İçeriğe atla

Peer Gynt (Grieg)

Edvard Grieg, Elliott Fry tarafından 1888'de çekilen bir fotoğraf.

Peer Gynt, Op. 23, Henrik Ibsen'in 1867'de yazdığı tiyatro oyununa, Norveçli besteci Edvard Grieg'in 1875'te yazdığı müzik. 24 Şubat 1876'da Christiania'da (günümüzde Oslo)[1] oyunla birlikte prömiyerini yaptı.

Grieg daha sonra Peer Gynt müziğinden iki süit yarattı. Bu süitlerden bazı müzikler popüler kültürde genişçe yer almıştır.

Tarihçe

Edvard Grieg (1843-1907) İskandinav müziğinin öncülerinden biriydi ve etkisi büyüktü. Birçok kısa piyano eseri ve oda çalışması bestelese de Grieg'in Henrik Ibsen için yaptığı çalışmalar öne çıktı. Başlangıçta oyun için 90 dakikalık orkestra müziği besteledi, daha sonra geri dönerek süitlerin belirli bölümlerini çıkardı. Peer Gynt'in dünya çapında uzak diyarlar yaptığı yolculuklar, Grieg'in kullanmayı seçtiği enstrümanlarla temsil edilir.[2]

Ibsen, 1874'te Grieg'den oyun için müzik yazmasını istediğinde, isteksizce kabul etti. Ancak Grieg için tahmin ettiğinden çok daha zordu. Ağustos 1874'te bir arkadaşına “Peer Gynt yavaş ilerliyor” diye yazmıştı ve “sonbaharda bitmesi ihtimali de yok." Korkunç derecede yönetilemez bir konu. " [3]

Henrik Ibsen'den Grieg'e mektup, 23 Ocak 1874.

Orijinal skor, Op. 23

Bestenin çeşitli kayıtları yapılmıştır. Tüm müziği içerdiği iddia edilen bazı kayıtların 33 seçkisi vardır;[4] Ole Kristian Ruud tarafından yürütülen kayıt 49 maddeye bölünmüştür.[5] Her iki kayıtta da dramanın oyuncular tarafından okunan birçok mısra yer alıyor.

Orijinal skor 26 hareket içerir:[6] Kalın olarak gösterilen hareketler Grieg tarafından iki süite çıkarılmıştır.

  • Perde I
    • Prelude: Düğünde (Brudlaupsgarden)
    • Gelin Alayı (Brudefylgjet dreg forbi)
    • Halling (Halling)
    • Springar (Springdans)
  • Perde II
    • Prelüd: Gelinin Kaçırılması. Ingrid'in Ağıtı (Bruderovet / Ingrids klage)
    • Peer Gynt ve Sürünün Kızları (Peer Gynt og seterjentene)
    • Peer Gynt ve Yeşil Kadın (Peer Gynt og den grønkledde)
    • Onun Bineği ile O'nu Yargılayacaksınız
    • Dağ Kralı Salonunda (I Dovregubbens salonu)
    • Dağ Kralının Kızının Dansı (Dans av Dovregubbens datter)
    • Troller tarafından avlanan Peer Gynt (Peer Gynt jages av troll)
    • Peer Gynt ve Boyg (Peer Gynt og Bøygen)
  • Perde III
    • Prelude: Ormanın Derinliklerinde (Dypt Inne I Barskogen)
    • Solveig'in Şarkısı (Solvejgs şarkı söyledi)
    • Åse'nin Ölümü (Åses død)
  • Bölüm IV
    • Başlangıç: Sabah Ruh Hali (Morgenstemning)
    • Hırsız ve Alıcı (Tjuven og heilaren)
    • Arap Dansı (Arabisk dans)
    • Anitra'nın Dansı (Anitras dans)
    • Peer Gynt'in Serenadı (Peer Gynts serenatı)
    • Peer Gynt ve Anitra (Peer og Anitra)
    • Solveig'in Şarkısı (Solvejgs şarkı söyledi)
  • Bölüm V
    • Prelude: Peer Gynt's Homecoming (Peer Gynts heimfart)
    • Gemi Enkazı (Skipsforliset)
    • Gün Sahnesi
    • Solveig kulübede şarkı söylüyor (Solvejg syngjer i hytta)
    • Gece Sahnesi (Nattscene)
    • Whitsun İlahisi (Pinsesalme)
    • Solveig'in Beşiği Şarkısı (Solvejgs vuggevise)

Özgün müziğin tam skoru birkaç şarkı ve koro parçasını içerir. Bestenin tamamının 1980'lere kadar kaybedildiğine inanılıyordu ve ancak o tarihten sonra eksiksiz olarak icra edildi.[7] (Özgün müziğin konser performansları da dahil olmak üzere dikkate değer yapımların bir listesi için Ibsen'in oyunuyla ilgili makaleye bakın.)

Başlangıçta şunlar için düzenlendi: bir pikolo, iki flüt, iki obua, A'da iki klarnet, iki fagot, E'de dört boynuz, E'de iki trompet, üç trombon, bir tuba, timpani, ziller, bas davul, üçgen, arp ve dizeler .

Süitler

Peer Gynt için tüm özgün müziği besteledikten on yıldan fazla bir süre sonra Grieg, iki adet dört hareketli süit yapmak için sekiz hareket çıkardı. Peer Gynt süitleri, onun en tanınmış eserleri arasındadır, ancak başlangıçta özgün besteler olarak başladılar. Süit No. 1, Op. 46, 1888'de yayınlandı ve Suite No. 2, Op. 55, 1893'te yayınlandı.[3] Her iki süitin de tipik bir yorumu 20 ila 35 dakika sürer.

Süit No. 2, Op. 55

  1. Sabah Ruh Hali (Morgenstemning) (E majör )
  2. Åse'nin Ölümü (Åses død) (B minör )
  3. Anitra'nın Dansı (Anitras dans) (A minör )
  4. Dağ Kralı Salonunda (I Dovregubbens salonu) (B minör )
  1. Gelinin Kaçırılması. Ingrid'in Ağıtı (Bruderovet. Ingrids klage) (Sol minör olarak)
  2. Arap Dansı (Arabisk dans) (Do majör )
  3. Peer Gynt's Homecoming (Stormy Evening on the Sea) (Peer Gynts hjemfart (Stormfull aften på havet)) (F minor ) - Peer Gynt Incidental Music ( ) ile karşılaştırıldığında Grieg, ekstra bir coda ekledi Bu hareketi A minörde kusurlu bir kadansla bitirdi.
  4. Solveig'in Şarkısı (Solveigs şarkı söyledi) (A minör )

Başlangıçta, ikinci süit , Dağ Kralı'nın Kızının Dansı adında beşinci bir numaraya sahipti, ancak Grieg onu geri çekti.[8]

Ayrıca bakınız

  • Grieg'in popüler kültürdeki müziği
  • Norveç romantik milliyetçiliği

Kaynakça

  1. ^ Peer Gynt (work by Grieg) 30 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., on Encyclopedia Britannica
  2. ^ Music Listening Today, Cengage Advantage Edition. Cengage. 2015. s. 244. 
  3. ^ a b "The Story Behind Edvard Grieg's Peer Gynt". Classic FM. 25 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2015. 
  4. ^ "Grieg, E.: Orchestral Music, Vol. 5 – Peer Gynt (complete incidental music)". Classics Online. 15 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Grieg – Peer Gynt (The Complete Incidental Music)". BIS Records. 8 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. (abonelik gereklidir)
  6. ^ Edvard Grieg – Thematisch-bibliographisches Werkverzeichnis, ed. by Dan Fog, Kirsti Grinde and Øyvind Norheim. Henry Litolffs Verlag Frankfurt/Main Leipzig London New York 2008
  7. ^ "Prom 27: Peer Gynt". The Guardian. Guardian News and Media Limited. 11 Ağustos 2001. 2 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  8. ^ "Grieg, E.: Orchestral Music, Vol. 4 – Peer Gynt Suites / Orchestral Songs (Malmo Symphony, Engeset) – About this Recording". Translated by David Gallagher. Naxos. 26 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2018. [Grieg] wanted an alternative to the first Suite for the concert programmes he conducted. At first he used The Dance of the Mountain King's Daughter to end the second Suite, and he also wondered about including Solveig's Lullaby and/or Peer Gynt's Serenade, but finally he decided to bring in the Arabian Dance and drop The Dance of the Mountain King's Daughter. So he ended up with a kind of chronological miniature version of the drama. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Lopez</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Jennifer Lynn Affleck, Amerikalı oyuncu, şarkıcı, moda tasarımcısı, hayırsever, iş insanı, dansçı ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Madonna</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Madonna Louise Ciccone, 7 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı, oyuncu ve iş insanı. 1980'lerden beri "Pop'un Kraliçesi" olarak anılır. Kırk yılı aşkın süredir en önemli kültürel simgelerden biridir. Ana akım popüler müzikteki söz içeriğinin sınırlarını genişleterek büyük bir popülerlik elde etti ve video klip görüntüleriyle MTV'de büyük ilgi çekti. Müziği ile görünümünü sürekli yeniden keşfetmesi ve müzik endüstrisindeki özerklik standardını elinde tutmasıyla bilinir. Müzik eleştirmenleri kendisi hakkında farklı övgüler sundu, ayrıca yenilikçi müzik yapımlarıyla çeşitli tartışmalara neden oldu. Dünya genelinde çok sayıda sanatçı üzerinde etki bıraktı. Rolling Stone dergisinin hazırladığı "Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı" listesinde 36. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Edvard Grieg</span>

Edvard Hagerup Grieg, romantik dönemin Norveçli bestekâr ve piyanistiydi.

<span class="mw-page-title-main">Füg</span> müzikte iki ya da daha fazla ses için bir kontrpuantal bir besteleme tekniği

Füg, müzikte iki ya da daha fazla ses için kontrpuantal bir besteleme tekniğidir. Başlangıçta sunulan bir konu farklı aralıklarda tekrarlanır ve bu durum eser boyunca sıklıkla devam eder.

Dmitri Şostakoviç genellikle bestelerini ve ara sıra diğer bestecilerin müziklerini opus numaralarıyla kataloglamıştır. Bu uygulamaya erken eserlerinden fa♯ minör Scherzo ile başlamış ve hayatının sonuna kadar devam etmiştir. Bununla birlikte, gençlik eserlerinin çoğu, sanatsal olgunluğundan bitmemiş eserleri ve çok sayıda tamamlanmış eseri opus numarasız kalmıştır. Şostakoviç'in bir esere atanan eser numarasını aldığı, sonra başka birine verdiği veya bitmiş bir kompozisyonun numaralandırılması konusunda kararsız olduğu durumlar da vardır. Konuyu daha da karmaşık hale getiren şey, 1930'larda kendi müziğini derlerken yaptığı bir hatadır. Bu karmaşaya 'The Youth of Maxim' ve 'Girl Friends' film müziklerine aynı opus numarası vermiş olması yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">4 Minutes</span> 2008 çıkışlı Madonna şarkısı

"4 Minutes", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan, Amerikalı şarkıcılar Justin Timberlake ve Timbaland ile birlikte söylediği şarkıdır. 17 Mart 2008'de Warner Bros. Records tarafından albümün çıkış single'ı olarak yayımlandı. Şarkının gelişimi, gezegenin yok oluşunun acil olarak önüne geçilmesi ve insanların bu süreçten nasıl keyif alabilecekleri fikrinden esinlendi. Yazım süreci, Madonna ve Timberlake arasında yapılan fikir alışverişleri sayesinde tamamlandı. Madonna'ya göre şarkı, I Am Because We Are belgeselini hazırlamasında kendisine esin kaynağı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Give It 2 Me</span>

"Give It 2 Me", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan bir şarkı. 24 Haziran 2008'de Warner Bros. Records tarafından albümün ikinci single'ı olarak yayımlandı. Madonna ve Pharrell Williams tarafından bir marş havasında, kendi manifestosu gibi yazılan şarkı dans ve seks hakkında olup Madonna'nın müzik endüstrisindeki otuz yıla yayılan kariyerine bir göndermedir. "Give It 2 Me", müzikal açıdan yüksek tempolu bir dans-pop şarkısıdır ve enstrüman olarak Batı Afrika perküsyonları ile inek çanlarına yer vermektedir. Arka vokalleri Pharrell Williams tarafından seslendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dance in the Dark</span> Lady Gaganın üçüncü EPsi The Fame Monsterdan bir şarkı

"Dance in the Dark", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkı. Gaga'nın "Kendi Canavar Korkusu"ndan etkilenmekte ve yatak odasında yalnız iki kişinin yakın deneyimini ele almaktadır. Şarkının bedeninden utandığı için karanlıkta seks yapmak isteyen bir kız hakkında olduğunu belirten Gaga, böyle kadınlarla Mac AIDS Fund'da çalışırken karşılaştığını açıkladı. Gaga bu şarkıda onları anladığını, onlar gibi hissettiğini ve her şeyin yolunda olduğunu anlatmak istediğini söylemektedir. "Dance in the Dark" başlangıçta "Telephone"dan sonra yayımlanacaktı; fakat Gaga ve müzik şirketi arasındaki bir anlaşmazlıktan dolayı "Alejandro" önce yayımlanırken şarkı daha sonra sadece dijital olarak yayımlandı.

<i>Budala</i> (film, 1951) 1951 filmi

Budala, 1951 Japonya yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Hakuçi (白痴) olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Idiot adıyla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Just Like Heaven</span> The Cure grubunun 1987 çıkışlı şarkısı

"Just Like Heaven", Britanyalı alternatif rock grubu The Cure'un bir şarkısıdır. Grup, şarkının sözlerinin büyük bölümünü 1987'de Güney Fransa'da yaptığı albüm kayıtları esnasında gerçekleştirdi. Şarkının yazarlarından ve grubun solisti Robert Smith, daha sonraları evleneceği Mary Poole ile gittiği sahilden ilham alarak şarkıyı yazmaya başladı. Tamamen bitirilmeden önce enstrümantal bir versiyonu Fransız televizyon programı Les Enfants du Rock'ın tema müziği oldu.

<i>Whos That Girl</i> (film müziği albümü)

Who's That Girl, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Madonna'nın aynı adlı filmin müziklerine yer verdiği, 21 Temmuz 1987'de Sire Records etiketiyle yayımlanan film müziği albümü. Albümde Madonna'ya aynı müzik şirketiyle çalışan Scritti Politti, Duncan Faure, Club Nouveau, Coati Mundi ve Michael Davidson gibi isimler eşlik etti. Albüm bir Madonna albümü olarak hazırlansa da, albümde yer alan dokuz şarkının sadece dördü kendisi tarafından seslendirildi.

"Scheiße", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'den bir şarkı. Yapımında ve söz yazımında Gaga ile RedOne'ın görev aldığı şarkı, The Monster Ball Tour sırasında Avrupa'da tur otobüsünde kaydedildi. İlk olarak 19 Ocak 2011'de bir Thierry Mugler defilesinde tanıtıldı. Daha sonra Gaga şarkının ilk kısmını Germany's Next Topmodel'in 2011 sezon finalinde seslendirdi.

<i>Peer Gynt</i>

'Peer Gynt, Norveçli yazar Henrik İbsen'in 1867'de yazdığı, 1876'da ilk kez sahnelenen ve uzun bir şiir formunda metni hazırlanmış beş perdelik tiyatro oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Trevor Pinnock</span>

Trevor David Pinnock CBE İngiliz klavsenist ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Solo Keman için Sonat ve Partitalar (Bach)</span>

Solo keman için sonat ve partitalar Johann Sebastian Bach'ın 1720'li yıllarda Köthen'de yazdığı düşünülen, altı başlıktan oluşan eserdir. Bazen, Bach imzalı el yazmasındaki başlıklarına uygun olarak, İngilizcede solo keman için sonatlar ve partiler olarak anılırlar: Bach zamanında Almanca konuşulan bölgelerde "Partia" yaygın olarak kullanılırken, 1879 Bach Gesellschaft baskısında o zamana kadar standart hale gelen bu sete İtalyanca "partita" olarak tanıtılmıştır. Eser üç kilise sonatı ve dans bölümlerinden oluşan üç partitadan oluşur. İkinci partita, son bölümü solo keman için yazılmış en ustalıklı ve duygulu bölüm olan Chacone ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Jotunheimen Millî Parkı</span>

Jotunheimen Milli Parkı (Norwegian) Norveç'te, ülkenin önde gelen yürüyüş ve balıkçılık bölgelerinden biri olarak tanınan bir milli parktır. Milli park 1.151 kilometrekare (444 sq mi)'lik bir alanı kaplar ve Jotunheimen bölgesinin bir parçasıdır. 1.900 metre (6.200 ft)'den yüksek 250'den fazla zirvesi bulunan bölgede Kuzey Avrupa'nın en yüksek iki zirvesi de ye alır: 2.469 metre (8.100 ft) ile Galdhøpiggen ve 2.465 metre (8.087 ft) ile Glittertind.

Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası, Londra Filarmoni Orkestrası tarafından şef David Parry ile kaydedilen klasik eserlerden bir seçkidir. Londra'daki Abbey Road Studios, Royal Festival Hall ve Henry Wood Hall'da kaydedilen albüm, Kasım 2009'da dijital formatta ve 2011'de 4'lü CD set olarak yayınlandı. Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası 200.000'den fazla kopya sattı ve üç yılı aşkın süredir iTunes'daki en iyi 10 klasik albümden biri olarak geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Viyolonsel Süitleri, BWV 1007-1012 (Bach)</span>

Viyolonsel süitleri BWV 1007-1012, Johann Sebastian Bach'ın 1717-23 yılları arası bir tarihte yazıldığı düşünülen solo viyolonsel altı süit içeren bir kompoisyonudur. Viyolonsel için yazılmış en sık icra edilen ve tanınan solo eserlerdendir. Bach muhtemelen Köthen'de Kapellmeister olarak görev yaptığı dönemde bestelemiştir. Bach'ın ikinci karısı Anna Magdalena Bach'ın el yazması kapağında verilen başlık 'Suites à Violoncello Solo senza Basso'dur.

Norveç edebiyatı, Norveç'te veya Norveç halkı tarafından bestelenen edebiyattır. Norveç edebiyatının tarihi, Bragi Boddason ve Eyvindr Skáldaspillir gibi şairlerle birlikte 9. ve 10. yüzyılların pagan Eddaik şiirleri ve skaldik mısralarıyla başlar. 1000 yılı civarında Hristiyanlığın gelişi, Norveç'i Avrupa Orta Çağ öğrenimi, menajerlik ve tarih yazımı ile temasa geçirdi. Yerli sözlü gelenek ve İzlanda etkisi ile birleşen bu, 12. yüzyılın sonlarında ve 13. yüzyılın başlarında aktif bir edebiyat üretimi dönemine dönüşecekti. O dönemin başlıca eserleri arasında Historia Norwegie, Thidreks saga ve Konungs skuggsjá sayılabilir. Norveç'in en eski edebiyatı, Viking Çağı'nda taş üzerine yapılmış runik yazıtlardan ve çoğunlukla sözlü olarak aktarılan ve yalnızca daha sonraki İzlanda el yazmalarından yazılı olarak bilinen aliterasyonlu şiirden oluşur. 13. yüzyılın İzlanda destanları da İzlanda'daki Norveçli yerleşimciler arasında devam eden bir Norveç sözlü nesir geleneğinin olduğunu gösterir. Hristiyanlık Norveç'e geldiğinde, misyoner rahipler ve rahipler yanlarında hem yazı teknolojisini hem de büyük ölçekli metinlerin oluşturulmasını sağlayan alfabeyi getirdiler. Yüksek Orta Çağ boyunca, hem kraliyet mahkemesi hem de dini liderlerin ikametgâhları ile ilgili yazı gelenekleri vardı; örneğin, Kral Sverre Sigurdsson'i hayatının bir destanının bestelenmesi için ayarladı. Orta Çağ Norveç'inden en iyi edebi metin, 1250 civarında yazılmış olabilecek ve Magnus VI Lagabøte'nin yasama çalışmalarını etkilemiş gibi görünen Konungs skuggsjå adlı krallar için bir el kitabıdır. Ancak Kara Ölüm'ün gelişiyle birlikte, Norveç nüfusunu o kadar çok kaybetti ki, yerli edebi gelenek neredeyse hiçbir şeye gerilemedi.

<span class="mw-page-title-main">Vasil Barvinski</span>

Vasyl Oleksandrovych Barvinsky Ukraynalı besteci, piyanist, şef, öğretmen, müzikolog ve müzikle ilgili sosyal figürdü.