
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde çalışmaktadır.

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

Nankin ya da Nanjing, Çin'in Jiangsu eyaletinin başkentidir.

Glasgow metrosu İskoçya'nın Glasgow kentinde bulunan metro ağıdır. 14 Aralık 1896 yılında açılmıştır. Glasgow Metrosu Londra ve Budapeşte metrolarının ardından dünyanın en eski üçüncü metrosudur. Tek hattın bulunduğu metroda 15 istasyon vardır. Metro ağının uzunluğu 10.4 kilometredir. Günlük yolcu sayısının 40.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Şanghay metrosu Çin'in en büyük kenti Şanghay'da kurulu hızlı taşıma sistemidir. Sistem yeraltı metrosu ve hafif raylı sistemden oluşmaktadır. Sistem ilk kez 1993 yılında açılmıştır. Şanghay Pekin ve Tianjin'in ardından Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki üçüncü metroya sahip olan şehir olmuştur. Bu tarihten sonra Şanghay metrosu dünyada yeni ve en hızlı büyüyen metrolarından biri olmuştur. Bugün, 18 metro hattı, 506 istasyonu, 802 kilometrelik uzunluğuyla dünyadaki en uzun metro ağı hâline gelmiştir. Günlük yolcu sayısı 8,4 milyon olarak hesaplanmıştır. Yolcu sayısında rekor 8 Mart 2019’da 13.29 milyon ile kırılmıştır. Metro ağı hâlen geliştirilmektedir. Yeni metro hatları yapım aşamasında ve planlanmaktadır.

Kahire Metrosu, Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan hızlı taşıma sistemidir. Metro ağı, 2 hattan oluşmaktadır ve üçüncü hattın yapılması planlanmaktadır. Bilet ücreti her bir yolculuk için, 1 Mısır Lirasıdır. Bilet ücreti gidilen mesafe göz önüne alınmaz. Kahire metrosu vagonlarında orta vagondaki dördüncü ve beşinci vagonlar kadınlar için ayrılmıştır. Bu vagonlarda erkeklerle birlikte seyahat etmek istemeyen kadınlar kullanmaktadır. Ancak kadınlar diğer vagonları da kullanabilmektedir. İki metro hattında günlük 2 milyon yolcu taşınırken, yıllık ortalama rakam 700 milyon yolcudur.

Kiev Metrosu Ukrayna'nın başkenti Kiev'in toplu taşımasında lokomotif görevi üstlenen metro ağıdır. Ukrayna'da yapılan ilk hızlı taşıma sistemidir. Ayrıca SSCB'de yapılan Moskova ve St Petersburg metrolarının ardından üçüncü metrodur. Metro sistemi günlük 1.38 milyon yolcu taşımaktadır. Bu rakam Kiev'in toplu taşımadaki yolcu sayısının %42.5'ünü oluşturmaktadır. En derindeki istasyon Arsenalna 105.5 metre derinlikte yer almaktadır. 50 istasyonu bulunan metro hattı, üç hattan oluşmaktadır. Hattın uzunluğu 65.18 kilometredir.

Varşova Metrosu Avrupa'nın en yeni metro ağlarından biridir. Polonya'nın ilk ve tek metro hattı olan Varşova Metrosu şehrin merkezinde birleşen kuzey-güney hattından oluşmaktadır. 21 istasyondan oluşan metro hattınun toplam uzunluğu 23.1 kilometre uzunluğundadır. Günlük 430.000 yolcu Varşova Metrosunu kullanmaktadır.

Taşkent metrosu, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bulunan bir metro ağıdır. Sovyetler Birliği'nde inşa edilen yedinci metro olup 1977 yılında açılmıştır. Günümüzde de Almatı metrosu ile birlikte Orta Asya'daki iki metro sisteminden biridir. Eski Sovyet metrolarının çoğu gibi çok derindir ve istasyonları oldukça gösterişli bir şekilde dekore edilmiştir.

Minsk metrosu Belarus'un başkenti Minsk'te çalışan hızlı-taşıma sistemidir. 1984 yılında açılan Minsk metrosu, 3 hat ve 33 metro istasyonundan oluşmaktadır. Toplam uzunluğu 40,8 kilometredir. 2014'teki istatistiklere göre günlük yolcu sayısı 872.700'dür. Minsk metrosu devlet tarafından çalıştırılmaktadır. 1984'te açılarak SSCB'de açılan dokuzuncu metro ağı olmuştur. Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından Minsk metrosunda inşaat çalışmaları devam etmiştir. Minsk şehrinin toprağının kuru olması nedeniyle metro çok derine yapılmamıştır. Bazı istasyonlarda Sovyet temaları kullanılmışken, bazı istasyonlarda ise Belarus'un milli temaları kullanılmıştır. Son yıllarda istasyonlarda yüksek-teknoloji kullanılmıştır.

Kopenhag metrosu Danimarka'da Kopenhag, Frederiksberg ve Tårnby'de çalışan hızlı taşıma sistemidir. Sistem 2002 yılında açılmış olup, günümüzde iki hattan oluşmaktadır. 22 istasyonu bulunmaktadır. Günlük 115.000 yolcunun kullandığı Kopenhag metrosu, 21 kilometre uzunluğundadır.

Londra metrosu veya diğer bilinen adıyla Londra yer altı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra ve yakın çevresindeki Essex, Hertfordshire ve Buckinghamshire kentlerini birbirine bağlayan raylı toplu taşıma sistemidir. 1863 yılında kullanıma giren metro, dünyanın en eski yeraltı ulaşım sistemi olarak bilinmektedir. Londra metrosu ayrıca dünyada elektrikli trenin kullanıldığı ilk hattır.

Stockholm Metrosu, İsveç'in başkenti Stockholm'deki metro sistemidir. İlk hattı 1950'de açılmıştır. 47'si yer altında olmak üzere 100 istasyonu vardır. 10'dan 19'a numaralandırılmış yedi hattı ile hizmet vermektedir. Bu hatlar Yeşil, Kırmızı ve Mavi Hat olarak tanınmaktadır. Bu renkler iki ya da üç hattı simgelemektedir. Metro hattının uzunluğu 105.7 kilometredir.

M6 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Levent son istasyonu ise Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü olan metro hattıdır. 19 Nisan 2015'te Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun birlikte katıldıkları törenle hizmete açılmıştır.

M1ᴀ & M1ʙ Metro Hattı, İstanbul'da yer alan hafif raylı metro hatlarıdır. 1989'da Aksaray – Kocatepe güzergâhında hizmete giren ilk hat, hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin ilk şehir içi raylı sistemi ünvanına sahiptir.

M9 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Ataköy, son istasyonu ise Olimpiyat olmak üzere toplam 14 istasyondan oluşan ve 17,2 km uzunluğunda olan bir yer altı metro hattıdır.

Tientsin metrosu, Çin'in Tientsin kentinde bulunan bir metro ağıdır. Tientsin metrosu 28 Aralık 1984 tarihinde açılmış olup Pekin metrosundan sonra ülkenin ikinci metro ağıdır. Sistem 132.4 km uzunlukta olup beş hat ve 95 istasyona sahiptir.

Shenzhen metrosu, Çin'in Shenzhen kentinde bulunan bir metro ağıdır. Shenzhen metrosu 28 Aralık 2004 tarihinde açılmış olup ülkenin altıncı metro ağıdır. Sistem 286.2 km uzunlukta olup sekiz hat ve 199 istasyona sahiptir.

Guangzhounan Garı Shibi, Panyu Bölgesi, Guangzhou, Guangdong Eyaleti, Çin'dedir. Guangzhou'nun merkezinin 17 kilometre güneyinde büyük ve modern bir demiryolu terminalidir. 2010 yılının başlarında resmen faaliyete geçtiğinde kısa süreliğine Asya'nın en büyük tren istasyonuydu. TFP Farrells tarafından tasarlanan istasyon halen Guangzhou'daki en büyük istasyondur. Çin'deki en büyük dört demiryolu yolcu taşımacılığı merkezinden biridir. Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong XRL, Guangzhou- Maoming Demiryolu, Guangzhou-Zhuhai şehirlerarası demiryolu ve Pekin-Guangzhou HSR arasında hem aktarma istasyonu ve hem de terminaldir. Bu istasyonun Guangzhou'daki mevcut çok kullanılan Guangzhou tren istasyonunun yerini alması amaçlandı. Guangzhou ana istasyonu, Guangzhou Doğu ve Guangzhou Kuzey tren istasyonlarıyla birlikte Çin Demiryolları Bakanlığı tarafından planlanan altı Ulusal Demiryolu Yolcu Taşımacılığı Merkezinden birini ortaklaşa oluşturacaktır.

İstanbul Teleferiği, İstanbul'da hizmet veren gondol tipi teleferik ağıdır. Sistem, şehrin Avrupa Yakası'nda hizmet veren TF1 Teleferik Hattı ve TF2 Teleferik Hattı'ndan oluşmaktadır.