Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

Nanjing Katliamı veya Nanjing Tecavüzü, İkinci Çin-Japon Savaşı'ndaki Nanking Savaşı'nın hemen ardından, Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Nanjing'de Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Çinli sivillerin toplu katledilmesiydi. 13 Aralık 1937'de başlayan katliam altı hafta sürdü. Failler ayrıca toplu tecavüz, yağma, işkence ve kundakçılık gibi başka savaş suçları da işlediler. Katliam, savaş zamanlarının en kötü zulümlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

İkinci Çin-Japon Savaşı (1937–1945) veya Direniş Savaşı, öncelikle Çin Cumhuriyeti ve Japon İmparatorluğu arasındaki askeri çatışmaydı. Savaş, II. Dünya Savaşı'nın daha geniş Pasifik Cephesi olan Çin Cephesini oluşturuyordu. Savaşın başlangıcı geleneksel olarak 7 Temmuz 1937'de Pekin'de Japon ve Çin birlikleri arasındaki bir anlaşmazlığın tam ölçekli istilaya dönüştüğü Marco Polo Köprüsü Olayı'na tarihlenir. Bazı Çinli tarihçiler, 18 Eylül 1931'deki Japonya'nın Mançurya'yı istilasının savaşın başlangıcı olduğuna inanır. Çinliler ile Japonya İmparatorluğu arasındaki bu geniş çaplı savaş, genellikle Asya'da II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.

Marco Polo Köprüsü Olayı, 7-9 Temmuz 1937 tarihleri arasında Çin Cumhuriyeti ile Japon İmparatorluğu arasında Pekin yakınlarında gerçekleşen çatışmalardır. Olay İkinci Çin-Japon Savaşı'nı (1937-1945) başlatan çatışmalar olarak bilinmektedir.

Marco Polo Köprüsü, Çin'ın başkenti Pekin'de Yongding Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, şehir merkezinden 15 km güneybatısında Fengtai semtinde Wanping Kalesi'nin yanında yer almaktadır.

Japonya'nın Mançurya istilası; 18 Eylül 1931'de, Japon İmparatorluğu'nun Kuantung Ordusu'nun, Mukden Olayı'ndan hemen sonra başlayan işgal harekâtı. Japonlar, bölgede Mançukuo adında bir kukla devlet kurarak, işgali II. Dünya Savaşı sonuna kadar sürdürdüler.
Sovyet-Japonya sınır çatışmaları Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği ile Japon İmparatorluğu'nun, ayrıca kukla devletleri olan Moğolistan ve Mançukuo'nun arasında gerçekleşen savaşlar ve çatışmalardır. 1932 ve 1939 yılları arasında gerçekleşmiştir, Khasan Gölü Muharebesi haricinde Mayıs 1939'a kadar olan savaşlar, küçük sınır çatışmalarıydı. Sınır Savaşı, Sovyetlerin Japonlar üzerinde ağır angajmanlar uyguladığı Halkin-Gol'da sona erdi. Sonucunda Sovyet-Japon Tarafsızlık Anlaşması imzalandı. Çatışmalar, Ağustos 1945'te Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'ndaki müttefik ülkelerine destek olarak başlattığı Mançurya Stratejik Saldırı Operasyonu ile karıştırılmamalıdır.
1939-1940 Kış Taarruzu (Çince=冬季攻勢) İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında Ulusal Devrimci Ordusu ile Japon İmparatorluk Ordusu arasındaki en büyük çatışmalardan biriydi, bu savaşta Çin kuvvetleri birden fazla cephede ilk büyük karşı saldırılarını başlattı. Bu saldırı asıl hedeflerine ulaşmada başarısız olmasına rağmen, bazı araştırmalar bunun Japon kuvvetlerine ağır bir darbe ve Japon askeri komutanlığına büyük bir şok olarak geldiğini göstermiştir. Çin kuvvetlerinin bu kadar büyük çapta bir saldırı operasyonu başlatmasını beklemiyordu.

Sincan İslam Ayaklanması, 1937 yılında Sincan'ın güneyinde çıkan bir ayaklanmaydı. Ayaklanma, Sovyet yanlısı Sheng Shicai yönetimine karşı Ulusal Devrimci Ordu'nun 36. Tümeni tarafından kısmen desteklenen Küçük Ahund liderliğindeki 1.500 Uygur Müslüman tarafından çıkarıldı.

Uluslararası Temsilcilikler Kuşatması, 1900 yılında Boxer Ayaklanması sırasında Çing Hanedanı'nın başkenti Pekin'de meydana geldi. Büyük ölçüde Avrupa, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden 900 asker ve sivil ile yaklaşık 2.800 Çinli Hristiyan, Boxerların saldırısından sonra Pekin Elçilik Mahallesi'ne sığındı. Çing hükûmeti, Sekiz Uluslu İttifakın resmi bir savaş ilanı olmadan Tianjin'i işgal etmesinden sonra Boxerların tarafını tuttu. Elçilik Mahallesi'ndeki yabancılar ve Çinli Hristiyanlar, Çing Ordusu ve Boxerlar tarafından 55 günlük bir kuşatmaya maruz kaldı. Kuşatma, Çin kıyılarından gelerek, Çing ordusunu yenen ve ardından Pekin'i işgal eden uluslararası bir askerî güç tarafından kırıldı. Kuşatma, New York Sun tarafından "uygarlığın şimdiye kadar gördüğü en heyecan verici bölüm" olarak adlandırıldı.
Wanjialing Muharebesi ya da Wanjialing'in Zaferi, Çin Ordusu'nun 1938'de Wanjialing bölgesi çevresindeki Japon 101., 106., 9. ve 27. tümenlere karşı İkinci Çin-Japon Savaşı'nın Wuhan harekâtı sırasındaki başarılı savaşını ifade eder. İki buçuk aylık savaş, Japon 101. ve 106. Tümenlerinin ağır kayıplar vermesiyle sonuçlandı.

Seymour Seferi, çok uluslu bir askerî gücün Pekin'e yürümesi ve şehirdeki diplomatik elçilikleri ve yabancı uyrukluları 1900 yılında Boksörlerin saldırılarından koruma girişimiydi. Çin ordusu Seymour seferini kazandı ve Sekiz Ulus İttifakı güçlerini Tianjin'e (Tientsin) geri çekilmeye zorladı.

Seonghwan Savaşı Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ilk büyük kara savaşıydı. 29 Temmuz 1894'te Kore'deki günümüz Güney Chungcheong'daki Cheonan'ın dışındaki Seonghwan mezrasında Meiji Japonyası ve Çing Hanedanlığı güçleri arasında gerçekleşti. Aynı zamanda Asan Savaşı olarak da anılır.

Kuomintang İslami İsyanı, Çin İç Savaşı'nın Çinli Müslüman Kuomintang Çin Cumhuriyeti Ordusu güçleri tarafından özellikle Kuzeybatı Çin'de, Gansu, Qinghai, Ningxia ve Sincan eyaletlerinde ve Yunnan'daki bir başka isyanla devam ettirilmesidir.

Tashihchiao Muharebesi, Rus-Japon Savaşı'nın ilk evresinde, Japon İmparatorluk Ordusu'nun Liaoyang'a ilerleyişi sırasında 24-25 Temmuz 1904'te gerçekleşmiş bir kara muharebesidir. Tashihchiao, günümüzde Çin'in Liaoning ilinin bir parçası olan Haicheng'in 25 kilometre güneybatısındadır. Tashihchiao kasabası, Rus Güney Mançurya Demiryolu'nun ana hattı ve eski bir antlaşma limanı olan Yingkou'ya (Newchwang) giden bir şube hattı arasında bir demiryolu kavşağıydı. Her iki hattın da kontrolü, Japon birliklerinin Liaoyang ve Mukden'e doğru ilerleyişi için gerekliydi.

Birinci Changsha Muharebesi, Japonya'nın ikinci Çin-Japon Savaşı sırasında Hunan'ın Changsha şehrini almaya yönelik dört girişiminden ilkiydi. Almanya'nın 1 Eylül'de Polonya'yı işgalinden iki hafta sonra gerçekleşen bu savaş, yaygın olarak İkinci Dünya Savaşı olarak kabul edilen zaman çerçevesi içinde yer alan savaşın ilk büyük muharebesiydi.

Üçüncü Çangşa Muharebesi, Batı Müttefiklerine yapılan Japon saldırısı ve Pearl Harbor saldırısının ardından Japon İmparatorluk kuvvetleri tarafından Çin'de yapılan ilk büyük saldırıydı. Çin kuvvetleri onları tuzağa düşürüp kuşatmayı başardığı için saldırı Japonlar için başarısızlıkla sonuçlandı. Ağır kayıplar verdikten sonra Japon kuvvetleri geri çekilmek zorunda kaldı.
Guang'anmen Olayı veya Kuanganmen Olayı, Ulusal Devrim Ordusu'nun 29. Ordusu tarafından, 26 Temmuz 1937'de, İkinci Çin-Japon Savaşı'nın başlangıç aşamasında, Hebei-Chahar Siyasi Konseyi'nin kontrolü altındaki Beiping'de, şimdiki Pekin'de gerçekleşen Japon ordusuna yönelik bir saldırıydı. 7 Temmuz'daki Marco Polo Köprüsü Olayı ve 25 Temmuz'daki Langfang Olayı'nın ardından gerçekleşti.

Jiangqiao Harekâtı, İkinci Çin-Japon Savaşı öncesinde Japon İmparatorluk Ordusu'nun Mançurya'yı işgali sırasında Mukden Olayı'ndan sonra gerçekleşen bir dizi muharebe ve çatışmadır.