İçeriğe atla

Pedro Passos Coelho

Pedro Passos Coelho
Portekiz Başbakanı
Görev süresi
21 Haziran 2011 - 26 Kasım 2015
CumhurbaşkanıAníbal Cavaco Silva
Yerine geldiğiJosé Sócrates
Yerine gelenAntónio Costa
Sosyal Demokrat Parti Başkanı
Görev süresi
9 Nisan 2010 - 18 Şubat 2018
Genel Sekreter Miguel Relvas (2010–11)
José Matos Rosa (2011–)
Yerine geldiğiManuela Ferreira Leite
Yerine gelenRui Rio
Kişisel bilgiler
Doğum 24 Temmuz 1964 (60 yaşında)
Coimbra, Portekiz
Partisi Sosyal Demokrat Parti
Evlilik(ler)
Fátima Padinha
(e. 1985; boşandı 2003)

Laura Ferreira
(e. 2005)
Bitirdiği okul Lizbon Üniversitesi
Lusíada Üniversitesi
Dini Roma Katoliği
İmzası

Pedro Manuel Mamede Passos Coelho (d. 24 Temmuz 1964; Coimbra, Portekiz), Portekizli siyasetçi ve iş adamıdır.

Gençlik yılları

Çocukluğunu babasının doktor olması sebebiyle eski bir Portekiz sömürgesi olan Angola'da geçirdi. Angola'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından Kuzey Portekiz'deki Vila Real kasabasına geri döndü.

Kariyeri

1990'lı yılların başında merkez-sağ eğilimli Sosyal Demokrat Parti gençlik komitesinde görev aldı, 2000'li yıllarda Technofarmas ve LDN şirketleri için danışmanlık yaptı. 2007-2009 yılları arasında HLCTejo adlı firmanın yönetim kurulunda yer aldı. Bu görevlerini sürdürürken de Sosyal Demokrat Parti içindeki konumunu güçlendirdi. 26 Mart 2010'da partinin başına geçti. Sosyalist Parti'nin kurduğu Jose Socrates hükûmetinin düşmesinin ardından yapılan Portekiz genel seçimlerinde birinci gelerek Portekiz başbakanlığı koltuğuna oturdu.

Evli olan Coelho'nun 3 çocuğu vardır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
José Sócrates
Portekiz Başbakanı
2011–2015
Sonra gelen:
António Costa
Parti siyasi görevi
Önce gelen:
Manuela Ferreira Leite
Sosyal Demokrat Parti Başkanı
2010–
Sonra gelen:
Görevde


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">José Manuel Barroso</span>

José Manuel Durão Barroso, Portekizli siyasetçi, 6 Nisan 2002 ve 29 Haziran 2004 tarihleri arasında Portekiz Başbakanı olarak görev yaptı. Başbakanlığı, Avrupa Komisyonu Başkanı olacağı için bıraktı. 1 Kasım 2004 yılında Romano Prodi'den görevi devraldı.

<span class="mw-page-title-main">Angola</span> Güneybatı Afrikada bulunan bir ülke

Angola, resmî adıyla Angola Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kimbundu, Umbundu ve Kikongo dillerinde Ngola olarak adlandırılan ülkenin komşularını güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Angola'ya bağlı olmasına rağmen anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan ve ülkenin kuzeyinde Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Cabinda bölgesi de Kongo Cumhuriyeti'nin yanı sıra yine Kongo DC ile sınıra sahiptir. Resmi dili Portekizcedir.

<span class="mw-page-title-main">MPLA</span> Angolayı 1975 yılındaki bağımsızlığından sonra yöneten siyasi parti

MPLA, Angola'yı 1975 yılındaki bağımsızlığından sonra yöneten siyasi partidir. 1961-1975 yılları arasında bağımsızlık için Portekiz ile savaşmış, 1975-2002 yılları arasında ise çıkan iç savaşta UNITA ve FNLA ile savaşmış ve zafer kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jan Peter Balkenende</span> Hollanda başbakanı (hd. 2002-2010)

Jan Peter Balkenende, Hollandalı akademisyen ve siyasetçi. Hollanda eski Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Lusíada Üniversitesi</span>

Lusíada Üniversitesi Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan özel bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ebert</span> Almanya Weimar Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı (1919–1925)

Friedrich Ebert, Alman sosyal demokrat politikacı. 1913'te Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) başkanlığına seçildi. 1919’da "Reichspräsident" ünvanı ile Weimar Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Demokrat Parti (Portekiz)</span> Portekizde siyasî parti

Sosyal Demokrat Parti Portekiz'deki liberal muhafazakâr bir siyasi partidir. Yaygın olarak kısaltması baş harfleri olan PSD ile bilinir; Oy pusulasında ilk baştaki üç harfi partinin orijinal isminden gelen resmi PPD/PSD formunda görünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Sömürge Savaşları</span> Portekiz Ordusuyla Portekiz’in Afrika’daki sömürgeleri arasında 1961-1974 yılları arasındaki yaşanmış savaşlar

Portekiz Sömürge Savaşları, aynı zamanda Denizaşırı Savaş ve Kurtuluş Savaşı olarak da bilinir, Portekiz Ordusuyla Portekiz'in Afrika'daki sömürgeleri arasında 1961-1974 yılları arasındaki savaşların adı. Soğuk Savaş döneminde Afrika kıtasındaki belirleyici ideoloji ve silahlı çatışmalardır. Portekiz, diğer Avrupa uluslarının aksine 1950 ve 1960'lı yıllarda Afrika'daki sömürgelerini bırakmamıştır. 1960'lı yıllarda sayısız silahlı kurtuluş örgütü ülkelerdeki komünist hareketin de gelişmesiyle bağımsızlık savaşı vermeye başlayacaktır. Bölgede ABD, Çin ve aparthayd yönetimindeki Güney Afrika desteğinde örgütlenen anti-komünist silahlı kuvvetlerle bağımsızlık yanlıları arasında iç savaşa varacak çatışmalar yaşanacaktır. Bölgedeki Portekiz'e karşı en belirgin kurtuluş savaşı veren ülkeler Angola, Mozambik ve Gine-Bissau olacaktır. Angola'da MPLA, Gine-Bissau'da PAIGC, Mozambik'de FRELIMO koordineli verdikleri silahlı mücadele karşısında Portekiz yönetimi zorlansa da öldürücü darbeyi 1974 yılında Lizbon'da gerçekleşen Karanfil Devrimi indirecektir. Portekiz Ordusu içerisinde örgütlenen Movimento das Forças Armadas Afrika'da sürmekte olan kanlı sömürge savaşları ve Salazar yönetiminden genel olarak kamuoyunun rahatsızlığı nedeniyle halkı da arkasına alarak darbe yapmış ve devrim sürecini başlatmıştır. Ülkedeki siyasal yapıda çok önemli değişiklikler gerçekleştiren yeni yönetim sömürgelerde kalan askerî birlikleri hızla geri çekecek ve Afrika'daki sömürgelerde iktidar yerel örgütlere hızla bırakılacaktır. Nisan 1974'te Lizbon'da gerçekleşen Karanfil Devriminin sömürge savaşını sona erdirmesinin ardından sömürge ülkelerindeki yüzbinlerce Portekiz vatandaşı ülkeye geri dönmeye başlamış, askerî personelin yanı sıra değişik etnik kökenden Afrikalı-Portekiz dönmüştür. Bu devasa göçten sonra özellikle Angola ve Mozambik'de uzun yıllar sürecek olan iç savaşlar çıkmıştır. Eski sömürge ülkeleri bağımsızlıklarını ilan ettikten sonra ciddi sorunlarla karşılaşacak, ekonomik ve sosyal gerilemenin yanı sıra, yolsuzluk, yoksulluk, eşitsizlik ve merkezi planlama eksikliği bağımsızlık dönemi üzerine kurulan beklentileri yerine getirmeye engel olacaktır. Afrika'da ilk sömürge sahibi olan Avrupalı ülke olan Portekiz, sömürgelerini de en son terkeden ülke olacaktır. Eski sömürgelerdeki ülkeler olan Angola'da Agostinho Neto, Mozambik'de Samora Machel, Gine-Bissau'da ise Luis Cabral devlet başkanı olacaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Gine ve Yeşil Burun’un Bağımsızlığı için Afrika Partisi</span>

Gine ve Yeşil Burun'un Bağımsızlığı için Afrika Partisi veya PAIGC, Gine-Bissau'yu 1973 yılındaki bağımsızlığından 1990'lı yılların sonuna dek yöneten ve 2004 yılından 2005 yılına kadar iktidarda olan siyasi parti. Parti, halihazırda Ulusal Halk Meclisinde çoğunluğa sahiptir. 2007 yılında iktidardaki koalisyonun bir parçası olmuş, 2008 yılında görevden ayrılana kadar PAIGC üyesi Martinho Ndafa Kabi, başbakan olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pedro Santana Lopes</span> Portekizli siyasetçi, eski başbakan

Pedro Miguel de Santana Lopes, Portekizli avukat ve siyasetçi. 2004-2005 yılları arasında Portekiz başbakanlığı ve Sosyal Demokrat Parti başkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">António Guterres</span> 9. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

António Manuel de Oliveira Guterres, Portekizli siyasetçi ve diplomattır. 2017 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olarak görev yapmaktadır. Portekiz Sosyalist Partisi üyesi olan Guterres, 1995-2002 yılları arasında Portekiz başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Paulo Portas</span>

Paulo Portas Portekizli siyasetçi, eski Başbakan yardımcısı. Halk Partisi genel başkanı.

Gine-Bissau başbakanı, Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun bağımsızlığını ilan ettiği 1973 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

São Tomé ve Príncipe başbakanı, Afrika ada ülkesi São Tomé ve Príncipe'in bağımsızlığını kazandığı 1975 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam 1974 yılında ülkenin özerk bir bölge olarak Portekiz koloni bölgesiyken oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1945 Fransa yasama seçimleri</span>

1945 Fransa yasama seçimleri, 21 Ekim 1945 tarihinde Fransa'da yapılan seçimlerdir. Kurucu Meclisi oluşturmak için yapıldı. Nazi Almanyası işgali altında bulunan ülkede II. Dünya Savaşı'nın ardından yapılan ilk seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">Aníbal Cavaco Silva</span> 19. Portekiz cumhurbaşkanı

Aníbal António Cavaco Silva, Portekiz cumhurbaşkanı olan, merkez sağ siyasetçi.

Vítor Pereira Crespo Portekizli siyasetçi, akademisyen.

Doce, Portekizli kız müzik grubu. Grup 1980'lerde aktif olmuştur. Doce grubu 1982 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Portekiz'i "Bem bom" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmanın finalinde 13. olmuştur. Şarkı, 2005 yılında Avustralya'da hit şarkı olmuştur. Üyeler Laura Diogo, Lena Coelho, Fátima Padinha ve Teresa Miguel'di. Son ikisi, 1978'de Portekiz'i temsil eden Gemini grubunun dişi yarısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Negrão</span> Portekizli siyasetçi ve hukukçu

Fernando Mimoso Negrão Portekizli siyasetçi ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Ulf Kristersson</span> 35. İsveç başbakanı

Ulf Hjalmar Ed Kristersson, İsveçli politikacı ve mevcut İsveç başbakanı. 2017'dan beri Ilımlı Birlik Partisi Lideri olarak görev yapmaktadır. 2014'ten beri Södermanland bölgesinden Riksdag üyesidir ve daha önce 1991'den 2000'e kadar Stockholm bölgesini temsil etmiştir. Daha önce 2010'dan 2014'e kadar Sosyal Güvenlik Bakanı ve 1988'den 1992'ye kadar Ilımlı Gençlik Birliği Başkanı olarak görev yaptı.