İçeriğe atla

Pedro Carmona

Pedro Carmona
Venezuela Başkanı
Görev süresi
12 Nisan 2002 - 13 Nisan 2002
Yerine geldiğiHugo Chávez
Yerine gelenDiosdado Cabello
Kişisel bilgiler
Doğum 6 Temmuz 1941 (83 yaşında)
Barquisimeto, Venezuela
Mesleği İşletme

Pedro Francisco Carmona Estanga (d. 1941, Barquisimeto, Venezuela), Hugo Chavez'e karşı başarısız bir askeri darbe sırasında Venezuela'nın başkanı ilan edilen eski Venezuela ticaret örgütü lideri.[1][2] 12 Nisan'dan itibaren 13 Nisan'a kadar Cumhurbaşkanlığı görevini işgal etmiştir. Chavez, tekrar devlet başkanlığı görevine geldikten sonra, Carmona, zorla güç ile yasadışı bir şekilde devlet makamını gasp ettiği için tutulduğu ev hapsinden kurtularak Kolombiya'ya kaçtı ve daha sonra Florida, Miami'ye gitti.

Arka plan

Carmona, Industrias Venoco (1990-2000) dahil olmak üzere, 1980 ve 1990'larda, birçok petrokimya şirketlerini yöneten Venezuela'nın önemli iş adamlarından biriydi. Carmona, Venezuela'nın en büyük iş adamlarının derneği olan Venezuela Ticaret Odası (FEDECAMERAS) Federasyonu başkanı idi.

Devlet başkanlığı

Hügo Chavez görevden uzaklaştırılınca, Venezuela'nın geçiş Başkanı olarak Carmona göreve atandı. Carmona'nın 36 saatlik hükûmeti esnasında, subaylar Chavez'i tutukladı ve sürgüne gitmeye zorladı. Pedro Carmona, anti-Chavez protestocularının gösterisinin ardından ev hapsinden kurtularak Kolombiya elçiliğine sığınmayı başardı.

Bazı kaynaklara göre, 2002-2003 arasında Venezuela genel grevi sırasında, Colin Powell, 2002 yılı Aralık ayında Bogota'da sürgünde bulunan Carmona ile bir toplantı düzenlemiştir.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Venezuelan coup leader given asylum 30 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - BBC News, 27 May 2002
  2. ^ En imágenes: el "día negro" de Chávez 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. BBC Mundo, 12 Nisan 2002
  3. ^ CounterPunch, 27 Kasım 2004, Danilo Anderson and Condoleezza Rice 10 Temmuz 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Eva Golinger, "The Adaptable U.S. Intervention Machine in Venezuela," in Olivia Burlingame Goumbri, The Venezuela Reader, Washington D.C., U.S.A., 2005. p 134.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Venezuela</span> Güney Amerikada bir ülke

Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Pervez Müşerref</span> 10. Pakistan cumhurbaşkanı

Pervez Müşerref, Pakistanlı asker ve siyasetçidir. 1999-2002 yılları arasında Pakistan başbakanı ve 2001-2008 yılları arasında Pakistan cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. 18 Ağustos 2008 tarihinde bir cumhurbaşkanının azledilmesinin Pakistan için iyi olmayacağını belirterek gelen baskılar üzerine görevinden istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Simón Bolívar</span> Büyük Kolombiyanın kurucusu

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco, genellikle bilinen ismiyle Simón Bolívar, günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş Venezuelalı askeri ve siyasi liderdir. Halk arasında El Libertador ya da Amerika'nın Kurtarıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kerimov</span> Özbekistan Cumhuriyetinin ilk devlet başkanı

İslam Abduğanıyeviç Kerimov, 24 Mart 1990'dan; 2 Eylül 2016'daki ölümüne değin, kurucu Özbekistan Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Chávez</span> 47. Venezuela devlet başkanı

Hugo Rafael Chávez Frías, Venezuelalı politikacı ve 1998'den ölümüne kadar ülkenin devlet başkanıydı. 2007 yılında Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin (PSUV) lideri olan Chávez, 1997'de kuruluşundan itibaren Beşinci Cumhuriyet Hareketi'nin de liderliğini yapmıştır. Politik ideolojisi 21. yüzyıl sosyalizmi ve Bolivarcılık idi. Ülkede Bolivarcı Devrimin sosyalist reformların uygulanmasına odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Alfredo Stroessner</span> Paraguaylı asker ve diktatör

Alfredo Stroessner Matiauda, 1954 ve 1989 yılları arasında Paraguay'ı yöneten askeri diktatör. Latin Amerika'da 20. yüzyılın en uzun süren diktatörlüğünü kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Isabel Martínez de Perón</span>

María Estela Martínez Cartas de Perón, Juan Perón'un üçüncü karısı ve 1974-1976 arasında Arjantin başkanı. Batı Yarımküresi'nin monarşik olmayan ilk kadın devlet başkanıdır.

Copa América 1999 29 Haziran - 18 Temmuz 1999 tarihleri arasında CONMEBOL tarafından Paraguay 'da düzenlenmiştir. 10 Güney Amerika ekibi ile davet edilen Meksika ve Japonya dahil 12 takımın katıldığı turnuvayı 6. kez Brezilya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri</span> Marksist-Leninist gerilla örgütü

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu, FARC veya FARC-EP kısaltmasıyla bilinen, Marksist-Leninist devrimci gerilla örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">2002 Venezuela askerî darbe girişimi</span>

2002 Venezuela darbe girişimi, 11 Nisan 2002 günü Bolivarcı Venezuela Cumhuriyetinin anayasal Devlet Başkanı Hugo Chávez'i devirmek için yapılan ve başarısız olan eylemlerin tamamını anlatır.

1999 Venezuela Anayasası, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti'nin yürürlükteki 26. anayasasıdır. 1999 yılında referandum sonucu oluşturulan ve anayasa yazımıyla görevli kurucu meclis tarafından yazılmıştır. Taslak halinde hazırlanan metin 1999 yılı Aralık ayında kabul edilerek 1961 Anayasasının yerine geçmiştir. 1961 Anayasası Venezuela'nın 1811 yılındaki bağımsızlığından beri oluşturulan 26 anayasadan en uzun süre yürürlükte kalandı.

<i>El País</i>

El País, İspanyolca yayın yapan İspanyol günlük gazete. 391.816 tirajla İspanya'daki günlük spor gazetelerinden sonra en çok tiraja sahip olan gazetedir. Gazetenin genel merkezi Madrid'dedir. Bunun yanında Barselona, Sevilla, Valensiya, Bilbao ve Santiago de Compostela'da merkezleri bulunmakta ve buralarda yerel baskılar yayınlanmaktadır. Ayrıca Latin Amerika için ayrı bir baskı da yapılmaktadır.

Venezula'daki Yahudilerin tarihi, bir grup marranonun Caracas ve Maracaibo'da yaşadığı 17.yy'ın ortalarına kadar dayanır. Fakat, Venezuela'daki Yahudi cemaati 19.yy'ın ortalarına kadar kurulmadı. 2008 yılından beri Hugo Chávez ile Yahudi cemaati arasındaki gerginlik nedeniyle ülkedeki Yahudi nüfusunun beşte biri yakın zamanda ülkeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">Nicolás Maduro</span> 2013ten beri Venezuelanın başkanı

Nicolás Maduro Moros, Venezuela Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Henrique Capriles</span>

Henrique Capriles Radonski, Venezuelalı siyasetçi ve avukattır. 2000'den 2008 yılına kadar, Karakas'daki Baruta'nın Belediye Başkanlığını yürütmüştür. Kasım 2008'de, hükûmetin adayı Diosdado Cabello'yu yenerek, Miranda Valisi seçilmiştir. 2017 yılına kadar bu görevi üstlenmiştir. 2013 yılında Hugo Chavez'in ölümünden sonra, Capriles geçici Devlet Başkanı Nicolás Maduro ile 2013 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet adayı olarak tekrar yarışmış ve seçimi kaybetmiştir. 2017 yılında, valiliğinde meydana gelen "idari usulsüzlük" suçlamasından ötürü siyasi faaliyetlere katılımı Maduro hükûmeti tarafından 15 yıl boyunca yasaklanmıştır.

Gine-Bissau başbakanı, Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun bağımsızlığını ilan ettiği 1973 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Madagaskar başbakanı, Afrika ada ülkesi Madagaskar'ın 1828 yılında Merina Krallığı döneminde başlayan ve Şef Bakan olarak adlandırılan, 1960 yılında bağımsızlığın ilan edilmesi ile birlikte hükûmetin başında yer alan kişi olarak başbakanlık makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Elías Jaua</span>

Elías José Jaua Milano, Venezuelalı siyasetçi ve Venezuela Eğitim Bakanı olarak görev yapan eski üniversite profesörü. Ocak 2010'dan Ekim 2012'ye kadar Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı olarak, Ocak 2013'ten Eylül 2014'e kadar ise Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aristóbulo Istúriz</span> Venezuelalı siyasetçi

Aristóbulo Istúriz Almeida, Venezuelalı siyasetçi ve akademisyen.

Sırbistan-Venezuela ilişkileri, Sırbistan ve Venezuela arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Venezuela'da Brasília'daki büyükelçiliği aracılığıyla temsil edilmektedir. Venezuela Sırbistan'da Belgrad, Sırbistan'daki büyükelçiliği aracılığıyla temsil edilmektedir.