İçeriğe atla

Pehlivan (film)

Pehlivan
YönetmenZeki Ökten
YapımcıŞeref Gür
SenaristFehmi Yaşar
OyuncularTarık Akan
Meral Orhonsay
Erol Günaydın
Tuluğ Çizgen
Yavuzer Çetinkaya
Yaman Okay
Orhan Çağman
MüzikTarık Öcal
Görüntü yönetmeniHüseyin Özşahin
StüdyoŞeref Film
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli, 35 mm
Yapım yılı1984, Türkiye
Süre98 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Pehlivan, yönetmenliğini Zeki Ökten'ın yaptığı 1984 yapımı Türk filmi.

Konu

Bilal (Tarık Akan), karısı, iki çocuğu ve yaşlı babasını geçindirmek için çeşitli işler yapar. Bu arada en büyük umudu Libya'ya işçi olarak gitmektir. Bilal sırasını beklerken o bölgede yaşayan casgır Mestan'ın da teşvikiyle baba mesleği olan pehlivanlıkta şansını denemek ister. Kırkpınar'da şampiyon olup büyük ödülü alırsa durumunun düzeleceğinden, iyi bir pehlivan olarak gelirinin artacağından emindir. Mestan Dayı ve ustası Tevfik'in yardımlarıyla kendisini güreşlere hazırlarlar. Elde ettiği ufak başarılarla cesareti artar.

Oyuncular

Ödülleri

  • 21. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Tarık Akan
  • Berlin Film Festivali, Jüri Özel Ödülünü
  • Kültür Bakanlığı, Sinema Başarı Ödülü

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Emel Sayın</span> Türk ses sanatçısı ve oyuncu

Emel Sayın, Türk ses sanatçısı, müzik yorumcusu ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Akan</span> Türk sinema sanatçısı (1949–2016)

Tahsin Tarık Üregül ya da sahne adıyla Tarık Akan, Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yazardır.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

<i>Maden</i> (film) Yavuz Özkanın yönettiği 1978 tarihli sinema filmi

Maden, 1978 Türkiye yapımı politik dram türünde bir sinema filmidir. Filmin yönetmenliğini yapan Yavuz Özkan senaryosunu da kaleme almıştır.

<i>Karartma Geceleri</i> (film) film

Karartma Geceleri, Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı romanından Yusuf Kurçenli tarafından uyarlanan film. Başrolünde Tarık Akan'ın oynadığı 1990 yapımı film, 9. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde (1991) 'En İyi Türk Filmi' seçildi. 27. Altın Portakal Film Festivali'nde (1990) En İyi 2. film olurken, halk jürisi tarafından da 1. seçildi (1992). Ayrıca 1990'da Yunus Nadi En İyi Uzun Metrajlı Film Ödülü'nü aldı. Venedik Film Festivali'ne de giden Karartma Geceleri, San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nde Jüri En İyi Film Ödülü'nü kazandı (1992).

Aytaç Arman, asıl adıyla Veysel İnce, 22 Haziran 1949, Adana - 26 Şubat 2019, İstanbul), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Adak</i> (film) 1979 filmi

Adak, Tarık Akan ile Necla Nazır'ın başrollerde oynadığı 1979 yapımı dram filmdir.

<i>Züğürt Ağa</i> 1985 yapımı Türk filmi

Züğürt Ağa, yönetmenliğini Nesli Çölgeçen'in yaptığı 1985 yapımı Türk Dram filmi.

<i>Bir Avuç Cennet</i>

Bir Avuç Cennet, yönetmenliğini Muammer Özer'in yaptığı, 1985 çekimi bir Türk filmidir.

<i>Bereketli Topraklar Üzerinde</i> (film) film

Bereketli Topraklar Üzerinde, Erden Kıral'ın yönettiği 1979 yapımı dram filmi. Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu en başta Mahmut Tali Öngören yazmış, ancak Erden Kıral'ın senaryoyu beğenmemesi üzerine oyuncu Tuncel Kurtiz senaryoyu yeniden kaleme almıştır. Hikâyede Çukurova'ya gelip ağır şartlar altında çalışan Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf adlı üç arkadaşın başından geçenler anlatılmaktadır.

<i>İkili Oyunlar</i>

İkili Oyunlar, yönetmenliğini İrfan Tözüm'ün yaptığı senaryosunu Bilgesu Erenus'un yazdığı 1989 yılı yapımı filmdir. Bu yapım ile birlikte tiyatro eseri olarak yazılan İkili Oyunlar, sinema perdesine de uyarlanmıştır.

<i>Canım Kardeşim</i> 1973 yapımı Türk dram filmi

Canım Kardeşim, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in üstlendiği, 1973 yapımı bir Türk dram filmidir. Türk Filmlerinin başyapıtları arasında gösterilmektedir. Filmin müzikleri ve senaryosu yayınlandığı döneme damga vurmuştur. Dram türündeki sinema filminin başrollerini Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral paylaşmıştır. Vizyona girdiğinde büyük başarı elde edememesine rağmen Türk sinemasının en iyi dram filmlerinden birisi olarak kabul edilir

<i>Derman</i> (film) 1983 yapımı Türk filmi

Derman, senaryosunu Ahmet Soner'in yazdığı, yönetmenliğini Şerif Gören'in yaptığı, baş rollerini Hülya Koçyiğit, Tarık Akan ve Talat Bulut'un paylaştığı 1983 yapımı Türk filmi.

<i>Oh Olsun</i> (film) 1973 yapımı Türk filmi

Oh Olsun, 1973 yapımı bir Türk filmi. Senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini ise Ertem Eğilmez üstlenmiştir. Başrolleri ise Tarık Akan ve Hale Soygazi paylaşmaktadır. Film müziği sözü ve müziği Oktay Yurdatapan'a ait olan ve Füsun Önal'ın yorumladığı fimle aynı ismi taşıyan "Oh Olsun" şarkısıdır.

<span class="mw-page-title-main">24. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

24. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 2 Nisan - 17 Nisan 2005 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki açılış töreninin onur konuğu Sophia Loren oldu.

<i>Babanın Evlatları</i> 1977 yapımı Türk filmi

Babanın Evlatları, Natuk Baytan'ın yönettiği 1977 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Fuat Özlüer ve Erdoğan Tünaş'ın yazdığı filmin başrollerinde Tarık Akan, Öztürk Serengil ve Robert Widmark oynamaktadır.

<i>Kader Bağlayınca</i> (film, 1976) 1976 yapımı Türk filmi

Kader Bağlayınca, Orhan Aksoy'un yönettiği 1976 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Fuat Özlüer ve Erdoğan Tünaş'ın yazdığı filmin başrollerinde Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu oynamaktadır.

<i>Seninle Son Defa</i> 1979 çıkışlı Türk filmi

Seninle Son Defa, başrollerinde Tarık Akan, Sema Tamer ve Sevda Ferdağ'nın yer aldığı 1979 çıkışlı Türk filmi. Senaryosunu Selim İleri'nin yazdığı film, İstanbul ve Kıbrıs'ta çekildi.

<i>Yolcu</i> (film, 1994)

Yolcu, Başar Sabuncu'nun yönetmenliğini üstlendiği 1994 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Müjde Ar, Tarık Akan ve Halil Ergün'ün yer aldığı filmde, Türk Kurtuluş Savaşı’nın hareketli günlerinde küçük bir demiryolu istasyonunda, istasyon şefi, onun karısı ve makasçısı arasında geçen olaylar konu edilmektedir. Nâzım Hikmet'in Türkiye'de sinemaya aktarılan ilk eseridir. TRT ve Belge Film'in ortak yapımı olan filmin çekimleri Pasinler'de gerçekleşti.

Fehmi Yaşar Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve işletmeci.