için kullanılmıştır ve milyonlarca hayat kurtarmıştır. Onun artemisinin ve malaria tedavisini keşfetmesi 20. yüzyılda tropikal tıbbın önemli bir atılımı ve Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika'da tropik ve gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar için sağlıkta iyileşme olarak görülüyor. Çalışmalarından dolayı 2011 yılında klinik tıpta Lasker ödülü ve 2015'te William C. Campbell ve Satoshi Ōmura ile birlikte Nobel Fizyoloji ve Tıp ödülünü almıştır. Tu Youyou fizyoloji veya tıp dalında ilk nobel ödülünü alan Çinli kadındır.

Zhoukoudian, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir mağaradır. Pekin Adamı olarak adlandırılan Homo erectusun ilk örnekleri ve büyük devekuşu Pachycrocuta brevirostrisin kalıntıları da dahil olmak üzere birçok arkeolojik buluşlar gerçekleştirilmiştir.
Çin'de 2016 yılı itibarı ile 50 adet Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1987'de Ming ve Qing Hanedanları İmparatorluk Sarayları, İlk Çin İmparatoru'nun Mozolesi, Mogao Mağaraları, Tai Dağı, Zhoukoudian Pekin Adamı Alanı ile Çin Seddi, son olarak 2016'da Shennongjia listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan 35'i kültürel, 11'i doğal ve dördü karma alanlardır.

Tangshan, Çin-Hebei eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan, büyük oranda sanayileşmiş il düzeyi şehir. Richter ölçeğinde 7,8'i ölçen, şehrin birçok kısmını yerle bir eden ve resmi tahminlerce en az 255.000 sakinin ölümüne sebep olan 1976 Tangshan Depremi için tanınmış oldu. Bu olaydan beri şehir yeniden inşa edildi, turistik yer haline gelmiş ve Çin'deki en büyük 10 limandan birine sahiptir. Tangshan şehri, başkent Pekin'den yaklaşık 149 kilometre uzaklıktadır. Arabayla Pekin'den 2 saatte, Tientsin'den ise 1 saatte ulaşılır. 2010 Çin Nüfus Sayımına göre Tangshan İli nüfusu 7.577.289.

Çin İslam mutfağı, Hui halkının yanı sıra Çin'deki Donşianlar, Salarlar ve Bao'anlar ile Orta Asya'daki Dunganlar gibi diğer Müslüman halklarının mutfağıdır.

Çin'in coğrafi açıdan beş farklı zaman dilimini kapsamasına rağmen ülkenin tümünde resmî olarak Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ın 8 saat ilerisindeki UTC+08.00 zaman dilimi izlenir. Ülkede izlenen resmî ulusal standart zaman, ülke içerisinde Pekin Zamanı, uluslararası olarak ise Çin Standart Zamanı olarak bilinir. 1991 yılından beri yaz saati uygulaması uygulanmamıştır.

Kuzeybatı Çin, Çin Halk Cumhuriyeti'nin coğrafi bölgelerinden biridir. Sincan ve Ningksia özerk bölgelerini ve Şensi, Kansu ve Çinghay eyaletlerini kapsar.

Pekin Nanyuan Havalimanı, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, kentin 13 km güneyinde Fengtai semtinde yer almaktadır. 1910 yılında inşa edilmiş olup Çin'in en eski havalimanıdır.

Vahanca ya da Vahi, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Esas olarak Afganistan, Çin, Pakistan ve Tacikistan sınırlarının bir araya geldiği Vahan Koridoru civarlarında yaşayan Vahanlılar tarafından konuşulur.

Bulgaristan-Çin ilişkileri, Bulgaristan ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 4 Ekim 1949 tarihinde kuruldu. Bulgaristan'ın Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu, Çin'in ise Sofya'da bir büyükelçiliği var.